Συνεδριάζει σήμερα 30/6 το υπουργικό συμβούλιο εν μέσω των σεναρίων για ανασχηματισμό της κυβέρνησης

Συνεδριάζει σήμερα 30/6 το υπουργικό συμβούλιο εν μέσω των σεναρίων για ανασχηματισμό της κυβέρνησης
Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο - Η ατζέντα των θεμάτων
(upd) Παρά το γεγονός ότι υπήρξαν εισηγήσεις για μια πανηγυρική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με αφορμή τα κυβερνητικά γενέθλια στις 7 Ιουλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις απέρριψε θεωρώντας ότι δεν είναι κατάλληλος ο χρόνος για φιέστες.
Υπό το πρίσμα αυτό, συνεδριάζει σήμερα Τρίτη 30/6 από τις 11:00 το πρωί, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, μέσω τηλεδιάσκεψης, το υπουργικό συμβούλιο.
Στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθεί πληθώρα νομοσχεδίων όπως η παρουσίαση νομοθετικών πρωτοβουλιών του υπουργείου Οικονομικών: Ενσωμάτωση φορολογικών Οδηγιών και άλλες διατάξεις.
- Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Υγείας: α) Κύρωση των από 23.6.2020 Επιμέρους Συμβάσεων Δωρεάς μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Σταύρος Σ. Νιάρχος για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της υγείας, β) Ίδρυση του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία Α.Ε.
- Το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφορικά με την ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/904 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 5ης Ιουνίου 2019 σχετικά με τη μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον.  
- Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τη διαδικασία πολιτογράφησης και την οργανωτική αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας
- Παρουσίαση από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών του νομοσχεδίου για τη δημιουργία Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας.
- Παρουσίαση από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού του αθλητικού νομοσχεδίου.
- Εισήγηση από τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό, αρμόδιο για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκη Σκέρτσο, σχετικά με την αναθεώρηση των Ετήσιων Σχεδίων Δράσης και τις προγραμματικές κατευθύνσεις του κυβερνητικού έργου 2020-2021
- Παρουσίαση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων.
- Εισήγηση από το υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με την επιλογή δικαστικών λειτουργών για την πλήρωση των θέσεων: α) προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, β) προέδρου του Αρείου Πάγου, γ) πέντε αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου.
- Εισήγηση από το υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με την προεπιλογή δικαστικών λειτουργών για την πλήρωση μιας θέσης αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας.
- Εισήγηση από το υπουργείο Εσωτερικών σχετικά με την επιλογή προέδρου και μελών του Συμβουλίου Διοίκησης της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.
Εισήγηση από το υπουργείο υποδομών και Μεταφορών σχετικά με την υπαγωγή στις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων έργων γενικότερης σημασίας για την οικονομία της χώρας.
Στο μεταξύ, τα σενάρια περί αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα επανήλθαν στο προσκήνιο μετά την δήλωση του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη ο οποίος έκανε λόγο για κυβερνητικό ανασχηματισμό μετά την 1η Ιουλίου.
Ο κ. Γεραπετρίτης είναι προπομπός για τρίτη φορά και για τρίτη φορά επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επαναλαμβάνει ότι δεν υφίσταται κανένα θέμα ανασχηματισμού.
Βέβαια, τα λεγόμενα του Γιώργου Γεραπετρίτη δεν είναι υποχρεωτικό ότι οδηγούν σε άμεσο ανασχηματισμό, καθώς αναφέρει ότι όταν θα μπούμε στην κανονικότητα, όταν θα κλείσουν τα θέματα που έχουμε μπροστά μας, όπως είναι ο τουρισμός αυτές τις μέρες, «όπου χρειάζεται, θα γίνουν οργανωτικές αλλαγές στο κράτος.
Όλα τα υπουργεία παρακολουθούνται ψηφιακά, αλλά γενικά δεν χρειάζονται μεγάλες αλλαγές».
Σε κάθε περίπτωση, η σκέψη για να γίνει, αυτές ακριβώς τις μέρες, ανασχηματισμός μάλλον, είναι δύσκολο να υπάρχει στην κυβέρνηση.
Ωστόσο, υπάρχει ένα νέο ορόσημο μετά την 18η και 19η Ιουλίου, δηλαδή μετά τη Σύνοδο Κορυφής στην οποία θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις σε σχέση με τους κοινοτικούς πόρους και το Ταμείο Ανάκαμψης που πρόκειται να δημιουργηθεί.
Από εκεί, μπορεί να δοθεί και το έναυσμα, με βάση τουλάχιστον την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, για το που μπορούν να κινηθούν οι διαδικασίες και να γίνουν είτε απλώς, διορθωτικές κινήσεις όπως θέλει να λέει ο πρωθυπουργός, είτε ανασχηματισμός, μίνι ή λίγο μεγαλύτερος, όπως λένε κάποιοι άλλοι.
 
Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

BREAKING NEWS