Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Beta ΑΧΕΠΕΥ: Απέναντι σε ένα απαιτητικό πρόγραμμα άντλησης ρευστότητας

tags :
Beta ΑΧΕΠΕΥ: Απέναντι σε ένα απαιτητικό πρόγραμμα άντλησης ρευστότητας
Tο σενάριο πλάγιας κίνησης για τις επόμενες πέντε συνεδριάσεις παραμένει ως το επικρατέστερο με το στρες να μεταφέρεται πλέον στους αγοραστές
Η κατοχύρωση κερδών από τα ιστορικά υψηλά των δεικτών στις ΗΠΑ σε συνδυασμό με την επικαιροποίηση των εκτιμήσεων για το βαθμό της ύφεσης το 2020 από το ΔΝΤ οδήγησαν σε ρευστοποιήσεις την εβδομάδα που πέρασε.
Η έλλειψη σημαντικών εγχώριων νέων αύξησε το βαθμό συσχέτισης με τις ξένες αγορές οι οποίες παρά την αυξητική πορεία των κρουσμάτων Covid19 κράτησαν την επαφή τους με τα πρόσφατα υψηλά.
Από την άλλη πλευρά η ρηχή εικόνα της ελληνικής Αγοράς επέτεινε την πίεση κατά περίπτωση και έτσι χωρίς ιδιαίτερη πίεση ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε στο σημείο εκκίνησης των αρχών του μήνα.
Η ολοκλήρωση της δημοσίευσης των κυριότερων αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου ήταν ένα ακόμα στοιχείο που στέρησε από την εγχώρια Αγορά την δυνατότητα αυτονόμησης από το εξωτερικό και της εμφάνισης επιλεκτικού ενδιαφέροντος.
Η καλή πορεία ωστόσο που εμφανίζει η ελληνική αγορά μετά τον Μάρτιο άνοιξε την όρεξη για νέες εκδόσεις οι οποίες θα απαιτήσουν ρευστότητα που μοιραία θα περάσει και μέσα από την Αγορά.
Ξεκινώντας από τις δύο αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που ολοκληρώνονται σε λίγες εβδομάδες (Trastor 72,6 εκατ. ευρώ και Pasal 7,5 εκατ. ευρώ) ο Ιούλιος προβλέπεται ιδιαίτερα έντονος καθώς εκτός από την Δημόσια Προσφορά του ομολόγου της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (500 εκατ. ευρώ) που βρίσκεται σε εξέλιξη αναμένεται το ομόλογο της Lamda (350 εκατ. ευρώ) και με μεγάλες πιθανότητες η αναχρηματοδότηση του ευρώ-ομολόγου (λήξεως 2021) της Τιτάν (300 εκατ. ευρώ).
Στο χορό της άντλησης κεφαλαίων δεν αποκλείεται να υπάρξει και μετάταξη εταιρίας από την Εναλλακτική στην Κύρια Αγορά που όπως και να έχει θα δεσμεύσει κεφάλαια για κάποιο χρονικό διάστημα.
Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν λήξεις ή εξαγορές εταιρικού ομολόγων που ενδεχομένως να κινηθούν προς την κάλυψη των νέων εκδόσεων, όλη αυτή η δραστηριότητα δεν μπορεί να μην επηρεάσει την ροή χρήματος προς την υποκείμενη αγορά, επιβραδύνοντας ενδεχομένως την προσπάθεια ανάκαμψης που επιχειρείται στην εγχώρια αγορά κατά τον Απρίλιο και τον Μάιο.
Τεχνικά, η διαγραμματική εικόνα δεν άλλαξε ιδιαίτερα καθώς ο Γενικός Δείκτης έμεινε εντός του εύρους συσσώρευσης μεταξύ 630 και 680 μονάδων.
Θεωρητικά η ζώνη αυτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η «ζώνη της αδιαφορίας» αφού δεν παράγει κάποιο αποφασιστικό σήμα που θα άλλαζε τα δεδομένα της τάσης προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση.
Απόλυτα ευθυγραμμισμένοι με αυτή την άποψη είναι και οι ταλαντωτές οι οποίοι βρίσκονται ακριβώς στο μέσον της ουδετερότητας.
Τα τεχνικά δεδομένα θα αλλάξουν μόνο αν ο Γενικός Δείκτης κινηθεί επιθετικότερα χαμηλότερα από τις 630 μονάδες ή υψηλότερα από τις 680 σπάζοντας την αναμονή που παρατηρείται μετά τις 27 Μαΐου.
Επισημαίνεται ωστόσο ότι σε αυτή την ισορροπία έχει συμβάλει και η περίοδος της αποκοπής μερισμάτων, η οποία έχει στερήσει και πιθανότατα θα συνεχίσει να στερεί μονάδες από το Γενικό Δείκτη έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.
Επομένως το σενάριο πλάγιας κίνησης για τις επόμενες πέντε συνεδριάσεις παραμένει ως το επικρατέστερο με το στρες να μεταφέρεται πλέον στους αγοραστές οι οποίοι έχουν αποτύχει δύο φορές να κάμψουν την αντίσταση των 680 μονάδων και πλέον θα κληθούν να υπερασπίσουν την βάση υποστήριξης της μεσοπρόθεσμης τάσης.
Την προσεχή Τρίτη 30 Ιουνίου ολοκληρώνεται το α’ εξάμηνο και δεν αποκλείεται να υπάρξουν κινήσεις window dressing στο ταμπλό, όπου είναι εφικτό και βγάζει νόημα καθώς έως την Παρασκευή 29 μετοχές εμφάνιζαν θετική απόδοση ενώ 125 ήταν χαμηλότερα από την αρχή του έτους.
Το τέλος του εξαμήνου θα σημάνει και την λήξη της διορίας για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της χρήσης του 2019 με 65 εταιρίες να βρίσκονται ακόμα εν αναμονή ανακοινώσεων.
Ο Γενικός Δείκτης κινείται οριακά στο κλείσιμο του Μαΐου (650 μονάδες) και αν καταφέρει να κλείσει πάνω από το αυτό επίπεδο θα είναι ο τρίτος συνεχόμενος ανοδικός μήνας. Επίσης ο Ιούνιος παραμένει φαβορί για να σπάσουν οι τράπεζες το σερί των πέντε συνεχόμενων αρνητικών μηνιαίων κλεισιμάτων καθώς ο κλαδικός δείκτης κινείται υψηλότερα κατά 14%.
Κατά τα λοιπά η εβδομάδα παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον σε όλα τα μέτωπα: Κατά αρχάς η Δημόσια Προσφορά του ομολόγου της ΓΕΚΤΕΡΝΑ θα πραγματοποιηθεί από τις 29 Ιουνίου έως την 1η Ιουλίου με την ανακοίνωση του αποτελέσματος να λαμβάνει χώρα στις 2 Ιουλίου.
Οι αποκοπές μερισμάτων συνεχίζονται με την σκυτάλη να παίρνουν την Δευτέρα 29/06 η Καρέλιας (€9,40) και τα Ελληνικά Πετρέλαια (€0,25) ακολουθεί την Τρίτη η ΕΥΔΑΠ (€0,38), την Τετάρτη η Jumbo θα κόψει το υπόλοιπο μερίσματος ύψους €0,062, την Πέμπτη 2/7 η μετοχή της Coca Cola, του Πλαισίου και της Intercontinental AEEΑΠ θα διαπραγματεύονται χωρίς το μέρισμα €0,62, €0,02 και €0,36 αντίστοιχα ενώ την Παρασκευή 3/7 είναι η σειρά των Πλαστικών Κρήτης (€0,365).
Μια έκδοση εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας (προηγούμενη έκδοση 0,25%) είναι μέσα στο πρόγραμμα την προσεχή Τετάρτη συμπληρώνοντας το οικονομικό ημερολόγιο της ερχόμενης εβδομάδας.

Τμήμα Ανάλυσης Beta ΑΧΕΠΕΥ
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης