Τελευταία Νέα
Διεθνή

Powell (Fed): Εξαιρετικά αβέβαιη η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, προτεραιότητα ο περιορισμός της πανδημίας

Powell (Fed): Εξαιρετικά αβέβαιη η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, προτεραιότητα ο περιορισμός της πανδημίας
Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Jerome Powell, εξέφρασε την ανησυχία του, για πολλοστή φορά, σχετικά με την αναπτυξιακή τροχιά των ΗΠΑ
Αναπάντητα παραμένουν τα μεγάλα ερωτήματα για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, σύμφωνα με όσα αναμένεται να δηλώσει ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserves - Fed), Jerome Powell, ιδίως εν όψει των συνεχιζόμενων προσπαθειών για τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με όσα πρόκειται να πει κατά την εισήγησή του στην Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας θα εκφράσει την ανησυχία του, για πολλοστή φορά, σχετικά με την αναπτυξιακή τροχιά των ΗΠΑ, καθώς η χώρα παραμένει προσκολλημένη σε μια υφεσιακή περιδίνηση από τον Φεβρουάριο του 2020.
«Η παραγωγή και η απασχόληση παραμένουν πολύ κάτω από τα προπανδημικά επίπεδα.
Η πορεία προς την οικονομία είναι εξαιρετικά αβέβαιη και θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το κατά πόσο θα μπορέσουμε να καταστείλουμε τον κορωνοϊό» δήλωσε ο Powell.
«Πλήρης ανάκαμψη θα υπάρξει όταν οι άνθρωποι πειστούν ότι είναι ασφαλές να επανέλθουν σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων.
Η πορεία προς τα εμπρός θα εξαρτηθεί επίσης από τις πολιτικές πρωτοβουλίες που λαμβάνονται σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης» συμπλήρωσε.
Τα σχόλια του Jerome Powell έρχονται εν μέσω μιας ραγδαίας αύξησης των νέων λοιμώξεων κορωνοϊού, στις πολιτείες που έχουν προβεί σε χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που είχαν ληφθεί στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της νόσου, προκειμένου να καταστεί εφικτή η επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας.
«Πολλές επιχειρήσεις ανοίγουν τις πόρτες τους, οι προσλήψεις αυξάνονται, όπως και οι δαπάνες.
Η απασχόληση και οι καταναλωτικές δαπάνες ανέκαμψαν τον Μάιο.
Έχουμε εισέλθει σε μια νέα φάση και το έχουμε κάνει νωρίτερα από το αναμενόμενο.
Αν και αυτή η ανάκαμψη στην οικονομική δραστηριότητα είναι ευπρόσδεκτη, παρουσιάζει επίσης νέες προκλήσεις - ιδίως την ανάγκη να διατηρηθεί ο ιός υπό έλεγχο» επεσήμανε ο Jerome Powell.
Ως απάντηση στην πανδημία, η Fed έχει εφαρμόσει μια ποικιλία προγραμμάτων που στοχεύουν στη διατήρηση της λειτουργίας των αγορών και στην άμεση χορήγηση ρευστότητας όπου χρειάζεται.
Επίσης, έχει μειώσει το επιτόκιο βραχυπρόθεσμου δανεισμού αναφοράς στο σχεδόν μηδέν, επίπεδο στο οποίο ο Powell δεσμεύτηκε να το διατηρήσει μέχρι να ανακάμψει η οικονομική δραστηριότητα.
«Τον Μάρτιο, μειώσαμε το επιτόκιο στο 0%.
Θα διατηρήσουμε τα επιτόκια σε αυτό το επίπεδο έως ότου είμαστε σίγουροι ότι η οικονομία έχει ξεπεράσει τα πρόσφατα γεγονότα και βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη των στόχων μας για τη μέγιστη απασχόληση και τη σταθερότητα των τιμών.
Θα παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις και είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε τα σχέδιά μας, ανάλογα με την εκάστοτε περίσταση, για να υποστηρίξουμε τους στόχους μας» κατέληξε ο πρόεδρος της Fed.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης