Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ανησυχία στην Ελλάδα για διάσπαρτα κρούσματα κορωνοϊού - Χαρδαλιάς: Όλα έτοιμα για την 1η Ιουλίου - Στους 191 οι νεκροί

Ανησυχία στην Ελλάδα για διάσπαρτα κρούσματα κορωνοϊού - Χαρδαλιάς: Όλα έτοιμα για την 1η Ιουλίου - Στους 191 οι νεκροί
Ανησυχία στην Ελλάδα για διάσπαρτα κρούσματα κορωνοϊού
(upd9) Με ιδιαίτερη ανησυχία παρακολουθούν οι επιστήμονες την εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, καθώς αν και η επιδημιολογική εικόνα εξακολουθεί να παραμένει θετική, προβληματίζουν τα διάσπαρτα κρούσματα ανά την χώρα.
Οι πρόσφατες εστίες κρουσμάτων σε Ξάνθη και Ροδόπη φαίνεται να έχουν τεθεί υπό έλεγχο, καθώς απέδωσαν τα περιοριστικά μέτρα και τα τοπικά lockdowns, και πλέον το ενδιαφέρον των επιστημόνων έχει στραφεί στα διάφορα διάσπαρτα κρούσματα που ανακοινώθηκαν κατά την χθεσινή ενημέρωση του υπ.Υγείας.
Ο προβληματισμός έχει να κάνει αφενός με τη διασπορά (αναφέρθηκαν από ένα σε Σύρο, Μεσσηνία, Καστοριά, Πέλλα, Ροδόπη, Παραμυθιά) και αφετέρου με το ότι τα κρούσματα αυτά δεν φαίνεται να συνδέονται με άλλα κρούσματα ή να έχουν έστω μια σαφή πηγή προέλευσης και μετάδοσης.
Τα χαρακτηριστικά αυτά καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο το έργο των αρμόδιων αρχών, των οποίων απώτερος στόχος είναι να μην ξεφύγει η κυκλοφορία του ιού στις τοπικές κοινωνίες και άρα να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Υπό αυτά τα δεδομένα, το έργο των ειδικών γίνεται ακόμα πιο δύσκολο ιδιαίτερα τη δεδομένη χρονική στιγμή μια και έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για το πλήρες άνοιγμα του τουρισμού που είναι προγραμματισμένο για την 1η Ιουλίου.

Χαρδαλιάς (υφ.Πολιτικής Προστασίας): Δεν κάνουμε εκπτώσεις στη δημόσια υγεία – Είμαστε έτοιμοι για την 1η Ιουλίου

Τη θέση ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει εκπτώσεις σε ζητήματα δημόσιας υγείας διατύπωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Ν. Χαρδαλιάς, ο οποίος ενόψει του ανοίγματος του τουρισμού την 1η Ιουλίου, υποστήριξε ότι «θα είμαστε έτοιμοι».
«Πάνω και πέρα από οτιδήποτε άλλο βρίσκεται το ζήτημα της δημόσιας υγείας.
Ένα ζήτημα, στο οποίο δεν κάνουμε εκπτώσεις και ένα ζήτημα που περιβάλλει κάθε μας κίνηση και σε αυτήν τη φάση, στο άνοιγμα των συνόρων και των πτήσεων εξωτερικού» είπε ο κ.Χαρδαλιάς, ο οποίος επισκέφθηκε τη Ζάκυνθο και επιθεώρησε από κοντά την τήρηση των μέτρων προστασίας των επιβατών στον Διεθνή Αερολιμένα Ζακύνθου.
Κατόπιν σύσκεψης με τους τοπικούς φορείς, τα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και τη διοίκηση του αεροδρομίου ο κ.Χαρδαλιάς εξέφρασε τη βεβαιότητα πως όλοι είναι έτοιμοι για το άνοιγμα των συνόρων.
«Αρχίσαμε ένα οδοιπορικό επισκέψεων και αυτοψιών και στα 18 αεροδρόμια και ξεκινώντας από τη Ζάκυνθο έγινε μία τεχνική σύσκεψη με όλους τους αρμόδιους φορείς, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι τηρούνται όλα τα πρωτόκολλα και οι διαδικασίες για το ασφαλές άνοιγμα των πτήσεων εξωτερικού από την 1η Ιουλίου, θα είμαστε έτοιμοι.
Θα υπάρχουν υγειονομικές ομάδες των Ενόπλων Δυνάμεων που έρχονται την Κυριακή, σε συνεργασία με τη διοίκηση του αεροδρομίου και με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα είναι η ομάδα που θα διαχειριστεί όλον αυτόν τον κόσμο.
Τα δείγματα που θα παίρνονται θα είναι δειγματοληπτικά.
Στη Ζάκυνθο θα γίνονται 250 δείγματα ημερησίως, έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι, με τον πιο σύγχρονο τρόπο, ότι θα μπορούμε να πάρουμε τα αποτελέσματα που χρειάζονται.
Ο κρατικός μηχανισμός είναι έτοιμος με όλα τα μέσα που διαθέτει για να γίνεται με υποδειγματικό τρόπο αυτή η διαδικασία» είπε ο κ.Χαρδαλιάς, ο οποίος έως την ερχόμενη Δευτέρα 29/6 θα επισκεφθεί 18 περιφερειακά αεροδρόμια με στόχο να συντονίσει όλες τις διαδικασίες ασφαλούς έναρξης λειτουργίας τους, σε συνεργασία με τις κατά τόπους αρμόδιες Αρχές.
Τα υπόλοιπα έξι αεροδρόμια θα επισκεφθεί για τον ίδιο σκοπό ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου.

Σουρβίνος (καθηγητής Ιολογίας): Σε ύφεση οι εστίες που ήταν σε έξαρση στην Ελλάδα τις προηγούμενες ημέρες

Την αισιοδοξία του ότι έως τα τέλη του 2020 μπορεί να είναι διαθέσιμο το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού εξέφρασε ο καθηγητής Ιολογίας, Γιώργος Σουρβίνος.
«Οι προσπάθειες είναι εντατικές και από διαφορετικές ομάδες, οπότε πιστεύω ότι το εμβόλιο θα το έχουμε πριν το επόμενο καλοκαίρι» ανέφερε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Σουρβίνος, ο οποίος τόνισε πως τα μέτρα πρόληψης θα υπάρχουν μέχρι να έχουμε κάποια αντιική θεραπεία.
Όπως είπε ο κ.Σουρβίνος, μέχρι τώρα δεν υπήρχε με τους προηγούμενους κορωνοϊούς επιτακτική ανάγκη για την δημιουργία ενός εμβολίου.
«Οι προηγούμενες πανδημίες μπήκαν σε ένα βαθμό ύφεσης από μόνες τους, περιορίστηκαν, οπότε δεν υπήρξε ανάγκη.
Θεωρώ ότι τώρα θα έχουμε το εμβόλιο γιατί το χρειαζόμαστε» υποστήριξε ο κ.Σουρβίνος.
Ερωτηθείς για τα κρούσματα στην Ελλάδα ο κ.Σουρβίνος είπε πως τις προηγούμενες ημέρες υπήρχαν κάποιες εστίες – αναζωπυρώσεις που είχαν εξήγηση.
«Ήταν απόρροια συγχρωτισμού σε συγκεκριμένα γεωγραφικά μέτρα και γι αυτό επιβλήθηκαν αυτά τα τοπικής εμβέλειας περιοριστικά μέτρα.
Μετά από αρκετή ιχνηλάτηση και τεστ οι εστίες αυτές φαίνονται ότι βαίνουν προς ύφεση.
Χθες είδαμε την αναφορά 13 νέων κρουσμάτων τα οποία είναι σποραδικά κατανεμημένα π.χ. ένα στην Ξάνθη, ένα στη Ροδόπη.
Έχουμε όντως την επανεμφάνιση ενός κρούσματος στην Καστοριά μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα όμως είναι σποραδική και δεν σημαίνει ότι έχουμε την δημιουργία νέων εστιών» υπογράμμισε ο καθηγητής Ιολογίας.
Σχετικά με τους τουρίστες και την ανησυχία για νέα κρούσματα με το άνοιγμα των συνόρων ο ίδιος επεσήμανε πως η χώρα δεν έχει ανοίξει ακόμα πλήρως τα σύνορα της.
«Από 1η Ιουλίου θα έχουμε το άνοιγμα από πολλές διαφορετικές χώρες και σε πολλά διαφορετικά σημεία της Ελλάδας.
Αυτό που μας ανησυχεί πάντα είναι να γνωρίζουμε την προέλευση των κρουσμάτων.
Υπάρχουν μηχανισμοί που μπορούν να μας δώσουν πληροφορίες για την προέλευση και να κάνουν ένα πρώτο έλεγχο που στις πύλες εισόδου που θα μας δώσει μια εικόνα στο μέτρο του δυνατού των εισερχόμενων κρουσμάτων που θα είναι πολύ σημαντικό για την πορεία του τουρισμού» είπε ο κ.Σουρβίνος.
 
Έως τις 30/6 η καραντίνα στον Εχίνο της Ξάνθης

Έως τις 30 Ιουνίου θα διατηρηθούν τα περιοριστικά μέτρα στην κοινότητα Εχίνου στο δήμο Μύκης στην Ξάνθη σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του ιού.
Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν πως το lockdown λειτούργησε, καθώς έχουν περιοριστεί σημαντικά τα κρούσματα.
Είναι χαρακτηριστικό πως χθες 25/6 αναφέρθηκε μόλις ένα κρούσμα από την περιοχή της Ξάνθης, όπου το τελευταίο διάστημα, τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 150.
Βάσει των τελευταίων αποφάσεων, τα περιοριστικά μέτρα προβλέπουν:
-Απαγόρευση μετακίνησης κατοίκων που διαβιούν στην Κοινότητα Εχίνου εκτός των ορίων της.
-Απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών στην Κοινότητα Εχίνου καθημερινά καθ’ όλο το 24ωρο, πλην μετάβασης τους σε καταστήματα τροφίμων και φαρμακεία.
-Υποχρεωτική χρήση μάσκας και εν γένει προστατευτικών μέτρων από όλους τους πολίτες κατά  την μετάβαση τους σε καταστήματα τροφίμων ή φαρμακείο εντός της Κοινότητας Εχίνου.
-Απαγόρευση μετακίνησης πολιτών προς και από την Κοινότητα Εχίνου, πλην οχημάτων τροφοδοσίας καταστημάτων τροφίμων και φαρμακείων.
-Απαγόρευση και αναστολή λειτουργίας λαϊκών αγορών και εν γένει υπαίθριου εμπορίου.
-Απαγόρευση και αναστολή λειτουργίας εμπορικών καταστημάτων, πλην φαρμακείων.
-Απαγόρευση και αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, πλην των επιχειρήσεων λιανικής διάθεσης τροφίμων (παντοπωλεία, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, φούρνοι, υπεραγορές-super market). Η τροφοδοσία των καταστημάτων τροφίμων και φαρμακείων που δεν αναστέλλεται η λειτουργία τους θα γίνεται με υποχρεωτική χρήση μάσκας.
-Λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και το Δήμο Μύκης για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων της Κοινότητας Εχίνου και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.
-Λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.
-Επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.ΠΑ.Δ.) Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης για την τήρηση του γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων της Κοινότητας Εχίνου, καθώς και την απαγόρευση μετάβασης πολιτών από άλλες περιοχές προς και από την Κοινότητα Εχίνου, πλην οχημάτων τροφοδοσίας καταστημάτων τροφίμων και φαρμακείων.
Τα εν λόγω περιοριστικά μέτρα θα ισχύσουν για 5 ημέρες, ήτοι από 25-06-2020 και ώρα 06:00 έως 30-06-2020 και ώρα 06:00, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η άρση ή η παράτασή τους.

Στους 191 οι νεκροί στην Ελλάδα

Σε 22 ανέρχονται τα νέα κρούσματα του κορωνοϊου στην χώρα σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου υγείας.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 26 Ιουνίου 2020 (ώρα 15:00). Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 22.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 3343
(ημερήσια μεταβολή +0,7%), εκ των οποίων 55% άνδρες.
Δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ασθενούς με COVID-19, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 191 θάνατοι.
Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 76 έτη.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 11 (72,7% άνδρες).
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

Image

Image
Από το σύνολο των 3.343 κρουσμάτων, 745 (22,3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 1.861 (55,7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση. Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 47 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών).
Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

Image

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς.

Image

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί στα συνεργαζόμενα με τον ΕΟΔΥ εργαστήρια:

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 295851 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 5413 (1.8%) ήταν θετικά στον κορωνοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).

Image



Από 1η Ιουλίου διεθνείς αφίξεις σε όλα τα αεροδρόμια

Εν τω μεταξύ, σε πλήρη ετοιμότητα έχουν τεθεί τόσο ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, όσο και το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, για να υποδεχθούν τουρίστες, καθώς έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την Covid 19.
Υπενθυμίζεται ότι από τη Δευτέρα 15/6 πύκνωσαν οι διεθνείς πτήσεις στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», το οποίο όλους αυτούς τους μήνες δεχόταν διεθνείς πτήσεις από συγκεκριμένες χώρες, και μάλιστα, μέχρι τις 30/6 αίρεται η απαγόρευση για πτήσεις από Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία.
Πτήσεις από την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία επιτρέπονται μόνο για essential travel (ήτοι ταξίδια που δεν αφορούν τουριστικούς σκοπούς) ενώ διατηρείται η απαγόρευση για τη Μεγάλη Βρετανία και την Τουρκία, ανεξαρτήτως της λίστας ΕΑSA.
Ακόμη, το αεροδρόμιο «Μακεδονία» υποδέχεται εκ νέου απευθείας πτήσεις από το εξωτερικό και συγκεκριμένα, από 15-30/6 επιτρέπονται όλες οι διεθνείς πτήσεις με εξαίρεση αυτές από Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Μ. Βρετανία, Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.
Από 1/7 θα ξεκινήσουν οι διεθνείς αφίξεις σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας, ενώ θα υπάρξει συνδιαμόρφωση με την ΕΕ της λίστας τρίτων χωρών που θα εξακολουθήσουν να εξαιρούνται από τις πτήσεις.
Πάντως, θα γίνονται δειγματοληπτικά τεστ στα αεροδρόμια και περιορισμός σε ξενοδοχείο μέχρι να πάρει τα αποτελέσματα ο ταξιδιώτης και σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος θα μπαίνει σε 14 μέρες καραντίνας.
Ειδικότερα, στις αφίξεις το διάστημα 15-30 Ιουνίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όσων εισέρχονται εκτός λίστας EASA, θα γίνονται δειγματοληπτικά τεστ στα αεροδρόμια και θα συνίσταται αυτοπεριορισμός σε ξενοδοχείο επιλογής για μια ημέρα, ενώ σε περίπτωση θετικού τεστ ο ταξιδιώτης θα μπαίνει σε καραντίνα 14 ημερών.
Τεστ θα γίνονται σε όλους όσους φτάνουν από Ιταλία, Ισπανία και Ολλανδία, ενώ σε κάθε περίπτωση οι ταξιδιώτες που θα φτάνουν στη χώρα μας από την 1η Ιουλίου, θα συμπληρώνουν ηλεκτρονική φόρμα με τα στοιχεία επαφής τους στην Ελλάδα, δημιουργώντας έτσι και δικλείδες ασφαλείας σε περίπτωση ιχνηλάτησης.

Τι ισχύει για θαλάσσιες και χερσαίες αφίξεις

Σε ό,τι αφορά τις θαλάσσιες αφίξεις, από 15-30/6 εξακολουθεί να απαγορεύεται ο κατάπλους πλοίων από το εξωτερικό και επιτρέπεται για σκάφη αναψυχής μόνο με το πλήρωμα.
Από 1/7 θα επιτρέπεται πλήρως ο κατάπλους πλοίων από το εξωτερικό στα ελληνικά λιμάνια.
Σχετικά με τις χερσαίες αφίξεις, το διάστημα 15-30/6 κλειστά θα παραμείνουν τα σύνορα από Τουρκία, Αλβανία και Β. Μακεδονία (πλην των απολύτως αναγκαίων επαγγελματικών μετακινήσεων), ενώ ανοικτά θα είναι τα σύνορα με Βουλγαρία.
Στις 1/7 αίρονται οι περιορισμοί στις χερσαίες αφίξεις από Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, ενώ μέχρι τότε θα επαναξεταστούν τα δεδομένα  για την Τουρκία.

Ποιοι ανοίγουν 29/6 και 1/7

Την Δευτέρα 29 Ιουνίου επαναλειτουργούν οι χώροι κατασκήνωσης που φιλοξενούν παιδιά, ενώ την Τετάρτη 1 Ιουλίου επανεκκινούν οι δραστηριότητες με αντικείμενο:
- την οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων
- την πραγματοποίηση οποιασδήποτε παράστασης με παρουσία κοινού δηλαδή συναυλίας και καλλιτεχνικής εκδήλωσης, καθώς και
- οι υπηρεσίες πολιτιστικών συλλόγων και σωματείων.
 
Ποιοι παραμένουν κλειστοί

Οι δραστηριότητες που δεν έχει προσδιοριστεί χρονικά η επανεκκίνηση τους και είναι οι εξής:
- Οι υπηρεσίες που παρέχονται από σχολικές καντίνες (κυλικεία).
- Οι Δραστηριότητες προβολής κινηματογραφικών ταινιών (σε κλειστούς χώρους)
- Οι Υπηρεσίες που παρέχονται από Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ).
- Οι Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών τραπεζιού.
- Οι Υπηρεσίες καζίνου.
- Οι Υπηρεσίες χαρτοπαικτικής λέσχης.
- Υπηρεσίες ντισκοτέκ (χωρίς προσφορά ποτού η φαγητού).

 www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης