Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Αυξάνεται ραγδαία το δημόσιο χρέος στις χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής

Fitch: Αυξάνεται ραγδαία το δημόσιο χρέος στις χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής
Αυξάνεται ραγδαία το χρέος στην Υποαχάρια Αφρική
Το δημόσιο χρέος αυξάνεται σημαντικά στις χώρες της Υποαχάριας Αφρικής και με ταχύτερο ρυθμό σε σύγκριση με τις υπόλοιπες αναδυόμενες οικονομίες, αναφέρει σε έκθεσή της η Fitch Ratings.
Ο αμερικανικός οίκος προβλέπει ο μέσος δείκτης δημόσιου χρέους/ΑΕΠ για τα 19 κράτη της περιοχής να διαμορφωθεί σε 71% στα τέλη του 2020, από 57% το 2019 και 26% το 2012.
Το σοκ του κορωνοϊού και των χαμηλών τιμών πετρελαίου έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην περιοχή.
Η Fitch προβλέπει το πραγματικό ΑΕΠ να μειωθεί κατά 2,1% το 2020 στην περιοχή και το δημοσιονομικό έλλειμμα να διευρυνθεί σε 7,4% το 2020, από 4,9% το 2019.
«Η Μοζαμβίκη και η Δημοκρατία του Κονγκό έχουν χρεοκοπήσει από το 2016 και ο Fitch πιστεύει ότι είναι πιθανό να υπάρξουν περαιτέρω χρεοκοπίες.
Τα αυξανόμενα ελλείμματα προϋπολογισμού συνέβαλαν στη μεγαλύτερη αύξηση του δημόσιου χρέους/ΑΕΠ.
Το χρέος θα συνεχίσει να αυξάνεται χωρίς ουσιαστική δημοσιονομική ενοποίηση.
Επιπλέον, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ έχει μειωθεί από το 2014, αντικατοπτρίζοντας την πτώση των τιμών βασικών εμπορευμάτων και τον αδιάφορο ρυθμό απόδοσης των επενδύσεων.
Η νέα υποστήριξη έκτακτης ανάγκης του ΔΝΤ αξίας 8 δισεκ. δολαρίων σε 13 χώρες και η πρωτοβουλία αναστολής χρέους της G20 (DSSI), παρέχουν χρήσιμη δημοσιονομική και εξωτερική χρηματοδότηση.
Ωστόσο, έχουν μέτριο αντίκτυπο περίπου 0,9% και 1,2% του ΑΕΠ, αντίστοιχα, και δεν έχουν σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση αποθεμάτων χρέους και μεσοπρόθεσμων κινδύνων για τη βιωσιμότητα του χρέους», σχολιάζεται στην έκθεση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης