Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Αμέσως μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Πτώση χωρίς τζίρο λόγω διεθνών αγορών

tags :
Αμέσως μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Πτώση χωρίς τζίρο λόγω διεθνών αγορών
ΑΓΟΡΑ: Πάνω που πάει να γίνει η υπέρβαση, επανέρχονται στο εξωτερικό οι ανησυχίες για την αύξηση των κρουσμάτων. Μάλλον περιμένουν καμία παρέμβαση από τη FED για την επόμενη κίνηση. Οι ανησυχίες δε θα έπρεπε να είχαν φύγει ποτέ από τις αγορές. Αλλά μία το φάρμακο που και καλά θα έβρισκαν, μία το άνοιγμα των οικονομιών που και καλά θα μας γύριζε εκεί που ήμασταν έφεραν μεγάλο ράλι κυρίως στα ξένα.

Τώρα που είναι σε τρομερά επίπεδα αφού έχουν πέσει λεφτά με τα ελικόπτερα μία κόπωση για εμάς είναι λογική. Όμως το ΧΑ που έχει μικρότερη ανάκαμψη έπεσε και πάλι στην περίπτωση και σήμερα έγραψε σημαντικές απώλειες. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε πως αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά στο εξωτερικό θα μπορεί να δει καλύτερες τιμές λόγω τραπεζών. Αν αλλάξει όμως θα ψάχνουμε στηρίξεις αντί για αντιστάσεις.

Σήμερα με χαμηλό τζίρο έκλεισε με απώλειες 1,63% και στις 665 μονάδες. Η πλειονότητα των μετοχών υποχώρησε. Βοήθησαν στην πτώση και τα μερίσματα που έκοψαν MotorOil και Μυτιληναίος. Ξεχώρισε η Jumbo λόγω ανόδου και η Ελλάκτωρ λόγω πτώσης.

ΔΕΗ (απάντηση): Μεταθέτει την πληρωμή δύο δόσεων συνολικού ύψους 50 εκατ. ευρώ για αρκετά αργότερα. Από την άλλη αντλεί ένα δανεισμό 15 εκατ. ευρώ και τιτλοποιεί μέρος απλήρωτων λογαριασμών για να αντλήσει κεφάλαια 200-250 εκατ. ευρώ. Συνολικά οι απαιτήσεις σύμφωνα με την ενημέρωση πρώτου τριμήνου είναι στα 1,6 δισ. ευρώ. Θα τιτλοποιήσει περίπου 300 εκατ. ευρώ.

Διαβάζουμε πως μειώνει επιτόκιο σε κάποια ομολογιακά, αλλά τα δημοσιεύματα μιλάνε για τη μετάθεση δόσεων και δεν έχουμε εικόνα για τη συνολική, αν είναι, χρηματοδότηση. Για να γράψουμε ξεκάθαρα τη σκέψη μας, το θέμα μας είναι ότι δεν καταβάλει 50 εκατ. ευρώ. Άλλο οι δόσεις και άλλο όλο το ομολογιακό. Προφανώς προσπαθεί να μη χάσει ρευστότητα.

Στο πρώτο τρίμηνο το καθαρό χρέος ήταν στα 3,63 δισ. ευρώ. Ο μακροπρόθεσμος δανεισμός ήταν στα 3,52 δισ. ευρώ και ο βραχυπρόθεσμος μαζί με το βραχυπρόθεσμο μέρος του μακροπρόθεσμου δανεισμού στα 418 εκατ. ευρώ, με τα ταμειακά διαθέσιμα να είναι στα 402 εκατ. ευρώ περίπου. Μπορεί η είδηση να φαίνεται θετική, αλλά κατά την άποψή μας δεν είναι και τόσο.

ΔΕΗ (ΙΙ): Για να το γράψουμε πιο απλά, αν ήταν αυτές οι εξελίξεις σε άλλες μετοχές ίσως βλέπαμε σήμερα στο ταμπλό μεγάλη πτώση. Και αυτό γιατί η μετάθεση θα εκλαμβανόταν ως αδυναμία. Εδώ η καλή συμπεριφορά έχει να κάνει και με τα «χέρια» που την κρατάνε. Προφανώς και είναι μεγάλοι παίκτες πλέον στη μετοχή.

Από την άλλη το κράτος θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην κινδυνεύσει ξανά. Άλλωστε και στο παρελθόν την έχει βοηθήσει και χρηματικά εκτός από τα μέτρα που πήρε. Έτσι σήμερα υποχώρησε μόλις κατά 1,03% και έκλεισε στα 3,65 ευρώ.

ΕΧΑΕ: Περαιτέρω πτώση θα πρέπει να ενεργοποιήσει τους αγοραστές. Δεν μπορεί να έχει τέτοια αποτίμηση. Γίνονται και κινήσεις για αναβάθμιση του ρόλου της κεφαλαιαγοράς, αν και δεν είμαστε τόσο αισιόδοξοι ότι θα πετύχουν πολλά. Χρειάζονται μεγάλες πρωτοβουλίες. Η μετοχή πάντως κάτω από τα 3,30 ευρώ ή και κάτω από τα 3,20 ευρώ είναι φθηνή.

Έγραψε χαμηλό στα 3,2850 ευρώ αλλά έκλεισε στα 3,3350 ευρώ με απώλειες 0,45% και χαμηλό όγκο 61 χιλ. τεμάχια. Η αποτίμηση στα 201 εκατ. ευρώ. Ο χαμηλός τζίρος του ΧΑ βοηθάει τους πωλητές.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: 0,045 ευρώ περίπου ανά μετοχή θα προτείνει μέρισμα η διοίκηση στη γενική συνέλευση. Συνολικά θα διανείμει 2 εκατ. ευρώ. Στα 1,82 ευρώ και στο -1,30% με χαμηλό όγκο.

ΕΛΠΕ: Τέλος του μήνα θα δώσει το υπόλοιπο του μερίσματος των 0,25 ευρώ ανά μετοχή. Έχει δώσει ήδη άλλο τόσο. Άρα καλή η μερισματική απόδοση. Στα 6,23 ευρώ και με οριακή πτώση 0,32%.

MODABAGNO: Έκανε το πρωί μία πράξη 30 τεμάχια ή 9 ευρώ στο -30% και έμεινε με αυτή και έκλεισε στα 0,30 ευρώ. Δηλαδή έλεος! Δε βρέθηκε κάποιος να δει αυτή την απαράδεκτη συμπεριφορά και να βελτιώσει λίγο την αποτίμηση; Στο κλείσιμο έμεινε με αγοραστές 15 χιλ. τεμαχίων. Σιγά και μην ήθελαν να δώσουν άλλα! Τη δουλειά τους την έκαναν.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Κοντά στο 1 ευρώ ξανά η μετοχή με χαμηλό όγκο κάτω από 500 χιλ. τεμάχια.

FIERATEX: Κινείται αδιάφορα πλέον και κάτω από τα 0,40 ευρώ. Την είχαν φτάσει και στα 0,80 ευρώ και μάλιστα τότε στην άνοδο έκανε και καλούς τζίρους. Τώρα που πέφτει δεν ασχολούνται. Το ανάποδο έπρεπε να κάνουν…

CENERGY: Στα 0,8860 ευρώ και στο -4,32% με όγκο 112 χιλ. τεμάχια.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης