Ήπια κέρδη για τον χρυσό εν μέσω κλιμάκωσης των εντάσεων ΗΠΑ και Κίνας - Στο +0,17% και τα 1.784,2 δολ. ανά ουγγιά

Ήπια κέρδη για τον χρυσό εν μέσω κλιμάκωσης των εντάσεων ΗΠΑ και Κίνας - Στο +0,17% και τα 1.784,2 δολ. ανά ουγγιά
Το πολύτιμο μέταλλο βρίσκεται σε τροχιά ώστε να καταγράψει τη μεγαλύτερη τριμηνιαία άνοδο από το 2016
Ήπια κέρδη καταγράφει σήμερα Τρίτη (30/6) ο χρυσός, διευρύνοντας την ανοδική πορεία των προηγούμενων ημερών, εν μέσω ανησυχιών τόσο για τις εντάσεις ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, όσο και για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού παγκοσμίως.
Ειδικότερα, η τιμή για τον χρυσό παραδόσεως Σεπτεμβρίου 2020 καταγράφει κέρδη της τάξεως του +0,15% στα 1.784,2 δολ. ανά ουγγιά, με το πολύτιμο μέταλλο να παραμένει σε τροχιά ώστε να καταγράψει τη μεγαλύτερη τριμηνιαία άνοδο από το 2016.
Παράλληλα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται κατά +0,16% έναντι του γεν Ιαπωνίας, στα 107,73 γεν, ενώ ο δείκτης δολαρίου ΗΠΑ καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,22% στις 97,71 μονάδες.
Image
Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο Johns Hopkins, τα συνολικά κρούσματα κορωνοϊού παγκοσμίως ανέρχονται πλέον σε 10,2 εκατομμύρια, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να προειδοποιεί ότι είναι πιθανό η κατάσταση γύρω από την πανδημία να επιδεινωθεί, εξαιτίας της έλλειψης παγκόσμιας συνεργασίας.
Αργότερα εντός της ημέρας ο πρόεδρος της Federal Reserve, Jerome Powell, αναμένεται να μιλήσει ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Οικονομικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ, με τους επενδυτές να αναζητούν πληροφορίες σχετικά με το ενδεχόμενο εφαρμογής περαιτέρω μέτρων τόνωσης.
Οι εντάσεις ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, γύρω από το ζήτημα του Χονγκ Κονγκ αναμένεται να βρεθούνε ξανά στο προσκήνιο, εφόσον η κυβέρνηση του Πεκίνου εγκρίνει τον νόμο περί εθνικής ασφάλειας της περιοχής, ο οποίος είχε ανακοινωθεί πριν από μερικές εβδομάδες.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Mike Pompeo, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον δε θα διστάσει να «απαντήσει» σε ενδεχόμενους περιορισμούς της Κίνας στη βίζα Αμερικανών πολιτών, τονίζοντας ότι αυτή ενέργεια αποτελεί το πιο πρόσφατο παράδειγμα ότι το Πεκίνο δεν αποδέχθηκε την ευθύνη για «την παραβίαση των δεσμεύσεων» απέναντι στους πολίτες του Χονγκ Κονγκ.
«Οι απειλές του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας να περιορίσει τη βίζα για τους πολίτες των ΗΠΑ αποτελεί το τελευταία παράδειγμα της άρνησης του Πεκίνου να αποδεθχεί την ευθύνη για την αθέτιση των δεσμεύσεων προς τους πολίτες του Χονγκ Κογνκ», ανέφερε ο κ. Pompeo, διευκρινίζοντας ότι «δε θα αποθαρρυνθούμε από το να προχωρήσουμε στη λήψη δράσεων ως απάντηση».
Επιπλέον, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες τερματίζουν τις εξαγωγές του αμυντικού εξοπλισμού και των ευαίσθητων τεχνολογιών διπλής χρήσης προς το Χονγκ Κονγκ», διευκρινίζοντας πως «εάν το Πεκίνο φέρεται πλέον στο Χονγκ Κονγκ ως μία χώρα και ένα σύστημα, αυτό πρέπει να κάνουμε κι εμείς».
Όσον αφορά τα υπόλιπα πολύτιμα μέταλλα, η τιμή συμβολαίου για το παλλάδιο παραδόσεως Σεπτεμβρίου 2020 υποχωρεί κατά -0,89% στα 1.915,9 δολ. ανά ουγγιά, ενώ μικρότερη είναι η πτώση για το προθεσμιακό συμβόλαιο Οκτωβρίου 2020 που αφορά την πλατίνα, και συγκεκριμένα στο -0,13% και τα 827,1 δολ. ανά ουγγιά.
Αντίθετα, η τιμή συμβολαίου για το ασήμι παραδόσεως Σεπτεμβρίου 2020 καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,21% στα 18,1 δολ. ανά ουγγιά.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS