Για ποιες εισηγμένες ο δείκτης καθαρό χρέος προς EBITDA «χτυπάει» καμπανάκι; - Έως και 23 φορές υψηλότερο το χρέος

Για ποιες εισηγμένες ο δείκτης καθαρό χρέος προς EBITDA «χτυπάει» καμπανάκι; - Έως και 23 φορές υψηλότερο το χρέος
Χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η περίοδος δημοσίευσης ήδη 20 εισηγμένες έχουν δείκτη net debt/ebitda πάνω από 6,5 φορές – Ποιες έχουν αρνητικά EBITDA
Με την περίοδο δημοσίευσης των αποτελεσμάτων χρήσης να μην έχει ακόμα ολοκληρωθεί και με τις εκτιμήσεις για σημαντική χειροτέρευση των λογιστικών καταστάσεων στη χρήση 2020 λόγω της πανδημίας, ο δείκτης καθαρού δανεισμού ως προς τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (ΕΒΙΤDΑ) χτυπάει ήδη καμπανάκι για αρκετές εισηγμένες.
Και αυτό γιατί ο δείκτης θα αποτελέσει ένα «μπούσουλα» για την επόμενη χρήση, αφού ήδη από τις ανακοινώσεις έχει γίνει γνωστό ότι πολλές εταιρείες προχώρησαν σε αύξηση του δανεισμού προκειμένου να ανταποκριθούν στις δύσκολες συνθήκες που επικράτησαν την περίοδο του lockdown.
Επιπλέον σημειώνεται πως για πολλές εισηγμένες τα EBITDA λόγω αλλαγής του λογιστικού προτύπου 16 εμφανίζονται αυξημένα, όπως και οι υποχρεώσεις αφού πλέον αποτυπώνουν τις μισθώσεις.  
Με βάση τις δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων χρήσης 2019 το μεγαλύτερο δείκτη net debt/ebitda έχει Audio Visual (AVE) με 53,3 φορές και ακολουθεί η Νίκας με 23 φορές!
Σημειώνεται για τη Νίκας πως το 2019 η εισηγμένη κατάφερε να βγάλει θετικό EBITDA 712 χιλ. ευρώ αλλά ο καθαρός δανεισμός ανέρχεται στα 16,4 εκατ. ευρώ.
Στις 22,6 φορές είναι ο δείκτης για την Κορδέλλου, η οποία μείωσε τα EBITDA της στα 1 εκατ. ευρώ από 2 εκατ. ευρώ.
Η ΣΙΔΜΑ έχει 21,6 φορές και περιμένει να ολοκληρωθεί ο μετασχηματισμός με την απορρόφηση της Μπήτρος Μεταλλουργική.
Η Ελλάκτωρ έχει 12,7 φορές υψηλότερο δανεισμό από τα EBITDA.
Η Reds έχει 11,33 φορές.
Η ΔΕΗ είναι στις 10,97 φορές, αλλά μετά τα μέτρα της κυβέρνησης τα EBITDA βελτιώνονται και η διοίκηση περιμένει το 2020 EBITDA 820 εκατ. ευρώ έναντι 333 εκατ. ευρώ το 2019.
Αυτό σημαίνει πως ο δείκτης θα υποχωρήσει στις 4,4 φορές αν παραμείνει στα ίδια επίπεδα ο καθαρός δανεισμός.
Ωστόσο, η επιχείρηση έχει ανακοινώσει τιτλοποίηση αλλά και μετάθεση πληρωμής δόσεων ομολογιακού και νέο μικρό ομολογιακό.
Η ΑΝΕΚ έχει 10,18 φορές υψηλότερο δανεισμό από τα EBITDA της.
Η Forthnet είναι στις 8,3 φορές και η Βιοκαρπέτ στις 8 φορές.
Στι 7,16 φορές είναι του ΙΑΣΩ καθώς υποχώρησαν σημαντικά τα EBITDA το 2019 (7,8 εκατ. ευρώ από 25,1 εκατ. ευρώ) έναντι του 2018.
Στη Lavipharm ο δείκτης δείχνει 7 φορές και στην Έλαστρον 6,97 φορές.
Στις 6,89 φορές είναι της Αλουμύλ, όπου η συγχώνευση με την Αλουφόντ θα βελτιώσει αλλά λίγο την εικόνα.
Η Ιντραλότ είναι στις 6,77 φορές και  ο όμιλος βρίσκεται σε συζητήσεις με όλους προκειμένου να κάνει αναδιάρθρωση ομολογιακών δανείων.
Επιπλέον σημειώνεται πως η Μπήτρος είχε αρνητικό EBITDA κατά 2 εκατ. ευρώ περίπου με καθαρό δανεισμό 117 εκατ. ευρώ, αλλά προβλέπεται να γίνει κούρεμα από τις τράπεζες.
Η Κέκροψ είχε αρνητικό EBITDA κατά 397 χιλ. ευρώ και καθαρό δανεισμό 3,3 εκατ. ευρώ.
Αρνητικά κατά 6 εκατ. ευρώ ήταν τα EBITDA της Pasal, όπως και η Λιβάνης, η Ideal, η Τζιρακιάν, η ΕΚΤΕΡ αλλά και η ΒΙΣ.
Σημειώνεται πως η ύπαρξη χαμηλών κερδών προ φόρων τόκων και αποσβέσεων και υψηλού δανεισμού, δεν αφήνει περιθώριο για κέρδη στους μετόχους, αφού συνήθως οι τόκοι των δανείων απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος των EBITDA.
Σε κάποιες περιπτώσεις οι τόκοι είναι και υψηλότεροι…

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com  
www.bankingnews.gr

Γιώργος Κατικάς

BREAKING NEWS