Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Αντιμέτωπες με το δημόσιο χρέος οι χώρες της Λατινικής Αμερικής – Λύση οι τοπικές αγορές

Fitch: Αντιμέτωπες με το δημόσιο χρέος οι χώρες της Λατινικής Αμερικής – Λύση οι τοπικές αγορές
Έκθεση της Fitch για τις οικονομίες της Λατινικής Αμερικής
Η πανδημία του κορωνοϊού έφερε σε ακόμη πιο δύσκολη θέση τις υπερχρεωμένες οικονομίες της Λατινικής Αμερικής, αναφέρει σε έκθεσή της η Fitch Ratings.
Όπως σημειώνει ο αμερικανικός οίκος, ορισμένες χώρες της περιοχής έχουν λάβει μέτρα για να βελτιώσουν τη σύνθεση των χαρτοφυλακίων χρέους τους, αλλά το διπλό σοκ της κρίσης του κορωνοϊού και των χαμηλότερων τιμών βασικών εμπορευμάτων εμπόδισε τη μείωση του χρέους.
«Η κρίση και η δημοσιονομική απάντηση επιδεινώνουν τις πιέσεις στα δημόσια οικονομικά της περιοχής.
Οι χώρες χρησιμοποιούν διάφορες πηγές για να χρηματοδοτήσουν τα αυξανόμενα ελλείμματά τους, συμπεριλαμβανομένης της αξιοποίησης των διεθνών κεφαλαιαγορών και του πολυμερούς δανεισμού.
Ωστόσο, στο πλαίσιο των ασταθών διεθνών χρηματοοικονομικών συνθηκών, οι ανεπτυγμένες τοπικές κεφαλαιαγορές προσφέρουν σημαντική χρηματοοικονομική ευελιξία και βοηθούν στη μόνωση των δεικτών χρέους από μία ξαφνική υποτίμηση του νομίσματος.
Εν τω μεταξύ, οι μεγαλύτερες μέσες λήξεις και τα πιο ομαλά προφίλ αποπληρωμής μειώνουν τον κίνδυνο αναχρηματοδότησης.
Όπως και άλλες περιοχές αναδυόμενων αγορών, η Λατινική Αμερική έχει σημειώσει πρόοδο στην ανάπτυξη αγορών χρέους σε τοπικό νόμισμα, καθώς η ασιατική χρηματοπιστωτική κρίση αποκάλυψε τους κινδύνους μεγάλου δανεισμού σε ξένο νόμισμα. (…)
Το Μεξικό και η Βραζιλία έχουν σχετικά βαθιές και ρευστές αγορές τοπικού νομίσματος.
Η Βραζιλία έχει τώρα ένα από τα υψηλότερα μερίδια χρέους τοπικού νομίσματος μεταξύ των χωρών αναδυόμενων αγορών της G20, σε ποσοστό άνω του 90%. (…)
Ωστόσο, ορισμένες χώρες όπως η Αργεντινή και ο Ισημερινός, παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένες από τον εξωτερικό δανεισμό και αντιμετώπισαν σοβαρές πιέσεις ρευστότητας όταν οι συνθήκες της αγοράς στράφηκαν εναντίον τους, οδηγώντας σε χρεοκοπίες», σχολιάζει ο οίκος.

Image
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης