Συνάντηση Conte - Sarraj στη Ρώμη για το Λιβυκό - Μόνη λύση για το τέλος του εμφυλίου η πολιτική διαδικασία

Συνάντηση Conte - Sarraj στη Ρώμη για το Λιβυκό - Μόνη λύση για το τέλος του εμφυλίου η πολιτική διαδικασία
Ο Conte κατέστησε ξεκάθαρο οτι η λύση στο Λιβυκό ζήτημα δεν μπορεί να βρεθεί σε στρατιωτικό επίπεδο αλλά μόνον με μια κοινή διπλωματική προσπάθεια
Νέα διπλωματική πρωτοβουλία για την επίλυση του Λιβυκού ζητήματος έλαβε ο Ιταλός πρωθυπουργός Giuseppe Conte ο οποίος κάλεσε τον πρωθυπουργό της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας Fayez Al Sarraj για συνομιλίες στη Ρώμη.
«Κατά την διάρκεια της συνάντησης των δύο ανδρών εκφράστηκε και πάλι η βεβαιότητα ότι η λύση δεν μπορεί να βρεθεί σε στρατιωτικό επίπεδο, αλλά μόνον με μια κοινή προσπάθεια, ώστε να δοθεί νέα ώθηση στην πολιτική διαδικασία που στοχεύει στην σταθεροποίηση της χώρας» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ιταλικής πλευράς.
Η Λιβύη, η οποία υπήρξε αποικία της Ιταλίας κατά το 1914 διατηρώντας στενές διπλωματικές σχέσεις με τη Ρώμη, είναι διχασμένη ανάμεσα στην ανατολική πλευρά που κυβερνάται από το Κοινοβούλιο και στηρίζεται από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) του Halifa Haftar, και στη δυτική Λιβύη που ελέγχεται από την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) υπό τον πρωθυπουργό Fayez al Sarraj ο οποίος στηρίζεται κυρίως από την Τουρκία.
Από τον Απρίλιο του 2019, οι δυνάμεις του LNA έχουν ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση για την κατάληψη της Τρίπολης, de facto έδρας της GNA. Τις τελευταίες εβδομάδες, βέβαια, δυνάμεις πιστές στην GNA, η οποία έχει τη στήριξη της Τουρκίας και του Κατάρ, έχουν καταγάγει σημαντικές νίκες έναντι του LNA.
Από την πλευρά του, το Κάιρο –στενός σύμμαχος του Haftar έχει προειδοποιήσει με εμπλοκή στην πολεμική σύρραξη, εφόσον οι δυνάμεις τη GNA καταλάβουν την πόλη Σύρτη, η οποία βρίσκεται περίπου 500 μίλια δυτικά των συνόρων Λιβύης – Αιγύπτου.
 
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS