Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Berenberg Bank: Πιθανή αύξηση του προγράμματος πανδημίας της ΕΚΤ από 800 δισ. έως 1,6 τρισ. ευρώ, σε ορίζοντα 2-3 ετών - «Κλειδί» ο πληθωρισμός

Berenberg Bank: Πιθανή αύξηση του προγράμματος πανδημίας της ΕΚΤ από 800 δισ. έως 1,6 τρισ. ευρώ, σε ορίζοντα 2-3 ετών - «Κλειδί» ο πληθωρισμός
Η απόφαση της ΕΚΤ θα εξαρτηθεί από το outlook του πληθωρισμού
Σε αύξηση του έκτακτου προγράμματος πανδημίας (PEPP) από 800 δισ. έως 1,6 τρισ. ευρώ σε ορίζοντα 2 έως 3 ετών εκτιμάται ότι θα προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σύμφωνα με την Berenberg Bank.
Σύμφωνα με τον οικονομολόγο Florian Hense, ενώ η αγορά αναμένει αύξηση του PEPP κατά 500-600 δισ. ευρώ, η ΕΚΤ είναι πιθανό να αυξήσει το πρόγραμμα κατά 800 δισ. με 1,6 τρισ. ευρώ, απόφαση η οποία θα εξαρτηθεί από το outlook του πληθωρισμού, την επιτυχία των μακροπρόθεσμων δανείων της ΕΚΤ και την στρατηγική αναθεώρηση της νομισματικής πολιτικής, ο οποίος προς το παρόν βρίσκεται «στον πάγο», λόγω της πανδημία.
Η άνευ προηγουμένου κλίμακα των αγορών περιουσιακών στοιχείων κατάφερε να κατευνάσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές μετά από μια ιστορική πτώση, καθώς ο κορωνοϊός εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο.
Ο οικονομολόγος της Berenberg εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα στρέψει πλέον την  την προσοχή της στον πληθωρισμό.
Ο Hense εντόπισε την πιο σημαντική απόφαση στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ νωρίτερα αυτό το μήνα.
Η αύξηση του PEPP κατά 600 δισ. ευρώ, συνδέεται ρητά με την «πτωτική αναθεώρηση στον πληθωρισμό, η οποία σχετίζεται με την πανδημία».
«Η σύνδεση της αύξησης του PEPP με την υποβάθμιση των εκτιμήσεων για τον πληθωρισμό, αποτελεί ένα σαφές σημάδι ότι η ΕΚΤ έχει μετατοπίσει την προσοχή της από τη βραχυπρόθεσμη διαχείριση κρίσεων στην υποστήριξη της οικονομικής ανάκαμψης μεσοπρόθεσμα», δήλωσε ο Hense.
Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, η ΕΚΤ κατάφερε να σταθεροποιήσει τις αγορές, ωστόσο η επιστροφή στην προ κορωνοϊού εποχή, αποτελεί ένα τελείως διαφορετικό ζήτημα, το οποίο απαιτεί χρόνο και προσπάθεια.
«Η πρόβλεψη για πληθωρισμό 1,3% το 2022, είναι η χαμηλότερη από τον Δεκέμβριο του 2014», σημειώνει ο Hence, ο οποίος εκτιμά ότι ο δομικός πληθωρισμός θα παραμείνει κάτω από το 1%.
Σημειώνει μάλιστα ότι οι τρέχουσες προβλέψεις για τον πληθωρισμό ενδεχομένως να είναι πολύ αισιόδοξες.
Εάν οι εκτιμήσεις επαληθευτούν, η ΕΚΤ θα πρέπει να κάνει περισσότερα από όσα σχεδιάζει ήδη, ως απάντηση στην υποβάθμιση των εκτιμήσεων του Ιουνίου για τον πληθωρισμό.
Αν και αναγνωρίζοντας ότι η ιδιαίτερα υποστηρικτική δημοσιονομική πολιτική μπορεί να προσθέσει πιέσεις στις τιμές περισσότερο από ό, τι σε προηγούμενες κρίσειw, πρόσθεσε ότι οι έκτακτες χρηματοδοτικές ανάγκες των κυβερνήσεων θα εξακολουθούν να απαιτούν πολύ ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες.
«Τελικά, η ΕΚΤ πιθανότατα θα λάβει περαιτέρω μέτρα για να διατηρήσει την πολύ χαλαρή νομισματική της στάση για αρκετό καιρό», υποστήριξε ο Hense.
Ως αποτέλεσμα, οι αγορές assets θα παραμείνουν στην  πρώτη γραμμή δράσης.
Το αν η ΕΚΤ θα πραγματοποιεί αυτές τις αγορές περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του PEPP ή του τυπικού προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων (APP, δεν θα έχει μεγάλη σημασία για τις προοπτικές πληθωρισμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης