Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Στο χαμηλό ημέρας χωρίς τζίρο! Πότε ο Γιάννης δε μπορεί…

tags :
Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Στο χαμηλό ημέρας χωρίς τζίρο! Πότε ο Γιάννης δε μπορεί…
ΑΓΟΡΑ: Την ξέρετε την παροιμία «πότε ο Γιάννης δε μπορεί, πότε ο…»; Κάτι τέτοιο θυμίζει η αγορούλα μας στις τελευταίες συνεδριάσεις. Πάλι χωρίς τζίρο, πάλι χωρίς ενδιαφέρον, πάλι στη γνωστή μας μιζέρια. Ό,τι και να κάνουν τα ξένα εμείς ακολουθούμε δυνατά μόνο την πτώση τους. Στην άνοδο ψαχνόμαστε. Ναι μωρέ δεν είμαστε DAX ή DOW, σχολιάζουν κάποιοι. Στην άνοδο μόνο. Στην πτώση είμαστε μια χαρά.

Περιμέναμε τη δοκιμασία των 650 μονάδων, αλλά στο άνοιγμα πιστέψαμε ότι θα μπορούσαμε να την αποφύγουμε τη διάσπαση. Όμως χωρίς τζίρο και χωρίς ειδήσεις, εύκολα πήγε κάτω. Βοήθησε και η υψηλή μεταβλητότητα των ξένων. Και να διορθώνουν όσες έχουν κέρδη να πεις εντάξει, αλλά και όσες δεν έχουν, να φεύγουν πρώτες;

Έπεφταν λέει τα παράγωγα του DOW λόγω των κρουσμάτων. Όταν πέθαιναν στους δρόμους αλλά έριχνε χρήμα η FED δεν ανησυχούσαν, γιατί λέει δεν πήγαινε η οικονομία σε lockdown. Και είδαμε την προκοπή τους στο ΑΕΠ. Εμείς ως Ελλάδα, αν οι επενδυτές πράγματι αγόραζαν και πουλούσαν με βάση τα κρούσματα, θα έπρεπε να είχαμε πάει στις 1.000 μονάδες. Ας είναι. Είναι και Παρασκευή δε χρειάζεται να συγχυστούμε…

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΧΡΗΣΗΣ: Θα πρέπει να δούμε τα αποτελέσματα συγκεκριμένων εταιρειών και με βάση την πορεία της μετοχής. Αυτό γιατί κάποιες μετοχές έχουν υποχωρήσει αρκετά το προηγούμενο διάστημα και έχουν προεξοφλήσει την κακή εικόνα των αποτελεσμάτων. Κάποια τα περιμέναμε. Θα αποτυπώσουμε στις αποτιμήσεις και ένα κακό πρώτο εξάμηνο και ανάλογα θα δούμε αν είναι φθηνές ή ακριβές.

Μία μετοχή που από τα 2 ευρώ πήγε 0,70 ευρώ μάλλον έχει προεξοφλήσει το κακό αποτέλεσμα. Ή μία άλλη που πήγε από 0,80 ευρώ σε 0,35 ευρώ. Να το έχουμε και αυτό στη σκέψη μας, γιατί όταν βελτιωθούν τα αποτελέσματα, κάποιοι θα το ξέρουν νωρίτερα και θα έχουν σπρώξει υψηλότερα τις τιμές.

Αναφορικά με κάποιες εταιρείες που δημοσιεύουν τέλη Ιουνίου θα πούμε: Δε φτάνει που δημοσιεύουν τέλος πρώτου εξαμήνου τα αποτελέσματα χρήσης 2019, μας λένε πως δεν μπορούν να ποσοστικοποιήσουν και τις επιπτώσεις του Covid-19. Λες και δεν ξέρουν πωλήσεις πενταμήνου, λέμε εμείς τώρα. Βρε ποιους νομίζετε ότι δουλεύετε; Και μετά θέλετε να είστε και εισηγμένοι…

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Δυνατές απώλειες όλες και τις μεγαλύτερες η Alpha Bank.

AEGEAN: Στα 4 ευρώ και στο -3,50%. Τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου είναι γνωστά εδώ και καιρό. Προφανώς οι πωλητές θα ξέρουν και κάτι παραπάνω.

ΤΙΤΑΝ: Άντε πάλι! Στα 10,64 ευρώ και στο -3,80%. Έτσι που πάει θα τη σπάσει τη στήριξη. Με όγκο 93 χιλ. τεμάχια.

ΔΕΗ: Για την άνοδο που έχει γράψει από τα χαμηλά, μια χαρά ήταν η πορεία της. Στα 3,46 ευρώ και στο -4,16% με χαμηλό όγκο συναλλαγών.

ΕΚΤΕΡ: Ο ισολογισμός για να το πούμε απλά, είναι απογοητευτικός. Είτε με την προηγούμενη χρήση τον συγκρίνεις είτε με το εξάμηνο του 2019, το ίδιο κάνει. Οι πρόσθετες εργασίες και για τις οποίες είναι σε διαμάχη και δεν μετράνε στις απαιτήσεις ήταν το κλειδί.

Γύρισαν τον όμιλο σε ζημιά από την πρώτη γραμμή, δηλαδή από το μικτό αποτέλεσμα. Ευτυχώς που δεν έχει αποσβέσεις και τόκους γιατί αλλιώς θα πήγαινε αρκετά πιο πάνω η ζημιά. Αυτό είναι και το θετικό, όπου σε συνδυασμό με την αποτίμηση της μετοχής και με την προοπτική νέων έργων μπορούμε να δούμε πιο θετικά τη μετοχή.

Οι ταμειακές ροές πήγαν χάλια και πρέπει να δούμε τώρα εισπράξεις για να βελτιωθεί το ταμείο. Ας μην ξεχνάμε πως το ταμείο ήταν αυτό που μας είχε τραβήξει επενδυτικά το ενδιαφέρον. Η μετοχή έκανε όγκο σήμερα, καθώς κάποιοι απογοητεύτηκαν. Η στήλη είχε προτείνει έξοδο πάνω από τα 1,80 ευρώ και ήταν από τότε ανήσυχη για το δεύτερο εξάμηνο. Στα 8 εκατ. ευρώ αποτίμηση όμως και με ίδια κεφάλαια 18 εκατ. ευρώ δεν μπορούμε να είμαστε με τους πωλητές. Στο -8,42% και στα 0,7180 ευρώ με όγκο 75 χιλ. τεμάχια.

FIERATEX: Προφανώς και εδώ κάποιοι απογοητεύτηκαν από τα αποτελέσματα και βγήκε μεγάλος όγκος στη μετοχή και δυνατοί πωλητές που την πήγαν στο limit down! Στην αποτίμηση των 3,5 εκατ. ευρώ δηλαδή.

Δε θέλει και πολύ σκέψη για να υποθέσεις πως οι ίδιοι στα 0,70 ευρώ θα ήταν φουλ θετικοί. Με μεγάλο όγκο σήμερα η πτώση. Κλείσιμο στα 0,3620 ευρώ και στο -17% με 84 χιλ. τεμάχια και αποτίμηση 3,7 εκατ. ευρώ.

Δε θέλουμε να φύγει κάτω από τα 0,33 ευρώ η μετοχή. Βέβαια ο κλάδος είναι δύσκολος και το μόνο θετικό εδώ στην παρούσα φάση είναι τα ίδια κεφάλαια. Θέλουμε όμως και λίγο τζίρο ώστε να μη βγάζει ζημιές.

ΑΒΕ: Και εδώ μεγάλες πωλήσεις. Καιρό τώρα δε συμμεριζόμαστε την αισιοδοξία που εξέφρασε η διοίκηση σε μία παρουσίαση που είχε κάνει, και μάλλον ήταν η πρώτη της εισηγμένης. Φυσικά και δε συμμεριζόμασταν και αυτά που διαβάζαμε για placement σε υψηλότερα επίπεδα.

Το 2020 συνεχίζει να είναι κακό και αν βγουν πάλι ζημιές η καθαρή θέση θα παραμείνει αρνητική… Στο -12,66% και στα 0,20 ευρώ με όγκο 113 χιλ. τεμάχια. Η αποτίμηση στα 25,9 εκατ. ευρώ.

B&F: Μεγάλη απομείωση λόγω αλλαγής αποτίμησης ακινήτων ύψους 12 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα να βγάλει ζημιές η εταιρεία. Λόγω θετικής φορολογίας η ζημιά περιορίστηκε στις 651 χιλ. ευρώ από κέρδη 7,8 εκατ. ευρώ, ενώ σε προ φόρων επίπεδο η ζημιά ανήλθε στα 4,4 εκατ. ευρώ από κέρδη 11,2 εκατ. ευρώ.

ΑΕΓΕΚ: Εκτός ταμπλό ξανά η μετοχή, μετά από σχετικό αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: Αν ο Ιούνιος είχε 31 μέρες, την 31η θα δημοσίευαν. Και μετά το κλείσιμο εννοείται… Μη δώσουν καμιά ενημέρωση μερικές μέρες νωρίτερα.

NEWSPHONE: Κάποιες εντολές που βγαίνουν λίγο πιο πάνω δε μας δείχνουν πως πρόκειται για προσπάθεια μπλοκαρίσματος. Αναμένουμε τη συνέχεια. Η μετοχή από την αρχή του έτους χάνει 5% και κάτι, άρα πλέον πάει καλύτερα από την αγορά.

Χαμηλός ο όγκος σήμερα σε σχέση με χθες (331 χιλ. τεμάχια) και κλείσιμο στα 0,4720 ευρώ δηλαδή λίγο πάνω από τη δημόσια πρόταση. Οι κάτοχοι μετοχών έχουν την ευκαιρία να παραμείνουν και να περιμένουν τις εξελίξεις συνολικά στο ΧΑ. Η μετοχή πλέον δε μπορεί να υποχωρήσει και αν η αγορά πάει χαμηλότερα θα δημιουργηθούν καλές ευκαιρίες για μακροπρόθεσμους.

CENTRIC: Χωρίς ιδιαίτερο τζίρο και με άνοδο 1,70%. Κλείσιμο στα 0,2390 ευρώ. Η αποτίμηση στα 24,1 εκατ. ευρώ.

Καλό Σαββατοκύριακο

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης