Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θετικό κλίμα στις αγορές της Ασίας μετά τα κέρδη στη Wall - Στο +1,33% ο Nikkei, ο Shanghai Composite +0,78%

tags :
Θετικό κλίμα στις αγορές της Ασίας μετά τα κέρδη στη Wall - Στο +1,33% ο Nikkei, ο Shanghai Composite +0,78%
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,37% στις 24.390 μονάδες
Με κέρδη έκλεισαν σήμερα Τρίτη (30/6) οι αγορές της Ασίας, δεχόμενες ώθηση τόσο από την άνοδο που σημειώθηκε στη Wall Street όσο και από τα τελευταία θετικά στοιχεία που αφορούν την οικονομία της Κίνας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία ενισχύθηκε κατά +1,33% στις 22.288,14 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, και συγκεκριμένα στο +1,43% και τις 5.897,9 μονάδες.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +0,71% στις 2.108,33 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης SET στην Ταϋλάνδη ενισχύεται κατά +1,48% στις 1.349,49 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,37% στις 24.390 μονάδες, ενώ ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε στι +0,68% και τις 11.621,24 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε στο +0,78% και τις 2.984,67 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης SZSE Component κατέγραψε σημαντική άνοδο της τάξεως του +2,04% στις 11.992,35 μονάδες.
Στη Wall Street, ο δείκτης-βαρόμετρο S&P 500 κατέγραψε άνοδο της τάξεως του +1,47% στις 3.053,24 μονάδες, σκαρφαλώνοντας ενδονσυνεδριακά ακόμα πιο κοντά στα ιστορικά υψηλά του περασμένου Φεβρουαρίου.
Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά +2,32% στις 25.959,80 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε κατά +1,2% στις 9.874,15 μονάδες.
Παρά την άνοδο που σημειώθηκε, οι αναλυτές εξακολουθούν να εκτιμούν ότι το βασικό ερώτημα παραμένει το κατά πόσο η παγκόσμια οικονομία μπορεί να αντέξει μία νέα έξαρση του κρουσμάτων κορωνοϊού και ένα πιθανό δεύτερο κύμα της πανδημίας.
«Υπάρχουν σημαντικά ερωτήματα που πρέπει να απαντήσουμε καθώς οι αγορές μετοχών βρίσκονται σε μία λεπτή ισορροπία προς το παρόν», σχολίασε η αναλύτρια αγορών της IG, Jingyi Pan.
Νωρίτερα, η Στατιστική Υπηρεσία της Κίνας δημοσίευσε τα στοιχεία που αφορούν την επιχειρηματική δραστηριότητα της χώρας για τον Ιούνιο του 2020, σύμφωνα με τα οποία καταγράφηκε περαιτέρω άνοδος, εν μέσω της ανάκαμψης που σημειώθηκε στον κλάδο υπηρεσιών.
Ο δείκτης PMI που αφορά τον μη μεταποιητικό κλάδο διαμορφώθηκε στις 54,4 μονάδες, έναντι 53,6 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, γεγονός που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά μηνών.
Σημειώνεται ότι στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι προέβλεπαν ότι ο δείκτης PMI θα παραμείνει αμετάβλητος σε μηνιαία βάση.
Ο υποδείκτης που αφορά τις νέες παραγγελίες του μη μεταποιητικού κλάδου διαμορφώθηκε στις 52,7 μονάδες, έναντι 52,6 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο υποδείκτης που αφορά την απασχόληση αυξήθηκε στις 48,7 μονάδες, έναντι 48,5 μονάδων τον Μάιο.
Ο δείκτης PMI που σχετίζεται με τον κλάδο υπηρεσιών κατέγραψε επιτάχυνση στις 53,4 μονάδες, έναντι 52,3 μονάδων τον Μάιο, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης του κατασκευαστικού κλάδου κατέγραψε επιβράδυνση στις 59,8 μονάδες, έναντι 60,8 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, παραμένοντας ωστόσο πάνω από τη ζώνη των 50 μονάδων, η οποία διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση.
«Οι πάροχοι υπηρεσιών που σχετίζονται με την παραγωγή επωφελήθηκαν από τη συνεχιζόμενη επέκταση της εργοστασιακής δραστηριότητας, παρόλο που ορισμένοι πάροχοι υπηρεσιών, όπως αυτοί της ψυχαγωγίας και της κατανάλωσης, αντιμετώπισαν ακόμα λειτουργικές δυσκολίες», ανέφερε ο αναλυτής της Υπηρεσίας, Zhao Qinghe.
Παράλληλα, ο δείκτης PMI που αφορά τον κλαδο μεταποίησης της Κίνας διαμορφώθηκε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών, και συγκεκριμένα στις 50,9 μονάδες, έναντι 50,6 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα σημειωθεί οριακή επιβράδυνση στις 50,5 μονάδες.
Μάλιστα, ο δείκτης παρέμεινε πάνω από τη ζώνη των 50 μονάδων για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, δεχόμενος ώθηση από τη βελτίωση της ζήτησης, με τον υποδείκτη νέων παραγγελιών να διαμορφώνεται στις 51,4 μονάδες, έναντι 50,9 μονάδων προηγουμένως.
Ο υποδείκτης παραγωγής αυξήθηκε στις 53,9 μονάδες, έναντι 53,2 μονάδων τον Μάιο, με τον κ. Zhao να τονίζει ότι «αν και ο δείκτης PMI καταγράφει σταθερή ανάκαμψη, η αβεβαιότητα παραμένει η εξωτερική αβεβαιότητα», καθώς και ότι «οι μικρές επιχειρήσεις έχουν μεγαλύτερες δυσκολίες στην παραγωγή και τη λειτουργία».
Σύμφωνα με τον οικονομολόγο της Capital Economics, Martin Rasmussen, η άνοδος που σημειώθηκε στην εργοστασιακή παραγωγή της Κίνας και στις νέες παραγγελίες από το εξωτερικό δείχνει μία ανάκαμψη στην εξωτερική ζήτηση, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι οι παραγγελίες από το εξωτερικό παραμένουν αρκετά ασθενέσθερες σε σχέση με τις συνολικές παραγγελίες.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής διαχείρισης χαρτοφυλακίων του Wells Fargo Investment Institute, Mark Litzerman, χαρακτήρισε ως «φυσιολογική» τη μεταβλητότητα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στη Wall Street, τονίζοντας ότι «πρόκεται για αυτή τη σύγκρουση μετακξύ των καλύτερων οικονομικών στοιχείων που έρχονται εναντίον της αύξησης των κρουσμάτων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης