Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Απομακρύνθηκε από τα χαμηλά τεσσάρων ετών ο πληθωρισμός τον Ιούνιο 2020, στο 0,3% - Ανώτερος των εκτιμήσεων

Ευρωζώνη: Απομακρύνθηκε από τα χαμηλά τεσσάρων ετών ο πληθωρισμός τον Ιούνιο 2020, στο 0,3% - Ανώτερος των εκτιμήσεων
Σε σχέση με τον Μάιο του 2020, ο δείκτης τιμών καταναλωτή της Ευρωζώνης ενισχύθηκε κατά +0,3%
Επιτάχυνση κατέγραψε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο του 2020, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα (30/6) η Eurostat, μετά τα χαμηλά τεσσάρων ετών στα οποία είχε υποχωρήσει τον προηγούμενο μήνα.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή της ενιαίας νομισματικής ένωσης διαμορφώθηκε στο 0,3% έναντι 0,1% τον Μάιο του 2020, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι προέβλεπαν ότι η άνοδος θα περιοριστεί στο 0,2%.
Παράλληλα, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή της Ευρωζώνης ενισχύθηκε κατά +0,3% έναντι πτώσης -0,1% τον Μάιο και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο 0,2%.
Όσον αφορά τον βασικό δείκτη τιμών καταναλωτή, από τον οποίο εξαιρούνται οι ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, αυτός διαμορφώθηκε στο 0,8% σε ετήσια βάση, έναντι 0,9% τον Μάιο, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η μεγαλύτερη ετήσια άνοδος για τον Ιούνιο αναμένεται να διαμορρφωθεί στον τομέα τροφίμων, ποτών και καπνού, και συγκεκριμένα στο 3,1% έναντι 3,4% τον Μάιο, ενώ οι τιμές στον κλάδο υπηρεσιών αναμένεται να αυξηθούν κατά 1,2% έναντι 1,3% προηγουμένως.
Οι τιμές μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών αναμένται να αυξηθούν κατά 0,2% σε ετήσια βάση, παραμένοντας σταθερές σε σχέση με τον Μάιο, ενώ οι τιμές στον τομέα της ενέργειας εκτιμάται ότι θα υποχωρήσουν κατά -9,4% έναντι πτώσης -11,9% προηγουμένως.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης