Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: «Ανάσα» για τις αναδυόμενες οικονομίες η ελάφρυνση χρέους από την Κίνα

Fitch: «Ανάσα» για τις αναδυόμενες οικονομίες η ελάφρυνση χρέους από την Κίνα
Η Fitch σχολιάζει την προσπάθεια της Κίνας για ελάφρυνση χρέους στις αναδυόμενες οικονομίες
Η πιθανή ελάφρυνση χρέους σε ουκ ολίγες αναδυόμενες οικονομίες από πλευράς Κίνας, θα στηρίξει τις ήδη πιεσμένες αυτές χώρες εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού και ειδικά όσους υποφέρουν από υπέρογκο δανεισμό, σχολιάζει σε έκθεσή της η Fitch Ratings.
Βέβαια, υπογραμμίζει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, οι όροι της ελάφρυνσης ενδεχομένως να διαφέρουν κατά περίπτωση.
Ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping, σε ομιλία στο Φόρουμ για τη Συνεργασία Κίνας-Αφρικής (FOCAC) στις 17 Ιουνίου 2020, ανέφερε ότι τα κινεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να διαβουλεύονται με τις αφρικανικές χώρες για να καταρτίσουν ρυθμίσεις για δάνεια με κρατικές εγγυήσεις -τα οποία η Fitch θεωρεί δημόσιο χρέος.
Η συμμετοχή της Κίνας στην πρωτοβουλία της G20 σηματοδοτεί την πρώτη φορά που συμμετέχει σε συντονισμένες, πολυμερείς παγκόσμιες προσπάθειες ελάφρυνσης χρέους.
Το Διεθνές Ινστιτούτο Οικονομικών (IIF) υπολόγισε τον Μάιο ότι η Κίνα αντιπροσώπευε πάνω από το 25% του συνολικού εξωτερικού χρέους των επιλέξιμων χωρών για το DSSI, καθιστώντας την τον μεγαλύτερο πιστωτή τους -μεταξύ άλλων Κένυα, Μαλδίβες, Αιθιοπία, Καμερούν, Πακιστάν, Ανγκόλα, Λάος, Μοζαμβίκη, Δημοκρατία του Κονγκό και Ζάμπια.
Ορισμένα από αυτά τα κράτη, όπως η Κένυα, δήλωσαν ότι δεν θα ζητήσουν ελάφρυνση του χρέους βάσει του DSSI, καθώς πιστεύουν ότι θα μπορούσε να βλάψει τη θέση τους στις κεφαλαιαγορές.
Η Κίνα μπορεί να προσφέρει σε ορισμένους οφειλέτες μεγαλύτερη ανακούφιση από ό,τι προβλέπεται μέσω του DSSI.
Η Ανγκόλα, για παράδειγμα, επιβεβαίωσε ότι επαναδιαπραγματεύεται χρηματοδοτικές διευκολύνσεις με την Κίνα.
Ο πρόεδρος Xi είπε επίσης ότι η κυβέρνησή του θα ακυρώσει άτοκους κρατικούς δανεισμούς που θα λήξουν έως το τέλος του 2020 για τις σχετικές αφρικανικές χώρες που εμπίπτουν στην FOCAC.
Η Κίνα έχει προχωρήσει σε ουσιαστική ελάφρυνση χρέους σε πολλές χώρες τα τελευταία χρόνια, όπως η Δημοκρατία του Κονγκό (2018-2019), το Καμερούν (2019), η Αιθιοπία ( 2018) και Μοζαμβίκη (2017).
Σε ορισμένες από αυτές τις περιπτώσεις, ιδίως στη Δημοκρατία του Κονγκό και την Αιθιοπία, η κινεζική ελάφρυνση του χρέους διευκόλυνε την αποδέσμευση χρηματοδότησης από το ΔΝΤ», σημειώνει η Fitch.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης