Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Κύκνειο άσμα» της Merkel η γερμανική προεδρία - Στοίχημα το Ταμείο Ανάκαμψης

«Κύκνειο άσμα» της Merkel η γερμανική προεδρία - Στοίχημα το Ταμείο Ανάκαμψης
Έσπασε για τη Γερμανία το ταμπού της δημοσιονομικής πειθαρχείας, λόγω της πανδημίας
Ως «κύκνειο άσμα» για την καγκελάριο της Γερμανίας Angela Merkel, χαρακτηρίζεται η προεδρία της ΕΕ, την οποία θα αναλάβει η χώρα από την 1η Ιουλίου 2020.
«Οι πρώτες αντιδράσεις, και οι δικές μας, ήταν κυρίως εθνικές και όχι πάντα ευρωπαϊκές», παραδέχθηκε η Merkel όσον αφορά την πανδημία, η οποία ανησυχεί πλέον «για τον κίνδυνο το βαθύ χάσμα στην Ευρώπη να συνεχίσει να αυξάνει», σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Πλέον η Γερμανίδα καγκελάριος προτάσσει την «αλληλεγγύη και την κοινή βοήθεια» μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ, πραγματοποιώντας στροφή 180 μοιρών.
Η Γερμανίδα καγκελάριος, η οποία μέχρι τώρα δεχόταν επικρίσεις για την προσήλωσή της στην δημοσιονομική ορθοδοξία και την αυστηρότητά τας, ενδέχεται «να εκμεταλλευθεί αυτή την προεδρία για να διαμορφώσει μια κληρονομιά», σύμφωνα με Ευρωπαίο διπλωμάτη, ο οποίος έκανε λόγο για «το κύκνειο άσμα» της καγκελαρίου.
Η Μerkel, που βρίσκεται στην καγκελαρία εδώ και 15 χρόνια, σκοπεύει να αποχωρήσει μόλις λήξει η τρέχουσα θητεία της, στο τέλος του 2021.
Αφού την έχουν κατηγορήσει συχνά για έλλειψη πολιτικού θάρρους, αυτή τη φορά έσπασε το γερμανικό ταμπού της δημοσιονομικής αλληλεγγύης προτείνοντας μαζί με τον Μακρόν ένα σχέδιο ευρωπαϊκής ανάκαμψης ύψους 500 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Αυτή η γαλλογερμανική πρωτοβουλία άνοιξε τον δρόμο για το σχέδιο των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο όμως προκαλεί αντιδράσεις από κάποιες χώρες μέλη της ΕΕ.
Μιλώντας σε πολλές ευρωπαϊκές εφημερίδες η Μerkel, η οποία συναντάται σήμερα με τον πρόεδρο της Γαλλίας Emmanuel Macron στο Βερολίνο, αποκάλυψε ότι «δεν έχει καμία αυταπάτη για τις δυσκολίες των επερχόμενων διαπραγματεύσεων».
Αν δεν υιοθετηθεί το σχέδιο ανάκαμψης, «θα επιδεινωθούν όλα τα προβλήματα», τροφοδοτώντας τον λαϊκισμό, προειδοποίησε η Γερμανίδα καγκελάριος σε αυτή τη συνέντευξη.
«Η πολύ αυξημένη ανεργία σε μια χώρα μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη μιας εκρηκτικής πολιτικής ισχύος.
Η απειλή για τη δημοκρατία θα είναι τότε μεγαλύτερη», πρόσθεσε η Μerkel.
Αν η ΕΕ καταφέρει να νικήσει τις επιφυλάξεις της Ολλανδίας, της Αυστρίας, της Δανίας και της Σουηδίας για το ταμείο ανάκαμψης, η γερμανική προεδρία θα έχει ήδη στεφθεί εν μέρει με επιτυχία.
Εξάλλου η Μerkel δεν κρύβει ότι περιμένει από την Ευρώπη να αναλάβει «περισσότερες ευθύνες» σε παγκόσμιο επίπεδο απέναντι στην Κίνα και τις ΗΠΑ.
Επίσης η Γερμανίδα καγκελάριος επιθυμεί τη σύναψη μιας «επενδυτικής συμφωνίας» με το Πεκίνο.

www.bankingews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης