Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα μεξικάνικα καρτέλ ελέγχουν το εμπόριο ναρκωτικών - Πόλεμοι και δισ. δολάρια

Τα μεξικάνικα καρτέλ ελέγχουν το εμπόριο ναρκωτικών - Πόλεμοι και δισ. δολάρια
Ποια είναι τα σημαντικά μεξικάνικα καρτέλ - Πόλεμοι ναρκωτικών και επιχειρήσεις
Μια προηγούμενη έκθεση του South Front τεκμηρίωσε το βαρύ ανθρώπινο, κοινωνικό και υλικό κόστος των πολέμων των καρτέλ ναρκωτικών στο Μεξικό, που κατέστρεψαν τη χώρα από τα μέσα της δεκαετίας του 2000.
Σε αυτήν την έκθεση εξετάζονται ορισμένοι από τους σημαντικότερους παράγοντες στο ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον των κύριων καρτέλ τα τελευταία δέκα χρόνια, καθώς και οι συχνές αλλαγές που έχουν λάβει χώρα στην δημιουργία τους.

Οι αγορές ναρκωτικών: βασικές πτυχές

Η κοκαΐνη από την Κολομβία προμηθεύει το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς των ΗΠΑ και το μεγαλύτερο μέρος αυτής της προμήθειας περνά πλέον μέσω του Μεξικού, με τους μεξικανούς εμπόρους ναρκωτικών να είναι οι κύριοι χονδρέμποροι κοκαΐνης στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις, η καλλιέργεια κόκας και η παραγωγή κοκαΐνης στην Κολομβία αυξήθηκαν ή παρέμειναν σταθερές τα τελευταία δύο χρόνια, με την κυβέρνηση των ΗΠΑ να εκτιμά ότι η Κολομβία παρήγαγε ρεκόρ 921 μετρικούς τόνους καθαρής κοκαΐνης το 2017.
 Για το 2018, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανέφερε ότι η καλλιέργεια κόκας της Κολομβίας μειώθηκε ελαφρά στα 208.000 εκτάρια και η πιθανή παραγωγή κοκαΐνης μειώθηκε σε περίπου 887 μετρικούς τόνους.
Στην Εθνική Αξιολόγηση Απειλών για τα Ναρκωτικά (NDTA) του 2018, η Υπηρεσία Επιβολής των Ναρκωτικών (DEA) δηλώνει ότι οι μεξικανικές οργανώσεις διακίνησης κυριαρχούν επίσης στις εξαγωγές ηρωίνης και φαιντανύλης από τη χώρα.
Οι διακινητές ηρωίνης του Μεξικού, που παραδοσιακά παρείχαν μαύρη ή καφέ ηρωίνη σε πόλεις των ΗΠΑ δυτικά του Μισισιπή, άρχισαν το 2012 και το 2013 να καινοτομούν και να αλλάζουν τις μεθόδους επεξεργασίας οπίου για να παράγουν λευκή ηρωίνη, ένα καθαρότερο και πιο ισχυρό προϊόν, το οποίο διακίνησαν κυρίως στο Ανατολική Ακτή και Midwest των ΗΠΑ.
Τα δεδομένα κατάσχεσης της DEA διαπίστωσαν το 2017 ότι το 91% της ηρωίνης που καταναλώνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες προέρχεται από το Μεξικό και η υπηρεσία υποστηρίζει ότι καμία άλλη εγκληματική ομάδα δεν έχει παρόμοια εμβέλεια για διανομή εντός των Ηνωμένων Πολιτειών.
Σύμφωνα με το Γραφείο Εθνικής Πολιτικής Ελέγχου των Ναρκωτικών των ΗΠΑ, το Μεξικό καλλιέργησε περίπου 32.000 εκτάρια (εκτάρια) παπαρούνας οπίου το 2016, 44.100 εκτάρια το 2017 και 41.800 εκτάρια το 2018.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εκτιμά ότι η δυνητική παραγωγή ηρωίνης του Μεξικού αυξήθηκε σε 106 μετρικοί τόνοι το 2018 από 26 μετρικούς τόνους το 2013, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ηρωίνη που προέρχεται από το Μεξικό είναι πιθανό να παραμείνει κυρίαρχη στην αγορά των ΗΠΑ.
Οι παράνομες εισαγωγές φεντανύλης από το Μεξικό περιλαμβάνουν κινεζικές πρόδρομες ουσίες φαιντανύλης ή φαιντανύλης που προέρχονται κυρίως από την Κίνα. Επιπλέον, αυτοί οι διακινητές νοθεύουν τη φαιντανύλη που εισήχθησαν από την Κίνα και το λαθρεμπόριο στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το 2017, το Μεξικό κατέσχεσε 421 μετρικούς τόνους μαριχουάνας και εξάλειψε περισσότερα από 4.230 εκτάρια μαριχουάνας, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών. Ωστόσο, είναι πιθανό ότι θα υπάρξει σημαντική μείωση της ζήτησης των ΗΠΑ για μεξικάνικη μαριχουάνα, καθώς περισσότερη μαριχουάνα καλλιεργείται νόμιμα σε πολλές πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά, οι οποίες είτε έχουν νομιμοποιήσει την κάνναβη είτε την καθιστούν νόμιμη για ιατρικούς σκοπούς, μειώνοντας έτσι την αξία ως μέρος του χαρτοφυλακίου κερδών οργανώσεων διακίνησης του Μεξικού.
Η μεθαμφεταμίνη που παράγεται από το Μεξικό έχει ξεπεράσει τις πηγές του φαρμάκου στις ΗΠΑ και έχει επεκταθεί σε μη παραδοσιακές αγορές μεθαμφεταμίνης στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, το 2017 το Μεξικό κατέσχεσε 11,3 μετρικούς τόνους μεθαμφεταμίνης και από τον Αύγουστο του 2018, οι μεξικανικές αρχές είχαν καταλάβει 130 μετρικούς τόνους μεθαμφεταμίνης, συμπεριλαμβανομένης της κατάσχεσης περίπου 50 μετρικών τόνων του ναρκωτικού στο Sinaloa. Η καθαρότητα και η ισχύς της μεθαμφεταμίνης έχει οδηγήσει σε θανάτους από υπερβολική δόση στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με το NDTA του 2018. Οι περισσότεροι μεξικάνικοι οργανισμοί διακίνησης περιλαμβάνουν ένα τμήμα της επιχείρησης μεθαμφεταμίνης στις δραστηριότητές τους και ελέγχουν συλλογικά το χονδρικό σύστημα διανομής μεθαμφεταμίνης στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σε πλήρη αντίθεση με τη φαύλη μάχη ζωής και θανάτου μεταξύ των καρτέλ ναρκωτικών, άλλων παράνομων ένοπλων ομάδων και δικτύων οργανωμένου εγκλήματος, και των αξιωματικών επιβολής του νόμου που πρέπει να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους για μια προφανώς μάταιη αιτία, προκαλώντας ένοπλες συγκρούσεις σε καθημερινή βάση, χιλιάδες ζωές έχουν χαθεί στο Μεξικό την ώρα που η γενναιόδωρη μεταχείριση των εγκληματιών του λευκού γιακά που έχουν επωφεληθεί περισσότερο από τα έσοδα του παράνομου εμπορίου ναρκωτικών, κυρίως από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
Μεγάλες τράπεζες, όπως η HSBC και η Wells Fargo, έχουν επανειλημμένα κατηγορηθεί για ξέπλυμα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων από τα καρτέλ ναρκωτικών του  Μεξικό και δεν παίρνουν τίποτα περισσότερο από ένα χαστούκι στον καρπό από τους χρηματοοικονομικούς ρυθμιστές με τη μορφή προστίμου.
Ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ διατηρείται με χρήματα από ναρκωτικά σύμφωνα με ορισμένους εμπειρογνώμονες.

Βασικά χαρακτηριστικά της εξέλιξης και των δομών των καρτέλ

Όταν ο Πρόεδρος Calderón ξεκίνησε τη θητεία του ως πρόεδρος το 2006, υπήρχαν τέσσερα μεγάλα καρτέλ: ο οργανισμός Tijuana/Arellano Felix (AFO), το καρτέλ Sinaloa, ο οργανισμός Juárez/Vicente Carillo Fuentes (CFO) και το καρτέλ του Κόλπου.
Κατά τα επόμενα χρόνια υπήρξαν πολλές διαφωνίες εντός και μεταξύ των καρτέλ και δημιουργήθηκε ένας μεγάλος αριθμός μικρότερων ομάδων, πολλές από πρώην μέλη των μεγάλων καρτέλ, άλλοι που σχηματίστηκαν ως μικρότερα και πιο τοπικά εγκληματικά δίκτυα μεγάλωσαν και ενοποίησαν τις δραστηριότητες και την οργάνωσή τους.
Τα εδαφικά και λειτουργικά όρια των ομάδων, καθώς και η ηγεσία και η συμμετοχή τους, δεν είναι πάντα ξεκάθαρα.
 Επιπλέον, αλλάζουν συνεχώς σύμφωνα με τις αλλαγές στις σχέσεις μεταξύ βασικών προσώπων σε κάθε οργανισμό καθώς και στις σχέσεις μεταξύ ομάδων, οι οποίες μπορούν επίσης να αλλάξουν γρήγορα ανάλογα με την περιοχή και τη δραστηριότητα.
Ως εκ τούτου, ορισμένοι αναλυτές προτείνουν ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν έως και 20 σημαντικοί οργανισμοί εάν συμπεριληφθούν αναδυόμενες φατρίες και σε μεγάλο βαθμό αυτόνομες τοπικές ομάδες.
Σε μια ανάλυση που είναι χρήσιμη για τη διείσδυση του συγκεχυμένου πολλαπλασιασμού ομάδων και δραστηριοτήτων και φαίνεται να εντοπίζει με ακρίβεια ορισμένους από τους σταθερούς παράγοντες ανάμεσα στη βία, την παραπληροφόρηση και το χάος.
Η Stratfor Global Intelligence υποστηρίζει ότι τα ανταγωνιστικά δίκτυα εγκληματικότητας είναι καλύτερα κατανοητά σε περιφερειακές ομάδες και ότι τουλάχιστον τρεις οντότητες  εμφανίστηκαν έως το 2015, οι οποίες ουσιαστικά αντέχουν.
Αυτές είναι το Tamaulipas State, το Sinaloa State και το Tierra Caliente. Αυτό το πλαίσιο δείχνει επίσης πολλές πολιτείες και περιοχές του Μεξικού όπου οι δραστηριότητες αυτών των τριών περιφερειακών ομάδων αναμιγνύονται, όπως στην ανατολική πολιτεία της Veracruz , η οποία είναι ένας συνδυασμός στοιχείων από τις ομάδες Tierra Caliente και Tamaulipas.



Γεωγραφικές ζώνες επιρροής των κύριων καρτέλ στο Μεξικό.
Μέχρι το τέλος της θητείας του Calderon, η αμερικανική αρχή επιβολής ναρκωτικών εντόπισε επτά μεγάλες εγκληματικές οργανώσεις: Sinaloa, Los Zetas, Tijuana/AFO, Juárez/CFO, Beltrán Leyva, Gulf και La Familia Michoacana.
Από αυτές τις ομάδες, τα καρτέλ Σιναλόα και Κόλπος παραμένουν ιδιαίτερα ισχυρά παρά τη σύλληψη ορισμένων από τους ηγέτες τους και χάνοντας κάποια επιρροή τους από άλλες ομάδες.
 Το Cartel Jalisco-Nueva Generacion (CJNG) ξεχώρισε μετά το 2010, ιδίως μεταξύ 2013 και 2015, και σήμερα θεωρείται από πολλούς αναλυτές το πιο επικίνδυνο και μεγαλύτερο καρτέλ του Μεξικού. Το CJNG έχει ευδοκιμήσει μετά την κατάρρευση του Ιππότη Templar, το οποίο στόχευσε επιτυχώς και σε μεγάλο βαθμό διαλύθηκε από τις μεξικανικές αρχές μετά τη σύλληψη, τον Φεβρουάριο του 2015, του ηγέτη του, Servando «La Tuta» Gomez, πρώην δασκάλου σχολείου.
Στο νοτιοδυτικό τμήμα του Ειρηνικού, η La Familia Michoacana - αρχικά με έδρα την πολιτεία Michoacán και με επιρροή στις γύρω πολιτείες - χωρίστηκε το 2015.
Η δύναμή της μειώθηκε σταθερά καθώς μια ομάδα διάδοχου, οι Ιππότες Templar, αναπτύχθηκε σε εξέχουσα θέση στην περιοχή που είναι γνωστή ως tierra caliente του Michoácan, του Guerrero, και σε τμήματα των γειτονικών κρατών Colima και Jalisco.
Όπως σημειώθηκε παραπάνω, η ομάδα Templar έχει έκτοτε μειωθεί και με τη σειρά της έχει αντικατασταθεί από άλλες ομάδες στις περισσότερες πρώην περιοχές της.
Η La Familia Michoacana και οι Ιππότες Templar ξεκίνησαν ως ομάδες επαγρύπνησης, ισχυριζόμενοι ότι προστατεύουν τους κατοίκους του Michoacán από άλλες εγκληματικές ομάδες.
Το Knights Templar ήταν γνωστό για το εμπόριο και την κατασκευή μεθαμφεταμίνης, αλλά ο οργανισμός συμμετείχε επίσης στην αποστολή κοκαΐνης και μαριχουάνας προς τα βόρεια. Και οι δύο ομάδες κήρυξαν επίσης μια εκδοχή του ευαγγελικού Χριστιανισμού και ισχυρίστηκαν ότι έχουν δεσμευτεί για την κοινωνική δικαιοσύνη, ενώ άλλες τις αποδίδουν ως υπεύθυνες για μεγάλο μέρος της ανασφάλειας στο Michoacán και τα γύρω κράτη.
Μέχρι το 2008, ο Οργανισμός Beltrán Leyva (BLO) ήταν μέρος της ομοσπονδίας Sinaloa και είχε ελεγχόμενη πρόσβαση στα σύνορα των ΗΠΑ στο κράτος Sonora του Μεξικού. Οι αδελφοί Beltrán Leyva ανέπτυξαν στενούς δεσμούς με τον επικεφαλής της Sinaloa Joaquin «El Chapo» Guzmán και την οικογένειά του, μαζί με άλλους κορυφαίους ηγέτες που εδρεύουν στη Sinaloa. Μετά τη σύλληψη του αρχηγού της ομάδας (Alfredo Beltrán Levya) το 2008, το BLO διέκοψε τη συμμαχία με το καρτέλ Sinaloa.
Τα επόμενα χρόνια έχασε μεγάλο μέρος της ηγεσίας του σε μια σειρά επιχειρήσεων από τις δυνάμεις ασφαλείας του Μεξικού και η ομάδα κατακερματισμένη σε μια σειρά από μικρότερες ομάδες το 2010.



Αρχικά με έδρα την παραμεθόρια πόλη Ματαμόρος, Tamaulipas, το Καρτέλ του Κόλπου επεκτάθηκε και τελικά ελέγχει επιχειρήσεις σε άλλες μεξικανικές πολιτείες  κατά μήκος του Κόλπου του Μεξικού, καθιστώντας μια διακρατική επιχείρηση λαθρεμπορίου με πράκτορες στην Κεντρική και Νότια Αμερική.
Τη δεκαετία του 1980, ο αρχηγός του, Juan García Abrego, ανέπτυξε δεσμούς με το Cali Cartel της Κολομβίας, καθώς και με βασικό προσωπικό της ομοσπονδιακής αστυνομίας του Μεξικού.
Η García Abrego συνελήφθη το 1996 κοντά στο Monterrey του Μεξικού.
Παρ 'όλα αυτά, η ομάδα συνέχισε να αναπτύσσεται και ήταν ο κύριος ανταγωνιστής που αμφισβήτησε το καρτέλ Sinaloa για διαδρομές διακίνησης στις αρχές της δεκαετίας του 2000 πριν από τον βίαιο διαχωρισμό του Los Zetas το 2010 που επηρέασε σημαντικά τις δραστηριότητές του.
Το Los Zetas καθιέρωσε σημαντική παρουσία σε πολλά κράτη του Μεξικού κατά μήκος του Κόλπου, και επέκτεινε την εμβέλειά τους στο Ciudad Juárez (Chihuahua) και σε πολλές πολιτείες του Ειρηνικού, που επίσης λειτουργούσαν στην Κεντρική και Νότια Αμερική.
Σε αντίθεση με πολλές άλλες ομάδες, ο Los Zetas δεν επιχείρησε ποτέ να κερδίσει την υποστήριξη των τοπικών πληθυσμών στις περιοχές όπου λειτουργούσαν, και αναφέρονται ευρέως ότι σκότωσαν πολλούς αμάχους. Συνδέονται με αρκετές ιδιαίτερα φρικτές σφαγές, συμπεριλαμβανομένης της πυρκαγιάς 2011 του καζίνο στο Μοντερέι που σκότωσε 53 άτομα και τα βασανιστήρια και τη μαζική εκτέλεση 193 μεταναστών το 2011 που ταξίδευαν μέσω του βόρειου Μεξικού με λεωφορείο.
Το Los Zetas φημολογείται ότι σκοτώνει εκείνους που δεν μπορούν να πληρώσουν αμοιβές ή που αρνούνται να εργαστούν για αυτούς, στοχεύοντας συχνά μετανάστες.


Το Los Zetas έχασε μια διαδοχή από τους πιο σημαντικούς ηγέτες τους σε κοινές αστυνομικές/στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά την περίοδο 2012-2013 και το 2015 οι αρχές του Μεξικού ισχυρίστηκαν ότι περισσότεροι από 30 από τους ηγέτες της ομάδας είχαν συλληφθεί ή σκοτωθεί.
Παρ 'όλα αυτά, υπάρχουν τουλάχιστον δύο φατρίες, το «Old School Zetas» (Escuela Vieja ή EV) και το Cartel del Noreste (CDN).
Πιστεύεται ότι άλλες τοπικές συμμορίες έχουν εκμεταλλευτεί περιστασιακά την «μάρκα» του Los Zetas σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτούν την άγρια φήμη τους.
Το 2014 η μεξικανική ομοσπονδιακή αστυνομία στόχευσε δώδεκα αφεντικά του Κόλπου και του  Los Zetas που πίστευαν υπεύθυνα για το κύμα βίας στο Tamaulipas το 2014, και στη συνέχεια αναλυτές ανέφεραν ότι οι δομές τόσο του Καρτέλ του Κόλπου όσο και του Los Zetas αποδεκατίστηκαν από ομοσπονδιακές επιχειρήσεις καθώς και από διαφορές. μεταξύ ανταγωνιστικών φατριών.
Και οι δύο ομάδες λειτουργούν πλέον ως αυτόνομα κατακερματισμένα κελιά που συχνά παίρνουν νέα ονόματα για να συγκαλύψουν την ταυτότητά τους και το πλήρες πεδίο των δραστηριοτήτων τους.
Από το 2014 έως το 2016, η βία συνεχίστηκε στην πολιτεία Tamaulipas με τακτικές αναφορές απαγωγών, πυροβολισμών κατά τη διάρκεια της ημέρας και καμένων μπαρ και εστιατορίων σε πόλεις και πόλεις όπως το λιμάνι του Tampico.
Φαίνεται ότι τα απομεινάρια και των δύο ομάδων έχουν επεκταθεί σε άλλες εγκληματικές επιχειρήσεις, όπως κλοπή καυσίμων, απαγωγή, λαθρεμπόριο ανθρώπων και εκτεταμένες εκβιασμοί. Το 2018, η DEA υποστήριξε ότι το Καρτέλ του Κόλπου συνέχισε να λειτουργεί με κύριο επίκεντρο το εμπόριο κοκαΐνης και μαριχουάνας, αλλά επίσης επεκτάθηκε σε ηρωίνη και μεθαμφεταμίνη, λαθρεμπόριο των περισσότερων αποστολών ναρκωτικών στο Νότιο Τέξας μέσω της παραμεθόριας περιοχής μεταξύ της κοιλάδας του Ρίο Γκράντε και το νησί South Padre.

Το καρτέλ Sinaloa

Το καρτέλ Sinaloa έχει επίσης μια μακρά ιστορία, με την παραδοσιακή του βάση στήριξης στο δυτικό Μεξικό.
Το καρτέλ έχει επίσης φήμη για τη βαρβαρότητα και αγωνίστηκε για μια μακρά εκστρατεία για τον έλεγχο των οδών μεταφοράς και διανομής μέσω των παραμεθόριων κρατών Chihuahua και Baja California και για να διατηρήσει το καθεστώς του ως το κυρίαρχο καρτέλ στη χώρα.
Για πολλά χρόνια η ομάδα θεωρήθηκε ευρέως ως το πιο ισχυρό συνδικάτο διακίνησης ναρκωτικών στο Δυτικό Ημισφαίριο. στο αποκορύφωμά της, η ηγεσία της Sinaloa κατέστρεψε με επιτυχία δημόσιους αξιωματούχους από το τοπικό έως το εθνικό επίπεδο, τόσο στο Μεξικό όσο και στο εξωτερικό, και εκτιμήθηκε ότι είχε δραστηριότητες σε περίπου 50 χώρες.
Ως μία από τις πιο διακεκριμένες και ορατές (αν είναι αόριστες) εγκληματικές οργανώσεις του Μεξικού, καθένας από τους σημαντικότερους ηγέτες του χαρακτηρίστηκε «βασιλιάς» από τις αρχές των ΗΠΑ στις αρχές της δεκαετίας του 2000.
Στην κορυφή της ιεραρχίας βρισκόταν ο Joaquin «El Chapo» Guzmán, το 2001, Ismael Zambada Garcia (El Mayo), το 2002 και ο Juan Jose «El Azul» Esparragoza Moreno, το 2003.

Σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις, το καρτέλ Sinaloa ελέγχει μεταξύ 40% -60% του εμπορίου ναρκωτικών του Μεξικού έως το 2012 και είχε ετήσια κέρδη που υπολογίστηκαν σε περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια και για πολλά χρόνια ο DEA αναγνωρίστηκε ως ο κύριος διακινητής ναρκωτικών προς οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Το 2008, μια ομοσπονδία που κυριαρχούσε το καρτέλ Sinaloa (το οποίο περιελάμβανε τον οργανισμό Beltrán Leyva και το καρτέλ Juárez) διαλύθηκε, οδηγώντας σε μια μάχη μεταξύ των πρώην εταίρων που πυροδότησαν μία από τις πιο βίαιες περιόδους στην πρόσφατη ιστορία του Μεξικού.
Το καρτέλ Sinaloa έχει υιοθετήσει μια πιο αποκεντρωμένη δομή ημι αυτόνομων οργανώσεων που είναι χαλαρά συνδεδεμένες, η οποία την έχει καταστήσει πιο ευάλωτη σε συγκρούσεις όταν οι φατρίες διαλύονται κάτω από διοικητές μεσαίου επιπέδου.
Ωστόσο, η αποκεντρωμένη δομή της επέτρεψε επίσης να προσαρμοστεί γρήγορα στο εξαιρετικά ανταγωνιστικό και ασταθές περιβάλλον και να αντέξει την απώλεια βασικού προσωπικού μετά τη στόχευσή του από τις αρχές του Μεξικού και των ΗΠΑ.
Αυτό αποδείχθηκε μετά τη σύλληψη του ιδρυτή του Sinaloa Cartel Joaquin "El Chapo" Guzmán το 2014, ο οποίος εκδόθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 19 Ιανουαρίου 2017. Η ομοσπονδιακή επιχείρηση για τη σύλληψη και την κράτηση του Guzmán, φέρεται με υποστήριξη από τις ΗΠΑ , θεωρήθηκε ως μια σημαντική νίκη για την κυβέρνηση της Peña Nieto.
Παρ 'όλα αυτά, η σύλληψη δεν σήμαινε βελτίωση ούτε στην κατάσταση ασφάλειας στη χώρα ούτε στη συνεχιζόμενη κυριαρχία των μεγάλων καρτέλ επί της παράνομης οικονομίας και του εδαφικού και κοινωνικού ελέγχου σε πολλά μέρη της χώρας.
Μετά τη σύλληψη του El Chapo και τον θάνατο ενός από τους πιο αξιόπιστους βουλευτές του («El Azul» Esparragoza Moreno) το 2014, ο επικεφαλής του καρτέλ Sinaloa θεωρείται ευρέως εταίρος του Guzmán, Ismael Zambada Garcia, ψευδώνυμο «El Mayo».
Γενικά πιστεύεται ότι συνεχίζει σε αυτόν τον ηγετικό ρόλο, μαζί με τουλάχιστον έναν από τους γιους του El Chapo.
Σύμφωνα με την πιο αποκεντρωμένη δομή του, οι πράκτορες της Sinaloa ελέγχουν ορισμένες περιοχές μέσω ενός δικτύου περιφερειακών αφεντικών που ασκούν επιχειρηματικές δραστηριότητες και βία μέσω συμμαχιών μεταξύ τους και τοπικών συμμοριών που ειδικεύονται σε συγκεκριμένες περιοχές και δραστηριότητες.
Παρόλο που η κράτηση του El Chapo δεν είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση του καρτέλ Sinaloa ή τη μείωση της βίας και της διαφθοράς, φαίνεται ωστόσο ότι ενθάρρυνε τον βίαιο ανταγωνισμό από το Καρτέλ Jalisco-New Generation (CJNG), το οποίο δημιουργήθηκε όταν οι ηγέτες του χωρίστηκαν από το Sinaloa Cartel το 2010.
Κατά τη διάρκεια του 2016 και του 2017, το CJNG επεκτάθηκε γρήγορα μετατοπίζοντας ή εκκαθαρίζοντας τους ανταγωνιστές του σε πολλές περιοχές.
Υπήρξε ένα μεγάλο σκάνδαλο τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, όταν ο Ovidio Guzmán López, ένας από τους γιους του El Chapo, συνελήφθη στην πόλη Culiacán. Μετά τη σύλληψή του, οι συνεργάτες του - που αναφέρονται ευρέως ότι ανήκουν στο καρτέλ Sinaloa - πήραν όμηρους ολόκληρη την πόλη και απείλησαν να εξαπολύσουν μια σφαγή. Αντιμέτωποι με την προοπτική μιας εξαιρετικά αιματηρής αναμέτρησης, μια έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας της εθνικής κυβέρνησης (με επικεφαλής τους γραμματείς της εθνικής άμυνας, τους πεζοναύτες, τη δημόσια ασφάλεια και την προστασία των πολιτών και την πρόσφατα δημιουργηθείσα εθνική φρουρά) αποφάσισε να απελευθερώσει αιχμάλωτος και οι ένοπλοι ληστές έλιωσαν, αφήνοντας την πόλη με δεκατρείς νεκρούς και πολλούς άλλους τραυματίες.

Το περιστατικό έδειξε αναμφίβολα ότι, αν και το καρτέλ μπορεί να έχει μειωθεί σε ισχύ σε σχέση με την ακμή του, εξακολουθεί να παραμένει μια πολύ τρομερή δύναμη.
Την περασμένη εβδομάδα ο Πρόεδρος του Μεξικού παρείχε περισσότερες λεπτομέρειες εξηγώντας τους λόγους της απόφασης για την απελευθέρωση του Ovidio Guzman:
«Τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου εθνικής ασφάλειας συναντήθηκαν και παρακολούθησαν εκ του σύνεγγυς τις τρέχουσες εξελίξεις και έλαβαν αποφάσεις που υποστηρίζω πλήρως, επειδή η κατάσταση έγινε πολύ δύσκολη.
Πολλοί πολίτες, πολλοί άνθρωποι, πολλά ανθρώπινα όντα διατρέχουν κίνδυνο και αποφασίστηκε να προστατευθεί η ζωή των ανθρώπων ν».
Εξήγησε ότι η επιχείρηση διεξήχθη από τον Μεξικάνικο Στρατό, βάσει εντάλματος σύλληψης για ύποπτο εγκληματία, αλλά «υπήρξε μια πολύ βίαιη αντίδραση…»
Η σύλληψη πυροδότησε μια άμεση γενική κινητοποίηση ομάδων εγκλημάτων σε ολόκληρη την πόλη Culiacán και ανέλαβαν ακόμη και τον έλεγχο των θαλάμων διοδίων στους κύριους δρόμους και ανέπτυξαν ανοιχτά τις δυνάμεις τους σε άλλους δήμους της πολιτείας, όπως το El Fuerte.
Ο Obrador επιβεβαίωσε ότι η απόφασή του λήφθηκε για την προστασία των πολιτών επειδή «δεν μπορείτε να σβήσετε τη φωτιά με φωτιά» και επανέλαβε ότι η κυβέρνησή του ακολουθεί διαφορετική στρατηγική από αυτήν των προηγούμενων κυβερνήσεων.
«Δεν θέλουμε περισσότερους νεκρούς, δεν θέλουμε πόλεμο, είναι δύσκολο να καταλάβουμε για μερικούς, αλλά η στρατηγική που εφαρμόζονταν προηγουμένως μετέτρεψε τη χώρα σε ένα τεράστιο νεκροταφείο», είπε για τις κυβερνήσεις του Felipe Calderón (2006-2012 ) και Enrique Peña Nieto (2012-2018), που προκάλεσαν περισσότερους από 250.000 θανάτους και 40.000 αγνοούμενους («αναγκαστικές εξαφανίσεις») από τον λεγόμενο πόλεμο κατά της διακίνησης ναρκωτικών.
«Δεν είναι εύκολο (καταπολέμηση του εγκλήματος). Είναι μια διαδικασία, δεν είναι εύκολο, διότι το πρόβλημα της βίας έχει εδραιωθεί σε ολόκληρη τη χώρα και πρέπει να αντιμετωπίσουμε δύο μαφίες, το έγκλημα λευκού γιακά και τις παράνομες ένοπλες ομάδες, αυτό αντιμετωπίζουμε ».
Το περιστατικό στην Culiacán έδειξε τον τεράστιο έλεγχο που εξακολουθεί να έχει το καρτέλ Sinaloa και τα κελιά του στην περιοχή, το οποίο ήταν σχετικά ήρεμο την προηγούμενη περίοδο.

Το Καρτέλ Jalisco-Nueva Generacion (CJNG)

Όπως περιγράφεται σε προηγούμενη έκθεση, το CJNG θεωρείται ευρέως ως το ισχυρότερο καρτέλ στο Μεξικό. Επίσης γνωστό ως Zeta Killers, το CJNG εμφανίστηκε το 2011 με μια παράσταση στην άκρη του δρόμου των σωμάτων 35 φερόμενων μελών του Los Zetas.
 Η ομάδα εδρεύει στο κράτος Jalisco με επιχειρήσεις στο κεντρικό Μεξικό, συμπεριλαμβανομένων των πολιτειών Colima, Michoacán, State Mexico, Guerrero και Guanajuato, όπου έχει εξελιχθεί σε κυρίαρχη δύναμη.

Το CJNG φέρεται να χρησίμευσε ως ομάδα επιβολής του καρτέλ Sinaloa μέχρι τα μέσα του 2013 και στη συνέχεια μπήκε σε έντονο ανταγωνισμό με τους πρώην προστάτες του για το έδαφος και τις αγορές.
Η ομάδα φαίνεται να μπόρεσε να διατηρήσει ένα υψηλό επίπεδο συνοχής εν μέσω του εκτεταμένου κατακερματισμού, της διασποράς και της μετάλλαξης των αντιπάλων της, και ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης του είναι ο Ruben Oseguera Cervantes, ψευδώνυμο «El Mencho».

Το 2015 και το 2016 περιγράφηκε από τις αρχές του Μεξικού και των ΗΠΑ αντίστοιχα ως μία από τις πιο παραγωγικές και βίαιες οργανώσεις διακίνησης ναρκωτικών στον κόσμο, με επιχειρήσεις σε ολόκληρο το ήμισυ του εδάφους του Μεξικού, κατά μήκος των ακτών του Ανατολικού Ειρηνικού από τη Χιλή στον Καναδά, καθώς και ότι κατέχουν σημαντικά δίκτυα και επιχειρήσεις στην Ευρώπη και την Ασία.
Σύμφωνα με μια έκθεση του 2019 από την Υπηρεσία Έρευνας του Κογκρέσου των ΗΠΑ: Οι προσπάθειες του CJNG να κυριαρχήσει στα βασικά λιμάνια τόσο στον Ειρηνικό όσο και στις ακτές του Κόλπου της επέτρεψαν να ενοποιήσει σημαντικά στοιχεία της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού με ναρκωτικά.
Συγκεκριμένα, το CJNG ισχυρίζεται ότι ελέγχει τα λιμάνια Veracruz, Mazanillo και Lázaro Cardenas, τα οποία έχουν δώσει στην ομάδα πρόσβαση σε πρόδρομες χημικές ουσίες που ρέουν στο Μεξικό από την Κίνα και άλλα μέρη της Λατινικής Αμερικής. Ως αποτέλεσμα, το CJNG μπόρεσε να ακολουθήσει μια επιθετική στρατηγική ανάπτυξης, που υποστηρίζεται από τη ζήτηση των ΗΠΑ για μεθαμφεταμίνη του Μεξικού, ηρωίνη και φεντανύλη.
Το CJNG ισχυρίστηκε πρόσφατα ότι λειτουργεί τουλάχιστον ένα «Κράτος Καρτέλ» στο Μεξικό. Αν και οι ισχυρισμοί ήταν εξαιρετικά ασαφείς από πολλές απόψεις, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ανώτερα πρόσωπα του κράτους συνεργάστηκαν με ένα ή περισσότερα καρτέλ και ότι αυτό είναι ένα συνηθισμένο περιστατικό (όπως συνέβη στην Κολομβία). Πράγματι, ερευνήθηκαν έως και 20 πρώην επαρχιακοί κυβερνήτες για διάφορους βαθμούς συνεργασίας με παράνομες ένοπλες ομάδες. είναι βέβαιο ότι ένας πολύ μεγαλύτερος αριθμός δημάρχων συμμετείχε επίσης σε τέτοια συστήματα με κάποιο τρόπο, δεδομένης της τεράστιας δύναμης των καρτέλ σε πολλές περιοχές - όπως σημειώνεται στην προηγούμενη έκθεση του South Front, οι εκλογές του 2018 στο Μεξικό ήταν οι πιο αιματηρή στο αρχείο, με δολοφονία περίπου 37 δημάρχων, πρώην δήμαρχων ή υποψηφίων για δήμαρχους.
Το μεξικάνικο καρτέλ «Jalisco New Generation» (CJNG) κυκλοφόρησε πρόσφατα δύο σύντομα βίντεο με καταγγελίες της κυβέρνησης του San Luis Potosi.
Στα βίντεο, αναφέρονται στην κυβέρνηση του κράτους ως «Υπουργική Σύμπραξη», και ισχυρίζονται περαιτέρω ότι ο επικεφαλής της αστυνομίας του Ομοσπονδιακού Κράτους, Jose Guadalupe Castillo Celestino, είναι ο επικεφαλής του «καρτέλ» του κράτους.
Το CJNG ισχυρίστηκε επίσης ότι αρκετές πρόσφατες δολοφονίες στο San Luis Potosi δεν ήταν αποτέλεσμα των δραστηριοτήτων της.
Για να βρουν τον ένοχο, σύμφωνα με τις βιντεοσκόπηση, οι αρχές έπρεπε να ερευνήσουν τον Castillo Celestino, ο οποίος συμφώνησε με τα καρτέλ του Βορειοανατολικού, του Κόλπου και του Los Alemanes, «πουλώντας» τις εγκληματικές οργανώσεις το δικαίωμα να λειτουργούν σε συγκεκριμένες περιοχές και επίσης διευθέτηση της αγοράς ακινήτων με χρήματα από ναρκωτικά.
Το καρτέλ Jalisco πρόσθεσε επίσης ότι δεν πρέπει να πιστεύεται ότι ο κυβερνήτης του κράτους δεν γνώριζε τις συναλλαγές.
Οι τοπικές κυβερνήσεις στις περισσότερες από τις πληγείσες περιοχές είναι επίσης συχνά ανίκανες να αντιμετωπίσουν τις δραστηριότητες της σύμπραξης ή βρίσκονται στη μισθοδοσία τους.
Αν και ο αρχηγός της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας και τουλάχιστον ένας επαρχιακός κυβερνήτης αναφέρθηκαν συγκεκριμένα στα δύο βίντεο που κυκλοφόρησε το CJNG, παραμένει ασαφές εάν το CJNG ισχυρίζεται ότι ορισμένοι κρατικοί αξιωματούχοι συνεργάζονται με άλλα καρτέλ ή εάν έχουν δημιουργήσει ένα συγκεκριμένο παράνομη ένοπλη ομάδα (ή ομάδες) σε ολόκληρη τη χώρα για να επωφεληθεί από την κατάρρευση της κοινωνικής τάξης, της βίας και της διαφθοράς για να αναλάβει επικερδείς παράνομες αγορές και, ίσως, να τρομοκρατήσει και να εκτοπίσει αγροτικές και αυτόχθονες κοινότητες, ώστε οι πολιτικοί και οικονομικοί εταίροι να μπορούν να αναλάβουν περιοχές και πόροι.
Και πάλι, οποιαδήποτε ή όλες αυτές οι εξελίξεις θα είχαν προηγούμενο και παράλληλο στην Κολομβία, όπου η αστυνομία της Κολομβίας και οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου και πληροφοριών των ΗΠΑ (κυρίως η DEA, επίσης πιθανώς η CIA) συνεργάστηκαν με τους αντιπάλους και τους εχθρούς του καρτέλ Medellin και του Pablo  Escobar ειδικότερα, είχε ως αποτέλεσμα την εκκαθάριση της εγκληματικής ομάδας.
Ωστόσο, όπως και με τη σύλληψη του El Chapo, η δολοφονία του Escobar δεν έκανε τίποτα για να βελτιώσει την κατάσταση στη χώρα, καθώς το κενό γέμισε γρήγορα από άλλες παράνομες ένοπλες ομάδες. Ο κολομβιανός στρατός, και σε μικρότερο βαθμό η αστυνομία, έχει επανειλημμένα συνεργαστεί με μια παραστρατιωτική ή άλλη παράνομη ένοπλη ομάδα προκειμένου να απομακρύνει μια άλλη ομάδα.
Πολλές πτυχές αυτών των στρατηγικών και αλληλεπιδράσεων μεταξύ Κολομβιανών και κρατικών δυνάμεων ασφαλείας των ΗΠΑ, στρατιωτικών εργολάβων και παραστρατιωτικών ομάδων εξετάζονται στο διαδικτυακό βιβλίο, In Search of Colombia: Κοινωνικά και πολιτικά θραύσματα και προοπτικές από το παρελθόν έως το παρόν.

Τοπικές πολιτοφυλακές

Μία από τις πρωτοβουλίες που προέκυψε από ορισμένες από τις κοινότητες που πλήττονται περισσότερο από τη βία και την επιβολή των παράνομων ένοπλων ομάδων σε αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές στο Michoacán είναι η δημιουργία ομάδων πολιτοφυλακής που βασίζονται στην κοινότητα.
Οι τοπικοί ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, οι οποίοι είχαν κουραστεί από εκτεταμένους εκβιασμούς και βίαιο έγκλημα που αγνοήθηκε από διεφθαρμένη τοπική και κρατική αστυνομία, παρείχαν χρηματοδότηση σπόρων για την ίδρυση πολιτοφυλακών που βασίζονται στην κοινότητα στο Michoacán, αλλά οι αρχές ανησυχούσαν ότι ορισμένες από τις ομάδες αυτοάμυνας είχαν επέκτειναν την αναζήτηση πόρων και όπλων σε ανταγωνιστικά συνδικάτα εγκλημάτων και ενδέχεται να αναπτύξουν πιο διαρκές σχέσεις μαζί τους.
Ενώ η ιδέα δεν είναι καθόλου πανάκεια, και μπορεί να προκαλέσει ακόμη περισσότερα προβλήματα για τις τοπικές κοινότητες, όπως έχει αποδειχθεί στην περίπτωση της Κολομβίας όπου συνήθως χρησίμευαν ως ένοπλες πολιτοφυλακές και ομάδες θανάτου για τοπικές πολιτικές και οικονομικές ελίτ και ιδιοκτήτες για τρομοκρατία και να εκτοπίσει βία τις αγροτικές και απομακρυσμένες κοινότητες σε συνεργασία με στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις, εάν εφαρμοστεί προσεκτικά κατά περίπτωση υπό τον έλεγχο και με την πλήρη συμμετοχή των σχετικών κοινοτήτων, μπορεί τουλάχιστον να προσφέρει στις κοινότητες την ευκαιρία να είναι σε θέση να αμυνθούν μέχρι να φτάσουν οι ενισχύσεις.
Στις αρχές του 2014, η κυβέρνηση του Μεξικού άρχισε να εφαρμόζει μια πολιτική ενσωμάτωσης μελών των ομάδων αυτοάμυνας στην επιβολή νόμου, δίνοντάς τους την επιλογή να αφοπλίσουν ή να εγγράψουν τον εαυτό τους και τα όπλα τους ως μέρος της «Αγροτικής Αστυνομίας», παρά τις ανησυχίες σχετικά με ανταγωνιστικά καρτέλ που αλλοιώνουν αυτές τις δυνάμεις ή τη δυνατότητα των ομάδων να μεταμορφωθούν σε επιθετικές παραστρατιωτικές δυνάμεις, όπως συνέβη στην Κολομβία.
Η ομοσπονδιακή αστυνομία και η Αγροτική Αστυνομία είχαν μια σύντομη επιτυχημένη περίοδο συνεργασίας, ωστόσο αυτό τελείωσε με τις συλλήψεις των δύο ηγετών της αυτοάμυνας (καθώς και δεκάδων μελών) την άνοιξη του 2014.
Οι συλλήψεις προκάλεσαν ένταση μεταξύ του αυτο- αμυντικό κίνημα και ομοσπονδιακή αστυνομία, και συνέβαλε στην ανανέωση των υψηλών ποσοστών βίας στην περιοχή.
Η ιδέα μέχρι στιγμής δεν έχει ενσωματωθεί στις νέες στρατηγικές ασφαλείας που εκπόνησε ο Πρόεδρος Andres Manuel Lopez Obrador, ο οποίος δημιούργησε μια εξειδικευμένη Εθνική Φρουρά σε μια προσπάθεια εξάλειψης των διεφθαρμένων στοιχείων της αστυνομίας και του στρατού και σοβαρά τους δεσμούς που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ πολλών από το προσωπικό τους και τις παράνομες ένοπλες ομάδες, ωστόσο, δεν είναι σαφές ότι η αναδιοργάνωση των δυνάμεων ασφαλείας από μόνη της θα είναι σε θέση να το επιτύχει, καθώς πρέπει αναπόφευκτα να γίνει από τα ίδια βασικά στοιχεία σε μια νέα στολή.
Η ιδέα φαίνεται επίσης να μην ευνοείται από την ηγεσία των συμβατικών δυνάμεων ασφαλείας.
Σε ορισμένες περιοχές, ωστόσο, οι ίδιες οι κοινότητες επέμειναν με την πρωτοβουλία αφού βρέθηκαν αντιμέτωπες με και στο έλεος της φαινομενικής, και κατά καιρούς προφανής, συνεργασίας μεταξύ παράνομων ένοπλων ομάδων, αστυνομίας (είτε ομοσπονδιακού είτε δημοτικού) και στρατιωτικού προσωπικού (καθώς και πολιτικοί, ιδιοκτήτες και εταιρικοί προγραμματιστές σε περισσότερες από μερικές περιπτώσεις).
Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι είναι το ύψος του κυνισμού και της υποκρισίας να αρνηθούμε στις κοινότητες την ευκαιρία να υπερασπιστούν τον εαυτό τους με δυνάμεις ασφαλείας που προέρχονται από και επιλέγονται και εποπτεύονται από τις ίδιες κοινότητες εάν πρέπει να το πράξουν, ιδίως δεδομένης της αποτυχίας της δημόσιας ασφάλειας δυνάμεις για να τους προστατεύσουν και να κυνηγήσουν και να συλλάβουν τις παράνομες ένοπλες ομάδες στην επικράτειά τους.
Αντίθετα, επιπλέον, οι οικονομικά εύποροι συνήθως παρακολουθούνται πολύ καλά από τις δυνάμεις ασφαλείας εάν ζητούν βοήθεια και γενικά αντιμετωπίζουν πολύ λίγα εμπόδια για να προσλάβουν όσους ιδιωτικούς φρουρούς ασφαλείας επιθυμούν.
Ακόμα και κατά τη διάρκεια των μέτρων «κλειδώματος» που εφαρμόστηκαν μετά το ξέσπασμα του ovod 19, σε πολλές περιπτώσεις οι παράνομες ένοπλες ομάδες μπόρεσαν να κινηθούν ελεύθερα για να κάνουν τις αρπακτικές τους δραστηριότητες και να τρομοκρατήσουν τις τοπικές κοινότητες σε αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης