Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Ύφεση 8% για την ελληνική οικονομία το 2020, μικρότερη των εκτιμήσεων - Ταχύτερη η ανάκαμψη

Capital Economics: Ύφεση 8% για την ελληνική οικονομία το 2020, μικρότερη των εκτιμήσεων - Ταχύτερη η ανάκαμψη
Η αρχική εκτίμηση της Capital Economics έκανε λόγο για ύφεση 15% το 2020
Καλύτερη των εκτιμήσεων είναι η κατάσταση στην ελληνική οικονομία εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊο9ύ, σύμφωνα με την Capital Economics, καθώς οι αναλυτές αναμένουν ότι η ύφεση θα διαμορφωθεί στο 8%, έναντι της αρχικής εκτίμησης του 15%.
Σε ανάλυσή της με τίτλο «Η Ελλάδα είναι σε καλύτερη κατάσταση από ότι φοβόμασταν», με ημερομηνία 25 Ιουνίου 2020, την οποία παρουσιάζει το bankingnews.gr, η Capital Economics σημειώνει ότι η ύφεση θα είναι πολύ χαμηλότερη έναντι των αρχικών εκτιμήσεων.
«Στις αρχές Μαΐου εκτιμήσαμε ότι, δεδομένου του πόσο νωρίς η Ελλάδα επέβαλε lockdown και το μεγέθους του τουριστικού τομέα, η οικονομία θα κατέγραφε χειρότερη απόδοση από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Επίσης, εκτιμούσαμε ότι η ανάκαμψη θα ήταν πιο αργή, επειδή θα καθυστερούσε το «άνοιγμα» του τουρισμού.
Ενώ παραμένει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με τον ρυθμό της ανάκαμψης, τα δεδομένα που δημοσιεύθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες μας έκαναν πιο αισιόδοξους», σημειώνουν οι αναλυτές.
Η ελληνική οικονομία υπεραπέδωσε έναντι των υπολοίπων χωρών της Ευρωζώνης στο α΄τρίμηνο, με τη συρρίκνωση του ΑΕΠ να διαμορφώνεται στο 1,6%, πολύ καλύτερα από το -5% της Ισπανίας για παράδειγμα (γράφημα 1).
Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στην ελληνική βιομηχανία (γράφημα 2).
Επίσης, τα πρόσφατα στοιχεία καταδεικνύουν ανάκαμψη ταχύτερη των εκτιμήσεων, από τότε που η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε στη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, όπως σημειώνεται.
Για παράδειγμα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI σημείωσε ισχυρή ανάκαμψη τον Μάιο (γράφημα 3).
Την ίδια ώρα, η οικονομική δραστηριότητα, η οποία υποχώρησε στο 25% περίπου τον Απρίλιο, επέστρεψε ήδη στο 85-90% στα μέσα Ιουνίου (γράφημα 4).
Δεδομένων των παραπάνω στοιχείων, οι αναλυτές εκτιμούν ότι το ΑΕΠ στο β΄τρίμηνο θα συρρικνωθεί με ρυθμό 8% από 22% που ήταν η αρχική εκτίμηση του Μαΐου.
Ωστόσο, η δραστηριότητα στο δεύτερο τρίμηνο παρέμεινε χαμηλή.
Πρώτον, η κατανάλωση ενδεχομένως κατέρρευσε.
Προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις τον Απρίλιο (βλ. γράφημα 2 ξανά), αλλά γνωρίζουμε ότι οι πωλήσεις βυθίστηκαν στην Ιταλία και την Ισπανία όπου το lockdown δεν ήταν αυστηρότερο από ό, τι στην Ελλάδα.
Αν και οι πωλήσεις αυτοκινήτων σημείωσαν άνοδο τον Μάιο, ήταν ακόμη 60% χαμηλότερες από το επίπεδο Φεβρουαρίου.
Και η κατανάλωση πολλών υπηρεσιών θα ήταν ακόμη ασθενέστερη δεδομένου ότι πολλές εταιρείες έκλεισαν για το μεγαλύτερο μέρος του 2ου τριμήνου.
Δεύτερον, ο τουριστικός τομέας παρέμεινε εκτός δράσης μέχρι την 1η Ιουνίου.
Οι εκτιμώμενες τουριστικές εισπράξεις μειώθηκαν κατά 99% ετησίως τον Απρίλιο (γράφημα 6) και η κίνηση των επιβατών στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών μειώθηκε κατά 96% τον Μάιο.
Επιπλέον, αν και η Ελλάδα έχει ανοίξει τα σύνορά της σε ορισμένες χώρες, οι περιορισμοί για χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο θα επιβαρύνουν τον τουριστικό κλάδο.
Η εκτίμησή της Capital Economics κάνει λόγο για μείωση της οικονομικής δραστηριότητας κατά 17% στο β΄τρίμηνο, έναντι αρχικής εκτίμησης για πτώση -22%.
Μεγάλο μέρος της τουριστικής περιόδου έχει ήδη χαθεί και τα μέτρα κοινωνικής απόστασης θα εμποδίσουν τον τομέα να επιστρέψει σε πλήρη ικανότητα έως το τέλος του έτους.
Εν κατακλείδι, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ύφεση για το σύνολο του 2020 θα διαμορφωθεί στο 8%, έναντι 15% που ήταν η αρχική εκτίμηση.
Το 2011 το ελληνικό ΑΕΠ είχε συρρικνωθεί κατά 9,2% κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους,
Η Capital Economics βλέπει ανάκαμψη το 2021, ωστόσο η οικονομία θα επιστρέψει στο 80% του μεγέθους του 2007.

Image
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης