Τελευταία Νέα
Διεθνή

Merkel: Η Βρετανία να ζήσει με τις συνέπειες των χαλαρών δεσμών με την ΕΕ – Δεν διαφαίνεται συμφωνία το 2020

Merkel: Η Βρετανία να ζήσει με τις συνέπειες των χαλαρών δεσμών με την ΕΕ – Δεν διαφαίνεται συμφωνία το 2020
Σκληροί τόνοι από το Βερολίνο για τη μελλοντική σχέση Βρετανίας – ΕΕ 
Σκληρούς τόνους χρησιμοποίησε η Angela Merkel απέναντι στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενόψει των δύσκολων διαπραγματεύσεων που διεξάγονται για την τελική μορφή του Brexit, υπογραμμίζοντας ότι η Βρετανία θα πρέπει «να ζήσει με τις συνέπειες» του Boris Johnson, που απέρριψε το σχέδιο της Theresa May για στενούς οικονομικούς δεσμούς με την ΕΕ μετά το Brexit.
Η Γερμανίδα καγκελάριος άφησε ανοιχτή την προοπτική μη επίτευξης συμφωνίας στο τέλος της χρονιάς.
Μετά από περίοδο τριών ετών, κατά την οποία η καγκελάριος έδειχνε ανοιχτή σε μια συμφωνία που θα διατηρούσε τις τρέχουσες εμπορικές συναλλαγές της Βρετανίας με την ευρωπαϊκή οικογένεια, με τις νέες της δηλώσεις αναφέρει ότι η πόρτα που οδηγεί σε έναν τέτοιο συμβιβασμό έχει κλείσει.
Σε συνέντευξή της σε κλειστό κύκλο δημοσιογράφων ευρωπαϊκών εφημερίδων, η κα Merkel ανέφερε ότι «θα πρέπει να εγκαταλείψουμε την ιδέα ότι εναπόκειται σε εμάς να καθορίσουμε τι θέλει η Βρετανία», καθώς αυτό είναι κάτι που η Βρετανία πρέπει να καθορίσει κι η Ευρώπη των 27 «θα ανταποκριθεί κατάλληλα».
Η συνέντευξη έγινε λίγες ημέρες πριν η Γερμανία αναλάβει και επίσημα την προεδρία της ΕΕ ένα εξάμηνο.
Η κα Merkel έθεσε ότι προτεραιότητά της είναι να προωθήσει ένα σχέδιο διάσωσης από την πανδημία, προκειμένου να σταματήσει την χειρότερη ύφεση στην Ευρώπη από τη δεκαετία του 1930.
Κι ενώ πολλοί θεωρούσαν ότι η καγκελάριος θα έκαμπτε τις σκληρές κόκκινες γραμμές των Βρυξελλών, η ίδια απηύθυνε αυστηρό μήνυμα στο Λονδίνο.
«Με τον πρωθυπουργό Johnson, η Βρετανική κυβέρνηση θέλει να καθορίσει για την ίδια τι σχέση θα έχει μαζί μας μετά την αποχώρηση της χώρας», είπε, προσθέτοντας: «σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να ζήσουν με τις συνέπειες, φυσικά», μιλώντας για λιγότερο στενά συνδεδεμένες οικονομίες.
«Εάν η Βρετανία δεν θέλει να έχει κανόνες για το περιβάλλον και την αγορά εργασίας ή κοινωνικές προϋποθέσεις που να συγκρίνονται με τις ευρωπαϊκές, τότε οι σχέσεις μας θα γίνουν λιγότερο στενές», είπε.
Στη συζήτηση με τους δημοσιογράφους κυριάρχησε επίσης και η οικονομία, με την καγκελάριο να ξεκαθαρίζει ότι στόχος της είναι κατά τη διάρκεια της γερμανικής προεδρίας να ενώσει τους Ευρωπαίους γύρω από μία κοινή οικονομική απάντηση σε μια πρόκληση με άνευ προηγουμένου διαστάσεις, όπως αυτή του κορωνοϊού.
Σε αυτό το πλαίσιο ανέφερε ότι η Γερμανία ήταν σωστή να προετοιμαστεί για την παροχή εξαιρετικά μεγάλης αλληλεγγύης.
Σύμφωνα με τη κα Merkel, στόχος είναι η αντίδραση της ΕΕ να είναι αντίστοιχη με αυτή που υπήρξε στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.
«Αυτές τις ημέρες, πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποτρέψουμε τον εαυτό μας να οδηγηθεί στον προστατευτισμό.
Εάν η Ευρώπη θέλει να ακουστεί, τότε χρειάζεται να δώσει ένα καλό παράδειγμα», σημείωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης