Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Οι τράπεζες έσωσαν τη χρήση 2019, αύξηση κερδών 21% για 146 εισηγμένες – Πτώση 44% χωρίς τις τράπεζες

tags :
Οι τράπεζες έσωσαν τη χρήση 2019, αύξηση κερδών 21% για 146 εισηγμένες – Πτώση 44%  χωρίς τις τράπεζες
Ο συνολικός καθαρός δανεισμός ανέρχεται στα 22,3 δισ. ευρώ - Συνολικά 101 εταιρείες είχαν κέρδη το 2019 και 45 ζημιές.
Βελτιωμένα EBITDA λόγω και της εφαρμογής του λογιστικού προτύπου 16 και μεγάλη υποχώρηση στα καθαρά κέρδη, κυρίως λόγω απομειώσεων καταγράφεται στα αποτελέσματα χρήσης 2019 των μη τραπεζικών εισηγμένων, που επιτέλους ολοκληρώθηκε η δημοσίευσή τους.
Δύο εισηγμένες (ΑΕΓΕΚ, Δούρος) δε μπόρεσαν να δημοσιεύσουν αποτελέσματα και οι μετοχές των εταιρειών τέθηκαν εκτός διαπραγμάτευσης.
Από τα αποτελέσματα λείπουν οι μεγάλες θετικές εκπλήξεις, με τους καλούς να είναι οι συνήθεις ύποπτοι αλλά και αυτοί να μη δείχνουν αξιόλογη βελτίωση, ενώ το συμπέρασμα που βγαίνει κυρίως από τα αναγραφόμενα των διοικήσεων είναι ότι το 2020 θα είναι μία εξαιρετικά δύσκολη χρονιά.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως οι περισσότερες μεγάλες του ΧΑ έχουν δημοσιεύσει εγκαίρως αποτελέσματα όχι μόνο χρήσης 2019, αλλά και πρώτου τριμήνου 2020, επομένως η συνολική εικόνα είναι κυρίως διαδικαστικού χαρακτήρα και περισσότερο δίνει μία κατεύθυνση στους επενδυτές για το τι θα ακολουθήσει σε μικρομεσαίες εταιρείες.
Αναζητώντας τους θετικούς πρωταγωνιστές της χρήσης, καλά αποτελέσματα είχαν οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo (εξάμηνο), Μυτιληναίος, Aegean και Autohellas (αλλά ακολούθησαν οι περιπέτειες λόγω Covid-19), ΑΔΜΗΕ, ΕΥΔΑΠ, Πλαστικά Κρήτης, ΟΛΠ, Σαράντης, Cenergy, Attica Group, Ευρωπαϊκή Πίστη, Κρι0Κρι, ΕΥΑΘ, Revoil κ.α.
Πολλές εισηγμένες πραγματοποίησαν σημαντικές απομειώσεις με αποτέλεσμα να εμφανίσουν ζημιές ή να μειώσουν σημαντικά την κερδοφορία τους.
Συνολικά τα αποτελέσματα 146 εισηγμένων που είχαν δημοσιεύσει μέχρι χθες το απόγευμα εμφανίζουν οριακή μείωση τζίρου 1,1% με το σύνολο να ανέρχεται στα 63,6 δισ. ευρώ από 64,4 δισ. ευρώ.
Τα EBITDA λόγω ΔΛΠ 16 ανήλθαν στα 8,4 δισ. ευρώ  από 7,7 δισ.  ευρώ ενισχυμένα κατά 9%, ενώ τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 2,01 δισ. ευρώ από 1,6 δισ. ευρώ.
Χωρίς τις τράπεζες τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν 44% και κατήλθαν στα 673 εκατ. ευρώ από 1,2 δισ. ευρώ.
Τις μεγαλύτερες ζημιές εμφάνισε η ΔΕΗ, λόγω απομειώσεων και σε αυτή κυρίως οφείλεται η κακή πορεία συνολικά της αγοράς σε επίπεδο κερδοφορίας.
Μόνο από τη ΔΕΗ τα αποτελέσματα των εισηγμένων επιβαρύνθηκαν από ζημιά 1,6 δισ. ευρώ το 2019 έναντι 903 εκατ. ευρώ το 2018.
Το υψηλό χρέος παράλληλα της επιχείρησης αυξάνει το συνολικό χρέος των εισηγμένων αφού η ΔΕΗ «κρατάει» σχεδόν το 17% του συνολικού καθαρού δανεισμού (τραπεζικά δάνεια συν υποχρεώσεις από μισθώσεις).  
Εκτός ΔΕΗ απομειώσεις είδαμε και σε μικρές εταιρείες όπως B&F, Κλουκίνας-Λάππας, SATO, Intertech, Doppler, Logismosκ.α.
Ο συνολικός καθαρός δανεισμός ανέρχεται στα 22,3 δισ. ευρώ.
Συνολικά 101 εταιρείες είχαν κέρδη το 2019 και 45 ζημιές.
Image

Image
Image

Image

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com  
www.bankingnews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης