Χρυσοχοΐδης: Δεν υπήρξε στη μεταπολιτευτική περίοδο παρακράτος σε τέτοια έκταση

Χρυσοχοΐδης: Δεν υπήρξε στη μεταπολιτευτική περίοδο παρακράτος σε τέτοια έκταση
"Tα άβατα παραβατικότητας δεν υπάρχουν πια", σημειώνει ο Μ. Χρυσοχοΐδης
Σκληρή γλώσσα για το κύκλωμα διαφθοράς στην Ελληνική Αστυνομία, το οποίο χαρακτηρίζει πολιτικό και επιχειρηματικό, χρησιμοποιεί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
«Είναι σαφέστατα πολιτικό, επιχειρηματικό κύκλωμα, όπου συμμετέχουν και αστυνομικοί», δηλώνει ο κ. Χρυσοχοΐδης σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής» και προσθέτει πως «ήδη υπάρχουν, προκαταρκτική εξέταση στην Αστυνομία και διοικητικές πράξεις για αξιωματικούς που ξεκάθαρα εμπλέκονται.
Προκαλούν κατάπληξη οι αποκαλύψεις, είτε από την έκθεση της ΕΥΠ, είτε από όσα διαδραματίζονται στην υπόθεση Novartis.
Το λέω με κάθε ειλικρίνεια και ζυγίζω τις λέξεις μου».
Υπογραμμίζει ότι «στη μεταπολιτευτική περίοδο, παρακράτος σε τέτοια έκταση δεν υπήρξε.
Χρειάζεται να δούμε με μεγάλη περίσκεψη αλλά και αποφασιστικότητα το τι συνέβη, να ενισχύσουμε τη διαφάνεια, τον έλεγχο, τις θεσμικές εγγυήσεις.
Αυτός ο δρόμος πολιτικής επιβολής πρέπει να κλείσει οριστικά, είναι πολύ ταραγμένη περίοδος για να φλερτάρουμε με αυταρχικές εκτροπές και να παίζουμε με τη δημοκρατία».
Αναφορικά με την αστυνομική παρουσία στον Έβρο και τις τουρκικές προκλήσεις, ο κ. Χρυσοχοΐδης τονίζει ότι «στον Έβρο υπάρχει σχέδιο ώστε να μην επιτραπεί η μαζική, παράνομη εισδοχή μεταναστευτικών πληθυσμών. Βάζουμε φραγμό στην εκμετάλλευση των δυστυχισμένων από την Τουρκία.
Τον Μάρτιο τους εξαθλίωνε και τους έσπρωχνε στα σύνορα.
Εργαζόμαστε με πολλούς τρόπους ώστε να γίνει σαφές και απόλυτα ξεκάθαρο στην Τουρκία ότι αυτή η πολιτική είναι καταδικασμένη.
Δεν θα της περάσει και δεν θα περάσουν.
Τα προβλήματα μεταναστευτικών ροών και συνοριακών ζητημάτων, οι γείτονες και οι δημοκρατίες δεν τα λύνουν με πολιτικούς εκβιασμούς στην πλάτη απελπισμένων.
Τα κοινά προβλήματα είναι ευκαιρία συνεργασίας για τους γείτονες, ο σεβασμός της ανθρώπινης δυστυχίας είναι βασικός λόγος που έχουμε δημοκρατία.
Έτσι σκεφτόμαστε εμείς και έτσι θέλουμε να συζητάμε με την Τουρκία».
Μεταξύ άλλων, ο υπουργός τονίζει ότι «η υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων είναι μια συνεχής, πολυδιάστατη προσπάθεια, δεν είναι μια στιγμή», συμπληρώνοντας πως «για να υπερασπιστούμε τον Έβρο τον Μάρτιο του 2020, αρχίσαμε από τον Ιούλιο και επιταχύναμε από τον Νοέμβριο του 2019».    
Σε ό,τι αφορά τις δράσεις της Αστυνομίας στην περιοχή των Εξαρχείων, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αφού τονίζει πως «η κατάργηση πολλαπλών αβάτων ήταν υπόσχεση και προτεραιότητα», σημειώνει ότι «άβατο ο ήταν στα πανεπιστήμια, άβατο ήταν σε γειτονιές όπως τα Εξάρχεια, άβατο ήταν εγκληματικές και παραβατικές περιοχές που έσφιγγαν την Αθήνα.
Λοιπόν, πολύ ήρεμα, χωρίς τυμπανοκρουσίες και αλαλαγμούς, σας λέω πως αυτά τα άβατα παραβατικότητας δεν υπάρχουν πια.
Ούτε στην ΑΣΟΕΕ, ούτε στο Πολυτεχνείο στην αίθουσα Γκίνη, ούτε στα Εξάρχεια, ούτε κάτω από την Πατησίων, ούτε στη Δυτική Αθήνα.
Δεν υπάρχουν και δεν πρόκειται να ξαναδημιουργηθούν.
Γιατί οι πολίτες, οι γειτονιές, η ακαδημαϊκή κοινότητα δεν τα χρειάζονται.
Ήταν αποστήματα κακοδιοίκησης, υπερβολών και φανατισμών».
Προσθέτει ότι «η Αστυνομία περιπολεί κανονικά στα Εξάρχεια, οι δρόμοι δεν βρωμάνε και τα σκουπίδια μαζεύονται όπως σε κάθε γειτονιά της πόλης.
 Οι μισοί ναρκέμποροι είναι ήδη κρατούμενοι.
Δεν έχουμε τελειώσει σε όλα.
Κάθε μέρα προχωράμε.
Όταν δεν θα υπάρχουμε ως Αστυνομία περισσότερο απ΄ ότι στο Φάληρο ή στην Καλλιθέα, θα έχουμε οριστικά πετύχει».
Τέλος, για το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις που σύντομα θα περάσει τα κατώφλι της Βουλής, ο κ.  Χρυσοχοΐδης, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι «έχει όλες τις εγγυήσεις για να περιφρουρήσει τη συνταγματική επιταγή.
Όμως έχει και τη χρυσή τομή.
Οι δρόμοι δεν θα κλείνουν για ψύλλου πήδημα.
Το νομοσχέδιο προστατεύει το δικαίωμα του συνέρχεσθαι από την καταχρηστική διαπόμπευσή του».
Σημειώνει δε, πως «η παρεξήγηση με τα δικαιώματα χρειάζεται να λυθεί στην Ελλάδα.
Τα δικαιώματα κινδυνεύουν πλέον από τον φανατισμό και την υπερβολή, τη μονομανία  κάποιων που έχουν αναλάβει σχεδόν εργολαβικά τη δήθεν υπεράσπισή τους.
 Δεν είναι επάγγελμα η προστασία των δικαιωμάτων.
Έχουμε ανάγκη δίπλα στον νόμο, στους ενεργούς πολίτες για τη συνεχή επίβλεψη μια εξουσίας που από τη φύση της ρέπει σε υπερβάσεις.
Όμως δεν μπορεί οι πολίτες να υποκαθιστούν τον νόμο, να γίνονται μια εξουσία με την ίδια ροπή για υπερβάσεις,  χωρίς καν τις εγγυήσεις και τη νομιμοποίηση της κρατικής εξουσίας.
Αυτή η κανονικότητα που αποζητούμε σχετίζεται πάντα με την αναζήτηση ισορροπίας και μέτρου.
Νομίζω ότι είμαστε ώριμοι απ΄όλες τις πλευρές να ξαναορίσουμε το μέτρο, έχουμε βασανιστεί πολύ τα τελευταία δέκα χρόνια, ακροβατώντας, δοκιμάζοντας, ξεπερνώντας ίσως κάποιες φορές τα όρια.
Ε λοιπόν , αυτό είναι το νομοσχέδιο.
Η συναινετική επιδίωξη μιας λειτουργικής συνύπαρξης στον δημόσιο χώρο».

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS