Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Αμέσως μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Βγάζει αντίδραση λόγω ξένων αγορών

tags :
Αμέσως μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Βγάζει αντίδραση λόγω ξένων αγορών
ΑΓΟΡΑ: Λόγω ξένων αγορών βγάζουμε αντίδραση στο ξεκίνημα. Χρειάζεται να ανακάμψει η αγορά και να απομακρυνθεί ο γενικός δείκτης από τις 650 μονάδες. Μη μπούμε πάλι σε περιπέτειες. Βέβαια τα κρούσματα σε πολλές χώρες του κόσμου αυξάνονται και λογικό είναι να υπάρχουν ανησυχίες. Δεν είναι εύκολη αυτή η συγκυρία και θα κρατήσει καιρό.

Εξακολουθούμε επομένως να είμαστε προσεκτικοί και να μην περιμένουμε πολλά. Τα μεγέθη που ανακοινώνουν οι εταιρείες και για τη χρήση 2019 και για τους πρώτους μήνες του 2020 τραβούν το βλέμμα μας. Κάνουμε και κάποιες ασκήσεις «αντοχής».

Με χαμηλό τζίρο το ξεκίνημα της συνεδρίασης και τις τράπεζες να έχουν τοποθετήσεις. Aegean και Τιτάν άνοιξαν με μικρές απώλειες. Καλή εικόνα από Ελλάκτωρ και Lamda αλλά με χαμηλό όγκο.

JUMBO: Σταθερές πωλήσεις αναμένει η διοίκηση καθώς μετά τη μεγάλη άνοδο που κατέγραψε το Μάιο, ο Ιούνιος δεν έχει τον ίδιο ρυθμό και κινείται σταθεροποιητικά.

ΑΕΓΕΚ: Τα γνωστά εδώ… Δε μπορεί λέει η εταιρεία να βγάλει αποτελέσματα για τη χρήση, μετά την εξώδικη καταγγελία των δύο ομολογιακών της συνδεδεμένης ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστικής, η οποία ανακοινώθηκε στις 12 Ιουνίου. Βέβαια αν δεν είχε δοθεί παράταση στις δημοσιεύσεις θα έπρεπε να είχε βγάλει αποτελέσματα αρκετά νωρίτερα και πριν γίνει η καταγγελία.

Όμως καθυστέρησε και η ίδια η εταιρεία. Λογικά θα πρέπει να τεθεί εκτός διαπραγμάτευσης. Εκτός και αν η διοίκηση του ΧΑ επιλέξει να το κάνει μετά το πέρας της προθεσμίας δημοσιεύσεων. Προς το παρόν βλέπουμε τη μετοχή να είναι «ενεργή».

AVE (Audio Visual): Άλλαξε όνομα αλλά όχι και χάρη… Παραμένουν μεγάλες οι ζημιές και η χρήση 2019 ήταν απογοητευτική. Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους το περιθώριο και μετά τις εξαγορές είναι μικρό και δε φτάνει να καλύψει ούτε τα έξοδα διάθεσης. Γι΄αυτό και όταν πέφτουν και τα άλλα έξοδα στις γραμμές οι ζημιές γίνονται μεγάλες.

Πωλήσεις 104,6 εκατ. ευρώ από 39,7 εκατ. ευρώ και EBITDA 1,7 εκατ. ευρώ από -9,3 εκατ. ευρώ. Η τελική γραμμή είχε ζημιές 13,1 εκατ. ευρώ από 5,9 εκατ. ευρώ. Η καθαρή θέση του ομίλου είναι ξανά αρνητική αλλά δεν περιλαμβάνει την αύξηση που έγινε. Δεν ξέρουμε το 2020 όπου οι προοπτικές και όσα λέει η διοίκηση δεν είναι θετικά, που θα διαμορφωθεί η καθαρή θέση, αλλά εύκολα παραμένει αρνητική με αυτά που διαβάζουμε. Οι συνολικές υποχρεώσεις λόγω των εξαγορών αυξήθηκαν στα 163,4 εκατ. ευρώ από 128 εκατ. ευρώ.

FIERATEX: Για τη χρήση 2019 δημοσίευσε: Καθαρή θέση 11,4 εκατ. ευρώ με συνολικές υποχρεώσεις 12,8 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τραπεζικές 5,7 εκατ. ευρώ. Ταμειακά διαθέσιμα 885 χιλ. ευρώ. Πωλήσεις 28,3 εκατ. ευρώ από 29,3 εκατ. ευρώ και ζημιές 635 χιλ. ευρώ από κέρδη 100 χιλ. ευρώ. Οι ταμειακές ροές δεν πήγαν καλά.

Η μετοχή είχε βρεθεί μέχρι και στα 0,80 ευρώ στα τέλη Φλεβάρη και χθες ανέκαμψε σημαντικά από τα 0,38 ευρώ περίπου και πήγε στα 0,4360 ευρώ. Αποτιμάται στα 4,4 εκατ. ευρώ. Έχει χαμηλή αποτίμηση συγκριτικά με τα ίδια κεφάλαια, αλλά χρειάζεται καλύτερες πωλήσεις για να μπορέσει να απομακρυνθεί από το όριο και να βγάζει κέρδη. Ο κλάδος στον οποίο δραστηριοποιείται εξακολουθεί να έχει προβλήματα.

ΙΝΤΡΑΚΟΜ: Είχε χθες παρουσίαση για την ενημέρωση των αναλυτών, αλλά όπως μας ενημέρωσαν δεν έγινε τηλεδιάσκεψη απλά η εταιρεία έστειλε στους ενδιαφερόμενους την παρουσίαση και την ανάρτησε στο ΧΑ. Μας παραξενεύει λίγο που δεν έκανε τηλεδιάσκεψη, όταν το κάνουν πλέον πολλές. Και είναι και εταιρεία τεχνολογίας.

Είχε πωλήσεις 523 εκατ. ευρώ και EBITDA 37 εκατ. ευρώ, πάνω από την εκτίμηση που είχε δώσει η διοίκηση. Έχει ανεκτέλεστο 903 εκατ. ευρώ και είναι και προς υπογραφεί 208 εκατ. ευρώ. Ο καθαρός δανεισμός ήταν στα 147 εκατ. ευρώ.

IDEAL: Πωλήσεις το 2019 18,4 εκατ. ευρώ από 18,5 εκατ. ευρώ, αλλά αυξήθηκαν σημαντικά τα έξοδα διάθεσης και διοίκησης με αποτέλεσμα τα EBITDA να γυρίσουν αρνητικά κατά 1,7 εκατ. ευρώ από κέρδη 800 χιλ. ευρώ. Η ζημιά ανήλθε στα 2,3 εκατ. ευρώ από 2 εκατ. ευρώ. Το 2018 ωστόσο υπήρχε έκτακτη επιβάρυνση 2,4 εκατ. ευρώ, η οποία γύρισε την τελική γραμμή.

Ίδια κεφάλαια 11,5 εκατ. ευρώ, με συνολικές υποχρεώσεις 4,8 εκατ. ευρώ, Υπήρχαν απαιτήσεις 7,8 εκατ. ευρώ και αποθέματα 3,1 εκατ. ευρώ. Στις απαιτήσεις έχουν γίνει σημαντικές απομειώσεις. Τα ταμειακά διαθέσιμα υποχώρησαν στα 3 εκατ. ευρώ. Είναι καθαρή η εταιρεία χωρίς τραπεζικό δανεισμό, αλλά θέλει και αυτή κάτι παραπάνω. Η αποτίμηση είναι στα 9,7 εκατ. ευρώ.

NEWSPHONE: Χωρίς εντολή πάνω από τα 0,47 ευρώ που σημαίνει ότι δεν υπάρχει κάποιος που να θέλει να μπλοκάρει τη δημόσια πρόταση. Χθες έγινε όγκος 3,27 εκατ. τεμαχίων. Περιμένουμε την ανακοίνωση να δούμε αν τα πήραν όλα οι βασικοί μέτοχοι. Έχει δρόμο ακόμα η δημόσια πρόταση.

Με όγκο 30 χιλ. τεμάχια άνοιξε η μετοχή και έγιναν και κάποιες αγορές από τα 0,48 ευρώ, κάτι παραπάνω δηλαδή από τη δημόσια πρόταση. Η στήλη έχει πληροφορίες ότι υπάρχει μία ομάδα μετόχων που έχει σημαντικό ποσοστό. Αυτή θα κρίνει το αποτέλεσμα.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης