Alpha Bank: Επιταχύνεται το Project Galaxy, δρομολογείται η απόκτηση του ελέγχου της Cepal - Nέος CEO ο Θ. Αθανασόπουλος

Alpha Bank: Επιταχύνεται το Project Galaxy, δρομολογείται η απόκτηση του ελέγχου της Cepal - Nέος CEO ο Θ. Αθανασόπουλος
Το project Galaxy περιλαμβάνει την τιτλοποίηση Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΜΕΑ) ύψους περί τα Ευρώ 10 δισ. και τη δημιουργία της Nέας Cepal
Με αποφασιστικά βήματα δρομολογεί η Alpha Bank τις προβλεπόμενες διαδικασίες για το Project Galaxy, βασικό πυλώνα του Στρατηγικού Σχεδίου που εφαρμόζει η Τράπεζα για την πλήρη εξυγίανση του ισολογισμού και την επιστροφή της σε υψηλά επίπεδα κερδοφορίας.
Η μεγάλη αυτή συναλλαγή περιλαμβάνει την τιτλοποίηση Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΜΕΑ) ύψους περί τα Ευρώ 10 δισ. και τη δημιουργία της Nέας Cepal, η οποία παράλληλα με τα χαρτοφυλάκια τρίτων επενδυτών που ήδη διαχειρίζεται - θα αναλάβει τη διαχείριση του τιτλοποιημένου χαρτοφυλακίου καθώς και των υπολοίπων ΜΕΑ της Alpha Bank.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Τράπεζα έχει ήδη δρομολογήσει τις διαδικασίες για την απόκτηση του πλήρους μετοχικού ελέγχου της Cepal, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία ενοποίησης των διευθύνσεων διαχείρισης ΜΕΑ της Alpha Bank με την υφιστάμενη δραστηριότητα της Cepal.
Στο πλαίσιο του Project Galaxy, η Alpha Bank θα διαθέσει στη συνέχεια προς πώληση σε διεθνείς επενδυτές έως το 100% των μετοχών της Cepal με στόχο να δημιουργηθεί η ισχυρότερη, με όρους χαρτοφυλακίου υπό διαχείριση και προοπτικών, ανεξάρτητη εταιρία διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στην ελληνική αγορά. Ταυτοχρόνως, η Cepal θα συνεχίσει να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες διαχείρισης στους πελάτες της και να διευρύνει τις δραστηριότητές της.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Richard Langstaff, Ιδρυτής της Cepal, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αποχωρήσει από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Εταιρείας, από την 1η Ιουλίου 2020.
Νέος Διευθύνων Σύμβουλος της Cepal, από την ίδια ημερομηνία, αναλαμβάνει ο κ. Θεόδωρος Αθανασόπουλος, Εντεταλμένος Γενικός Διευθυντής Καθυστερήσεων Επιχειρήσεων της Alpha Bank.
Ο κ. Langstaff θα παραμείνει στη θέση του Προέδρου της Cepal Hellas για τους προσεχείς μήνες, έως την ολοκλήρωση της λειτουργικής ενοποίησης ενώ, στη συνέχεια, θα εξακολουθήσει να συνεισφέρει στην ανάπτυξη της εταιρίας, ως Σύμβουλος, αξιοποιώντας την πολύτιμη εμπειρία και τις επαφές του με την επενδυτική κοινότητα.
Όπως έχει ανακοινωθεί από την Alpha Bank τον Νοέμβριο του 2019, ο κ. Αρτέμιος Θεοδωρίδης, Γενικός Διευθυντής Καθυστερήσεων και Διαχείρισης Διαθεσίμων της Τράπεζας, θα αναλάβει Εκτελεστικός Πρόεδρος της Νέας Cepal, μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία ενοποίησης.
Ο κ. Θεοδωρίδης ηγείται ήδη του έργου απόσχισης και ενοποίησης των δραστηριοτήτων, διασφαλίζοντας ότι τα σημαντικά πλεονεκτήματα που διαθέτουν και οι δύο οργανισμοί θα συνδυαστούν με τον καλύτερο δυνατό και πλέον παραγωγικό τρόπο.
Το σύνθετο αυτό έργο έχει αναλάβει Ειδική Επιτροπή Απόσχισης, με επικεφαλής τους κ. Θεοδωρίδη και Αθανασόπουλο. Στην ίδια Επιτροπή συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, οι Ευάγγελος Κάββαλος, Εντεταλμένος Γενικός Διευθυντής Καθυστερήσεων Λιανικής Τραπεζικής της Alpha Bank και Περικλής Κιτριλάκης, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Cepal, οι οποίοι πρόκειται να αναλάβουν καθήκοντα Αναπληρωτών Διευθυνόντων Συμβούλων στη Νέα Cepal.

Τι ανέφερε το www.bankingnews.gr από τις 24 Ιουνίου 2020

Alpha bank: Πιθανή παράταση για τις δεσμευτικές προσφορές για το Galaxy 10 δισ NPEs μετά τις 29 Ιουνίου

Πιθανόν να μην υποβληθούν οι μη δεσμευτικές προσφορές για το Galaxy 10 δις NPEs στις 29 Ιουνίου και η Alpha bank να πάρει μικρή παράταση
Αν και δεν είναι ακόμη σαφές τι θα συμβεί ωστόσο η παράταση δεν φαίνεται να αλλάζει το βασικό χρονοδιάγραμμα της Alpha bank.
Πάντως παρά τον αριθμό των ενδιαφερομένων μόνο η Pimco φαίνεται να έχει ζωηρό ενδιαφέρον.
Όπως έχει τονιστεί 5 ενδιαφερόμενοι βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με την Alpha Bank για το πρόγραμμα τιτλοποίησης Galaxy με NPLs ύψους 10 δισ., με προοπτική να ολοκληρωθεί η πώληση του χαρτοφυλακίου έως το τελευταίο τρίμηνο του 2020.
Ειδικότερα, η Alpha Bank βρίσκεται σε συνομιλίες με τουλάχιστον πέντε εταιρίες επενδύσεων και hedge funds,
-την Cerberus που έχει ελάχιστες πιθανότητες
-την PIMCO που είναι το φαβορί,
-την Bain Capital Credit που ενώ έχει κεφάλαια δεν είναι πιθανό να εμπαλκεί,
την Apollo που δεν φαίνεται να έχει πιθανότητες
-την Centerbridge που επίσης έχει ελάχιστες πιθανότητες.  
- Ιταλική Cervel Credit Management που διαχειρίζεται 45 δισεκ. προβληματικά δάνεια στην Ιταλία, όπως έχει αποκαλύψει το bankingnews, θα είναι μέσα στους υποψηφίους αλλά οι πιθανότητες δεν είναι μεγάλες.  
Το χαρτοφυλάκιο, γνωστό ως Galaxy, αποτελείται από μη εξυπηρετούμενα δάνεια μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων λιανικής αξίας 7,6 δισ. ευρώ και δάνεια σε μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις ύψους 3 δισ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι το εκτιμώμενο τίμημα υπολογίζεται σε 330 με 350 εκατ από αρχική εκτίμηση 420 εκατ. ευρώ.
Η Alpha ξεκίνησε τη διαδικασία, η οποία περιλαμβάνει την πώληση της πλατφόρμας εξυπηρέτησης δανείων Cepal, στις αρχές του 2020, αλλά διέκοψε τις διαπραγματεύσεις λόγω της κρίσης του κορωνοϊού.
Ωστόσο, κάλεσε τους υποψηφίους να υποβάλουν μη δεσμευτικές προσφορές αλλά η ημερομηνία 29 Ιουνίου είναι πιθανόν να παραταθεί.
Η Alpha bank ακολουθεί το μοντέλο Eurobank με απόσχιση δραστηριοτήτων και τιτλοποίηση μαζί με παράλληλη πώληση της υφιστάμενης εταιρίας διαχείρισης NPEs.
Η Alpha bank θα τιτλοποιήσει 10 δισεκ. προβληματικά δάνεια εκδίδοντας κύριο ομόλογο 3,2 δισεκ. για το οποίο θα πάρει κρατική εγγύηση.
Η Alpha bank εκτιμάται ότι για την τιτλοποίηση θα υποστεί κεφαλαιακή ζημία περίπου 2,5 με 2,6 δισεκ. ευρώ παραπλήσια δηλαδή με την κεφαλαιακή ζημία των 2,5 δισεκ. που είχε η τράπεζα αναφέρει όταν σχεδίαζε το Galaxy να είναι 12 δισεκ. προβληματικών δανείων.
Όπως αναλυτικά έχει αναφέρει το bankingnews όλες οι τράπεζες στην Ελλάδα θα κάνουν χρήση του σχεδίου Ηρακλής δηλαδή τιτλοποίηση και παροχή εγγυήσεων από το ελληνικό δημόσιο στα κύρια ομόλογα που θα εκδώσουν οι τράπεζες.
Τιτλοποίηση σχεδιάζει και η Εθνική 6-7 δισεκ. την οποία πιθανότατα θα πουλήσει στην DoValue Ελλάδος, ενώ δύο τιτλοποιήσεις σχεδιάζει και η Πειραιώς 7 δισεκ. εντός του 2020.
Όλες οι ελληνικές τράπεζες θα ακολουθήσουν το πρόγραμμα Ηρακλής.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS