Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ρωσία κατά ΗΠΑ για τις πυρηνικές δοκιμές

Ρωσία κατά ΗΠΑ για τις πυρηνικές δοκιμές
Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης ΗΠΑ-Ρωσίας βρέθηκε το ζήτημα της καθολικής απαγόρευσης των πυρηνικών δοκιμών
Οι ΗΠΑ υιοθετώντας καταστροφική στάση στο ζήτημα της Συνθήκης για την καθολική απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών (Comprehensive Nuclear-Test Ban Treaty -CTBT) προετοιμάζουν το έδαφος για ενδεχομένη επανάληψη των πυρηνικών δοκιμών, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών με αφορμή την επέτειο των 20 χρόνων από τότε που η Ρωσία επικύρωσε τη Συνθήκη CTBT.
Στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι «εικοσιπέντε χρόνια μετά την παρουσίαση της Συνθήκης προς υπογραφή, δεν έχει τεθεί σε ισχύ.
Ο λόγος είναι ότι δεν την έχουν υπογράψει ή περιμένουν να επικυρώσουν την CTBT οκτώ χώρες, από τις οποίες εξαρτάται αν θα τεθεί σε ισχύ».
«Την πλέον καταστροφική στάση τηρούν οι ΗΠΑ, οι οποίες επίσημα ανακοίνωσαν ότι δεν προτίθενται να επικυρώσουν την CTBT και προετοιμάζουν το έδαφος για να επαναλάβουν ενδεχομένως τις πυρηνικές δοκιμές», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
«Η Μόσχα καλεί επίσης πρωτίστως τις ΗΠΑ και τις χώρες, από τις οποίες εξαρτάται αν θα τεθεί σε ισχύ η Συνθήκη, οι οποίες δεν την έχουν ακόμη επικυρώσει ή δεν την έχουν υπογράψει να επανεξετάσουν την στάση τους και να δώσουν το πράσινο φως, ώστε να μετατραπεί η σημαντικότατη από την άποψη της παγκόσμιας ασφάλειας συνθήκη σε ένα πλήρες λειτουργικό εργαλείο του διεθνούς δικαίου» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
Στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται επίσης ότι η Ρωσία από την στιγμή που υπέγραψε την συνθήκη τηρεί τις δεσμεύσεις της, ενώ η συνδρομή της στο να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία συνιστά μια από τις προτεραιότητες της εξωτερικής της πολιτικής.
Η CTBT απαγορεύει τις δοκιμές πυρηνικών όπλων καθώς και πυρηνικές δοκιμές για ειρηνικούς σκοπούς.
Η απαγόρευση επεκτείνεται σε όλους τους τομείς (στην ατμόσφαιρα, στο Διάστημα, υπό τη γη και υπό την θάλασσα) και έχει απόλυτο και καθολικό χαρακτήρα.
Την παρούσα στιγμή την Συνθήκη έχουν υπογράψει 183 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ρωσία, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει τεθεί σε ισχύ επειδή δεν την έχουν επικυρώσει οι ΗΠΑ και μερικές άλλες χώρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης