Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με Erdogan, εν μέσω έντονης τουρκικής προκλητικότητας - Η ατζέντα της συζήτησης

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με Erdogan, εν μέσω έντονης τουρκικής προκλητικότητας - Η ατζέντα της συζήτησης
Μητσοτάκης και Erdogan συμφώνησαν να διατηρήσουν ανοικτούς τους διμερείς διαύλους επικοινωνίας
(Upd) Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε η είδηση της τηλεφωνικής επικοινωνίας του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Τούρκο πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan.
Είναι η πρώτη επικοινωνία των δύο ηγετών μετά τα τέλη Ιανουαρίου του 2020, όταν είχε γίνει ο μεγάλος σεισμός στην Τουρκία και ο κ. Μητσοτάκης είχε εκφράσει στον Erdogan την πρόθεση της χώρας να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί.
Η χρονική περίοδος που διεξήχθη η σημερινή επικοινωνία δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαία.
Η τουρκική προκλητικότητα έχει χτυπήσει κόκκινο καθώς τόσο ο Erdogan όσο και οι υπουργοί της κυβέρνησης του εκτοξεύουν σε καθημερινή πλέον βάση «βολές» κατά της Ελλάδας.
Αν και σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το Μέγαρο Μαξίμου, η συζήτηση Μητσοτάκη-Erdogan επικεντρώθηκε σε θέματα χαμηλής πολιτικής και εστιάστηκε στον κορωνοϊό και στην αποκατάσταση των τουριστικών ροών, από πολλούς θεωρείται δεδομένο πως τέθηκε και το θέμα των τεταμένων διμερών σχέσεων.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο η ελληνική όσο και η τουρκική πλευρά αποδέχθηκαν ότι η ένταση έχει χτυπήσει κόκκινο γι' αυτό και πρέπει να αποκατασταθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας.
«Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού και τις προσπάθειες αντιμετώπισής τους, καθώς και για ζητήματα που συνδέονται με το άνοιγμα των συνόρων και την αποκατάσταση των τουριστικών ροών.
Ο κ. Μητσοτάκης και ο Erdogan συμφώνησαν να διατηρήσουν ανοικτούς τους διμερείς διαύλους επικοινωνίας» αναφέρεται στην ενημέρωση από το Μέγαρο Μαξίμου.
Τόσο ο κορωνοϊός όσο και ο τουρισμός είναι θέματα που ενδιαφέρουν πολύ και τις δύο χώρες.
Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα βλέπει θετικά το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί η Τουρκία στη λίστα των ασφαλών τρίτων χωρών εάν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Το παρασκήνιο της τηλεφωνικής επικοινωνίας

Σύμφωνα με πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, οι Μητσοτάκης και Erdogan συμφώνησαν στην ανάγκη να πέσουν οι τόνοι.
Οι δύο άνδρες μίλησαν για αρκετή ώρα, όπως φαίνεται και από τη σειρά θεμάτων που συζήτησαν, ενώ δεν αποκλείεται νέα επικοινωνία τους το επόμενο διάστημα.
Κυβερνητικές πηγές σχολιάζουν ότι αποτελούσε πάγια θέση του πρωθυπουργού ότι θα πρέπει να υπάρχει άμεση επικοινωνία με την Άγκυρα χωρίς αυτό να σημαίνει εκπτώσεις στην προάσπιση των εθνικών συμφερόντων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το έδαφος για την απευθείας επικοινωνία των δύο ηγετών, προετοίμασαν η διευθύντρια του γραφείου του πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή και ο Ibrahim Kalin εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας.

Άγκυρα: Erdogan και Μητσοτάκης συμφώνησαν σε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας 

«Erdogan και Μητσοτάκης συμφώνησαν σε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας» δηλώνει η Άγκυρα, σχολιάζοντας την επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον τούρκο πρόεδρο την Παρασκευή.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνιών της Τουρκίας «ο Τούρκος πρόεδρος Erdogan και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησαν τηλεφωνικά διάφορα θέματα.
Ο Erdogan και ο Μητσοτάκης συζήτησαν τη συνεργασία σε τομείς όπως ο τουρισμός, η ασφάλεια, η οικονομία και οι διμερείς σχέσεις».
Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τη συνεργασία κατά της νέας πανδημίας του κορωνοϊού και αμφότεροι συμφώνησαν να διατηρήσουν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας για περαιτέρω συνομιλίες.
Σημειώνεται ότι ήταν η πρώτη επικοινωνία ανάμεσα στους δύο ηγέτες μετά από πολλούς μήνες.
Κυβερνητικές πηγές σχολιάζουν ότι αποτελούσε πάγια θέση του πρωθυπουργού ότι θα πρέπει να υπάρχει άμεση επικοινωνία με την Άγκυρα χωρίς αυτό επ’ ουδενί να σημαίνει εκπτώσεις στην προάσπιση των εθνικών συμφερόντων.

Στα ύψη η τουρκική προκλητικότητα

Η συμφωνία της Ελλάδας με την Ιταλία για ΑΟΖ, οι επαφές με την κυβέρνηση της Αιγύπτου για το ίδιο ζήτημα αλλά και η εμφανής στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης, που «προειδοποιεί» ότι το χτίσιμο των συμμαχιών δεν μπορεί να σταματήσει τα σχέδια της Άγκυρας.
Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι φορές που ο ίδιος ο Erdogan δεν δίστασε να παραδώσει μαθήματα ανθρωπισμού προς την Ελλάδα με αφορμή το προσφυγικό/μεταναστευτικό.
Τελευταίο επεισόδιο της τουρκικής προκλητικότητας ήταν οι απειλές του Τούρκου υπουργούς Άμυνας, Hulusi Akar, προς την Ελλάδα να μην προσπαθήσει να επιβάλλει τετελεσμένα, διότι θα στεναχωρηθεί.
«Περιμένουν πως θα πετύχουν κάτι με την στήριξη τρίτων χωρών.
Τους ξεκαθαρίζουμε και τους λέμε πως δεν θα μπορέσουν να φτάσουν πουθενά, και πως αν συμβεί κάτι οι τρίτες χώρες θα τους αφήσουν στην μέση του δρόμου.
Τους λέμε ελάτε να μιλήσουμε, να συμφωνήσουμε.
Τους ξεκαθαρίζουμε πως είμαστε ευαίσθητοι στο θέμα των παραβιάσεων και των ενοχλήσεων και προσπαθούμε να είμαστε ήρεμοι στα θέματα αυτά και θα συνεχίσουμε να τα λέμε.
Τους ζητάμε να τηρήσουν τους όρους της συνθήκης της Λωζάνης.
Τους λέμε, κάντε αποστρατικοποίηση των νησιών.
Εξαλείψτε αυτή την διαφορά μεταξύ του εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός.
Παράλληλα, επεσήμανε «Μην δοκιμάσετε να δημιουργήσετε τετελεσμένα που δεν περιλαμβάνουν και εμάς.
Μην μας τεστάρετε, θα στεναχωρηθείτε.
Έχουμε επαναλάβει  πολλές φορές την αποφασιστικότητα μας.
Κάνουμε σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις, όλοι το γνωρίζουν αλλά κάνουν ότι δεν το καταλαβαίνουν.
Κάθε μία από αυτές τις ενέργειες μας έχουν νομική, ακαδημαϊκή και οικονομική βάση. Βασίζονται σε μία λογική βάση.  
Αλλά αν δεν θέλετε να το καταλάβετε και κάνετε συμφωνίες με άλλες χώρες, κάνετε λάθος αν νομίζετε ότι εμείς θα υποχωρήσουμε».

Πρώτη ενημέρωση 2020-06-26 16:09:00
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης