Τελευταία Νέα
Διεθνή

H μάχη για την προεδρία του Eurogroup - Την Calvino προτείνει η Ισπανία, ισχυρή η υποψηφιότητα - Ποιοι αντιδρούν

H μάχη για την προεδρία του Eurogroup - Την Calvino προτείνει η Ισπανία, ισχυρή η υποψηφιότητα - Ποιοι αντιδρούν
Αξιωματούχοι των Βρυξελλών, εκτιμούν ότι η υποψηφιότητα της Calvino είναι ισχυρή
Την υπουργό Οικονομικών Nadia Calvino θα προτείνει η κυβέρνηση της Ισπανίας ως υποψήφια για την προεδρία του Eurogroup, όπως ανακοίνωσε και επίσημα, με την Ισπανίδα αξιωματούχο να θεωρείται φαβορί, αν και δεν λείπουν οι χώρες που αντιδρούν, κυρίως από τον ευρωπαϊκό Βορρά, με φόντο τη μάχη για το Ταμείο Ανάκαμψης.
Πρόκειται για την πρώτη χώρα της Ευρωζώνης που ανακοινώνει επίσημα υποψηφιότητα για τη διαδοχή του Mario Centeno στην προεδρία του Eurogroup, όπως μεταδίδει το Reuters.
Οι προτάσεις για τον νέο πρόεδρο του άτυπου οργάνου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, πρέπει να υποβληθούν έως το τέλος της ημέρας, εν όψει της ψηφοφορίας της 9ης Ιουλίου.
Η ανάδειξη του νέου προέδρου του Eurogroup θα λάβει χώρα κατά τη συνάντηση του Ιουλίου, στην οποία οι υπουργοί Οικονομικών θα ψηφίσουν σε μυστική ψηφοφορία.
Ο υποψήφιος που θα λάβει τις περισσότερες ψήφους από τους 19 υπουργούς θα κατέχει τη θέση για τα επόμενα δυόμισι χρόνια.
Αξιωματούχοι των Βρυξελλών, εκτιμούν ότι η υποψηφιότητα της Calvino, η οποία είναι και αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης, είναι ισχυρή.
Η Μαδρίτη έχει φιλοδοξίες για την προεδρία του Eurogroup, ωστόσο την ίδια ώρα διεκδικεί και την ηγεσία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου με την υπουργό Εξωτερικών Arancha Gonzalez Laya.
Ως εκ τούτου, πιθανώς η ισπανική κυβέρνηση να αναγκαστεί αν επιλέξει ποια θέση επιθυμεί να στηρίξει περισσότερο.
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Pedro Sanchez δήλωσε ότι θα είναι τιμή για την Calvino να ηγηθεί του Eurogroup και υπογράμμισε το γεγονός ότι θα είναι η πρώτη γυναίκα σε αυτό το αξίωμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, άλλοι υποψήφιοι αντικαταστάτες του Centeno είναι οι Pierre Gramegna και Paschal Donohoe, υπουργοί Οικονομικών του Λουξεμβούργου και της Ιρλανδίας αντίστοιχα.
Η Calvino είναι μια μαχητική προσωπικότητα μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ, οι οποίοι δήλωσαν ότι θα χρειαστεί να πολεμήσει για να κερδίσει τους σκεπτικιστές στις πρωτεύουσες της Βόρειας και Ανατολικής Ευρώπης.
Η συζήτηση για το Ταμείο Ανάκαμψης έχει διαχωρίσει σε μεγάλο βαθμό την Ένωση μεταξύ Βορρά και Νότου, αν και η Γερμανία υποστηρίζει τώρα την ιδέα των επιδοτήσεων και ο Olaf Scholz, ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Οικονομικών είναι σύμμαχος της Calvino.
Αξιωματούχος της ΕΕ εκτίμησε ότι ορισμένες χώρες της Βόρειας Ευρώπης θα προσπαθούσαν να σχηματίσουν μια συμμαχία «οποιοσδήποτε εκτός της Calvino» υποστηρίζοντας είτε τον Gramegna, είτε τον Donohoe.
Αξιωματούχοι επεσήμαναν επίσης ότι η Ισπανία κατέχει επί του παρόντος δύο μεγάλες θέσεις στην ΕΕ, γεγονός που επιδρά αρνητικά στις πιθανότητες της Calvino.
Ο Josep Borrell, πρώην υπουργός Εξωτερικών υπό τον Sanchez, είναι ο επικεφαλής για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ ενώ ο Luis de Guindos, υπουργός Οικονομικών σε μια προηγούμενη ισπανική κεντροδεξιά κυβέρνηση, είναι αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης