Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Συνεχίστηκε η συσσώρευση σε τράπεζες και ΧΑ +0,48% στις 638 μον. – Δεν έπεισαν οι κινήσεις ωραιοποίησης, διατηρείται ο στόχος των 600 μον.

Συνεχίστηκε η συσσώρευση σε τράπεζες και ΧΑ +0,48% στις 638 μον. – Δεν έπεισαν οι κινήσεις ωραιοποίησης, διατηρείται ο στόχος των 600 μον.
Ο Γενικός Δείκτης με σωρευτικές απώλειες -30,30% το α΄εξαμήνο του 2020 ενώ ο Τραπεζικός Δείκτης -58,87%
(upd16)Συνεχίστηκε η συσσώρευση στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 638 μονάδες με στηρίξεις από τις τράπεζες με κέρδη έως +4,7% η Πειραιώς ...στο πλαίσιο των κινήσεων ωραιοποίησης α΄εξαμήνου του 2020 που ωστόσο δεν έπεισαν καθώς δεν συνοδεύτηκαν με την απατούμενη αύξηση των συναλλαγών που θα επέτρεπε στην αγορά να κινηθεί σε υψηλότερα επιπεδα.
Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η ανησυχία των επενδυτών από την αύξηση των κρουσμάτων του Covid -19 με τον φόβο για νέα lockdwns σε τοπικό ή πιο διευρυμένο επίπεδο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γενικός Δείκτης καταγράφει σωρευτικές απώλειες -30,30% στο α' εξάμηνο του 2020 ενώ από τα υψηλά της 24ης Ιανουαρίου οι απώλειες ξεπερνούν το 33%, και είναι οι μεγαλύτερες, μαζί με εκείνες των αγορών της Ισπανίας και της Ρωσίας στην Ευρώπη.
Από την άλλη, ο Τραπεζικός Δείκτης καταγράφει σωρευτικές απώλειες το α΄ εξάμηνο -58,87% ενώ οι επενδυτές έχουν πλέον αντιληφθεί ότι είναι αναγκαία η ενίσχυση κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών για να επιστρέψουν στην κανονικότητα και να αποδείξουν ότι είναι επενδύσιμες. 
Την απάντηση ότι τα κεφάλαια είναι απαραίτητα την δίνει η ίδια η χρηματιστηριακή αγορά για τις ελληνικές τράπεζες καθώς έχουν περάσει πέντε χρόνια μετά τις τελευταίες αυξήσεις κεφαλαίου του 2015 και οι χρηματιστηριακές τιμές τους είναι όλες κάτω από αυτές.
Οι τράπεζες χρειάζονται αυξήσεις κεφαλαίου, όχι ανακεφαλαιοποιήσεις, η διαδικασία κατά την οποία από ένα stress tests προέκυπτε κεφαλαιακό έλλειμμα που υποχρεωτικά έπρεπε να καλυφθεί.
Οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν από 7,5 έως 9 δισεκ. νέα κεφάλαια που είναι απαραίτητα για την επιστροφή στο κανονικό SREP δηλαδή τον ελάχιστο συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, την μείωση των NPEs στο 4% με 5% οριακά υψηλότερα του μέσου όρου της ευρωζώνης, την μείωση του DTC της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης και την αναπτυξιακή προοπτική.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 638 μονάδες κρατώντας την στήριξη των 630 μονάδων και με ορατό τον κίνδυνο των 600 μονάδων και με τις 650-660 μονάδες να αποτελούν την πρώτη αντίσταση.
Στις τράπεζες, με την μεγαλύτερη άνοδο έκλεισε η Πειραιώς +4,7% και ακολούθησαν Alpha Bank +3,05%, Eurobank +2,77% ενώ η Εθνική οριακά υποχώρησε στο -0,56%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν  ΔΕΗ +3,6% και ΟΛΠ  +1,88% ενώ οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν στην ΕΥΔΑΠ -4,52% λόγω αποκοπης μερίσματος.
Οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ διαπραγματεύονται από σήμερα 30/6 χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,38 ευρώ ανά μετοχή ή καθαρό 0,361 ευρώ.
Ομοίως και οι μετοχές της Jumbo χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,235 ευρώ ανά μετοχή ή καθαρό 0,223 ευρώ.
Έχει καταστεί αντιληπτό από όλους ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να μετριάσει το αρνητικό σοκ δεν μπορεί να αλλάξει σε γενικές γραμμές η αρνητική εικόνα.
Το ΑΕΠ το 2020 θα συρρικνωθεί -7% με -8% που σημαίνει ότι θα περιοριστεί στα 174 δισεκ. ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι στο α΄ 6μηνο του 2020 θα εμφανίσει ΑΕΠ 81 δισεκ. στο γ΄ τρίμηνο 2020 ΑΕΠ περίπου 48 δισεκ. και στο δ΄ τρίμηνο 2020 περίπου 41 δισεκ. ευρώ.
Το χρέος της κεντρικής διοίκησης ή γενικής κυβέρνησης με ή χωρίς τα repos που είναι ενδοκυβερνητικός δανεισμός θα κινηθεί μεταξύ 340 και 370 δισεκ. ευρώ.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα θα ανέλθει στα 13 με 14 δισεκ. ευρώ.
Η εικόνα του 2020 δεν μπορεί να αλλάξει, να επιδεινωθεί υπάρχει ο κίνδυνος λόγω φόβων για δεύτερο κύμα από φθινόπωρο 2020.
Τα 24 δισεκ. που έχουν εξαγγελθεί από την κυβέρνηση αλλά μέχρι τώρα έχουν επενδυθεί μόλις 6 δισεκ. μετριάζουν την συρρίκνωση του ΑΕΠ, χωρίς τα κεφάλαια αυτά – που είναι λίγα – το ΑΕΠ θα είχε συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο.
Όμως τα περιορισμένα κεφάλαια που έχουν δοθεί για την αντιμετώπιση της ύφεσης του 2020 θα σταθούν εμπόδιο για την ανάκαμψη του 2021 στην εθνική οικονομία.
Η άποψη ότι η ανάκαμψη θα είναι τύπου V στην οικονομία θα διαψευστεί.
Οριακή βελτίωση καταγράφεται στην ελληνική αγορά ομολόγων με το νέο 10ετές ελληνικό ομόλογο να βρίσκεται στο 1,20% - τιμή έκδοσης 1,57% στις 9 Ιουνίου 2020 - και το ιταλικό 10ετές στο 1,32%  και με το μεταξύ τους spread στις -12 μονάδες βάσης.
Σταθεροποίηση  καταγράφεται και στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 151 μονάδες  - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6692 μονάδες βάσης

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με ανοδικές τάσεις ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,34% και ο Τραπεζικός Δείκτης στο +0,95%.
Περί τις 11:30 με ελεχγόμενες πιέσεις στις τράπεζες αλλά και  στην πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips, o Tραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,42% και ο Γενικός Δείκτης στο -0,51%.
Λίγο μετά τις 14:00 με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +2,44% και ο Γενικός Δείκτης στο +0,96%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,48% στις 638 μονάδες έχοντας υψηλό στις 641,99 μονάδες και χαμηλό 632,59 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.   
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 40,7 εκατ. ευρώ, ο όγκος 26,2 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 19,6 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένη συναλλαγή αξίας 369 χιλ. ευρώ και όγκου 23,3 χιλ. τεμαχίων διακίνησε η Jumbo.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 638 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 650 -660 μονάδες και ακολουθούν οι 680-690 μονάδες
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 630 μονάδες και ακολουθούν οι 600 μονάδες
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 364 μονάδες, στην πρώτη αντίσταση των 360-365 μονάδων και ακολουθούν οι 380 και οι 400 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 350 μονάδες και ακολουθούν οι 330 μονάδες.

Τραπεζικά νέα

Με αποφασιστικά βήματα δρομολογεί η Alpha Bank τις προβλεπόμενες διαδικασίες για το Project Galaxy, βασικό πυλώνα του Στρατηγικού Σχεδίου που εφαρμόζει η Τράπεζα για την πλήρη εξυγίανση του ισολογισμού και την επιστροφή της σε υψηλά επίπεδα κερδοφορίας.
Η μεγάλη αυτή συναλλαγή περιλαμβάνει την τιτλοποίηση Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΜΕΑ) ύψους περί τα Ευρώ 10 δισ. και τη δημιουργία της Nέας Cepal, η οποία παράλληλα με τα χαρτοφυλάκια τρίτων επενδυτών που ήδη διαχειρίζεται - θα αναλάβει τη διαχείριση του τιτλοποιημένου χαρτοφυλακίου καθώς και των υπολοίπων ΜΕΑ της Alpha Bank.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Τράπεζα έχει ήδη δρομολογήσει τις διαδικασίες για την απόκτηση του πλήρους μετοχικού ελέγχου της Cepal, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία ενοποίησης των διευθύνσεων διαχείρισης ΜΕΑ της Alpha Bank με την υφιστάμενη δραστηριότητα της Cepal.
Στο πλαίσιο του Project Galaxy, η Alpha Bank θα διαθέσει στη συνέχεια προς πώληση σε διεθνείς επενδυτές έως το 100% των μετοχών της Cepal με στόχο να δημιουργηθεί η ισχυρότερη, με όρους χαρτοφυλακίου υπό διαχείριση και προοπτικών, ανεξάρτητη εταιρία διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στην ελληνική αγορά.
Ταυτοχρόνως, η Cepal θα συνεχίσει να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες διαχείρισης στους πελάτες της και να διευρύνει τις δραστηριότητές της.
Νέος Διευθύνων Σύμβουλος της Cepal, αναλαμβάνει από την 1η Ιουλίου  ο κ. Θεόδωρος Αθανασόπουλος, Εντεταλμένος Γενικός Διευθυντής Καθυστερήσεων Επιχειρήσεων της Alpha Bank ενώ ο κ. Langstaff θα παραμείνει στη θέση του Προέδρου της Cepal Hellas για τους προσεχείς μήνες, έως την ολοκλήρωση της λειτουργικής ενοποίησης ενώ, στη συνέχεια, θα εξακολουθήσει να συνεισφέρει στην ανάπτυξη της εταιρίας, ως Σύμβουλος, αξιοποιώντας την πολύτιμη εμπειρία και τις επαφές του με την επενδυτική κοινότητα.
Όπως έχει ανακοινωθεί από την Alpha Bank τον Νοέμβριο του 2019, ο κ. Αρτέμιος Θεοδωρίδης, Γενικός Διευθυντής Καθυστερήσεων και Διαχείρισης Διαθεσίμων της Τράπεζας, θα αναλάβει Εκτελεστικός Πρόεδρος της Νέας Cepal, μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία ενοποίησης.
Το σύνθετο αυτό έργο έχει αναλάβει Ειδική Επιτροπή Απόσχισης, με επικεφαλής τους κ. Α. Θεοδωρίδη και Θ. Αθανασόπουλο .

H επικαιρότητα

Με τον ΠΟΥ να προειδοποιεί ότι τα χειρότερα σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού είναι μπροστά μας, τη στιγμή που την περασμένη Κυριακή 28/6 καταγράφηκε παγκόσμιο ρεκόρ στον αριθμό των κρουσμάτων στη διάρκεια μιας ημέρας, σε πολλά κράτη ανά τον κόσμο οι κυβερνήσεις αποφασίζουν νέα περιοριστικά μέτρα και αναστέλλουν την περαιτέρω «χαλάρωση» τους.
Οι ΗΠΑ βρίσκονται πραγματικά στο στόχαστρο της πανδημίας, καθώς μια σειρά από Πολιτείες, όπως η Καλιφόρνια, η Φλόριντα, το Τέξας, η Αριζόνα, κα επιβάλλουν νέους περιορισμούς λόγω της δραματικής αύξησης των κρουσμάτων και των εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία ενώ σε άλλες Πολιτείες, όπως στο Νιου Τζέρσι, αποφασίστηκε η επ’αόριστον αναβολή του ανοίγματος της εστίασης σε κλειστούς χώρους.
Στο κόκκινο παραμένει η Λατινική Αμερική, η οποία την Κυριακή 28/6 ξεπέρασε την Ευρώπη όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων, αποτελώντας πλέον τη δεύτερη πιο πληττόμενη περιοχή μετά τη Βόρεια Αμερική ενώ στην Κίνα, λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων στο Πεκίνο από τις αρχές Ιουνίου, επιβλήθηκε lockdown στην επαρχία της Anxin (σε απόσταση λιγότερη των 100 χιλιομέτρων από το Πεκίνο) όπου και θα σφραγιστούν κατοικίες και χωριά μέχρι νεωτέρας.
Τοπικά lockdowns επιβάλλονται στο Λέστερ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου θα κλείσουν όλες οι μη απαραίτητες εμπορικές επιχειρήσεις και τα σχολεία, σε αντίστοιχη κίνηση θα προχωρήσει και η Πολιτεία της Βικτόρια στην Αυστραλία, η οποία θα επαναφέρει το lockdown σε δέκα περιοχές γύρω από τη Μελβούρνη ενώ έξαρση κρουσμάτων καταγράφεται επίσης σε Ινδία, Πακιστάν, Ρωσία.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί προσεγγίζουν τους 510.000, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τα 10,4 εκατομμύρια, ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και έχουν θεραπευτεί, είναι πάνω από 5,23 εκατομμύρια.
Μόλις λίγες ώρες έχουν απομείνει από το πλήρες άνοιγμα των συνόρων και του τουρισμού, γεγονός εξαιρετικά κρίσιμης σημασίας για το πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, εξέλιξη που με τη σειρά της θα δείξει και το που θα κλείσει η αναμενόμενη ύφεση για το 2020.
Εντός της ημέρας αναμένεται να γνωστοποιηθεί και η τελική λίστα των χωρών από όπου θα μπορούν από αύριο 1η Ιουλίου να εισέρχονται ελεύθερα στην Ελλάδα.
Από την πλευρά τους οι επιστήμονες τονίζουν ότι από την έλευση των χιλιάδων τουριστών, θα υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων και για αυτό το ενδιαφέρον εστιάζει στην καλή ιχνηλάτηση έτσι ώστε έγκαιρα να εντοπίζονται οι θετικοί στον ιό τουρίστες προκειμένου να προλαμβάνεται η διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα και να αποφεύγονται ευρύτερα μέτρα ή ακόμα και τοπικά lockdowns.
Την ανησυχία των επιστημόνων ενισχύει άλλωστε και η αύξηση κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες σε διάφορα σημεία της χώρας, καθώς μετά την Ξάνθη, «καμπανάκι» χτυπά και για την ευρύτερη περιοχή της Καστοριάς.
Ωστόσο, η καλή επιδημιολογική εικόνα της χώρας σε συνδυασμό με τα μέτρα που έχουν ληφθεί, ενισχύει την αισιοδοξία εκείνων που υποστηρίζουν πως και αυτό το «στοίχημα» για την Ελλάδα θα έχει θετικό πρόσημο.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα ανέρχεται σε 3.390 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 191.

Ανοδικές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Με ανοδικές τάσεις έκλεισαν σήμερα Τρίτη 30/6 οι ασιατικές αγορές δεχόμενες ώθηση τόσο από την άνοδο που σημειώθηκε στη Wall Street όσο και από τα τελευταία θετικά στοιχεία που αφορούν την οικονομία της Κίνας.
Ειδικότερα, η Στατιστική Υπηρεσία της Κίνας δημοσίευσε τα στοιχεία που αφορούν την επιχειρηματική δραστηριότητα της χώρας για τον Ιούνιο του 2020, σύμφωνα με τα οποία καταγράφηκε περαιτέρω άνοδος, εν μέσω της ανάκαμψης που σημειώθηκε στον κλάδο υπηρεσιών.
Ο δείκτης PMI που αφορά τον μη μεταποιητικό κλάδο διαμορφώθηκε στις 54,4 μονάδες, έναντι 53,6 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, ο υποδείκτης που αφορά τις νέες παραγγελίες του μη μεταποιητικού κλάδου διαμορφώθηκε στις 52,7 μονάδες, έναντι 52,6 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο υποδείκτης που αφορά την απασχόληση αυξήθηκε στις 48,7 μονάδες, έναντι 48,5 μονάδων τον Μάιο.
Ο δείκτης PMI που σχετίζεται με τον κλάδο υπηρεσιών κατέγραψε επιτάχυνση στις 53,4 μονάδες, έναντι 52,3 μονάδων τον Μάιο, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης του κατασκευαστικού κλάδου κατέγραψε επιβράδυνση στις 59,8 μονάδες, έναντι 60,8 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, παραμένοντας ωστόσο πάνω από τη ζώνη των 50 μονάδων, η οποία διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση.
Ειδικότερα,  ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +1,33%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο +0,78%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +0,36% ενώ ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο 0,71%.

Πτωτικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πτωτικές τάσεις καταγράφονται σήμερα Τρίτη 30/6 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την εξέλιξη της πανδημίας να παραμένει στο επίκεντρο, καθώς ενισχύεται η ανησυχία για την έξαρση των κρουσμάτων.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -0,05%, ο CAC στο Παρίσι στο -0,65%, ο MIB στο Μιλάνο στο -0,45%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,90% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο -1%..  
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -0,25%, ο S&P στο +0,30% και ο Nasdaq στο +0,65% ενώ το ETF GREC κινείται στο -0,26% (19,50 δολ.).

Κέρδη στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές - Στο επίκεντρο η Πειραιώς +4,7%

Με κέρδη έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με κύριο χαρακτηριστικό τις ιδιαίτερα χαμηλές συναλλαγές και την υψηλή μεταβλητότητα.
Στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες έκλεισε η Πειραιώς +4,7% και ακολούθησαν ανοδικά οι υπόλοιπες ενώ με οριακή πτώση έκλεισε η Εθνική.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,2480 ευρώ, με πτώση -0,56% με όγκο 2,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,14 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,6620 ευρώ, με άνοδο +3,05%, με όγκο 7,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 14/5/2020 στα 0,4860 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,57 ευρώ, με άνοδο +4,7% με όγκο 984 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 686 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,4080 ευρώ, με άνοδο +2,77% με όγκο 8,1 εκατ. τεμάχια  και κεφαλαιοποίηση 1,51 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,64 ευρώ, αμετάβλητη και με κεφαλαιοποίηση 287 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,21 ευρώ, αμετάβλητη και όγκο 87 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 97 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 12,64 ευρώ, με πτώση -0,16% και κεφαλαιοποίηση 251 εκατ. ευρώ.

Ήπιες ανοδικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Με ήπιες ανοδικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν ΔΕΗ,ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Ελλάκτωρας
Στον αντίποδα, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν ΕΥΔΑΠ, Viohalco και Motor Oil ...
H Coca Cola έκλεισε στα 22,40 ευρώ με άνοδο +0,13% και κεφαλαιοποίηση στα 8,29 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,01 ευρώ, με άνοδο +0,08% και αποτίμηση 5,65 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 3,45 ευρώ, με άνοδο +3,6% και αποτίμηση 800 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,2750 ευρώ, με άνοδο +0,89% και κεφαλαιοποίηση 528 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,4450 ευρώ με πτώση -0,88% και αποτίμηση 2,83 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 10,64 ευρώ, με πτώση -0,56% και κεφαλαιοποίηση 877 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,95 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 1,82 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 12,33 ευρώ, με πτώση -2,38% και κεφαλαιοποίηση 1,37 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 7,28 ευρώ με άνοδο +0,83% και κεφαλαιοποίηση 1,04 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 16,00 ευρώ με άνοδο +1,07% και κεφαλαιοποίηση 2,18 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,97 ευρώ, με πτώση -4,52% και κεφαλαιοποίηση 742 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,25 ευρώ, με πτώση -1,16% και κεφαλαιοποίηση 221 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0602 ευρώ, με άνοδο +1,69% και κεφαλαιοποίηση 57 εκατ. ευρώ.

Οριακή βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 1,20% και το Ιταλικό 1,28% και το μεταξύ τους spread -12 μονάδες βάσης  

Οριακή βελτίωση καταγράφεται σήμερα 30 Ιουνίου 2020 στα ελληνικά ομόλογα η αγορά τηρεί στάση αναμονής ειδικά στα ελληνικά ομόλογα, το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών και ιταλικών ή γερμανικών ομολόγων έχει σταθεροποιηθεί στα τρέχοντα επίπεδα.
Η ΕΚΤ έχει αγοράσει ελληνικά ομόλογα 6 δισεκ. δυνητικά μπορεί να φθάσει στα 20-21 δισεκ. αλλά δύσκολα προσφέρονται οι ελληνικοί τίτλοι για πώληση.
Το νέο 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,23% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,28%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,23% με το αμερικανικό 10ετές 0,63% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -12 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 73 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 108,46 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,30% με απόδοση αγοράς 0,29% και απόδοση πώλησης 0,31%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 108,13 μονάδες βάσης και απόδοση 0,33%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 110,96 μονάδες βάσης και απόδοση 0,49% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,28%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 112,39 μονάδες βάσης και απόδοση 0,65% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 106,42 μονάδες βάσης και απόδοση 0,78%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 107,10 μονάδες βάσης και απόδοση 0,92%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.  
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 119,83 μονάδες βάσης και απόδοση 1,02% με απόδοση αγοράς 1,03% και απόδοση πώλησης 1,01%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 122,45 μονάδες βάσης και απόδοση 1,15% με απόδοση αγοράς 1,16% και απόδοση πώλησης 1,14%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 έχει μέση τιμή 102,54 και μέση απόδοση 1,19% με απόδοση αγοράς 1,20% και απόδοση πώλησης 1,18%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 130,27 μονάδες βάσης και απόδοση 1,28%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 107,65 μονάδες βάσης και 1,30% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 137,93 μονάδες βάσης και απόδοση 1,42%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 147,85 μονάδες βάσης και απόδοση 1,57%
Το ιστορικό χαμηλό 1,70% σημειώθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 168 μονάδες βάσης από 165 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 151 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6.692 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,51% ή 151 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση στα ομόλογα της ευρωζώνης

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νότιας Ευρώπης
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 30 Ιουνίου 2020 στο 1,32%.  
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 30/6/2020 στο -0,48% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,03% με το ιστορικό χαμηλό -0,24% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,47% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,46% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,32% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,93%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης