Τελευταία Νέα
Πολιτική

Novartis και υπόθεση Μιωνή πλήττουν καίρια τον ΣΥΡΙΖΑ - Κουμουνδούρου: Σκάνδαλο στις ΗΠΑ, σκευωρία στην Ελλάδα; Τι αποσιωπά η ΝΔ - Πέτσας: Έκθετος ο Τσίπρας

Novartis και υπόθεση Μιωνή πλήττουν καίρια τον ΣΥΡΙΖΑ - Κουμουνδούρου: Σκάνδαλο στις ΗΠΑ, σκευωρία στην Ελλάδα; Τι αποσιωπά η ΝΔ - Πέτσας: Έκθετος ο Τσίπρας
Μέσα σε λίγα 24ωρα ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε από τη γραμμή της επίθεσης να βρεθεί από δικά του αυτογκόλ σε άτακτη άμυνα
(upd) Φωτιά έχει πάρει το πολιτικό σκηνικό τις τελευταίες ημέρες με αφορμή τις αποκαλύψεις για τους χειρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο της διακυβέρνησης του σε υποθέσεις όπως η Novartis.
Με αφορμή για τις εξελίξεις στην υπόθεση της Novartis, η κυβέρνηση έχει εξαπολύσει δριμεία επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνοντας τη θέση περί σκευωρίας που έστησε η Κουμονδούρου για να σπιλώσει τους πολιτικούς της αντιπάλους.
«Όχι μόνο έστησαν μια σκευωρία για να σπιλώσουν πολιτικούς τους αντιπάλους, αλλά δεν έκαναν τίποτα για να αποκαλυφθούν αυτοί που πραγματικά έβλαψαν το Ελληνικό Δημόσιο.
Το μόνο που τους ενδιέφερε είναι να στήσουν το "μαγαζί" τους ώστε να ελέγξουν τους "αρμούς" της εξουσίας.
Όσο και να σιωπά ο κ. Τσίπρας, όσοι ευθύνονται για αυτή τη σκευωρία θα αποκαλυφθούν» δήλωσε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
Η υπόθεση της Novartis, από την οποία προκύπτει πως δεν υπήρξε δωροδοκία πολιτικών προσώπων στην Ελλάδα, και το θέμα του ηχητικού ντοκουμέντου της συνομιλίας Παππά – Μιωνή έχουν βαρύνει ιδιαίτερα το κλίμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Και συνιστούν ένα ηχηρό πολιτικό «χτύπημα» για τον Αλέξη Τσίπρα.
Γιατί την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ μπορούσε να περάσει στην αντεπίθεση με τη «δυσοσμία» της λίστας των 20 εκατομμυρίων ευρώ που μοιράστηκαν σε διάφορα ΜΜΕ για την καμπάνια για τον κορωνοϊό, και να εκμεταλλευτεί πολιτικά και επικοινωνιακά την ένοχη σιωπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη, βρέθηκε με δικά του αυτογκόλ με την πλάτη στον τοίχο και να πρέπει να απολογείται για την περίοδο της διακυβέρνησης του.

Σφαλιάρα από την υπόθεση Παππά - Μιωνή

Αφενός με την υπόθεση Παππά – Μιωνή, η οποία έρχεται να αναδείξει μια προβληματική εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ.
Διότι μπορεί ο κ.Παππάς στη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ να ανέλαβε την ευθύνη για τα όσα ακούγεται να λέει στο ηχητικό ντοκουμέντο για τα περί «μαγαζιών», για το ότι «κάποιοι βγάζουν πολλά λεφτά» ή για το ότι «έχουν δική τους ατζέντα», αλλά αυτή «ανάληψη ευθύνης» δεν αλλάζει την πολιτική ζημιά στο ΣΥΡΙΖΑ.
Αντιθέτως, παραπέμπει την κοινή γνώμη στις «αναλήψεις ευθυνών» που αναλάμβαναν υπουργοί και πρωθυπουργοί άλλων κυβερνήσεων.
Διότι ο κ.Παππάς μπορεί να υποστηρίζει ότι «όσα ειπώθηκαν δεν είχαν να κάνουν με τις αυθεντικές πεποιθήσεις μου, αλλά ειπώθηκαν απέναντι σε έναν άνθρωπο σε παραλήρημα που προσπαθούσα να καθησυχάσω» και να παραδέχεται ότι «λάθη ύφους και ουσίας έδωσαν αφορμή για επιθέσεις εναντίον μας», αλλά και πάλι δεν πείθει.
Η κοινή γνώμη βλέπει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση δεν κατάφερε να φέρει ένα διαφορετικό ύφος και ήθος στην εξουσία.
Βλέπει ότι και οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβαν ότι έκαναν και οι προκάτοχοι τους.
Και αυτό αν μη τι άλλο είναι ένα πολύ δυνατό «χαστούκι» στον ΣΥΡΙΖΑ και στον ίδιο τον κ.Τσίπρα, διότι ακριβώς αυτό ήταν ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα τους.
Ότι δηλαδή αντιπροσώπευαν κάτι καινούριο και άφθαρτο πολιτικά ως κόμμα εξουσίας.
Ο κ.Τσίπρας μπορεί να «άδειασε» τον κ.Παππά τονίζοντας ότι «ο καθένας μας πρέπει να αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί για λάθη, παραλείψεις ή αστοχίες», αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μετριάσει το πολιτικό πλήγμα από το ηχητικό ντοκουμέντο Παππά – Μιωνή.

Χαστούκι για τους χειρισμούς στη Novartis

Αφετέρου για τον χειρισμό της υπόθεσης της Novartis.
Διότι ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να βάλει στο κάδρο δέκα πολιτικά πρόσωπα, δέκα πολιτικούς του αντιπάλους.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα όλη η υπόθεση της Novartis να περιστραφεί γύρω από το εάν αυτοί οι δέκα είχαν εμπλοκή ή όχι στην υπόθεση, με αποτέλεσμα οι μεν να κάνουν λόγο για σκάνδαλο, οι δε για σκευωρία.
Όταν λοιπόν από την χθεσινή εξωδικαστική συμφωνία των ΗΠΑ με τη Novartis προκύπτει ότι δεν υπάρχει εμπλοκή πολιτικών προσώπων, τότε αποκαλύπτονται και οι λάθος χειρισμοί της τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Διότι μπορεί η εν λόγω συμφωνία να κάνει λόγο για πρακτικές διαφθοράς Ελλήνων αξιωματούχων, για τις οποίες η Novartis συμφώνησε να καταβάλει το ποσό των 310 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά ακόμα και αυτό η κυβέρνηση Μητσοτάκη σπεύδει να το αξιοποιήσει πολιτικά και επικοινωνιακά, αναφέροντας πως θα διερευνήσει κάθε πρόσφορο τρόπο για να αποζημιωθεί το Ελληνικό Δημόσιο από τη δράση αυτών των «αξιωματούχων».
Μάλιστα ο κ.Πέτσας κατηγορεί την κυβέρνηση Τσίπρα ότι όχι μόνο έστησε μια πολιτική σκευωρία αλλά δεν έκανε και τίποτα για να αποκαλυφθούν αυτοί που έβλαψαν το Ελληνικό Δημόσιο.
Τοποθέτηση που αν μη τι άλλο αναδεικνύει την αποτυχία της πολιτικής και της επικοινωνιακής στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Πολιτικό και επικοινωνιακό πλήγμα

Μέσα σε λίγα 24ωρα ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε από τη γραμμή της επίθεσης να επιστρέφει ατάκτως σε άμυνα.
Η υπόθεση Παππά – Μιωνή αφήνει μια ιδιαίτερα πικρή γεύση στη διακυβέρνηση Τσίπρα για το εάν τελικά μπόρεσε να φέρει κάτι διαφορετικό στο ήθος και στο ύφος της εξουσίας.
Πρόκειται για μια εξαιρετική σημαντική παράμετρο διότι ο ΣΥΡΙΖΑ ακριβώς αυτό το κενό ήρθε να καλύψει στην πολιτική σκηνή.
Αυτό το κενό ήταν που τον «εγκαθίδρυσε» στον ένα από τους δύο πόλους του πολιτικού συστήματος.
Η υπόθεση της Novartis αποκαλύπτει το πόσο λανθασμένη ήταν η επικοινωνιακή στρατηγική που ακολούθησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Μια και την αναγκάζει να πρέπει να απολογηθεί αφενός γιατί στοχοποίησε πολιτικούς του αντιπάλους αφετέρου γιατί δεν επιχείρησε να βρει αυτούς που πραγματικά ζημίωσαν το ελληνικό Δημόσιο.
Αν μη τι άλλο πρόκειται για ένα ακόμα πολιτικό «ράπισμα» σε μια ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή για τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος επιχειρεί να βρει το βηματισμό του και το πολιτικό του αφήγημα ενόψει του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.
Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών ανέδειξαν λάθη και αδυναμίες, τις οποίες εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ξεπεράσει, δεν θα καταφέρει να σταθεί πολιτικά απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Η οποία τουλάχιστον επικοινωνιακά έχει συντρίψει τον πολιτικό της αντίπαλο.


Image

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να μην αφήσει την ευκαιρία να πάει χαμένη γι' αυτό και διατηρεί το θέμα ψηλά στην ατζέντα, «παραμερίζοντας» ίσως τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία.
Ειδικότερα, η ΝΔ επιμένει στο δίλημμα που έχει θέσει προς τον Αλέξη Τσίπρα, δηλ. «είτε να διαγράψει τον Νίκο Παππά από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είτε να αναλάβει την ευθύνη του παρακράτους».
Μάλιστα, εκτιμάται ότι τις επόμενες ημέρες θα ενταθεί η πίεση προς τον κ. Τσίπρα καθώς η ΝΔ θεωρεί ότι έχει σοβαρές πολιτικές ευθύνες για τα όσα αποκαλύπτονται, ενώ ταυτόχρονα πλήττεται ένα από τα ισχυρά σημεία τόσο του ίδιου όσο και του κόμματος του: το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς.
«Η απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ για την Novartis αναδεικνύει δύο στοιχεία:
Πρώτον, γκρεμίζει τη σκευωρία που έστησε ο ΣΥΡΙΖΑ σε βάρος πολιτικών του αντιπάλων και αφήνει εκτεθειμένη την ηγεσία του.
Δεύτερον, δικαιώνει πλήρως τις θέσεις που από την αρχή διατύπωνε, τόσο ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, όσο και ως πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης» δήλωσε σήμερα (26/6/2020) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
Σε άλλο σημείο της δήλωσης του, ο κ. Πέτσας τονίζει ότι η ιστορία της Novartis αφήνει έκθετο τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τον κ. Τσίπρα προσωπικά.

Αναβρασμός στον ΣΥΡΙΖΑ - Προσφυγή στον Άρειο Πάγο

Την ίδια στιγμή, στον ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί αναβρασμός και έντονη ανησυχία λόγω των φημών για περισσότερες κασέτες με συνομιλίες του Σάμπυ Μιωνή με στελέχη ή πρώην υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ.
H γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, μαζί με τον υπεύθυνο για θέματα Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Φώτη Κουβέλη, κατέθεσαν αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την παράνομη ηχογράφηση του Σαμπύ Μιωνή και της συνομιλίας του με τον Νίκο Παππά.
Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησαν από τον εισαγγελέα Αρείου Πάγου, Βασίλη Πλιώτα, να προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια σε σχέση την ηχογραφημένη συνομιλία, κάνοντας λόγο για παράνομο αποδεικτικό μέσο.
Μεταξύ των άλλων, υποστήριξαν ότι εν αγνοία και χωρίς τη συναίνεση του συνομιλητή απαγορεύεται από την ελληνική νομοθεσία η καταγραφή και επισήμαναν μια σειρά νομικών λόγων που δεν μπορεί η συγκεκριμένη συνομιλία να υπαχτεί στην εξαίρεση που ορίζει ο νόμος.
Κατά την έξοδό τους από το Άρειο Πάγο με δηλώσεις τους ζήτησαν να κινηθεί η Δικαιοσύνη ώστε να μην γίνει η χώρα, μια χώρα κασέτας και μια χώρα παρακρατικών συμπεριφορών που θα θεωρούνται φυσιολογικές.
Ακόμη, ο κ. Κουβέλης αναφέρθηκε και στο θέμα του συμβιβασμού Novartis-ΗΠΑ ύψους 347 εκατ. δολαρίων, τονίζοντας πως η Ελλάδα θα πρέπει να διεκδικήσει αντίστοιχη αποζημίωση, ενώ η κ. Γεροβασίλη χαρακτήρισε κόλαφο την απόφαση συμβιβασμού.
Από την πλευρά του, πάντως, ο Νίκος Παππάς επιχείρησε χθες στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ να κατευνάσει τα πνεύματα, αναλαμβάνοντας την ευθύνη, κάτι που όμως δεν φάνηκε αρκετό για πολλούς.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ορισμένα μέλη του οργάνου ζήτησαν από τον τέως υπουργό να διευκολύνει το κόμμα, υποβάλλοντας την παραίτηση του.
Παράλληλα, άλλοι, στις τοποθετήσεις τους άσκησαν σκληρή κριτική, σημειώνοντας ότι ορισμένα ζητήματα που πλήττουν, όπως είπαν, το «ηθικό πλεονέκτημα» είχαν επισημανθεί και την περίοδο της διακυβέρνησης και τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε ότι δεν συμβαίνει τίποτα».
Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας τήρησε εμφανείς αποστάσεις από τον Νίκο Παππά, δηλώνοντας πως «δεν έχω καμία αμφιβολία για την εντιμότητα των στελεχών μας, τα οποία σε όλες τις περιστάσεις έχουν αποδείξει την ανιδιοτέλειά τους.
Από εκεί και πέρα ο καθένας μας πρέπει να αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί για λάθη, παραλήψεις ή αστοχίες.
Όχι απλά για να πάμε παρακάτω, αλλά για να μην τα επαναλάβουμε».

ΣΥΡΙΖΑ για Novartis: Σκάνδαλο στις ΗΠΑ, σκευωρία στην Ελλάδα; Τι αποσιωπά η ΝΔ

Προσπαθεί να αποκρύψει η Νέα Δημοκρατία ότι ο συμβιβασμός αποτελεί, σύμφωνα με το ίδιο το κείμενο των δικαστικών Αρχών των ΗΠΑ, παραδοχή για επηρεασμό της ελληνικής κυβέρνησης την περίοδο 2012-2015 στις αποφάσεις της για τα φάρμακα της Novartis και προσπαθεί να μιλήσει μόνο για το σκέλος των γιατρών, σημειώνουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.
Προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από το γεγονός ότι το κείμενο του συμβιβασμού δεν αναφέρεται ονομαστικά σε πολιτικά πρόσωπα. Ο συμβιβασμός της Novartis με τις ΗΠΑ δεν έχει σχέση με το ποιος διέπραξε τα εγκλήματα στην Ελλάδα, αλλά με το δεδομένο ότι διαπράχθησαν, Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν ερευνά ούτε θα μπορούσε να ερευνά την ευθύνη ξένων πολιτών για εγκλήματα που τελέστηκαν σε άλλη χώρα, δηλαδή την Ελλάδα, αλλά μονάχα τη ζημία του αμερικανικού Δημοσίου.
Και φυσικά, η ΝΔ έχει το θράσος να κρύβεται πίσω από το αυτονόητο πλέον αίτημα για αποζημίωση, μετά και την ομολογία της Novartis για διαφθορά στην Ελλάδα.
Τι ισχύει:
Στις ΗΠΑ η δίωξη κατά της Novartis κινήθηκε με βάση τις διατάξεις του Νόμου κατά της Δωροδοκίας και Περί Αλλοδαπών Πρακτικών Διαφθοράς(FCPA/1977).
Ο νόμος αυτός, εξαιτίας του οποίου εξαναγκάστηκε σε συμβιβασμό η Novartis, παραδεχόμενη τη διαφθορά στην Ελλάδα, αφορά στην περίπτωση “χρηματισμού ξένων κρατικών αξιωματούχων”.
Πέραν του αυτονόητου, ότι δηλαδή ο ίδιος ο νόμος που βασίστηκαν οι ΗΠΑ αναφέρεται σε χρηματισμό ξένων κρατικών αξιωματούχων, εάν δεν βρίσκονταν σοβαρές αποδείξεις από την έρευνα των αμερικανικών Αρχών, για ποιο λόγο η Novartis να εξαναγκαστεί σε έναν πρωτοφανή συμβιβασμό και να πληρώσει 345 εκατ. δολάρια;
Εξάλλου, στην ίδια η συμφωνία για την παύση δίωξης κατά της Novartis, που δημοσιοποιήθηκε από το Περιφερειακό Δικαστήριο του Νιου Τζέρσεϊ αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σελίδα 15 πως «προέτρεψε αλλοδαπούς (Έλληνες εν προκειμένω) αξιωματούχους να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους προς μία αλλοδαπή (εν προκειμένω την ελληνική) κυβέρνηση και Αρχές και υπηρεσίες για να επιδράσει και να επηρεάσει με αυτόν τον τρόπο ενέργειες και αποφάσεις της κυβέρνησης, Αρχών και υπηρεσιών, ώστε να βοηθήσει τη Novartis HELLAS στην απόκτηση και διατήρηση επιχειρηματικού οφέλους κατά την άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητάς της».
Θυμίζουμε στη ΝΔ ότι η μόνη απόφαση που λαμβάνει μία κυβέρνηση, για να μπορεί να επηρεαστεί, είναι ο καθορισμός της πολιτικής για το φάρμακο και η τιμολόγησή τους.
Στο πλαίσιο λοιπόν του εξωδικαστικού συμβιβασμού η Novartis αποδέχθηκε να πληρώσει πρόστιμο (λόγω ποινικών ευθυνών) 233,9 εκατομμυρίων δολαρίων στο Αμερικανικό Κράτος (Υπουργείο Δικαιοσύνης) και 128 εκ. δολαρίων στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για αθέμιτες και παράνομες πρακτικές που ακολούθησε τα έτη 2012-2015 στην Ελλάδα, όταν δηλαδή ήταν η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά, παραδεχόμενη επηρεασμό της ελληνικής κυβέρνησης στις αποφάσεις της για τα φάρμακα της Novartis.

Γιατί δεν ασκήθηκε αγωγή

Στην Ελλάδα μέχρι σήμερα δεν μπορούσε να ασκηθεί αγωγή, καθόσον η έρευνα για τις παράνομες τιμολογήσεις αλλά και εν γένει τις παράνομες πρακτικές της Novartis δεν είχε περαιωθεί ούτε στην Ελλάδα, ούτε στις ΗΠΑ, είναι σε εξέλιξη η ποινική προκαταρκτική εξέταση και φυσικά η Novartis ουδέποτε μέχρι προχθές είχε ομολογήσει την ενοχή της για διαφθορά στην Ελλάδα.
Με αυτά τα δεδομένα, οποιαδήποτε αγωγή ασκούνταν θα ήταν αδύναμη, με ανεπαρκή στοιχεία και ουσιαστικά με μηδαμινές πιθανότητες ευδοκίμησης σε εκείνη την περίοδο.
Σήμερα λοιπόν η ΝΔ το μόνο που έχει κάνει είναι να επαίρεται για το αυτονόητο: Ότι, αφού η Novartis ομολόγησε διαφθορά στην Ελλάδα και πληρώνει στις ΗΠΑ 310 εκατ. δολάρια για αυτό, θα ζητήσει αποζημίωση από την ελβετική πολυεθνική.

Δημοσκόπηση GPO: Το 54,7% πιστεύει οτι ο Τσίπρας γνώριζε για Μιωνή - Παππά

Tο δυσχερές πολιτικό περιβάλλον που διαμορφώνεται για τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις αποκαλύψεις για τις συνομιλίες του Νίκου Παππά με τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, αποτυπώνει η δημοσκόπηση της GPO που βλέπει σήμερα 26.6το φως της δημοσιότητας στην εφημερίδα τα ΝΕΑ Σαββατοκύριακο.
Στην ερώτηση «πιστεύετε ότι ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας γνώριζε όσα καταγγέλλονται σήμερα;» οι απαντήσεις που έδωσαν οι ερωτηθέντες είναι: Ναι 34,5%, Μάλλον Ναι 20,2%, Όχι 19,6%, Μάλλον Όχι 10,6%, ΔΞ/ΔΑ 15,1%.
Ένα 54,7% δηλαδή πιστεύει ο Αλέξης Τσίπρας γνώριζε.
Στην ερώτηση «πιστεύετε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ παρενέβαινε στη Δικαιοσύνη», το 39.6% απαντά Ναι, Μάλλον Ναι το 22,7%, Όχι το 19%, Μάλλον Όχι το 7,8%, ενώ ΔΞ/ΔΑ το 10,9%.
Το 62,3% πιστεύει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ παρενέβαινε στη Δικαιοσύνη.
Την ίδια στιγμή, στην ερώτηση αν «υπήρχε παραδικαστικό κύκλωμα το οποίο συμμετείχε σε οικονομικές δοσοληψίες επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ», οι ερωτηθέντες απάντησαν: Συμφωνώ 36,2%, Μάλλον Συμφωνώ 17,5%, Διαφωνώ 26,7%, Μάλλον Διαφωνώ 4,2%, ΔΞ/ΔΑ 15,4%.
Το 53,7% των ερωτηθέντων δηλαδή πιστεύει ότι υπήρχε παραδικαστικό κύκλωμα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
 
Προς Ειδικό Δικαστήριο ο Παπαγγελόπουλος

Εν τω μεταξύ, με την απολογία του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, για τα αδικήματα που του αποδίδονται ολοκλήρωσε τις εργασίες της η προανακριτική επιτροπή της Βουλής.
Πλέον τα μέλη της ετοιμάζουν τον οδικό χάρτη που οδηγεί τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στο Ειδικό Δικαστήριο.
Σύμφωνα με πληροφορίες το τελικό πόρισμα θα κατατεθεί στην Ολομέλεια έως τις 15 Ιουλίου και θα βασιστεί κυρίως στις καταθέσεις των τεσσάρων ανώτερων εισαγγελικών λειτουργών (Ι. Αγγελή, Ελ. Ράικου, Π. Αθανασίου, Γ. Τσατάνη) οι οποίοι περιέγραψαν με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες τις κυνικές παρεμβάσεις και τους ωμούς εκβιασμούς του κ. Παπαγγελόπουλου προκειμένου να στηθεί η σκευωρία Novartis, να διωχθούν οι δέκα πολιτικοί αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ και να εξοντωθούν ηθικά, κοινωνικά και οικονομικά επιχειρηματίες και ανεπιθύμητοι δημοσιογράφοι.

Δικηγόρος Παπαγγελόπουλου: Ο εντολέας μου δικαιώνεται από τη συμφωνία ΗΠΑ – Novartis

Τη θέση ότι ο Δ. Παπαγγελόπουλος δικαιώνεται από τη συμφωνία ΗΠΑ – Novartis διατύπωσε ο Δ.Τσοβόλας, συνήγορος υπεράσπισης του πρώην αναπληρωτή υπ.Δικαιοσύνης, ο οποίος κατηγόρησε τη ΝΔ ότι έσπευσε να παραποιήσει το περιεχόμενο της συμφωνίας.
«Η ΝΔ και τα παπαγαλάκια της έσπευσαν να παραποιήσουν το περιεχόμενο αυτής της συμφωνίας, που αποδίδει τεράστιες ευθύνες στις κυβερνήσεις των ετών περίπου 2012 και περίπου 2015.
Αντί να νοιώσουν ντροπή και να σιωπήσουν, αφού οι ΗΠΑ εισπράττουν περίπου 350 εκατομμύρια δολάρια για δωροδοκίες και δωροληψίες που διαπράχθηκαν από την NOVARTIS HELLAS στη χώρα μας, αυτοί χαρακτηρίζουν την όλη υπόθεση ως σκευωρία και συγκαλύπτουν το σκάνδαλο NOVARTIS, αποφεύγοντας να διεκδικήσει η χώρα μας αυτά που δικαιούται.
Συγκεκριμένα, στη συμφωνία αυτή αναγνωρίζει η NOVARTIS ότι μαζί με τη NOVARTIS HELLAS και άλλους γνωστούς και αγνώστους, οι οποίοι συνειδητά και εσκεμμένα συνενώθηκαν, συνωμότησαν, συνασπίστηκαν και συμφώνησαν μαζί και μεταξύ τους να διαπράξουν αδίκημα κατά των ΗΠΑ ως εξής:
Ευρισκόμενοι στο έδαφος των ΗΠΑ, μέσω των εργαζομένων και των πρακτόρων της, διέπραξαν διεφθαρμένες πράξεις σε συνέχεια μιας προσφοράς, πληρωμής, υπόσχεσης για πληρωμή και εξουσιοδότησης για την παροχή οτιδήποτε αξίας σε αλλοδαπό αξιωματούχο και σε οποιοδήποτε πρόσωπο, γνωρίζοντας ότι όλα ή ένα μέρος αυτών των χρημάτων και πραγμάτων αξίας θα ήταν, όπως και είχαν προσφερθεί, δοθεί και υποσχεθεί σε αλλοδαπό αξιωματούχο με σκοπό -μεταξύ άλλων- Ι. να επηρεάσουν πράξεις και αποφάσεις του άνω αλλοδαπού αξιωματούχου υπό την επίσημη ιδιότητά του… ΙΙ. να εξασφαλίσουν οποιοδήποτε παράνομο πλεονέκτημα και ΙII. να παρακινήσουν τον ως άνω ξένο αξιωματούχο να χρησιμοποιήσει την επιρροή του εντός μιας ξένης κυβέρνησης (δηλαδή της ελληνικής κυβέρνησης), ως εκ τούτου να τροποποιήσουν και να επηρεάσουν ενέργειες και αποφάσεις τής ως άνω κυβέρνησης και οργανισμών και οργάνων της, προκειμένου να βοηθήσουν τη NOVARTIS HELLAS στην απόκτηση και τη διατήρηση επιχειρηματικής δραστηριότητας για αυτή και με αυτή ή να κατευθύνουν επιχειρηματική δραστηριότητα προς την NOVARTIS HELLAS.
Αλήθεια, στο ανωτέρω περιεχόμενο δεν βρίσκει η ΝΔ και τα παπαγαλάκια της στα ΜΜΕ ανάμιξη κυβερνητικών παραγόντων;
Τι θα περίμεναν να γράψουν ονόματα αξιωματούχων και κυβερνητικών παραγόντων, πράγμα που είναι θέμα της εσωτερικής ελληνικής δικαστικής διερεύνησης;
Και λίγη αλήθεια προς την ελληνικό λαό δεν βλάπτει.
Ο κ. Παπαγγελόπουλος δικαιώνεται μέσα από αυτήν τη συμφωνία ΗΠΑ-NOVARTIS.
Η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ είναι βαριά εκτεθειμένοι για την προσπάθειά τους να συγκαλύψουν το σκάνδαλο NOVARTIS HELLAS με αποπροσανατολισμό των δικαστικών ερευνών και με απαράδεκτη προσπάθεια τρομοκράτησης των εισαγγελικών και δικαστικών λειτουργών επί δύο συνεχή έτη.
Επιτέλους, θα πρέπει η Ελλάδα να αφήσει τη Δικαιοσύνη να κάνει την δουλειά της και να διεκδικήσει από τη NOVARTIS HELLAS, χωρίς άλλη καθυστέρηση, αυτά που δικαιούται και είναι αποδεδειγμένα» επισημαίνει ο κ.Τσοβόλας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης