Επιχειρήσεις

Ο ΒΟΑΚ χάθηκε στις υποσχέσεις Σπίρτζη - Οι κινήσεις για να ξεκινήσει επιτέλους το έργο

tags :
Ο ΒΟΑΚ χάθηκε στις υποσχέσεις Σπίρτζη - Οι κινήσεις για να ξεκινήσει  επιτέλους το έργο
Mπορεί ο πρώην Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης να διαβεβαίωνε το 2018 ότι θα υπάρχουν ανάδοχοι για το έργο του Βόρειου Οδικού Άξονα, μέχρι και το καλοκαίρι του 2019, ωστόσο όλοι γνώριζαν ότι το έργο δεν ήταν «ώριμο»να προχωρήσει
Mπορεί ο πρώην Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης να διαβεβαίωνε το 2018 ότι θα υπάρχουν ανάδοχοι για το έργο του Βόρειου Οδικού Άξονα, μέχρι και το καλοκαίρι του 2019, ωστόσο όλοι γνώριζαν ότι το έργο δεν ήταν «ώριμο»να προχωρήσει, κοινώς ήταν μακέτα.
Μάλιστα όπως κατά καιρούς έχει πει ο νέος υπουργός Κώστας Καραμανλής «η προηγούμενη κυβέρνησε δεν κατάφερε να ολοκληρώσει ούτε τις βασικές μελέτες του έργου».  
Το θέμα της κατασκευής του ΒΟΑΚ έρχεται ξανά στο προσκήνιο, με τον Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών Γιάννη Κεφαλογιάννη, να διαβεβαιώνει ότι οι διαδικασίες για τον ΒΟΑΚ προχωρούν, απαντώντας στους ισχυρισμούς του  βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Χάρη Μαμουλάκη ότι «περιμένει από τον Αύγουστο του 2019 τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Καραμανλή να επισκεφθούν την Κρήτη και να γνωστοποιήσουν τις προθέσεις τους για τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης».
«Είτε έχει ασθενή μνήμη είτε σκοπίμως παραπληροφορεί τους Κρητικούς», αναφέρει ο κ. Κεφαλογιάννης και σημειώνει: «Υπενθυμίζεται στον κ. Μαμουλάκη ότι στις 8 Φεβρουαρίου 2020 ο Πρωθυπουργός κ.  Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας κ. Καραμανλής και ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, επισκέφθηκαν την Κρήτη, εγκαινιάζοντας την έναρξη των εργασιών κατασκευής του αεροδρομίου στο Καστέλι. Ενδεχομένως, ο κ. Μαμουλάκης δεν ενημερώθηκε ότι ο Πρωθυπουργός στη συνέχεια επισκέφθηκε τα Χανιά όπου σε σύσκεψη στην Περιφέρεια, παρουσία όλων των αυτοδιοικητικών, εξέθεσε λεπτομερώς τον κυβερνητικό σχεδιασμό για την κατασκευή του ΒΟΑΚ, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και το τμήμα Κίσσαμος – Χανιά.
Σύμφωνα με τον κ. Κεφαλογιάννη αναμένεται το φθινόπωρο η κατάθεση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, με σκοπό το 2021 το έργο του ΒΟΑΚ να μπει στο στάδιο της υποβολής των τεχνικών και οικονομικών προσφορών.
«Υπενθυμίζεται τέλος, στον κ. Μαμουλάκη αυτό που γνωρίζει κάθε Κρητικός όσον αφορά στον ΒΟΑΚ: ότι επί τεσσερισήμισι έτη, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – Ανεξάρτητων Ελλήνων, όχι μόνο δεν προχώρησε καμία μελέτη, αλλά το μόνο που παρέδωσε τον Ιούλιο του 2019 ήταν μια έκθεση ιδεών».
Το φθινόπωρο αναμένεται η κατάθεση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, με σκοπό το 2021 το έργο του ΒΟΑΚ να μπει στο στάδιο της υποβολής των τεχνικών και οικονομικών προσφορών, εξήγησε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών.
Υπενθυμίζεται ότι για το έργο δεν υπάρχει χάραξη, ενώ προωθούνταν από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υποδομών με τρεις διαφορετικούς τρόπους. Ως έργο παραχώρησης (τμήμα Χανιά-Ηράκλειο), ως Σύμπραξη Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα -ΣΔΙΤ (Χερσόνησος-Νεάπολη) και ως δημόσιο έργο (Νεάπολη-Άγιος Νικολαος).
Να σημειωθεί ότι το μόνο σίγουρο που θα πρέπει να θεωρείται είναι η τοποθέτηση διοδίων κατά μήκος του αυτοκινητοδρόμου, παρά τις κατά καιρούς αντιδράσεις που έχουν σημειωθεί σε τοπικό επίπεδο.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση τον διαγωνισμό που έχει γίνει για τα δύο τμήματα του Βόρειου Οδικού Αξονα Κρήτης: το Χανιά - Χερσόνησος και το Χερσόνησος - Νεάπολη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστικοί Όμιλοι της χώρας.
Το πρώτο τμήμα, το Χανιά - Χερσόνησος συνολικού μήκους 163 χλμ., ακολουθείται η μέθοδος της 25ετούς παραχώρησης, με προϋπολογισμό 1,1 δισ. ευρώ.
Το δεύτερο τμήμα που δημοπρατείται ως ΣΔΙΤ είναι η επέκταση κατά 20χλμ του δρόμου από Χερσόνησος μέχρι Νεάπολη, προϋπολογισμού 250 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι οι πέντε κοινοπραξίες που ανταποκρίθηκαν στην προκήρυξη των δύο έργων και πληρούν τις προϋποθέσεις είναι οι εξής:

Σύμβαση παραχώρησης Χανιά – Χερσόνησος

• ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις
• ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
• ΑΒΑΞ
• Κοινοπραξία Μυτιληναίος – Acciona
• Vinci

Σύμβαση παραχώρησης Χερσόνησος – Νεάπολη

• ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις
• ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
• Κοινοπραξία ΑΒΑΞ – Margeurite
• Κοινοπραξία Μυτιληναίος – Acciona
• Shikun Binui

Ελένη Μπότα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης