Διεθνή

Νευρικότητα στις ευρωπαϊκές αγορές, ανησυχία για τα κρούσματα - Στο +0,1% ο DAX - Tα futures της Wall έως -0,5%

Νευρικότητα στις ευρωπαϊκές αγορές, ανησυχία για τα κρούσματα - Στο +0,1% ο DAX - Tα futures της Wall έως -0,5%
Ράλι 12% στη μετοχή της Lufthansa, στηρίζει το σχέδιο διάσωσης ο μεγαλομέτοχος
(upd) Νευρικότητα επικρατεί στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, εν μέσω της έντονης ανησυχίας για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού που είναι πιθανό να οδηγήσει σε νέα lockdowns και καθυστέρηση της ανάκαμψης.
Ωστόσο, το ράλι στη μετοχή της Lufthansa στηρίζει τον γερμανικό δείκτη DAX.
Τα futures των δεικτών της Wall Street υποχωρούν έως -0,3%.
O δείκτης μεταβλητότητας VIX ενισχύεται στις 36,2 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAΧ σημειώνει άνοδο 0,1% στις 12.103 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί 0,2% στις 6.110 μονάδες.

Ο CAC 40 στο Παρίσι καταγράφει κέρδη 0,15% στις 4.878 μονάδες.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημειώνει πτώση 0,1% στις 19.151 μονάδες.
Ο ΙΒΕΧ 35 διαπραγματεύεται στις 7.205 μονάδες με άνοδο 0,1%.

Lufthansa: Ράλι 15% στη μετοχή - Στηρίζει τη διάσωση ο μεγαλομέτοχος

Άλμα 15% σημειώνει η μετοχή της Lufthansa, καθώς ο μεγαλομέτοχος Heinz Hermann Thiele αποφάσισε να στηρίξει το σχέδιο κρατικής διάσωσης, ύψους 9 δισ. ευρώ.
«Θα ψηφίσω την πρόταση», δήλωσε στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine ο Thiele, ο οποίος αύξησε πρόσφατα το μερίδιό του στο 15,5%.
H απόφασή του σκόρπισε ανακούφιση στη γερμανική αεροπορική εταιρεία, η οποία έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την κρίση που προκάλεσε ο κορωνοϊός.
Η ανησυχία για πιθανό βέτο στο σχέδιο διάσωσης από τη γερμανική κυβέρνησης ήταν έντονη, όπως μεταδίδει το Reuters.
Οι μέτοχοι της Lufthansa θα ψηφίσουν τη συμφωνία στη σημερινή έκτακτη γενική συνέλευση.
Image

ΗΠΑ: Στα 1,48 εκατ. οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας - Χάθηκαν 47,25 εκατ. θέσεις

Στα 1,48 εκατ. ανήλθαν οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 20 Ιουνίου 2020, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Οι αναλυτές έκαναν λόγο για 1,32 εκατ. θέσεις εργασίας.
Συνολικά, στο διάστημα των 14 εβδομάδων της πανδημίας του κορωνοϊού, έχουν χαθεί 47,25 εκατ. θέσεις εργασίας λόγω του lockdown.
Πρόκειται για ένα νούμερο δραματικό στην ιστορία της αμερικανικής αγοράς εργασίας.
Να σημειωθεί ωστόσο ότι σημαντική υποχώρηση σημείωσαν οι συνεχιζόμενες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στα 19,5 εκατ. από 20,3 εκατ.
Τη χειρότερη επίδοση έχουν καταγράψει οι πολιτείς της Καλιφόρνια και του Μέριλαντ.
Τη μεγαλύτερη βελτίωση κατέγραψαν οι πολιτείες της Οκλαχόμα και του Κεντάκι.

Στο -5% η ύφεση στις ΗΠΑ το α' 3μηνο του 2020

Στο -5% τελικά ήταν το μέγεθος της συρρίκνωσης της αμερικανικής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του 2020, επιβεβαιώνοντας τις προηγούμενες αναγνώσεις της οικονομικής δραστηριότητας.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χτες, αναθεώρησε την εκτίμησή του για τη μείωση του ΑΕΠ που θα σημειώσει η αμερικανική οικονομία, με την ύφεση να προβλέπεται στο 8% το 2020 και την ανάκαμψη στο 4,5% το 2021.

ΗΠΑ: Άλμα 15,8% στις παραγγελίες διαρκών αγαθών - Εφικτή η ανάκαμψη τύπου V

Τις εκτιμήσεις για ισχυρή ανάκαμψη τον Μάιο επιβεβαίωσαν τα στοιχεία για τις παραγγελίες διαρκών αγαθών, με τους αναλυτές να σχολιάζουν ότι είναι εφικτή η ανάκαμψη τύπου V.
Οι παραγγελίες διαρκών αγαθών σημείωσαν άλμα 15,8% τον Μάιο, ανακάμπτοντας από την κατάρρευση του Μαρτίου και του Απριλίου.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από τον Ιούλιο του 2014.
Ωστόσο, σε ετήσια βάση, οι παραγγελίες παραμένουν μειωμένες κατά 21,4%.
Η μηνιαία άνοδος ήταν καλύτερη των εκτιμήσεων, καθώς οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο 10%.

Πτώση στις αγορές της Ασίας λόγω ανησυχιών για την παγκόσμια ανάκαμψη - Στο -1,22% ο Nikkei, ο Kospi -2,27%

Με απώλειες έκλεισαν σήμερα Πέμπτη (25/6) οι αγορές της Ασίας, δεχόμενες πιέσεις από την πτώση που σημειώθηκε στη Wall Street, καθώς η νέα αύξηση που σημειώθηκε στα κρούσματα κορωνοϊού στις ΗΠΑ μετριάζει τις πρoσδοκίες για ταχεία ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -1,22% στις 22.259,79 μονάδες, ενώ ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα υποχώρησε κατά -2,27% στις 2.112,37 μονάδες.
Ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε με σημαντικές απώλειες της τάξεως του -2,48% στις 5.817,7 μονάδες, με τη μετοχή της αεροπορικής εταιρείας Qantas να υποχωρεί κατά -2,78%, ενώ ο δείκτης Dow Jones New Zealand έκλεισε στο -1,26% και τις 337,72 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης IDX Composite στην Ινδονησία καταγράφει πτώση της τάξεως του -1,47% στις 4.891,64 μονάδες, ενώ παρόμοιες είναι οι απώλειες και για τον δείκτη SET στην Ταϋλάνδη, και συγκεκριμένα στο -1,53% και τις 1.312,97 μονάδες.
Σημειώνεται ότι οι αγορές στο Χονγκ Κονγκ, την Ταϊβάν και την ηπειρωτική Κίνα παρέμειναν σήμερα κλειστές λόγω αργίας.
Όσον αφορά τη Wall Street, ο δείκτης-βαρόμετρο S&P 500 έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -2,59% στις 3.050,33 μονάδες, αντιστρέφοντας τα κέρδη που είχε καταγράψει μέχρι στιγμής για το σύνολο του Ιουνίου.
Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά -2,72% στις 25.445,94 μονάδες, ενώ μικρότερη ήταν η πτώση για τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq, και συγκεκριμένα στο -2,19% και τις 9.909,17 μονάδες.
«Ένα τετάστιο πρόβλημα για τους επενδυτές είναι το γεγονός ότι αυτή η μεταβλητότητα είναι πολύ ακριβή αυτή τη στιγμή, οπότε τους φαίνεται ευκολότερο απλά να απομακρυνθούν από τις θέσεις τους στην αγορά μετοχών», επεσήμανε ο αναλυτής της AxiCorp, Stephen Innes.
Από την πλευρά της, η Jingyi Pan της IG τονίζει ότι οι αναφορές πως ο Λευκός Οίκος εξετάζει την επιβολή νέων δασμών σε εισαγωγές προϊόντων αξίας 3,1 δισ. δολ. από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και τη Βρετανία, έχουν προκαλέσει ανησυχίες για το ενδεχόμενο ενός νέου εμπορικού πολέμου.
«Οι νέες ανησυχίες για την εξάπλωση του Covid-19 και τους νέους δασμούς κυριαρχούν στην καθοδήγηση του κλίματος της αγοράς καθώς τα περιουσιακά στοιχεία αυξημένου ρίσκου χάνουν τη εύνοιά τους μεταξύ των επενδυτών», ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Pan.
Ωστόσο, παρά της υψηλή μεταβλητότητα του Ιουνίου, ο δείκτης S&P 500 παραμένει σε τροχιά ώστε να καταγράψει το καλύτερο τρίμηνο από το τέταρτο τρίμηνο του 1998.
Επιπλέον, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προχώρησε χθες σε νέα επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεών του για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας το 2020, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.
Πλέον, το IMF εκτιμά ότι η συρρίκνωση του παγκόσμιου ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 4,9% για το σύνολο του τρέχοντος έτους, έναντι των προηγούμενων εκτιμήσεων για συρρίκωνση της τάξεως του 3%.
Μάλιστα, το ΔΝΤ προβλέπει ότι η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το 2021 θα διαμορφωθεί στο 5,4% ενώ στις προηγούμενες εκτιμήσεις της ανέφερε ότι η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 5,8%.
«Η πανδημία του Covid-19 είχε μεγαλύτερο αντίκτυπο στη δραστηριότητα κατά το πρώτο μισό του 2020, σε σχέση με τις εκτιμήσεις και η ανάκαμψη προβλέπετει να είναι πιο σταδιακή απ' ό,τι είχε προβλεφθεί προηγουμένως», ανέφερε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης