Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σιάμισιης (ΕΛΠΕ): Πιθανόν έως το 2021 οι επιπτώσεις της κρίσης – Αμετάβλητος ο στρατηγικός σχεδιασμός

tags :
Σιάμισιης (ΕΛΠΕ): Πιθανόν έως το 2021 οι επιπτώσεις της κρίσης – Αμετάβλητος ο στρατηγικός σχεδιασμός
Τα ΕΛΠΕ ανταποκρίθηκαν άμεσα στην πρωτόγνωρη κρίση του κορωνοϊού, εκπονώντας έκτακτο σχέδιο επιχειρηματικής συνέχειας
Τα ΕΛΠΕ ανταποκρίθηκαν άμεσα στην πρωτόγνωρη κρίση του κορωνοϊού, εκπονώντας έκτακτο σχέδιο επιχειρηματικής συνέχειας, όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Ομίλου, Γιάννης Παπαθανασίου, στην ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαθανασίου, τα Ελληνικά Πετρέλαια έθεσαν ως ύψιστη προτεραιότητα την ασφάλεια των εργαζομένων και των εγκαταστάσεων, την απρόσκοπτη λειτουργία των διυλιστηρίων και τον αδιάλειπτο ανεφοδιασμό της αγοράς, προς όφελος των καταναλωτών και της ελληνικής οικονομίας.
Παράλληλα, επέδειξαν υψηλά επίπεδα εταιρικής διακυβέρνησης.
«Αξιοποιήσαμε τα υψηλά περιθώρια που μας επιτρέπει η συνθετότητα των διυλιστηρίων μας, διαχειριστήκαμε αποτελεσματικά την πολιτική πωλήσεων και αξιοποιήσαμε το πλεονέκτημά μας σε αποθηκευτικούς χώρους.
Όλα αυτά μας έδωσαν τη δυνατότητα όχι μόνο να διατηρήσουμε σε υψηλό επίπεδο τη λειτουργία των διυλιστηρίων, αλλά και να διασφαλίσουμε μία ικανοποιητική πορεία παρά την τρέχουσα συγκυρία», πρόσθεσε.
Όσον αφορά την πορεία των ΕΛΠΕ μέσα στο 2020, υπογράμμισε πως ο Όμιλος εστιάζει στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, αλλά και τον περιορισμό του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος. Παράλληλα, τα Ελληνικά Πετρέλαια επιδιώκουν τη διείσδυση σε νέες αγορές, με στοχευμένες δράσεις και νέες επενδύσεις. «Συνεχίζουμε να επιδιώκουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και να επιδιώκουμε να στηρίξουμε την εθνική οικονομία, η οποία βρίσκεται σε στάδιο ανάκαμψης», πρόσθεσε.

Ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων

Κάνοντας μία αποτίμηση της κρίσης, η οποία στην περίπτωση του πετρελαίου συνδυάσθηκε και με την κατάρρευση των διεθνών τιμών του «μαύρου χρυσού», ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Α. Σιάμισιης, σημείωσε από την πλευρά του πως η εταιρεία κατάφερε να σταθεί στα πόδια της και να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις.
Όπως πρόσθεσε, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως ο Όμιλος παρέμεινε ανεπηρέαστος από τις πρωτόγνωρες συνθήκες. Επομένως, «τα υπόλοιπα τρίμηνα του 2020, ίσως και το 2021, οι επιδόσεις των Ελληνικών Πετρελαίων δεν θα έχουν την ίδια εικόνα με το πρώτο τρίμηνο του έτους», υπογράμμισε.
Απαριθμώντας τους στόχους για την υπόλοιπη χρονιά, επισήμανε τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, καθώς και την κατάρτιση ενός ευέλικτου επιχειρηματικού σχεδιασμού και σχεδίου δράσης για τους επόμενους 12 μήνες. Επίσης, στόχος των ΕΛΠΕ είναι η προσαρμογή της στρατηγικής στα νέα δεδομένα μετά την κρίση και η επικαιροποίηση του στρατηγικού σχεδίου, καθώς και ο σχεδιασμός και η υλοποίηση βελτιώσεων σε τομείς που αναδείχθηκαν στην πρώτη φάση της κρίσης (όπως π.χ. αξιοποίηση τεχνολογίας).
«Θα προσπαθήσουμε να διαχειριστούμε τα νέα δεδομένα με τρόπο ώστε να είναι όσο το δυνατόν μικρότερες οι επιπτώσεις, αλλά και να διασφαλίσουμε προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια», συμπλήρωσε.

Θετικό σενάριο η πτώση 20%-30% των καυσίμων κίνησης

Σε συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης και απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις εκτιμήσεις του για το υπόλοιπο έτος, ο κ. Σιάμισιης επισήμανε πως η τιμή του αργού ανακάμπτει, κάτι που σημαίνει πως τα επόμενα τρίμηνα θα αντισταθμισθεί μέρος της απώλειας της λογιστικής αξίας των αποθεμάτων του Ομίλου.
Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, τα περιθώρια διύλισης δείχνουν ανισορροπία, καθώς παρ’ ότι ανεβαίνει το αργό, η ζήτηση για προϊόντα δεν έχει επανέλθει στα επιθυμητά επίπεδα.
Επίσης, αρνητικά αναμένεται να επηρεαστούν οι τιμές από τις ποσότητες των προϊόντων που είχαν αποθηκευτεί το προηγούμενο διάστημα, κατά τη διαχείριση της κρίσης, και οι οποίες θα βγουν τους επόμενους μήνες στην αγορά. Την ίδια στιγμή, αν και αρχίζει να αυξάνεται η εγχώρια ζήτηση σε καύσιμα κίνησης, είναι δεδομένο πως φέτος θα υπάρξει υστέρηση από τον τομέα του τουρισμού. «Το θετικό σενάριο είναι να περιορισθεί στο 20-30% η πτώση των καυσίμων κίνησης στην Ελλάδα, για το σύνολο της χρονιάς», πρόσθεσε.
Σε κάθε περίπτωση, όπως πρόσθεσε ο κ. Σιάμισιης, δεν αλλάζει η στρατηγική στόχευση του Ομίλου, δηλαδή οι πρωτοβουλίες για τη μετάβασή του στη νέα ενεργειακή εποχή, καθώς και τη μείωση του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος κατά 50%. Ωστόσο, θα αναπροσαρμοστεί ο χρονισμός υλοποίησής της τους επόμενους μήνες, ίσως και το επόμενο ενάμιση έτος.

Σε πρώτη φάση υπηρεσίες φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων

Αναφερόμενος στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, επισήμανε ότι θα ήταν λογικό να αναμένεται έως το πρώτο τρίμηνο του 2021 η επιλογή προτιμητέου επενδυτή για τη ΔΕΠΑ Υποδομών, με το κλείσιμο της συναλλαγής να ολοκληρώνεται τους επόμενους μήνες.
Όσον αφορά τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, επισήμανε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει καμία αλλαγή στο «όχημα» διεκδίκησης του 65% από τον Όμιλο, δηλαδή στην κοινοπραξία με την ιταλική Edison.
Σχετικά με την επικείμενη «είσοδο» στην ηλεκτροκίνηση, σημείωσε ότι είναι λογικό ο τομέας να ενδιαφέρει τον Όμιλο, με δεδομένο ότι αυτός δραστηριοποιείται στην πώληση καυσίμων κίνησης.
Σε πρώτη φάση, η δραστηριοποίηση των ΕΛΠΕ θα αφορά την παροχή καυσίμου κίνησης, με αρχικό βήμα το υφιστάμενο δίκτυο πρατηρίων του. Πάντως, όπως πρόσθεσε, επιχειρηματικό ενδιαφέρον έχουν και άλλες δραστηριότητες γύρω από την ηλεκτροκίνηση, όπως η εγκατάσταση και διαχείριση δικτύου φόρτισης.
Τοποθετούμενος σε ερωτήσεις για τις έρευνες υδρογονανθράκων, επισήμανε ότι κάθε μία από τις 9 παραχωρήσεις στις οποίες συμμετέχει ο Όμιλος βρίσκονται σε διαφορετική φάση, και προωθούνται.
Πιο ώριμη είναι η παραχώρηση του Δυτικού Πατραϊκού, όπου μέσα στο επόμενα τρίμηνα θα δρομολογηθεί η πρώτη ερευνητική γεώτρηση.
Τέλος, σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, υπογράμμισε ότι τους επόμενους μήνες αναμένεται η οριστική ολοκλήρωση της αδειοδοτικής διαδικασίας του φωτοβολταϊκού πάρκου στην Κοζάνη.
Πρόσθεσε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες συναλλαγές, ώστε το χαρτοφυλάκιο του Ομίλου να διαμορφωθεί στα 300 MW μέχρι το τέλος του 2021.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης