Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τέσσερα «χαράτσια» τον Ιούνιο βάζουν θηλιά σε χιλιάδες επιχειρήσεις που επλήγησαν

tags :
Τέσσερα «χαράτσια» τον Ιούνιο βάζουν θηλιά σε χιλιάδες επιχειρήσεις που επλήγησαν
Πρόκειται για το δώρο Πάσχα στους εργαζόμενους και το επίδομα αδείας, με τις αναλογούσες εισφορές στον e-ΕΦΚΑ, το ΙΚΑ Μαϊου, καθώς και τις ατομικές εισφορές στον πρώην ΟΑΕΕ
Με τη θηλιά στο λαιμό βρίσκονται χιλιάδες επιχειρήσεις που είχαν αναστείλει τις δραστηριότητές τους και μέσα στο επόμενο τριήμερο καλούνται να καταβάλλουν χιλιάδες ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία, μέσα από 4 «χαράτσια» υπό τον κίνδυνο να απολέσουν - εφόσον δεν βεβαιωθούν ως οφειλές - τη ρύθμιση για τις 120 δόσεις.
Πρόκειται για το δώρο Πάσχα στους εργαζόμενους και το επίδομα αδείας, με τις αναλογούσες εισφορές στον e-ΕΦΚΑ, το ΙΚΑ Μαϊου, καθώς και τις ατομικές εισφορές στον πρώην ΟΑΕΕ για 1,5 εκατ. προσωπικές επιχειρήσεις μέχρι 3 Ιουλίου, προκειμένου να τύχουν της έκπτωσης του 25%.
Πρόκειται, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, για «νέο στραγγαλισμό που δεν απαντάται στο επιχείρημα της κυβέρνησης για νέα ρύθμιση οφειλών με 48 δόσεις με ελκυστικό επιτόκιο για οφειλές που δημιουργήθηκαν μέσα στην περίοδο της πανδημίας, καθώς η απώλεια δυο δόσεων στις ρυθμισμένες οφειλές με τις 120 δόσεις των τελευταίων ετών, θα επιφέρει απώλεια της ρύθμισης.
Σε καλύτερη μοίρα βρίσκονται οι επιχειρήσεις που είχαν κύριο βλαπτόμενο ΚΑΔ τη περίοδο Μαρτίου - Απριλίου οι οποίες μπορούν να μεταφέρουν την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών του Δώρου Πάσχα 2020, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, έως τις 31/07/2020.
Μετά τη παρέλευση, της ως άνω προθεσμίας, η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών του Δώρου Πάσχα 2020, θα θεωρείται εκπρόθεσμη και θα επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις.
Οι επιχειρήσεις-εργοδότες που υπέβαλλαν Κανονική Α.Π.Δ., στην οποία συμπεριέλαβαν αποδοχές Δώρου Πάσχα απασχολούμενων, των οποίων η εργασιακή σχέση τελούσε σε αναστολή, κάνοντας χρήση Τύπου Αποδοχών, καταχωρώντας μόνο την αναλογία του Δώρου Πάσχα, που αντιστοιχεί στην περίοδο απασχόλησης έως την ημερομηνία αναστολής των εργασιακών συμβάσεων, θα πρέπει να υποβάλλουν Συμπληρωματική Α.Π.Δ. με μισθολογική περίοδο 05/2020, ανεξάρτητα εάν αυτό καταβλήθηκε στους απασχολούμενους, κατά την περίοδο του 04/2020, του 05/2020 ή του 06/2020, μέχρι 10/07/2020.  Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής της Α.Π.Δ. του Δώρου Πάσχα είναι η 10/07/2020.
 
Ανοίγει η Εργάνη για τη Συνεργασία 

Από 30.6 μετά την ολοκλήρωση του Α δεκαπενθήμερου εφαρμογής του Συνεργασία το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ θα μπορεί πλέον  να δέχεται το άθροισμα συμβατικών ωρών/ μήνα και την προαναγγελία μεσοσταθμικής μείωσης ωρών εργασίας/ μήνα.

Παράταση προθεσμίας καταβολής τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών Μαΐου 2020 

Για τους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες η προθεσμία καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών, περιόδου απασχόλησης Μαΐου 2020, απαιτητών έως 30/6/2020, καθώς και τυχόν δόσεων οφειλής από συμπληρωματική εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών προηγούμενων ετών, απαιτητών μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία, παρατείνεται χωρίς τον υπολογισμό κατά το διάστημα αυτό, τόκων και άλλων προσαυξήσεων λόγω εκπρόθεσμης καταβολής.
Οι εισφορές του προηγούμενου εδαφίου εξοφλούνται τμηματικά σε τέσσερις ισόποσες μηνιαίες δόσεις, καταβλητέες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα, με προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης έως 31/10/2020.
Στη ρύθμιση αυτή μπορούν να υπαχθούν και πρόσωπα που υπάγονται στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ με εισοδηματικά ή πληθυσμιακά κριτήρια, οι οποίοι έχουν ενεργό, κύριο κωδικό δραστηριότητας στις 20/03/2020, ή των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα ενεργού κατά την 20/03/2020 κωδικού δευτερεύουσας δραστηριότητας. Σε περίπτωση που τα πρόσωπα ασκούν πολλαπλή επαγγελματική δραστηριότητα ή ασκούν παράλληλα και δραστηριότητα υπακτέα στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ, οι ρυθμίσεις εφαρμόζονται, εφόσον για μία από τις ασκούμενες επαγγελματικές δραστηριότητες έχουν ενεργό, κύριο κωδικό δραστηριότητας στις 20/03/2020, ή των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα ενεργού κατά την 20/03/2020 προκύπτουν από την αρχική δήλωση φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2018 είναι μεγαλύτερα από τα ακαθάριστα έσοδα που αντιστοιχούν στον κύριο ΚΑΔ στις 20/3/2020.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης