Διεθνή

ILO - OHE: Πάνω από 400 εκατ. θέσεις εργασίας θα χαθούν, από την ύφεση το β' τρίμηνο του 2020

ILO - OHE: Πάνω από 400 εκατ. θέσεις εργασίας θα χαθούν, από την ύφεση το β' τρίμηνο του 2020
Ο ΔΟΕ προβλέπει ότι οι ΗΠΑ θα είναι η περισσότερο πληγείσα περιοχή, με εκτιμώμενη πτώση κατά 18,3% στις ώρες εργασίας, ή απώλεια 70 εκατ. θέσεων πλήρους απασχόλησης
Η ύφεση στην παγκόσμια οικονομία που επιφέρει η κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού, θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια 400 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης το δεύτερο τρίμηνο του 2020, όπως εκτιμά ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας -  ΔΟΕ (ILO) του ΟΗΕ, σε αναθεωρημένη έκθεσή του που δημοσίευσε σήμερα Τρίτη 30 Ιουνίου, απώλεια η οποία θα επέλθει ως αποτέλεσμα της πτώσης κατά 14% των εργατοωρών μιας τυπικής εργάσιμης εβδομάδας.
Στη νεότερη αναφορά του ο ΔΟΕ, διορθώνει τις προβλέψεις του Μαΐου πως μία «απότομη αύξηση» θα μπορούσε να διορθώσει τη συντριπτική πτώση του 10,7% παγκοσμίως για το β' τρίμηνο, που θα οδηγούσε σε απώλεια μόλις 305 εκατ. θέσεων εργασίας, υποστηρίζοντας πλέον, ότι η πανδημία θα έχει ισχυρότερα αποτελέσματα το δεύτερο εξάμηνο του έτους, δηλ. την πτώση 14% των ωρών εργασίας παγκοσμίως και την απώλεια 400 εκατομμύριων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης παγκοσμίως.
Σε αυτήν την αναφορά της έρευνας «Covid-19 και ο κόσμος της εργασίας», ο ΔΟΕ επισημαίνει ότι η Αμερική θα είναι η περισσότερο πληγείσα περιοχή, με εκτιμώμενη πτώση κατά 18,3% στις ώρες εργασίας, ή απώλεια 70 εκατ. θέσεων πλήρους απασχόλησης.
Οι απώλειες υπολογίζονται με βάσει ένα μοντέλο στατιστικής πρόβλεψης του ΔΟΕ που βασίζεται σε δεδομένα οικονομικής πραγματικότητας και αγοράς εργασίας σε πραγματικό χρόνο, χρησιμοποιώντας το τέταρτο τρίμηνο του 2019 ως χρόνο βάσης.
Το πρώτο τρίμηνο, ο ΔΟΕ υπολόγισε πτώση 5,4% στις ώρες εργασίας παγκοσμίως, που αντιστοιχούν σε 155 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.
Ο ΔΟΕ είπε ότι υπήρχαν πολλοί παράγοντες που προκαλούν αυτήν την παγκόσμια πτώση, όπως, λιγότερες ώρες εργασίας, προσωρινή άδεια - ή αργότερα - καθώς και ανεργία και «αδράνεια».

Το δεύτερο εξάμηνο του 2020

Η έκθεση του ΔΟΕ περιέγραψε επίσης τρία διαφορετικά σενάρια για ανάκαμψη της αγοράς εργασίας κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Το βασικό μοντέλο προβλέπει μείωση 4,9% στις ώρες εργασίας, ή 140 εκατομμύρια απώλειες θέσεων εργασίας, σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2019.
Αυτό το σενάριο υποθέτει μια ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας σύμφωνα με τις υπάρχουσες προβλέψεις, την άρση των περιορισμών στο χώρο εργασίας, εκτός από ανάκαμψη της κατανάλωσης και των επενδύσεων.
Το απαισιόδοξο σενάριο θα έβλεπε περίπου 11,9% πτώση των ωρών εργασίας ή 340 εκατομμύρια απώλειες θέσεων εργασίας.
Αυτό βασίζεται στην ύπαρξη ενός δεύτερου κύματος κρουσμάτων κορωνοϊού, που οδηγούν στην επιστροφή των περιορισμών και των lockdowns, συνεπώς σημαίνει "σημαντικά αργή ανάκαμψη".
Το αισιόδοξο μοντέλο θα επιτύχει μείωση κατά 1,2% στις ώρες εργασίας ή 34 εκατομμύρια περικοπές θέσεων εργασίας.
Αυτό το σενάριο με τις καλύτερες περιπτώσεις θα ήταν το αποτέλεσμα των δραστηριοτήτων των εργαζομένων που θα ξαναρχίσουν γρήγορα, «ενισχύοντας σημαντικά τη συνολική ζήτηση και τη δημιουργία θέσεων εργασίας».

Οι ανισότητες των φύλων επιδεινώθηκαν

Η έκθεση του ΔΟΕ υπογράμμισε επίσης τη δυσανάλογη επίδραση της πανδημίας στις γυναίκες εργαζόμενες.
Επισήμανε ότι 510 εκατ., ή το 40%, όλων των απασχολούμενων γυναικών παγκοσμίως, εργάζονται στους τέσσερις πιο πληττόμενους τομείς από την κρίση του κορωνοϊού, σε σύγκριση με το 36,6% των ανδρών.
Το γεγονός ότι οι γυναίκες κυριαρχούν επίσης στους τομείς της οικιακής εργασίας, της υγείας και της κοινωνικής μέριμνας, σήμαινε ότι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης και μετάδοσης του ιού και απώλειας εισοδήματος.
Εν τω μεταξύ, η διανομή της μη αμειβόμενης φροντίδας των παιδιών, για παράδειγμα, έγινε πιο άνιση κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η οποία επιδεινώθηκε με το κλείσιμο σχολείων και υπηρεσιών φροντίδας.
Ο ΔΟΕ τόνισε ότι αυτός ο αντίκτυπος στη γυναικεία εργασία κινδυνεύει να καταργήσει σημαντικό μέγεθος της προόδου στην ισότητα των φύλων τις τελευταίες δεκαετίες και να επιδεινώσει τις ανισότητες των φύλων που σχετίζονται με την εργασία.
Ο Guy Ryder, γενικός διευθυντής του ΔΟΕ είπε: «Οι αποφάσεις που θα πάρουμε τώρα θα επαναληφθούν τα επόμενα χρόνια και μετά το 2030».
Παρά το γεγονός ότι έχουν ήδη γίνει πολλά για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του ιού και ότι οι χώρες βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια της πανδημίας, ο Ryder είπε ότι «πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας εάν θέλουμε να βγούμε από αυτήν την κρίση σε ένα καλύτερο σχήμα από αυτό που μας βρήκε όταν ξεκίνησε.»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης