Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Nomura: Τι κρύβεται πίσω από τη νευρικότητα στη Wall Street – Πώς πρέπει να αντιδράσουν οι επενδυτές

Nomura: Τι κρύβεται πίσω από τη νευρικότητα στη Wall Street – Πώς πρέπει να αντιδράσουν οι επενδυτές

Πώς πρέπει να αντιδράσουν οι επενδυτές μετά το sell off της 25ης Ιουνίου, εξηγεί η Nomura
Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν οι χρηματαγορές την Τετάρτη 25 Ιουνίου, με τα ανά τον κόσμο ταμπλό να κοκκινίζουν επικίνδυνα, θυμίζοντας τα χαμηλά στα μέσα Μαρτίου.
Αυτή η κατάσταση οδήγησε τους αναλυτές του ιαπωνικού επενδυτικού οίκου Νomura να υποστηρίξουν πως οι εκτιμήσεις και οι επισημάνσεις για bull και bear markets είναι αδιέξοδες και πως οι traders δεν πρέπει να επηρεάζονται από τις διακυμάνσεις της αγοράς σε καθημερινό επίπεδο, ούτε να είναι νευρικοί.
Ωστόσο, θεωρούν πως είναι επιτακτική ανάγκη να κατανοούν τι συμβαίνει.
Σε ό,τι αφορά το προαναφερόμενο sell off, δίνονται οι εξής λόγοι:
Σε κάθε περίπτωση, οι επενδυτές έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο, προσπαθώντας να απαντήσουν στο ερώτημα αν διανύουμε μια bull ή μια bear market.
Στο πλαίσιο αυτό, επηρεάστηκαν σφόδρα από τους πηχυαίους τίτλους για δεύτερο κύμα κορωνοϊού τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ.
Η ροή ειδήσεων προκάλεσε μια ψυχολογική ανισορροπία που επηρέασε άμεσα τα χρηματιστήρια.
Βέβαια, για τη ραγδαία πτώση που σημειώθηκε υπάρχουν και άλλα αίτια.
Πρώτον, η τρέχουσα στάση των hedge funds δύναται να περιγραφεί ως «προσεκτικά ανοδική».
Σαν να πατάνε το γκάζι και το φρένο ταυτόχρονα.
Το sell off κάνει τους διαχειριστές τους επιφυλακτικούς.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που τοποθετούνται σε put options.
Αυτές οι πράξεις, όμως, με τη σειρά τους, έχουν αποτέλεσμα την αύξηση της μεταβλητότητας (όπως μετριέται στον δείκτη φόβου-VIX, αλλά και άλλους δείκτες).
Ταυτόχρονα, τα προθεσμιακά συμβόλαια που συνδέονται με τον δείκτη VIX έχουν υποχωρήσει, καθώς η συσσώρευση long θέσεων από traders που ακολουθούν την τάση της αγοράς αύξησε τις τιμές στα futures του δείκτη φόβου.
Αυτό φαίνεται να έχει ενθαρρύνει ορισμένους κερδοσκοπικούς επενδυτές να καλύψουν θέσεις πώλησης σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στον δείκτη φόβου.
Δεύτερον, ορισμένοι επενδυτές μπορεί να περιμένουν τους μακροπρόθεσμους επενδυτές συνταξιοδοτικά ταμεία κ.ά.) να πουλήσουν τις μετοχές που έχουν στη διάθεσή τους ώστε να εξισορροπήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους.
Με το τρέχον τρίμηνο να πλησιάζει στο τέλος του, οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές μπορεί, πράγματι, να προβούν σε αθρόες πωλήσεις, καθώς προσαρμόζουν τους συντελεστές στάθμισης των χαρτοφυλακίων τους.
Ωστόσο, μια ματιά στην αμερικανική έκθεση μετοχικών κεφαλαίων των μεγάλων αμοιβαίων κεφαλαίων των ΗΠΑ δείχνει ότι αυτά τα αμοιβαία κεφάλαια δεν έχουν υπερβολικές συμμετοχές, ούτε είναι overweight.
Αν μη τι άλλο, σε αντίθεση με την JP Morgan που αναμένει πωλήσεις έως και 170 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η Nomura δεν αναμένει αθρόες πωλήσεις.
Και παρότι μπορεί η JP Morgan να αποδειχθεί σωστή ως προς τις εκτιμήσεις της, όπως επισημαίνει η ιαπωνική επενδυτική εταιρεία, τα μεγάλα αμοιβαία κεφάλαια των ΗΠΑ αποτελούν μόνο ένα μικρό μέρος της δεξαμενής των μακροπρόθεσμων επενδυτών και είναι δύσκολο να καταλήξουμε σε σαφή συμπεράσματα.
Ως εκ τούτου, η Nomura ναι μεν παραδέχεται ότι δεν αποκλείεται η πιθανότητα αθρόων πωλήσεων από μακροπρόθεσμους επενδυτές, αλλά επειδή αυτοί οι επενδυτές τείνουν να κινούνται με τους δικούς τους ρυθμούς και κόντρα στο ρεύμα η όλη ιδέα μπορεί να είναι απλώς μια πρόφαση για βραχυπρόθεσμους επενδυτές να προβούν σε κερδοσκοπικές πωλήσεις.
Καθώς οι long θέσεις των CTAs στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στον δείκτη NASDAQ 100 φτάνουν τις 8.900, ενδεχομένως να επιδιώκουν να αγοράσουν «στα χαμηλά», παρότι η Nomura εκτιμά πως στον δείκτη Russell 2000 έχουν καταλάβει short θέσεις.
Στην πραγματικότητα, η διαπραγμάτευση των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης στον NASDAQ 100 και τον Russell 2000 από τα CTA θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι καθορίζεται από τα μοντέλα τους.
Η απόδοση του χαρτοφυλακίου για τις μετοχές υψηλού P / B στις ΗΠΑ έναντι των μετοχών μικρής κεφαλαιοποίησης, φαίνεται να ακολουθεί ένα προβλέψιμο μοτίβο απόδοσης.









www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης