Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Θωμάς (ΥφΥΠ Περιβάλλοντος): Επενδύσεις 8 δισ. ευρώ για ενεργειακή εξοικονόμηση την επόμενη δεκαετία

Θωμάς (ΥφΥΠ Περιβάλλοντος): Επενδύσεις 8 δισ. ευρώ για ενεργειακή εξοικονόμηση την επόμενη δεκαετία
Συστήματα παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ θα χρηματοδοτούνται από τα επόμενα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων, που θα στοχεύουν σε «έξυπνα» και ενεργειακά αυτόνομα κτίρια.
Συστήματα παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα χρηματοδοτούνται από τα επόμενα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων που θα στοχεύουν σε «έξυπνα» και ενεργειακά αυτόνομα κτίρια.
Αυτό επεσήμανε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς, κατά την ομιλία του στην ετήσια Σύνοδο για την Ενεργειακή Εξοικονόμηση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (International Energy Agency-IEA) που πραγματοποιήθηκε χθες μέσω τηλεδιάσκεψης.
Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Φυσικών Πόρων του Καναδά Seamus O' Regan, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Andrew McDowell και η Γενική Γραμματέας Περιβάλλοντος του Μεξικού, Marina Robles.
«Σε πρώτη φάση, είπε, θα αυξήσουμε τους διαθέσιμους πόρους για τα «κλασικά» προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης, προσφέροντας διαφορετικά κίνητρα: Δεν αρκεί να αλλάζουμε τις μονώσεις ή τα συστήματα θέρμανσης, θέλουμε να καταστήσουμε τα κτίρια - όχι μόνο τις κατοικίες, αλλά και τα δημόσια και βιομηχανικά κτίρια - πιο έξυπνα και ενεργειακά αυτόνομα, μέσω εγκατάστασης συστημάτων παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ.
Παράλληλα, προτεραιότητα αποτελεί η δημιουργία μηχανισμών για την υλοποίηση μεγάλου αριθμού σχετικά μικρών και «διάσπαρτων» προγραμμάτων ενεργειακής αναβάθμισης.
Τέτοια εργαλεία είναι το λεγόμενο Καθεστώς Επιβολής Υποχρέωσης Ενεργειακής Απόδοσης δια του οποίου θα πρέπει να επιτευχθεί τουλάχιστον το 20% του σωρευτικού στόχου για εξοικονόμηση ενέργειας (και αποσκοπεί στην ενεργή εμπλοκή των προμηθευτών και των διανομέων ενέργειας), αλλά και οι ανταγωνιστικές διαδικασίες μέσω ενεργειακών φορέων».
Ο κ. Θωμάς σημείωσε ότι προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για ενεργειακή αναβάθμιση του 12-15% των κτιρίων έως το 2030 (περί τα 600.000 κτίρια), θα απαιτηθούν επενδύσεις της τάξης των 8 δις. ευρώ.
Συγκριτικά την περασμένη δεκαετία αναβαθμίστηκαν 130.000 κτίρια και δαπανήθηκαν για τον σκοπό αυτό 1,3 δισ. ευρώ.
«Απαιτείται επομένως επιτάχυνση των δράσεων ενεργειακής αναβάθμισης, βέλτιστη μόχλευση των διαθέσιμων πόρων (λαμβανομένων υπόψη και των κονδυλίων που θα διατεθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ) και διεύρυνση του πεδίου των παρεμβάσεων ενεργειακής εξοικονόμησης», κατέληξε ο υφυπουργός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης