Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ενώ διεθνώς οι μετοχές ανακάμπτουν κόντρα στην ύφεση των οικονομιών.... ένα χρηματιστήριο ακολουθεί την κακή πορεία της οικονομίας

Ενώ διεθνώς οι μετοχές ανακάμπτουν κόντρα στην ύφεση των οικονομιών.... ένα χρηματιστήριο ακολουθεί την κακή πορεία της οικονομίας
Γιατί λοιπόν η Ελλάδα όπου κατάφερε να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικότητα τον κορωνοιό με μόλις 191 νεκρούς, την ίδια στιγμή η οικονομία έχει εξελιχθεί σε zombie, το χρηματιστήριο έχει την χειρότερη εικόνα διεθνώς
Όλο και περισσότεροι διεθνείς οργανισμοί (ΔΝΤ) επενδυτικές τράπεζες (Morgan Stanley, Goldman Sachs, Allianz) εστιάζουν στην ακραία στρέβλωση μεταξύ των χρηματιστηρίων και των οικονομιών.
Την ώρα που οι οικονομίες βυθίζονται, τα χρηματιστήρια σημειώνουν ράλι και είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του δείκτη S&P 500 όπου απέχει μόλις 8% από τα ιστορικά υψηλά… και όλο αυτό το σκηνικό τρόμου αποτελεί ακραία στρέβλωση που παραβιάζει κάθε οικονομική λογική.
Αυτό το σκηνικό ακραίας αποσύνδεσης μετοχών και ομολόγων έναντι των οικονομιών ένα χρηματιστήριο δεν το ακολουθεί.
Το ελληνικό χρηματιστήριο παραδόξως εμφανίζει μεταξύ των βασικότερων αγορών ακόμη και μεταξύ των αναδυόμενων αγορών, την χειρότερη εικόνα.
Ακόμη και το χρηματιστήριο της Τουρκίας εμφανίζει απόκλιση από τα υψηλά μόλις 8%... ωστόσο το ελληνικό αναδυόμενο χρηματιστήριο εμφανίζει απόκλιση 30%.
To ελληνικό χρηματιστήριο εάν ακολουθούσε την τάση θα έπρεπε να είναι στο χειρότερο σενάριο στις 750 μονάδες και στο καλύτερο σενάριο στις 850 μονάδες.
Αντί αυτού το χειρότερο σενάριο στην πραγματικότητα είναι χειρότερο σενάριο καθώς οι 650 μονάδες αποδεικνύουν τις δομικές αδυναμίες της χώρας.
Ακόμη και το ιταλικό χρηματιστήριο – μιας χώρας όπου το χρέος είχε επιδεινωθεί και η ύφεση είχε εμφανιστεί πριν το κορωνοιό – εμφανίζει καλύτερη εικόνα από το ελληνικό χρηματιστήριο καθώς αποκλίνει από τα υψηλά σχεδόν 23%.
Το βασικό ερώτημα είναι γιατί ενώ η Ελλάδα τα πήγε καλά στο σκέλος της αντιμετώπισης της Πανδημίας… η οικονομία έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα και το χρηματιστήριο που αποτελεί εικόνα της οικονομίας εμφανίζει την μεγαλύτερη πτώση διεθνώς -30%.
Το χρηματιστήριο της Βραζιλίας – μια χώρα που έχει εμφανίσει μεγάλη επιδείνωση εσχάτως λόγω κορωνοιού – καταγράφει πτώση μόλις 20% από τα ιστορικά υψηλά.
Γιατί λοιπόν η Ελλάδα όπου κατάφερε να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικότητα τον κορωνοιό με μόλις 191 νεκρούς, την ίδια στιγμή η οικονομία έχει εξελιχθεί σε zombie, το χρηματιστήριο έχει την χειρότερη εικόνα διεθνώς και γενικώς εμφανίζει η Ελλάδα η πιο αδύναμη οικονομία;
Η απάντηση είναι απλή.
Η οικονομία της Ελλάδος προ κορωνοιού ήταν ήδη αδύναμη.
Προερχόταν από μια μακρά περίοδο μνημονίων με την ανάπτυξη στο 1,9% να μην αποτελεί ισχυρό πλεονέκτημα.
Αν και η ανάκαμψη 1,9% σε σχέση με τα σημάδια ύφεσης της Γερμανικής οικονομίας προ κορωνοιού ήταν καλύτερη επίδοση για την Ελλάδα, δεν παύει να αποτελεί αδύναμη ανάπτυξη.
Το βασικό πρόβλημα της Ελλάδος δεν είναι η ύφεση -7% με -8%, ούτε το δημοσιονομικό έλλειμμα -14 δισεκ. ούτε το χρέος στα 340 δισεκ. ή 370 δισεκ. με βάση κεντρικής διοίκησης και γενικής κυβέρνησης.
Το 2020 θα είναι μια κακή χρονιά και ο τουρισμός, η τουριστική βιομηχανία της Ελλάδος θα υποστεί κραχ.
Το 2021 φαίνεται να αποτελεί το μεγάλο πρόβλημα ή κατά το ορθότερο η διετία 2021 με 2022.
Η Ελλάδα μετά την συγκυριακή ανάκαμψη 3,5% το 2021 θα εμφανίσει σημάδια επιβράδυνσης για το 2022.
Η Ελλάδα έχει δομικές αδυναμίες οι οποίες θα καταγραφούν όχι μόνο στην φάση της ύφεσης αλλά και στην φάση της ανάκαμψης.
Ακόμη και εάν εξαιρεθεί και το 2021 από την υποχρέωση για πρωτογενές πλεόνασμα, η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να καταγράψει πλεόνασμα 3,5% από το 2022 και 2,2% από το 2023 και για 40 ακόμη χρόνια.
Το παράδοξο με την ελληνική οικονομία είναι ότι η ύφεση θα είναι στον μέσο όρο το 2020 και η ανάκαμψη το 2021 θα κινηθεί χαμηλότερα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης.
Ρόλο σε αυτό δεν διαδραματίζουν μόνο οι τράπεζες που δέχονται την πέτρα του αναθέματος, ούτως ή άλλως η πιστωτική επέκταση στην Ευρώπη είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο ότι οι τράπεζες δεν δίνουν δάνεια, ούτε οι ευρωπαϊκές τράπεζες χορηγούν δάνεια.
Για τις μέτριες επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας ευθύνη φέρουν
-Οι διαχρονικές παθογένειες της εθνικής οικονομίας
-Τα ελάχιστα κεφάλαια που έχουν δοθεί ως αντιστάθμισμα της ύφεσης στην οικονομία
-Η χαμηλή πιστωτική επέκταση αν και σε πραγματικούς όρους, δάνεια χορηγούνται αλλά επειδή βγαίνουν από τους ισολογισμούς των τραπεζών προβληματικά δάνεια και αποπληρώνονται χορηγήσεις… καταγράφεται πιστωτική συρρίκνωση.
-Δομικοί κλάδοι έχουν υποστεί μεγάλη οικονομική ζημία χωρίς να έχουν λάβει σοβαρή οικονομική υποστήριξη από το κράτος όπως ο τουρισμός.
Βέβαια για την κακή πορεία της οικονομίας ρόλο διαδραματίζουν και άλλοι παράγοντες
-Υπάρχουν ανησυχίες ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν κεφάλαια το 2021, οπότε οι τραπεζικές μετοχές εμφανίζουν μεγάλες αποκλίσεις σε σχέση με τα προ κορωνοιού επίπεδα.
-Ανατρέπονται πολλοί προϋπολογισμοί τραπεζών και εταιριών για την επόμενη 2ετία.
-Οι ξένοι δεν αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως επενδυτικό καταφύγιο αλλά ως μια αδύναμη περιφερειακή αγορά χωρίς ισχυρό momentum και χωρίς ικανότητα διαφοροποίησης.
-Υπάρχει ανησυχία ότι ένα δεύτερο κύμα κορωνοιού θα πλήξει καίρια την ελληνική οικονομία και θα χρειαστεί χρόνια για να ανακάμψει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης