Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εκτός ελέγχου ο κορωνοϊός στην Αμερική - Κλειστά τα σύνορα της ΕΕ για ΗΠΑ και Ρωσία - Στους 510 χιλ. οι νεκροί, στα 10,4 εκατ. τα κρούσματα

Εκτός ελέγχου ο κορωνοϊός στην Αμερική - Κλειστά τα σύνορα της ΕΕ για ΗΠΑ και Ρωσία - Στους 510 χιλ. οι νεκροί, στα 10,4 εκατ. τα κρούσματα
Στη δημοσιότητα η λίστα της ΕΕ με τις 14 ασφαλείς χώρες, εκτός οι ΗΠΑ, Βραζιλία, Κίνα - Προειδοποίηση ΠΟΥ ότι τα χειρότερα έρχονται - Για 100.000 κρούσματα την ημέρα στις ΗΠΑ κάνει λόγο ο Α.Fauci
(upd2)Σε εγρήγορση προσπαθεί να κρατήσει ο ΠΟΥ την παγκόσμια κοινότητα, καθώς αναμένει επιδείνωση της πανδημίας μετά το παγκόσμιο ρεκόρ κρουσμάτων σε μια μέρα, την Κυριακή 28/6, την ώρα που ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ Α. Fauci υποστήριξε ενώπιον του Κογκρέσου ότι οι ΗΠΑ κινούνται σε τελείως λανθασμένη κατεύθυνση και μπορεί να φτάσουν τα 100.000 κρούσματα την ημέρα!
Σε πολλά κράτη ανά τον κόσμο οι κυβερνήσεις αποφασίζουν νέα περιοριστικά μέτρα και αναστέλλουν την περαιτέρω «χαλάρωση» τους, ωστόσο στο επίκεντρο της πανδημίας εξακολουθούν να βρίσκονται οιΗΠΑ, καθώς μια σειρά από Πολιτείες, όπως η Καλιφόρνια, η Φλόριντα, το Τέξας, η Αριζόνα, και επιβάλλουν νέους περιορισμούς λόγω της δραματικής αύξησης των κρουσμάτων και των εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία ενώ σε άλλες Πολιτείες, όπως στο Νιου Τζέρσι, αποφασίστηκε η επ’αόριστον αναβολή του ανοίγματος της εστίασης σε κλειστούς χώρους.
Στο κόκκινο παραμένει η Λατινική Αμερική, η οποία την Κυριακή 28/6 ξεπέρασε την Ευρώπη όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων, αποτελώντας πλέον τη δεύτερη πιο πληττόμενη περιοχή μετά τη Βόρεια Αμερική ενώ στην Κίνα, λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων στο Πεκίνο από τις αρχές Ιουνίου, επιβλήθηκε lockdown στην επαρχία της Anxin (σε απόσταση λιγότερη των 100 χιλιομέτρων από το Πεκίνο) όπου και θα σφραγιστούν κατοικίες και χωριά μέχρι νεωτέρας.
Τοπικά lockdowns επιβάλλονται στο Λέστερ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου θα κλείσουν όλες οι μη απαραίτητες εμπορικές επιχειρήσεις και τα σχολεία, σε αντίστοιχη κίνηση θα προχωρήσει και η Πολιτεία της Βικτόρια στην Αυστραλία, η οποία θα επαναφέρει το lockdown σε δέκα περιοχές γύρω από τη Μελβούρνη ενώ έξαρση κρουσμάτων καταγράφεται επίσης σε Ινδία, Πακιστάν, Ρωσία.
Την ίδια στιγμή πάντως η Ευρώπη, η οποία ετοιμάζεται από αύριο, να ανοίξει περαιτέρω τα σύνορα της σε μια προσπάθεια να τονώσει τον τουρισμό της, ανακοίνωσε τη λίστα με τα 14 κράτη που θεωρούνται ασφαλή και των οποίων οι πολίτες θα μπορούν να επισκέπτονται την ΕΕ, από την οποία απουσιάζουν οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και η Κίνα.
Παράλληλα στη Βρετανία η αρμόδια Ρυθμιστική Αρχήλ έδωσε άδεια να ξεκινήσει και πάλι η έρευνα για τη δράση της υδροξυχλωροκίνης σε ασθενείς με κορωνοϊό.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί προσεγγίζουν τους 510.000, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τα 10,4 εκατομμύρια, ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και έχουν θεραπευτεί, είναι πάνω από 5,28 εκατομμύρια.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο είναι 10.424.992 και οι θάνατοι ανέρχονται σε 509.706
- Πρώτες οι ΗΠΑ σε κρούσματα με 2.683.000 και σε νεκρούς με 129.545
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 58,314 και σε κρούσματα με 1.368.195
- Τρίτη σε νεκρούς η Βρετανία με 43.659 και πέμπτη παγκοσμίως σε κρούσματα με 314.159
- Τρίτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 641.156 και 9.166 νεκρούς
- Τέταρτη σε κρούσματα η Ινδία με 566.840 και 16.893 νεκρούς
- Έκτο το Περού σε κρούσματα με 282,365 και 9.504 νεκρούς
- Έβδομη σε κρούσματα η Χιλή με 275.999 – Στους 5.575 οι νεκροί
- Όγδοη σε κρούσματα η Ισπανία με 248.970 και 28.346 νεκρούς
- Ένατη σε κρούσματα η Ιταλία με 240.578 και τέταρτη σε νεκρούς με 34.744
- Στους 29.816 οι νεκροί στη Γαλλία, 202.063 τα κρούσματα
- Στη Γερμανία τα κρούσματα ανέρχονται σε 195.418 και οι νεκροί σε 8.973
- Έβδομο σε νεκρούς το Μεξικό με 27.121 – Στα 220.657 τα κρούσματα
- Στην ηπειρωτική Κίνα έχουν καταγραφεί συνολικά 83.531 κρούσματα και 4.634 νεκροί
- Στους 5.115 οι νεκροί στην Τουρκία, 199.906 τα κρούσματα
Image
Fauci: Οι ΗΠΑ κινούνται σε τελείως λανθασμένη κατεύθυνση σε σχέση με τον κορωνοϊό - Μπορεί να φτάσουν τα 100.000 κρούσματα την ημέρα

Σε εντελώς λανθασμένη κατεύθυνση κινούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής σε σχέση με την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης, όπως σημειώνει ο Αμερικανός διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων, δρ Anthony Fauci, προσθέτοντας πως μπορεί να φτάσουν ακόμα και τα 100.000 κρούσματα την ημέρα.
Ο δρ Fauci ανέφερε πως, παρότι ορισμένες πολιτείες έχουν αντιμετωπίσει τον ιό, ανησυχεί για άλλες.
Ήδη, ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων έχει φτάσει στο επίπεδο των 40.000 στις Ηνωμένες Πολιτείες, αριθμός που, όπως δήλωσε ο διευθυντής του αμερικανικού Ινστιτούτου Μολυσματικών Ασθενειών, «μιλά από μόνος του».
«Είναι σαφές ότι δεν έχουμε τον απόλυτο έλεγχο αυτή τη στιγμή» δήλωσε σε ερώτηση της Δημοκρατικής γερουσιαστού Elizabeth Warren.
Ο Fauci είπε στις ειδήσεις ότι βλέπει τους ανθρώπους να συνωστίζονται, να μη φορούν μάσκες και τις πολιτείες να μην παίρνουν μέτρα προστασίας
«Θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε προβλήματα και θα υπάρξει πολύς πόνος αν αυτό δεν σταματήσει» είπε.
«Ανησυχώ πολύ για ό,τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή, ειδικά στις τέσσερις πολιτείες που αντιπροσωπεύουν περίπου το 50% των νέων λοιμώξεων» δήλωσε ο Fauci.
Αυτές οι πολιτείες είναι η Φλόριντα, το Τέξας, η Καλιφόρνια και η Αριζόνα.
«Δεν είμαι ικανοποιημένος με ό,τι συμβαίνει, γιατί πηγαίνουμε σε λάθος κατεύθυνση.
Δεν θα με εξέπληττε αν ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξάνονταν στα 100.000 την ημέρα, σε περίπτωση που οι ΗΠΑ αποτύχουν να ελέγξουν την εξάπλωση της νόσου» συμπλήρωσε.
Τουλάχιστον 36 πολιτείες βλέπουν επί του παρόντος αύξηση των κρουσμάτων σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου John Hopkins. Τουλάχιστον 11 από αυτές τις πολιτείες σημειώνουν αύξηση 50% ή και περισσότερο.

Σε έξαρση ο κορωνοϊός στις ΗΠΑ – Ρεκόρ κρουσμάτων σε Καλιφόρνια, Τέξας – Πάνω από 126 χιλ. οι νεκροί


Σε έξαρση είναι η επιδημία του κορωνοϊού στις ΗΠΑ καθώς τις τελευταίες 24 ώρες καταγράφηκαν τουλάχιστον 42.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 355 θάνατοι.
Συνολικά, οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 126.000 ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα προσεγγίζουν τα 2,6 εκατομμύρια.
Αν και τα τελευταία 24ωρα, μειώνεται σε καθημερινή βάση ο αριθμός των θυμάτων, αντιθέτως αυξάνεται ραγδαία ο αριθμός των νέων κρουσμάτων.
Λόγω αυτής της εξέλιξης ολοένα και περισσότερες Πολιτείες αναστέλλουν την άρση των περιοριστικών μέτρων, ενώ άλλες επαναφέρουν απαγορεύσεις.
Οι Πολιτείες της Καλιφόρνια και του Τέξας ανακοίνωσαν το τελευταίο 24ωρο ρεκόρ κρουσμάτων, ενώ στο κόκκινο βρίσκεται το Λος Άντζελες, το οποίο μετατρέπεται σε νέα εστία της επιδημίας καθώς καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων και των εισαγωγών στο νοσοκομείο.
Σημειώνεται πως ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Gavin Newsom έχει ήδη ζητήσει να κλείσουν όλα τα μπαρ ενώ έχει δώσει εντολή ότι όλοι οι πολίτες πρέπει να φορούν υποχρεωτικά τη μάσκα τους σε δημόσιους χώρους.
«Οι ανησυχητικές αυξήσεις μολύνσεων, τα ποσοστά των θετικών τεστ και οι νοσηλείες σηματοδοτούν ότι, ως κοινότητα, πρέπει να λάβουμε άμεση δράση για να επιβραδύνουμε την εξάπλωση της Covid-19.
Σε διαφορετική περίπτωση, κινούμαστε γρήγορα προς μια υπερφόρτωση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης και να δούμε ακόμη πιο καταστροφικές ασθένειες και θανάτους», ανέφερε η Barbara Ferrer, διευθύντρια Δημόσιας Υγείας στην κομητεία του Λος Άντζελες.
Η κομητεία του Λος Άντζελες, με πληθυσμό 10 εκατομμυρίων, έχει καταγράψει συνολικά 100.000 κρούσματα του νέου κορωνοϊού.
Αύξηση κρουσμάτων καταγράφεται σε μια σειρά από Πολιτείες, όπως η Καλιφόρνια, η Φλόριντα, το Τέξας και η Αριζόνα, όπου ο κυβερνήτης Doug Doucey διέταξε χθες Δευτέρα 29/6  το κλείσιμο μπαρ, νυχτερινών κέντρων, γυμναστηρίων, κινηματογράφων και υδάτινων πάρκων για τουλάχιστον 30 ημέρες.
Επίσης καθυστέρησε την έναρξη λειτουργίας των δημόσιων σχολείων έως τουλάχιστον τις 17 Αυγούστου.
Παράλληλα, το Τέξας και η Φλόριντα διέταξαν το κλείσιμο όλων των μπαρ που άνοιξαν την περασμένη Παρασκευή, ενώ στο Νιου Τζέρσι ο κυβερνήτης Phil Murphy ανακοίνωσε πως δεν θα επιτραπεί, όπως είχε προγραμματιστεί, η εστίαση σε εσωτερικούς χώρους στην πολιτεία και πως αυτή αναβάλλεται επ 'αόριστον.
Στο Κάνσας, δόθηκε εντολή σε ολόκληρη την πολιτεία για υποχρεωτική χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους, προκειμένου να αποφευχθεί ένα ακόμη lockdown, ενώ παράλληλα αποφασίστηκε οι παραλίες στην κομητεία Μπρόουαρντ της Φλόριντα και στην κομητεία Παλμ Μπιτς να μην ανοίξουν για το Σαββατοκύριακο, όταν και θα εορτάζεται η Ημέρα Ανεξαρτησίας της 4ης Ιουλίου.
Η Αριζόνα και η Τζόρτζια είναι μεταξύ των πολιτειών που ανέφεραν ρεκόρ νέων κρουσμάτων αυτή την εβδομάδα.
Την περασμένη εβδομάδα, συνολικά 15 αμερικανικές πολιτείες κατέγραψαν ρεκόρ μολύνσεων.
Τον Ιούνιο, 22 αμερικανικές πολιτείες κατέγραψαν αύξηση ρεκόρ νέων κρουσμάτων, συχνά πολλές φορές, όπως η Αλάσκα, το Αρκάνσας, η Μοντάνα, το Νέο Μεξικό, η Βόρεια Καρολίνα, το Όρεγκον και η Γιούτα.
Image
Εκτός της ευρωπαϊκής λίστας με τις ασφαλείς χώρες οι ΗΠΑ, Βραζιλία, Κίνα, Ρωσία

Στη δημοσιότητα δόθηκε ο τελικός κατάλογος με τις «ασφαλείς» τρίτες χώρες, οι πολίτες των οποίων θα μπορούν από αύριο Τετάρτη 1 Ιουλίου να ταξιδεύουν στα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στον κατάλογο αυτό δεν θα συμπεριλαμβάνονται οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, η Ρωσία και η Κίνα, αν και για την τελευταία οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.
Εφόσον το Πεκίνο επιτρέψει την είσοδο σε Ευρωπαίους πολίτες, τότε θεωρείται πιθανό να επιτραπεί και στους Κινέζους πολίτες να επισκέπτονται την ΕΕ.
Συγκεκριμένα, η ΕΕ επιτρέπει την είσοδο στους πολίτες που προέρχονται από 14 κράτη.
Πρόκειται για τις Αλγερία, Αυστραλία, Καναδά, Γεωργία, Ιαπωνία, Μαυροβούνιο, Μαρόκο, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Σερβία, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Τυνησία και Ουρουγουάη.
Σημειώνεται πάντως ότι οι προσπάθειες της ΕΕ να ανοίξει τα σύνορα της δεν συνοδεύτηκε από κοινές κινήσεις καθώς για παράδειγμα η Ελλάδα απαγόρευσε τις απευθείας πτήσεις από τη Μ. Βρετανία και τη Σουηδία έως τις 15/7  ενώ παράλληλα επέβαλε τεστ σε πολίτες από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ολλανδία και την Ισπανία.

Θερίζει ο κορωνοϊός στη Λατινική Αμερική – Πάνω από 58 χιλ. οι νεκροί στη Βραζιλία


Σε έξαρση παραμένει ο κορωνοϊός στη Λατινική Αμερική, καθώς καθημερινά αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων και των κρουσμάτων.
Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι το προηγούμενο 24ωρο κατέγραψε 692 επιπλέον θανάτους ασθενών εξαιτίας της Covid-19 και 24.052 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στη Βραζιλία έφθασε τους 58.314 νεκρούς επί συνόλου 1.368.195 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.
Η  Βραζιλία είναι η δεύτερη πιο πληττόμενη χώρα παγκοσμίως – μετά τις ΗΠΑ – από την πανδημία του κορωνοϊού.
Εξίσου δύσκολη είναι η κατάσταση και στο Μεξικό.
Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε ότι το προηγούμενο 24ωρο κατέγραψε 473 νέους θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 3.805 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Συνολικά οι νεκροί ανέρχονται σε 27.121 επί συνόλου 220.657 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.
Σημειώνεται πως στην πρώτη δεκάδα με τα περισσότερα κρούσματα παγκοσμίως βρίσκονται το Περού (στην 6η θέση με 282.365 κρούσματα) και η Χιλή (στην 7η με 275.999 κρούσματα).
Σε νέο lockdown μπαίνει το Μπουένος Άιρες της Αργεντινής λόγω της ραγδαίας αύξησης κρουσμάτων.
Ο πρόεδρος Alberto Fernandez ανακοίνωσε την επιβολή νέων μέτρων από την 1η ως τη 17η Ιουλίου, για να περιοριστεί η διασπορά της νόσου.
Την περίοδο αυτή θα γίνονται μόνο οι απολύτως απαραίτητες υπηρεσίες ενώ θα συνεχίσουν να λειτουργούν και ορισμένες βιομηχανίες σε κάποιες περιοχές
Τα μέτρα περιορισμού που επιβλήθηκαν στην πρωτεύουσα της Αργεντινής την 20ή Μαρτίου άρχισαν να χαλαρώνουν τις τελευταίες εβδομάδες, όμως ο αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 άρχισε να επιταχύνεται.
Συνολικά, έχουν καταγραφεί 57.744 κρούσματα μόλυνσης από τον ιό και 1.207 θανάτους εξαιτίας του οξέος συνδρόμου του αναπνευστικού που προκαλεί.

Κίνα: 19 νέα κρούσματα σε ένα 24ωρο, τα 7 στο Πεκίνο

Δεκαεννέα επιπλέον επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο στην ηπειρωτική Κίνα, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Υγείας.
Από τις 19 νέες μολύνσεις, οι 7 διαγνώστηκαν στο Πεκίνο.
Το Πεκίνο που αντιμετωπίζει μια νέα έξαρση του ιού, έχει διενεργήσει τεστ στο ένα τρίτο του πληθυσμού του – τουλάχιστον έως το απόγευμα της Κυριακής 28 Ιουνίου – σε μια προσπάθεια να ελέγξει και να περιορίσει τη διασπορά της νόσου.
Σημειώνεται ότι έχουν καταγραφεί περισσότερα από 310 θετικά κρούσματα, από την καταγραφή του πρώτου κρούσματος που έγινε στις 11 Ιουνίου.
Οι περιοχές γύρω από το Πεκίνο παραμένουν σε υψηλό συναγερμό.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η επαρχία της Anxin που βρίσκεται σε απόσταση λιγότερη των 100 χιλιομέτρων από το Πεκίνο, ανακοίνωσε το Σάββατο 27/6 νέα περιοριστικά μέτρα, αναφέροντας ότι θα σφραγίσει τις κατοικίες και τα γύρω χωριά μέχρι νεωτέρας.
Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα ανέρχεται σε 4.634 επί συνόλου 83.531 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2.

Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ινδία - Lockdown σε δύο Πολιτείες

Τέταρτη παγκοσμίως – πίσω από ΗΠΑ, Βραζιλία και Ρωσία – είναι σε επιβεβαιωμένα κρούσματα η Ινδία, η οποία ξεπέρασε τα 566.000 κρούσματα.
Συγκεκριμένα, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 566.840 ενώ οι θάνατοι σε 16.893.
Οι πλέον πληττόμενες περιοχές είναι αυτές του Νέου Δελχί, της Βομβάης και της Τσενάι ενώ δύο Πολιτείες αυτές της Tamil Nadu και της Maharashtra ανακοίνωσαν πως επιβάλλουν νέα lockdowns στους κατοίκους τους έως τα τέλη Ιουλίου.

Ρωσία: Πάνω από 9.150 οι θάνατοι

Ξεπέρασαν τα 9.150 τα θύματα του κορωνοΐού στη Ρωσία η οποία ανακοίνωσε 6.719 νέα κρούσματα, αριθμός που αποτελεί τον μικρότερο από τις 29 Απριλίου.
Τα νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό τους στη Ρωσία σε 641.156.
Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι 93 άνθρωποι πέθαναν το τελευταίο 24ωρο με το σύνολο τους να υπολογίζεται σε 9.166.
Image
Αύξηση κρουσμάτων στην Ευρώπη λόγω της χαλάρωσης - Αγωνία για το άνοιγμα του τουρισμού

Αύξηση κρουσμάτων καταγράφεται όμως και στην Ευρώπη, καθώς για πρώτη φορά εδώ και μήνες αναφέρθηκε έξαρση των κρουσμάτων σε εβδομαδιαία βάση, γεγονός που αποδίδεται στην χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.
Στη Γερμανία, το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας να παρατείνει το lockdown για μία ακόμη εβδομάδα ενώ τοπικό lockdown για τουλάχιστον δύο εβδομάδες επιβλήθηκε και στο Λέστερ στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού.
Είναι η πρώτη πόλη της Αγγλίας που επιβάλλονται περιορισμοί σε τοπικό επίπεδο.
Την ίδια στιγμή, ο ΠΟΥ ανακοίνωσε πως σε 11 κράτη, ανάμεσα στα οποία η Αρμενία, η Σουηδία, η Μολδαβία και η Βόρεια Μακεδονία, καταγράφεται μια πολύ σημαντική έξαρση κρουσμάτων.
«Την προηγούμενη εβδομάδα παρατηρήθηκε στην Ευρώπη αύξηση του εβδομαδιαίου αριθμού των νέων κρουσμάτων για πρώτη φορά εδώ και μήνες (...).
30 χώρες είδαν να αυξάνεται ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στη διάρκεια των δύο τελευταίων εβδομάδων», επεσήμανε ο διευθυντής του ΠΟΥ αρμόδιος για την Ευρώπη Hans Kluge.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, στην Ευρώπη καταγράφονται καθημερινά σχεδόν 20.000 νέα κρούσματα και περισσότεροι από 700 θάνατοι.
Τα δεδομένα αυτά επιτείνουν την αγωνία στην Ευρώπη ενόψει της 1ης Ιουλίου όταν και αναμένεται να ανοίξουν πλήρως τα σύνορα για τον τουρισμό.
Σημειώνεται ότι στις 15 Ιουνίου έγινε το πρώτο βήμα για το άνοιγμα των συνόρων στην Ευρώπη, αν και ερωτηματικό υπάρχει σχετικά με το τι θα γίνει με ταξιδιώτες από τρίτες χώρες που εμφανίζουν αυξημένα κρούσματα, καθώς μεταξύ άλλων η ΕΕ εξετάζει να απαγορεύσει την είσοδο ταξιδιωτών από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και τη Βραζιλία.
Υπενθυμίζεται ότι τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη έχουν ήδη προχωρήσει στο πλήρες άνοιγμα των συνόρων τους, π.χ. Γερμανία, Βέλγιο, Κροατία και Ελβετία ενώ σε άλλα εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί, όπως π.χ. στη Γαλλία όπου οι ταξιδιώτες από τη Μ. Βρετανία και την Ισπανία θα τίθενται σε καραντίνα για ένα διάστημα δύο εβδομάδων.
Η Τσεχία επιτρέπει χωρίς περιορισμούς τις μετακινήσεις από και προς τα 26 κράτη της ΕΕ, αλλά εξακολουθεί να διατηρεί περιορισμούς για τους επισκέπτες από το Βέλγιο, την Πορτογαλία, τη Σουηδία και το  Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Ιταλία έχει ήδη ανοίξει τα σύνορα της από τις 3 Ιουνίου, όπως και η Πολωνία, η οποία «άνοιξε» στις 13 Ιουνίου ενώ η Ισπανία, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Pedro Sanchez επιτρέπει τις μετακινήσεις από όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ από τις 21 Ιουνίου με εξαίρεση την Πορτογαλία, με την οποία οι περιορισμοί θα παραμείνουν σε ισχύ έως την 1η Ιουλίου.
Πάντως από τις 15/6 η Ισπανία επιτρέπει σε Γερμανούς πολίτες να επιτρέπονται τις Βαλεαρίδες Νήσους σε μια προσπάθεια να τονώσει τον τουριστικό της τομέα.
Η Αυστρία ήρε όλους τους περιορισμούς στις μετακινήσεις από την Τρίτη 16/6 αν και θα υπάρχει απαγόρευση σε επισκέπτες από την Πορτογαλία, την Ισπανία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, παρότι τα τελευταία 24ωρα καταγράφει άνοδο των κρουσμάτων.
Σουηδία και Λουξεμβούργο δεν έκλεισαν ποτέ τα σύνορα τους.
Τουρίστες από 12 ευρωπαϊκές χώρες, που θεωρούνται «ασφαλείς», ανάμεσά τους η Ελλάδα και η Κύπρος, θα είναι και πάλι ευπρόσδεκτοι στη Φινλανδία από τον Ιούλιο, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα (23 Ιουνίου) το Ελσίνκι, χωρίς να συμπεριλάβει προς το παρόν τη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ισπανία στις χώρες αυτές.

Αυστραλία: Lockdowns σε 36 προάστια της Μελβούρνης

Μέτρα περιορισμού σε 36 προάστια της Μελβούρνης επιβάλλουν οι Αρχές της Βικτόρια, της δεύτερης μεγαλύτερης Πολιτείας της Αυστραλίας, μετά τη δραματική αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού.
Το τελευταίο 24ωρο, καταγράφηκαν άλλα 64 νέα κρούσματα.
Κατόπιν αυτής της εξέλιξης και σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του ιού, οι Αρχές ανακοίνωσαν πως από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 1ης Ιουλίου και για ένα διάστημα τεσσάρων εβδομάδων θα επιβληθούν περιοριστικά μέτρα σε 36 προάστια της Μελβούρνης, τα οποία αφορούν ένα πληθυσμό της τάξης των 320.000 ανθρώπων.
Οι κάτοικοι στα προάστια αυτά θα πρέπει να παραμείνουν στα σπίτια τους εκτός κι αν μετακικούνται για λόγους εργασίας, για να πάνε στο σχολείο, να ασκηθούν ή να προμηθευτούν τρόφιμα.
Τα καφέ και τα εστιατόρια θα περιοριστούν και πάλι στις υπηρεσίες takeaway, μερικές μόνο εβδομάδες αφού άρχισαν να σερβίρουν σε καθήμενους πελάτες στο πλαίσιο του γενικότερου ‘ανοίγματος’ της οικονομίας της χώρας.
Η κυβέρνηση της πολιτείας της Βικτόριας ζήτησε επίσης όλες οι πτήσεις να εκτρέπονται σε άλλες πολιτείες για να αποφευχθεί ο κίνδυνος εισαγόμενων κρουσμάτων.
Η Βικτόρια καταγράφει διψήφια ημερήσια αύξηση των κρουσμάτων της COVID-19 για κάθε μία από τις προηγούμενες 14 ημέρες, ενώ οι περισσότερες άλλες πολιτείες καταγράφουν μηδενική ή χαμηλή μονοψήφια αύξηση.
Η αύξηση στη Βικτόρια έχει οδηγήσει την πανεθνική ημερήσια αύξηση κρουσμάτων στα υψηλότερα επίπεδά της από τον Απρίλιο.
Μέσα σε 24 ώρες έως χθες, Τρίτη, η Βικτόρια ανακοίνωσε 64 νέα κρούσματα, συγκριτικά με 75 μία ημέρα νωρίτερα.

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Τα χειρότερα έρχονται - Η άρση των lockdowns δυναμώνει τον κορωνοϊό

Τα χειρότερα είναι μπροστά μας και έρχονται, υποστήριξε χθες Δευτέρα 29/6 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, μέσω του επικεφαλής του Tedros Adhanom Ghebreyesus, καθώς η άρση των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού επιταχύνει εκ νέου τη μετάδοση της πανδημικής κρίσης, .
«Παρόλο που πολλές χώρες έχουν σημειώσει κάποια πρόοδο, σε παγκόσμιο επίπεδο η πανδημία επιταχύνεται.
Όλοι θέλουμε να τελειώσει αυτό.
Όλοι θέλουμε να συνεχίσουμε τη ζωή μας, αλλά η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι ο ιός δεν πλησιάζει καν στο τέλος του» επεσήμανε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης τη Δευτέρα 29 Ιουνίου ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.
«Ορισμένες χώρες έχουν τώρα βιώσει μια επανεμφάνιση νέων μολύνσεων, καθώς αρχίζουν να επανεκκινούν ξανά τις οικονομίες και τις κοινωνίες τους» δήλωσε ο Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Image
Ξεκίνησε παγκόσμια έρευνα για τη χρήση της υδροξυχλωροκίνης ως προληπτικού φαρμάκου κατά του κορωνοϊού

Πιο συγκεκριμένα, έπειτα από σχετική άδεια που χορήγησε η βρετανική Ρυθμιστική Αρχή, μια διεθνής έρευνα για το αν τα φάρμακα κατά της ελονοσίας, υδροξυχλωροκίνη και χλωροκίνη, μπορούν να προλάβουν την μόλυνση από τον κορωνοϊό αναμένεται να ξεκινήσει ξανά.
Η Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency (MHRA) έλαβε την απόφαση αυτή για τη συνέχιση της έρευνας COPCOV, αφού άλλη βρετανική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η υδροξυχλωροκίνη δεν παρουσιάζει οφέλη ως θεραπεία σε ασθενείς που έχουν ήδη μολυνθεί από την Covid-19.
Η έρευνα COPCOV είχε ανασταλεί, όμως ο καθηγητής Νίκολας Γουάιτ, που είναι ένας από τους επικεφαλής της έρευνας αυτής, επισήμανε ότι δεν υπάρχει οριστικό αποτέλεσμα για τη χρήση της υδροξυχλωροκίνης ως προληπτικού φαρμάκου.
«Η υδροξυχλωροκίνη ενδέχεται να μπορεί να προλαμβάνει μολύνσεις και αυτό πρέπει να ελεγχθεί», σημείωσε σε ανακοίνωσή του και σύμφωνα με το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πρόσθεσε: «Το ερώτημα αν μπορεί να αποτρέψει τη μόλυνση από την Covid-19 ή όχι εξακολουθεί να παραμένει σχετικό».
Στην έρευνα αναμένεται να συμμετάσχουν 40.000 εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας και άλλοι εργαζόμενοι υψηλού κινδύνου από όλο τον κόσμο και πραγματοποιείται από το Mahidol Oxford Tropical Medicine Research Unit του πανεπιστημίου της Οξφόρδης στην Μπανγκόκ.
Τα αποτελέσματα αναμένονται στο τέλος του έτους.

Κίνα: Πράσινο φως για την χορήγηση του εμβολίου της CanSino κατά του κορωνοϊού στο στρατό

Στον κινεζικό στρατό αναμένεται να χορηγηθεί το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που ανέπτυξε ερευνητικό του τμήμα σε συνεργασία με την CanSino Biologics.
Σύμφωνα με το Reuters, η CanSino ανακοίνωσε πως οι κλινικές δοκιμές έδειξαν πως το εμβόλιο είναι ασφαλές και κάπως αποτελεσματικό.
Το εμβόλιο Ad5-nCoV είναι ένα από τα οκτώ υποψήφια εμβόλια που αναπτύσσουν κινεζικές εταιρείες και ερευνητές, για το οποίο δόθηκε έγκριση να περάσει στη φάση των δοκιμών σε ανθρώπους.
Παράλληλα, το εμβόλιο έχει λάβει έγκριση για δοκιμές σε ανθρώπους στον Καναδά.
Η Κεντρική Στρατιωτική Επιτροπή της Κίνας ενέκρινε τη χρήση του εμβολίου από τον στρατό στις 25 Ιουνίου και για περίοδο ενός έτου.
Το υποψήφιο εμβόλιο αναπτύχθηκε από κοινού από την CanSino και το Ινστιτούτο Βιοτεχνολογίας του Πεκίνου στην Ακαδημία Στρατιωτικών Ιατρικών Επιστημών.
«Το Ad5-nCoV επί του παρόντος περιορίζεται στην στρατιωτική χρήση μόνο και η χρήση του δεν μπορεί να επεκταθεί σε μεγαλύτερο εύρος εμβολιασμού χωρίς την έγκριση της Υπηρεσίας Στήριξης Logistics», τονίζει η CanSino.
Η Φάση 1 και η Φάση 2 των κλινικών δοκιμών έδειξαν πως το υποψήφιο εμβόλιο έχει την προοπτική της αποτροπής ασθενειών που προκαλούνται από τον κορωνοϊό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης