Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Παρατείνεται έως 30/6 η καραντίνα στον Εχίνο Ξάνθης - Αντίστροφη μέτρηση για την 1η Ιουλίου - Στους 191 οι νεκροί από κορωνοϊό

Παρατείνεται έως 30/6 η καραντίνα στον Εχίνο Ξάνθης - Αντίστροφη μέτρηση για την 1η Ιουλίου - Στους 191 οι νεκροί από κορωνοϊό
Έξαρση κρουσμάτων σε Θράκη, Θεσπρωτία - Αγωνία για το επικείμενο άνοιγμα του τουρισμού και την άφιξη χιλιάδων επισκεπτών
(upd) Την παράταση της καραντίνας έως τις 30 Ιουνίου στην κοινότητα Εχίνου στο Δήμο Μύκης Ξάνθης αποφάσισε το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσης σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού και να εξαλειφθεί πλήρως ο ιός.
Τα τελευταία νέα είναι αισιόδοξα καθώς το τελευταίο 24ωρο δεν αναφέρθηκε ούτε ένα νέο κρούσμα, κάτι που αν μη τι άλλο δείχνει πως τα περιοριστικά μέτρα της προηγούμενης εβδομάδας λειτούργησαν.
Σε κάθε περίπτωση όμως κυβέρνηση και υγειονομικές αρχές παραμένουν σε πλήρη συναγερμό, καθώς είναι προφανές πως η Θράκη είναι στο κόκκινο, καθώς οι περιοχές της Ξάνθης και της Ροδόπης παραμένουν επιβαρυμένες μια και σε αυτές έχουν καταγραφεί τις τελευταίες ημέρες τουλάχιστον 190 κρούσματα ενώ οι εννιά τελευταίοι θάνατοι προέρχονται από αυτήν την περιοχή.
Πάντως, οι επιστήμονες αισιοδοξούν ότι χάρη στα περιοριστικά μέτρα, οι τοπικές αυτές εξάρσεις έχουν τεθεί υπό έλεγχο και πως είναι θέμα χρόνου να ελαχιστοποιηθούν τα κρούσματα ενώ καλύτερη  φαίνεται πως είναι η κατάσταση και στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας, όπου και εκεί υπήρξαν εντατικοί έλεγχοι και εκτεταμένη ιχνηλάτηση.
Σε κάθε περίπτωση, τα περιστατικά αυτά δείχνουν πως ο ιός παραμένει ακόμα στην κοινότητα και μπορεί εύκολα και γρήγορα να εξαπλωθεί εάν υπάρξει χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων, γεγονός που με τη σειρά του ενισχύει την αγωνία ενόψει και του πλήρους ανοίγματος του τουρισμού την 1η Ιουλίου.
Δεν είναι τυχαία άλλωστε η παραδοχή πολλών ειδικών επιστημόνων ότι τώρα αρχίζουν τα δύσκολα.

Παρατείνεται για πέντε ημέρες η καραντίνα στον Εχίνο της Ξάνθης

Την παράταση των περιοριστικών μέτρων για πέντε ημέρες και συγκεκριμένα έως τις 30 Ιουνίου στην κοινότητα Εχίνου στο δήμο Μύκης στην Ξάνθη αποφάσισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Ν. Χαρδαλιάς και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Β. Παπαγεωργίου σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του ιού.
Αν και το τελευταίο 24ωρο υπήρξε το αισιόδοξο μήνυμα του να μην καταγραφεί ούτε ένα θετικό κρούσμα στην Ξάνθη, γεγονός που δείχνει ότι το lockdown λειτούργησε, οι αρχές αποφάσισαν να παρατείνουν τα μέτρα για ακόμα 5 ημέρες προκειμένου να εξαλειφθεί η όποια πιθανότητα επανεμφάνισης του ιού.
Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε πως στην Ξάνθη τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 150.
Βάσει των τελευταίων αποφάσεων, τα περιοριστικά μέτρα προβλέπουν:
-Απαγόρευση μετακίνησης κατοίκων που διαβιούν στην Κοινότητα Εχίνου εκτός των ορίων της.
-Απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών στην Κοινότητα Εχίνου καθημερινά καθ’ όλο το 24ωρο, πλην μετάβασης τους σε καταστήματα τροφίμων και φαρμακεία.
-Υποχρεωτική χρήση μάσκας και εν γένει προστατευτικών μέτρων από όλους τους πολίτες κατά  την μετάβαση τους σε καταστήματα τροφίμων ή φαρμακείο εντός της Κοινότητας Εχίνου.
-Απαγόρευση μετακίνησης πολιτών προς και από την Κοινότητα Εχίνου, πλην οχημάτων τροφοδοσίας καταστημάτων τροφίμων και φαρμακείων.
-Απαγόρευση και αναστολή λειτουργίας λαϊκών αγορών και εν γένει υπαίθριου εμπορίου.
-Απαγόρευση και αναστολή λειτουργίας εμπορικών καταστημάτων, πλην φαρμακείων.
-Απαγόρευση και αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, πλην των επιχειρήσεων λιανικής διάθεσης τροφίμων (παντοπωλεία, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, φούρνοι, υπεραγορές-super market). Η τροφοδοσία των καταστημάτων τροφίμων και φαρμακείων που δεν αναστέλλεται η λειτουργία τους θα γίνεται με υποχρεωτική χρήση μάσκας.
-Λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και το Δήμο Μύκης για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων της Κοινότητας Εχίνου και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.
-Λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.
-Επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.ΠΑ.Δ.) Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης για την τήρηση του γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων της Κοινότητας Εχίνου, καθώς και την απαγόρευση μετάβασης πολιτών από άλλες περιοχές προς και από την Κοινότητα Εχίνου, πλην οχημάτων τροφοδοσίας καταστημάτων τροφίμων και φαρμακείων.
Τα εν λόγω περιοριστικά μέτρα θα ισχύσουν για 5 ημέρες, ήτοι από 25-06-2020 και ώρα 06:00 έως 30-06-2020 και ώρα 06:00, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η άρση ή η παράτασή τους.

Παγώνη (πρόεδρος νοσοκομειακών γιατρών): Καλή η εικόνα στην Ελλάδα, αναμενόμενη η αύξηση κρουσμάτων σε περιοχές

Καλή χαρακτήρισε την εικόνα της Ελλάδας όσον αφορά την επιδημία του κορωνοϊού η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Ματίνα Παγώνη, η οποία είπε πως είναι αναμενόμενη η αύξηση κρουσμάτων σε ορισμένες περιοχές.
Σε δηλώσεις της στο ΣΚΑΪ η κα.Παγώνη εξέφρασε την ανησυχία της για τα διάφορα πάρτι που γίνονται καθώς, όπως είπε, «σε αυτά, τα πράγματα δεν είναι ελεγχόμενα, όπως στον Εχίνο και τη Θεσπρωτία, γιατί εκεί δεν μπορούμε να κάνουμε ιχνηλάτηση των επαφών».
Όσον αφορά την αύξηση των κρουσμάτων σε Ευρώπη και Αμερική η κα.Παγώνη είπε ότι «τα πράγματα δεν είναι καλά», κάτι που απέδωσε στη μη έγκαιρη λήψη μέτρων ενώ εκτίμησε ότι το εμβόλιο για τον Covid-19 θα αργήσει ακόμα, καθώς έχει διάφορες φάσεις που πρέπει να περάσουν μέχρι να εξακριβωθεί ότι είναι ασφαλές.
Η κα.Παγώνη υπογράμμισε ότι είναι πιθανό να υπάρξουν περιοριστικά μέτρα μέχρι και του χρόνου το καλοκαίρι, αναφέροντας πως «θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η πορεία του ιού από τον Σεπτέμβριο».

Σε 18 αεροδρόμια μέσα σε 4 ημέρες ο Χαρδαλιάς ενόψει του ανοίγματος του τουρισμού την 1η Ιουλίου

Επίσκεψη σε 18 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας θα πραγματοποιήσει μέσα σε τέσσερις ημέρες αρχής γενομένης από αύριο Παρασκευή 26/6 ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Ν. Χαρδαλιάς ενόψει του ανοίγματος του τουρισμού την 1η Ιουλίου.
Στόχος του κ.Χαρδαλιά είναι να συντονίσει όλες τις διαδικασίες ασφαλούς έναρξης λειτουργίας τους, σε συνεργασία με τις κατά τόπους αρμόδιες Αρχές.
Τα υπόλοιπα έξι αεροδρόμια θα επισκεφθεί για τον ίδιο σκοπό ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου.
Όπως ανακοινώθηκε από τη ΓΓΠΠ, ο κ.Χαρδαλιάς θα έχει συσκέψεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (ΥΠΑ, Φορείς Διαχείρισης Αεροδρομίων, στελέχη των ΕΔ, της ΕΛΑΣ και του ΠΣ) για τον καλύτερο συντονισμό της εφαρμογής των μέτρων και πρωτοκόλλων ασφαλούς λειτουργίας των αεροδρομίων, ενώ θα συναντηθεί και με τους εκπροσώπους των ΟΤΑ (δήμων και περιφερειών) της κάθε περιοχής.
Σημειώνεται ότι για όλα τα αεροδρόμια της χώρας που ανοίγουν την 1η Ιουλίου, την ευθύνη θα έχει η ΓΓΠΠ.
Συγκεκριμένα θα υπάρχουν υγειονομικά κλιμάκια με στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, υπό την εποπτεία του Υφυπουργείου Πολιτικής Προστασίας, με τη συνδρομή του ΠΣ και της ΕΛΑΣ, καθώς και τη συνεργασία του ΓΕΕΘΑ, για τη διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων για Covid19 στους επιβάτες που αναμένονται από πτήσεις του εξωτερικού.
Ο ΕΟΔΥ θα έχει την ευθύνη για τους ελέγχους στα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας.
Το πρόγραμμα του κ.Χαρδαλιά αρχίζει αύριο Παρασκευή 26/6 στις 08:30 από τη Ζάκυνθο και ολοκληρώνεται στις 15:45 της Δευτέρας 29/6 στην Σκύρο ενώ ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου θα επισκεφθεί την Κυριακή 28/6 και τη Δευτέρα 29/6 τα υπόλοιπα έξι αεροδρόμια της χώρας που ανοίγουν την 1η Ιουλίου σε πτήσεις εξωτερικού και δη της Αράξου, του Ακτίου, της Αγχιάλου, της Μυκόνου, της Πάρου και της Σαντορίνης.
 
Δειγματοληψίες για αντισώματα κορωνοϊού ξεκίνησε ο ΕΟΔΥ

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας ξεκίνησε δειγματοληπτικούς ελέγχους για την ανίχνευση αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2 στο αίμα, με στόχο την αποτύπωση του ποσοστού ανοσίας του πληθυσμού.
Στο πλαίσιο της πρώτης δράσης, η αιμοληψία πραγματοποιήθηκε από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) στο Παράρτημα ΑΜΕΑ Δυτικής Αττικής και συγκεκριμένα στο προσωπικό της δομής.
Σύμφωνα με τον στρατηγικό σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ η ανίχνευση αντισωμάτων μέσω δειγματοληψιών θα συνεχιστεί με σκοπό την παρακολούθηση της εξέλιξης της πανδημίας και την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας.

Στους 191 οι νεκροί στην Ελλάδα

Ανακοινώθηκαν 13 νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊου από τον ΕΟΔΥ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 25 Ιουνίου 2020 (ώρα 15:00).
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 13.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 3321
(ημερήσια μεταβολή +0,4%), εκ των οποίων 55% άνδρες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι  ένας , ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 191 θάνατοι.
Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 76 έτη.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 9 (77,8% άνδρες).
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική
κατανομή των κρουσμάτων).
Image

Image

Από το σύνολο των 3.321 κρουσμάτων, 734 (22,1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 1.851 (55,7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση. Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 48 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών).
Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

Image
Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς.


Image

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί στα συνεργαζόμενα με τον ΕΟΔΥ εργαστήρια:

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 291.840 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 5,386 (1,8%) ήταν θετικά στον κορωνοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).

Image

www.bankingnews.gr



Από 1η Ιουλίου διεθνείς αφίξεις σε όλα τα αεροδρόμια

Εν τω μεταξύ, σε πλήρη ετοιμότητα έχουν τεθεί τόσο ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, όσο και το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, για να υποδεχθούν τουρίστες, καθώς έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την Covid 19.
Υπενθυμίζεται ότι από τη Δευτέρα 15/6 πύκνωσαν οι διεθνείς πτήσεις στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», το οποίο όλους αυτούς τους μήνες δεχόταν διεθνείς πτήσεις από συγκεκριμένες χώρες, και μάλιστα, μέχρι τις 30/6 αίρεται η απαγόρευση για πτήσεις από Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία.
Πτήσεις από την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία επιτρέπονται μόνο για essential travel (ήτοι ταξίδια που δεν αφορούν τουριστικούς σκοπούς) ενώ διατηρείται η απαγόρευση για τη Μεγάλη Βρετανία και την Τουρκία, ανεξαρτήτως της λίστας ΕΑSA.
Ακόμη, το αεροδρόμιο «Μακεδονία» υποδέχεται εκ νέου απευθείας πτήσεις από το εξωτερικό και συγκεκριμένα, από 15-30/6 επιτρέπονται όλες οι διεθνείς πτήσεις με εξαίρεση αυτές από Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Μ. Βρετανία, Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.
Από 1/7 θα ξεκινήσουν οι διεθνείς αφίξεις σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας, ενώ θα υπάρξει συνδιαμόρφωση με την ΕΕ της λίστας τρίτων χωρών που θα εξακολουθήσουν να εξαιρούνται από τις πτήσεις.
Πάντως, θα γίνονται δειγματοληπτικά τεστ στα αεροδρόμια και περιορισμός σε ξενοδοχείο μέχρι να πάρει τα αποτελέσματα ο ταξιδιώτης και σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος θα μπαίνει σε 14 μέρες καραντίνας.
Ειδικότερα, στις αφίξεις το διάστημα 15-30 Ιουνίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όσων εισέρχονται εκτός λίστας EASA, θα γίνονται δειγματοληπτικά τεστ στα αεροδρόμια και θα συνίσταται αυτοπεριορισμός σε ξενοδοχείο επιλογής για μια ημέρα, ενώ σε περίπτωση θετικού τεστ ο ταξιδιώτης θα μπαίνει σε καραντίνα 14 ημερών.
Τεστ θα γίνονται σε όλους όσους φτάνουν από Ιταλία, Ισπανία και Ολλανδία, ενώ σε κάθε περίπτωση οι ταξιδιώτες που θα φτάνουν στη χώρα μας από την 1η Ιουλίου, θα συμπληρώνουν ηλεκτρονική φόρμα με τα στοιχεία επαφής τους στην Ελλάδα, δημιουργώντας έτσι και δικλείδες ασφαλείας σε περίπτωση ιχνηλάτησης.

Τι ισχύει για θαλάσσιες και χερσαίες αφίξεις

Σε ό,τι αφορά τις θαλάσσιες αφίξεις, από 15-30/6 εξακολουθεί να απαγορεύεται ο κατάπλους πλοίων από το εξωτερικό και επιτρέπεται για σκάφη αναψυχής μόνο με το πλήρωμα.
Από 1/7 θα επιτρέπεται πλήρως ο κατάπλους πλοίων από το εξωτερικό στα ελληνικά λιμάνια.
Σχετικά με τις χερσαίες αφίξεις, το διάστημα 15-30/6 κλειστά θα παραμείνουν τα σύνορα από Τουρκία, Αλβανία και Β. Μακεδονία (πλην των απολύτως αναγκαίων επαγγελματικών μετακινήσεων), ενώ ανοικτά θα είναι τα σύνορα με Βουλγαρία.
Στις 1/7 αίρονται οι περιορισμοί στις χερσαίες αφίξεις από Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, ενώ μέχρι τότε θα επαναξεταστούν τα δεδομένα  για την Τουρκία.

Ποιοι ανοίγουν 29/6 και 1/7

Την Δευτέρα 29 Ιουνίου επαναλειτουργούν οι χώροι κατασκήνωσης που φιλοξενούν παιδιά, ενώ την Τετάρτη 1 Ιουλίου επανεκκινούν οι δραστηριότητες με αντικείμενο:
- την οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων
- την πραγματοποίηση οποιασδήποτε παράστασης με παρουσία κοινού δηλαδή συναυλίας και καλλιτεχνικής εκδήλωσης, καθώς και
- οι υπηρεσίες πολιτιστικών συλλόγων και σωματείων.
 
Ποιοι παραμένουν κλειστοί

Οι δραστηριότητες που δεν έχει προσδιοριστεί χρονικά η επανεκκίνηση τους και είναι οι εξής:
- Οι υπηρεσίες που παρέχονται από σχολικές καντίνες (κυλικεία).
- Οι Δραστηριότητες προβολής κινηματογραφικών ταινιών (σε κλειστούς χώρους)
- Οι Υπηρεσίες που παρέχονται από Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ).
- Οι Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών τραπεζιού.
- Οι Υπηρεσίες καζίνου.
- Οι Υπηρεσίες χαρτοπαικτικής λέσχης.
- Υπηρεσίες ντισκοτέκ (χωρίς προσφορά ποτού η φαγητού).

 www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης