Μητσοτάκης στο υπουργικό: Σπάνια έχουν γίνει τόσα πολλά σε τόσο λίγο χρόνο – Φυσά αέρας αισιοδοξίας στην Ελλάδα

Μητσοτάκης στο υπουργικό: Σπάνια έχουν γίνει τόσα πολλά σε τόσο λίγο χρόνο – Φυσά αέρας αισιοδοξίας στην Ελλάδα
Απαράβατος κανόνας η διάκριση των εξουσιών, έτοιμοι για νέες παρεμβάσεις στην εργασία είπε ο πρωθυπουργός
Τη θέση ότι «σπάνια έχουν γίνει τόσα πολλά σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα» διατύπωσε κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι πλέον και παρά τις «αναμφισβήτητες, μεγάλες δυσκολίες που εξακολουθούν και υπάρχουν, ειδικά στο μέτωπο της οικονομίας, φυσά στην Ελλάδα ένας αέρας εθνικής αυτοπεποίθησης και αισιοδοξίας».
Κατά την τοποθέτηση του στο υπουργικό συμβούλιο που είναι σε εξέλιξη από τις 11:00 το πρωί και που πραγματοποιείται σχεδόν έναν χρόνο από την εκλογική νίκη της ΝΔ ο κ.Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «η θεσμική τάξη, η δημοκρατική και θεσμική κανονικότητα, είναι ίσως η ισχυρότερη απάντηση σε όσους επιχείρησαν να στήσουν μία πρωτοφανή απόπειρα χειραγώγησης των θεσμών».
«Η Δημοκρατία μας είναι ισχυρή, η Δημοκρατία μας λειτουργεί.
Η διάκριση των εξουσιών είναι απαράβατος κανόνας» ανέφερε ο πρωθυπουργός, ο οποίος σχετικά με το επικείμενο άνοιγμα του τουρισμού αύριο Τετάρτη 1 Ιουλίου, υποστήριξε ότι «γνωρίζουμε ότι ο πήχης είναι πάρα πολύ χαμηλά, θα είναι μία πάρα πολύ δύσκολη τουριστική περίοδος, θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό».

Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού:

 «Καλή σας ημέρα.
Επιτρέψτε μου να πω δύο πράγματα στην αρχή της συνεδρίασης, ξεκινώντας με την παρατήρηση ότι συμπληρώνουμε σήμερα έναν χρόνο παρά μία εβδομάδα στο τιμόνι της χώρας.
Και πιστεύω ότι θα συμφωνήσει και η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας ότι σπάνια έχουν γίνει τόσα πολλά σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα, ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη το γεγονός ότι βρεθήκαμε αντιμέτωποι με πολύ μεγάλες προκλήσεις, οικονομικές, γεωπολιτικές, υγειονομικές.
Τις αντιμετωπίσαμε, πιστεύω, με επιτυχία.
Και σήμερα, παρά τις αναμφισβήτητες, μεγάλες δυσκολίες που εξακολουθούν και υπάρχουν, ειδικά στο μέτωπο της οικονομίας, φυσά στην Ελλάδα ένας αέρας εθνικής αυτοπεποίθησης και αισιοδοξίας.
Θέλω, επίσης, να επισημάνω ότι σήμερα είναι η δωδεκάτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, μία κάθε μήνα, όπως είχαμε δεσμευθεί, χωρίς εκπτώσεις, χωρίς παρεκκλίσεις, πάντα με οργανωμένη ημερήσια διάταξη και πάντα με ουσιαστική συζήτηση για το περιεχόμενο των θεμάτων που καλούμαστε να συζητήσουμε και να συναποφασίσουμε.
Πιστεύω ότι και αυτή η θεσμική τάξη, η δημοκρατική και θεσμική κανονικότητα, είναι ίσως η ισχυρότερη απάντηση σε όσους επιχείρησαν να στήσουν μία πρωτοφανή απόπειρα χειραγώγησης των θεσμών.
Η Δημοκρατία μας είναι ισχυρή, η Δημοκρατία μας λειτουργεί.
Η διάκριση των εξουσιών είναι απαράβατος κανόνας.
Η ηγεσία της Δικαιοσύνης επιλέγεται με πρωταρχικό κριτήριο την επετηρίδα και ένα μαύρο σύννεφο το οποίο σκέπασε την οικονομία, αλλά και τους θεσμούς, έχει αρχίσει πια για τα καλά να διαλύεται.
Έχουμε και σήμερα μια πολύ πυκνή μεταρρυθμιστική ατζέντα να συζητήσουμε.
Η δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, εξαιρετικά σημαντική. Σημαντικές φορολογικές παρεμβάσεις.
Περιορισμός στα πλαστικά μιας χρήσης αλλά και το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης των Αποβλήτων, θα παρουσιαστούν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος.
Παρεμβάσεις στην Πολιτική Αεροπορία, στον Αθλητισμό, σημαντικά νομοσχέδια τα οποία έρχονται να προστεθούν σε ένα ήδη πολύ πυκνό νομοθετικό έργο το οποίο έχουμε δρομολογήσει μέχρι το τέλος του μήνα.
Ταυτόχρονα, όπως γνωρίζετε, ετοιμαζόμαστε και για τη σταδιακή επανεκκίνηση της τουριστικής περιόδου.
Θέλω να γνωρίζετε ότι έχουμε κάνει την καλύτερη δυνατή προετοιμασία.
Θέλω να ευχαριστήσω και πάλι όλους τους συναρμόδιους Υπουργούς οι οποίοι συνεργάστηκαν για να μπορούμε να φέρουμε εις πέρας αυτό το οργανωμένο σχέδιο υποδοχής επισκεπτών στην πατρίδα μας, χωρίς να κάνουμε καμία έκπτωση στο ζήτημα της ασφάλειας και της δημόσιας υγείας.
Ξέρουμε, το γνωρίζουμε, ότι ο πήχης είναι πάρα πολύ χαμηλά, θα είναι μία πάρα πολύ δύσκολη τουριστική περίοδος, θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό.
Και βέβαια παρατηρούμε με πολύ μεγάλη προσοχή το τι συμβαίνει, κυρίως στην αγορά εργασίας, και μαζί με τα συναρμόδια Υπουργεία, πρωτίστως το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Εργασίας, είμαστε πάντα έτοιμοι - εφόσον χρειαστεί- να κάνουμε πρόσθετες παρεμβάσεις στήριξης του κόσμου της εργασίας, κάτι το οποίο αποτέλεσε από την αρχή της κρίσης την πρώτη μας απαράβατη προτεραιότητα.
Με λίγα λόγια, νομίζω ότι όλοι πρέπει να πάρουμε μία βαθιά ανάσα. Τις επόμενες εβδομάδες μας περιμένει πολλή και σκληρή δουλειά».
 
Υπουργικό εν μέσω σεναρίων ανασχηματισμού
 
Παρά το γεγονός ότι υπήρξαν εισηγήσεις για μια πανηγυρική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με αφορμή τα κυβερνητικά γενέθλια στις 7 Ιουλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις απέρριψε θεωρώντας ότι δεν είναι κατάλληλος ο χρόνος για φιέστες.
Στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθεί πληθώρα νομοσχεδίων όπως η παρουσίαση νομοθετικών πρωτοβουλιών του υπουργείου Οικονομικών: Ενσωμάτωση φορολογικών Οδηγιών και άλλες διατάξεις.
- Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Υγείας:
α) Κύρωση των από 23.6.2020 Επιμέρους Συμβάσεων Δωρεάς μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Σταύρος Σ. Νιάρχος για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της υγείας,
β) Ίδρυση του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία Α.Ε.
- Το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφορικά με την ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/904 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 5ης Ιουνίου 2019 σχετικά με τη μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον.  
- Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τη διαδικασία πολιτογράφησης και την οργανωτική αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας
- Παρουσίαση από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών του νομοσχεδίου για τη δημιουργία Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας.
- Παρουσίαση από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού του αθλητικού νομοσχεδίου.
- Εισήγηση από τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό, αρμόδιο για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκη Σκέρτσο, σχετικά με την αναθεώρηση των Ετήσιων Σχεδίων Δράσης και τις προγραμματικές κατευθύνσεις του κυβερνητικού έργου 2020-2021
- Παρουσίαση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων.
- Εισήγηση από το υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με την επιλογή δικαστικών λειτουργών για την πλήρωση των θέσεων: α) προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, β) προέδρου του Αρείου Πάγου, γ) πέντε αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου.
- Εισήγηση από το υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με την προεπιλογή δικαστικών λειτουργών για την πλήρωση μιας θέσης αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας.
- Εισήγηση από το υπουργείο Εσωτερικών σχετικά με την επιλογή προέδρου και μελών του Συμβουλίου Διοίκησης της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.
Εισήγηση από το υπουργείο υποδομών και Μεταφορών σχετικά με την υπαγωγή στις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων έργων γενικότερης σημασίας για την οικονομία της χώρας.
Στο μεταξύ, τα σενάρια περί αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα επανήλθαν στο προσκήνιο μετά την δήλωση του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη ο οποίος έκανε λόγο για κυβερνητικό ανασχηματισμό μετά την 1η Ιουλίου.
Ο κ. Γεραπετρίτης είναι προπομπός για τρίτη φορά και για τρίτη φορά επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επαναλαμβάνει ότι δεν υφίσταται κανένα θέμα ανασχηματισμού.
Βέβαια, τα λεγόμενα του Γιώργου Γεραπετρίτη δεν είναι υποχρεωτικό ότι οδηγούν σε άμεσο ανασχηματισμό, καθώς αναφέρει ότι όταν θα μπούμε στην κανονικότητα, όταν θα κλείσουν τα θέματα που έχουμε μπροστά μας, όπως είναι ο τουρισμός αυτές τις μέρες, «όπου χρειάζεται, θα γίνουν οργανωτικές αλλαγές στο κράτος.
Όλα τα υπουργεία παρακολουθούνται ψηφιακά, αλλά γενικά δεν χρειάζονται μεγάλες αλλαγές».
Σε κάθε περίπτωση, η σκέψη για να γίνει, αυτές ακριβώς τις μέρες, ανασχηματισμός μάλλον, είναι δύσκολο να υπάρχει στην κυβέρνηση.
Ωστόσο, υπάρχει ένα νέο ορόσημο μετά την 18η και 19η Ιουλίου, δηλαδή μετά τη Σύνοδο Κορυφής στην οποία θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις σε σχέση με τους κοινοτικούς πόρους και το Ταμείο Ανάκαμψης που πρόκειται να δημιουργηθεί.
Από εκεί, μπορεί να δοθεί και το έναυσμα, με βάση τουλάχιστον την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, για το που μπορούν να κινηθούν οι διαδικασίες και να γίνουν είτε απλώς, διορθωτικές κινήσεις όπως θέλει να λέει ο πρωθυπουργός, είτε ανασχηματισμός, μίνι ή λίγο μεγαλύτερος, όπως λένε κάποιοι άλλοι.

www.bankingnews.gr
 

bankingnews.gr

BREAKING NEWS