Τελευταία Νέα
Διεθνή

Trump VS Biden: Η Wall Street θα αναδείξει τον νικητή – Το χρηματιστήριο έχει προβλέψει κάθε ένοικο του Λευκού Οίκου από το 1984

Trump VS Biden: Η Wall Street θα αναδείξει τον νικητή – Το χρηματιστήριο έχει προβλέψει κάθε ένοικο του Λευκού Οίκου από το 1984
Μια γρήγορη ματιά στις εκλογές των τελευταίων δεκαετιών αρκεί για να γίνει αντιληπτό πως τον τελικό νικητή θα καθορίσει η αμερικανική χρηματαγορά
Η κούρσα για την ανάρρηση του νέου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στον θώκο του πρώτου πολίτη της χώρας –αν όχι του κόσμου– βαίνει σταδιακά προς ολοκλήρωση, με τον πρώην Δημοκρατικό αντιπρόεδρο Joe Biden να προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις του νυν προέδρου και υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών, Donald Trump.
Ωστόσο, μια γρήγορη ματιά στις εκλογές των τελευταίων δεκαετιών αρκεί για να γίνει αντιληπτό πως τον τελικό νικητή θα καθορίσει η αμερικανική χρηματαγορά.
Συγκριμένα, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 προβλέπει τον νικητή στις προεδρικές εκλογές με ποσοστό 87% –από το 1984 και εντεύθεν– σύμφωνα με τον Ryan Detrick, αναλυτή της LPL Financial.
«Όταν ο δείκτης S&P 500 κινείται σε υψηλά επίπεδα τρεις μήνες πριν από τις εκλογές, το κυβερνών κόμμα κερδίζει.
Την ίδια στιγμή, όταν χρηματιστήριο παραπαίει, η κυβερνώσα παράταξη συνήθως γνωρίζει την ήττα στις εκλογές.
Κανείς δεν περίμενε ότι η Hillary Clinton θα χάσει το 2016.
Κανένας εκτός από το χρηματιστήριο.
Ο Dow Jones είχε ένα πτωτικό σερί 9 ημερών πριν από τις εκλογές, ενώ ο χαλκός, ένα μέταλλο πολύ στενά συνδεδεμένο με τις οικοδομικές επιχειρήσεις του Donald Trump, σημείωνε ρεκόρ, κινούμενος ανοδικά για 14 ημέρες στη σειρά.
Συνεπώς, το χρηματιστήριο μπορεί να εκτιμήσει ποιος θα είναι επόμενος νικητής και πρόεδρος των ΗΠΑ» έγραψε ο Ryan Detrick.
Από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του, ο Donald Trump χαρακτηρίζει την απόδοση του χρηματιστηρίου ως μέτρο της επιτυχίας του πιο συχνά από οποιονδήποτε από τους πρόσφατους προκατόχους του, κάνοντας, μάλιστα, ιδιαίτερη μνεία στην άνοδο του δείκτη Dow Jones στις 20.000 το 2017, αλλά και το φλερτ του με τις 30.000 φέτος, πριν από το ξέσπασμα της πανδημικής κρίσης.
Παρά την «πανούκλα», όπως ονομάζει τον κορωνοϊό, που έχει πλήξει την αμερικανική οικονομία τους τελευταίους τρεις μήνες, ο Trump έχει υποσχεθεί μια οικονομική άνθηση το 2021 εάν κερδίσει μια δεύτερη θητεία.
Και παρότι η προηγούμενη χρηματιστηριακή απόδοση δεν εγγυάται μελλοντικά αποτελέσματα, ο S&P 500 έχει υποχωρήσει μέχρι τώρα 5,5% σε ετήσια βάση, μετά τα χαμηλά της 23ης Μαρτίου.
Ο δείκτης αναφοράς σημείωσε άνοδο 18% τους τρεις τελευταίους μήνες έως τον Ιούνιο -τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση από τα τέλη του 1998- ύστεραα από πτώση-ρεκόρ -34% στις 19 Φεβρουαρίου.
Τα δρακόντεια περιοριστικά μέτρα σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις οδήγησαν στη μεγαλύτερη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας μεταπολεμικά.
Το ΑΕΠ των ΗΠΑ συρρικνώθηκε κατά 5% το α’ τρίμηνο και αναμένεται να συρρικνωθεί τουλάχιστον κατά 30% την περίοδο από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο.
Η κάμψη αυτή προβάλλει δυσθεώρητα εμπόδια για την επανεκλογή του Donald Trump, καθώς η Ρεπουμπλικανοί έχουν χάσει πέντε από τις επτά εκλογικές αναμετρήσεις από τότε που η οικονομία των ΗΠΑ εισήλθε σε ύφεση.
Να σημειωθεί πως πριν από τον κορωνοϊό η κυβερνώσα παράταξη είχε σερί 11 εκλογικών νικών.
Ο πρώην πρόεδρος George H.W. Bush ήταν ο τελευταίος πρόεδρος που δεν κατάφερε να επανεκλεγεί, παραχωρώντας τον Λευκό Οίκο στον πρώην πρόεδρο Bill Clinton το 1992.
Αυτή ήταν επίσης η τελευταία φορά που η οικονομία των ΗΠΑ βρέθηκε σε ύφεση τους 24 μήνες.
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης