Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fed, Βank of America, Goldman Sachs: Στο -33% η ύφεση στις ΗΠΑ το β’ τρίμηνο του 2020

Fed, Βank of America, Goldman Sachs: Στο -33% η ύφεση στις ΗΠΑ το β’ τρίμηνο του 2020

Το πρωτόγνωρο σοκ που προκάλεσε στην αμερικανική οικονομία η πανδημία έχει οδηγήσει σε τρομακτική επιδείνωση τους μακροικονομικούς δείκτες
Σε αναθεωρημένες εκτιμήσεις σχετικά με την πορεία του αμερικανικού ΑΕΠ προέβησαν οι Goldman Sachs και Bank of America Merrill Lynch, αλλά και οι Fed της Ατλάντα όσο και της Νέας Υόρκης.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις, το ΑΕΠ, κατά μέσο όρο, θα συρρικνωθεί κατά 33%.
Σημειώνεται ότι το ΑΕΠ αναφέρεται με εποχικά προσαρμοσμένο ετήσιο επιτόκιο (SAAR).
Έτσι, μια μείωση 33% στο β’ τρίμηνο ισοδυναμεί με μια πτώση περίπου 9% μείωση του α’ τριμήνου.
Ειδικότερα, η απότομη κατάρρευση-παύση της οικονομικής δραστηριότητας των ΗΠΑ ως απάντηση στον κορωνοϊό είναι άνευ προηγουμένου και τα στοιχεία ενισχύουν την εκτίμηση ότι πράγματι ήδη σημειώνεται δραματική επιβράδυνση.
Σε μια ομολογουμένως σοκαριστική εκτίμηση προβαίνει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs, εκτιμώντας ότι το ΑΕΠ στο β’ τρίμηνο 2020 θα μειωθεί κατά 33%.
Το σοκ στην οικονομία από τον κορωνοιό θα εξαφανίσει αύξηση του ΑΕΠ πάνω από 4 έτη αναφέρει σε ανάλυση της η Bank of America Merrill Lynch.
Οι επενδυτικές τράπεζες προβαίνουν σε ένα νέο γύρο αναθεωρήσεων για τις προβλέψεις του ΑΕΠ, με την BofA να υποστηρίζει ότι π.χ. στις ΗΠΑ στο β΄ τρίμηνο του 2020 η συρρίκνωση του ΑΕΠ θα είναι -35%.
Ύφεση της τάξεως του -39,5% προβλέπει η Fed της Αtlanta για το β’ τρίμηνο του 2020 στις ΗΠΑ.
Αυτή είναι η μεγαλύτερη πτώση στο ΑΕΠ σε τριμηνιαία βάση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το πρωτόγνωρο σοκ που προκάλεσε στην αμερικανική οικονομία σε ό,τι αφορά την προσφορά και τη ζήτηση η πανδημία του κορωνοϊού έχει οδηγήσει σε τρομακτική επιδείνωση τα μακροοικονομικά δεδομένα, συμπεριλαμβανομένου του δείκτη της αγοράς εργασίας.
Πιο αισιόδοξη στις προβλέψεις της, η Fed της Νέας Υόρκης προβλέπει ύφεση της τάξεως του -16,3% το β’ τρίμηνο και 1,5% ανάπτυξη το γ’ τρίμηνο του 2020.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης