Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γιατί ο Mistakidis μετά από το 5,147% που απέκτησε στην Πειραιώς… αγοράζει Εθνική τράπεζα; - Κυοφορείται deal ή είναι επενδυτική στρατηγική;

Γιατί ο Mistakidis μετά από το 5,147% που απέκτησε στην Πειραιώς… αγοράζει Εθνική τράπεζα; - Κυοφορείται deal ή είναι επενδυτική στρατηγική;
Γιατί αγοράζει ο Mistakidis Πειραιώς και Εθνική τράπεζα;
Ο ελληνικής καταγωγής Aristotelis Mistakidis με ιδιαίτερα υψηλή οικονομική επιφάνεια έκανε αίσθηση όταν πριν λίγο καιρό απέκτησε το 5,147% της τράπεζας Πειραιώς.
Η κίνηση αυτή είχε ένα στόχο να εκμεταλλευτεί την μετοχή της Πειραιώς ως επενδυτική ευκαιρία.
Επένδυσε 27 εκατ και ήδη η αξία των μετοχών που κατέχει προσεγγίζει τα 35 εκατ ευρώ.
Ο Mistakidis διαθέτει ένα οικογενειακό fund με βάση το οποίο προβαίνει σε διάφορες επενδυτικές στρατηγικές και χτίζει επενδυτικές θέσεις σε διάφορες εταιρίες ανά τον κόσμο.
Είναι δισεκατομμυριούχος και έχει επιτυχημένο παρελθόν ως manager και επενδυτής.
Πολλοί στην αρχή υποστήριξαν ότι ο Mistakidis επενδύει στην Πειραιώς φανερώνοντας την επενδυτική του θέση – άπαξ και κατέχει μετοχές που ξεπερνούν το όριο του 5% και υποχρεούται δημοσίευσης – με απώτερο στόχο κάποιο μεγαλεπήβολο στρατηγικό σχέδιο.
Τα ερωτηματικά αυξήθηκαν και τα σενάρια θα πυκνώνουν καθώς με βάση πληροφορίες του bankingnews εσχάτως αγοράζει μετοχές και της Εθνικής τράπεζας υπολογίζεται το ποσοστό του κοντά στο 1,7% ή 15 εκατ μετοχές.
Δεν μπορεί να αποκλειστεί όπως και στην Πειραιώς να φθάσει μετά από κάποιο διάστημα στο 5% ή και υψηλότερα.
Ο Mistakidis έχει κάποιο σχέδιο;
Κυοφορείται deal μεταξύ της Πειραιώς και Εθνικής τράπεζας;
Οι κινήσεις αυτές είναι απλά επενδυτικές τακτικές σε ένα τραπεζικό σύστημα που μπορεί να προσφέρει προστιθέμενη αξία στους μετόχους στο μέλλον;
Τι ακριβώς ισχύει;
Ο Mistakidis ακολουθεί μια τακτική που δεν προσομοιάζει με σχέδιο στρατηγικού επενδυτή.
Αγοράζει από την αγορά, άρα κινείται επενδυτικά και χτίζει σε μετοχές όπου μπορεί να θεωρηθεί ότι υπάρχουν ανοδικά περιθώρια.
Να τονιστεί ότι η ύπαρξη κοινού μετόχου σε δύο τράπεζες δεν σημαίνει ότι πρέπει όλα να οδηγούν σε συγχώνευση.
Να θυμίσουμε ότι ο Paulson κατέχει το 9,23% της Πειραιώς και το 6,3% της Alpha bank, δεν υπήρξε κάποιο deal μεταξύ των δύο τραπεζών παρ΄ ότι κατά καιρούς πριν χρόνια πολλά σενάρια κυκλοφορούσαν.

Υπάρχει πιθανότητα deal μεταξύ Εθνικής και Πειραιώς;

Είναι αληθές ότι κατά καιρούς η κυβέρνηση έχει δεχθεί εισηγήσεις – από συγκριμένους επενδυτικούς οίκους – να υπάρξει συγχώνευση μεταξύ της καλής Πειραιώς με την Εθνική τράπεζα ώστε να δημιουργηθεί μια νέα τράπεζα με σχεδόν 80 δισεκ. δάνεια.
Η πρόταση αυτή μεταξύ άλλων προσκρούσει
1)Στην αναγκαιότητα κάλυψης του κεφαλαιακού ελλείμματος που αθροιστικά θα είναι τεράστιο 5-6 δισεκ. ευρώ
2)Ήδη στην Ελλάδα ο βαθμός συγκέντρωσης των τραπεζών είναι ο μεγαλύτερος διεθνώς, οι 4 μεγάλες τράπεζες ελέγχουν το 95% των μεριδίων αγοράς δανείων και καταθέσεων
3)Η ΕΚΤ έχει αποφασίσει από το 2012 ότι η Ελλάδα πρέπει να έχει 4 συστημικές τράπεζες
4)Κάθε σχέδιο συγχώνευσης όπως απέδειξε το παρελθόν δεν οδηγεί σε αύξηση ισολογισμών, ενεργητικού δεν αυξάνει την αξία στους μετόχους και δεν συμβάλλει θετικά στην εθνική οικονομία.
5)Τα τραπεζικά deals της τελευταίας 10ετίας δεν ήταν θετική εξέλιξη για την οικονομία.
Με βάση αυτές τις παραδοχές ένα deal μεταξύ της Εθνικής και της Πειραιώς δεν είναι πιθανό, υπάρχουν τεράστιας κλίμακας εμπόδια, ένα τέτοιο deal θα κατέληγε σε ναυάγιο για πολλούς εσωτερικούς, θεσμικούς, εποπτικούς, επενδυτικούς και άλλους λόγους.

Γιατί αγοράζει ο Mistakidis Πειραιώς και Εθνική τράπεζα;

Το πιθανότερο σενάριο είναι ο Mistakidis αγοράζει μετοχές της Πειραιώς και εσχάτως της Εθνικής τράπεζας με καθαρά επενδυτικό χαρακτήρα.
Ποντάρει ότι θα αποκομίσει κέρδη από τις μετοχές καθώς το 2021 η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει και οι προοπτικές για το χρηματιστήριο θα είναι ευνοϊκότερες και καλύτερες.
Θα υπάρξουν πολλά σενάρια το επόμενο διάστημα.
Το βασικό σενάριο που θεωρούμε ότι θα επιβεβαιωθεί είναι
-Οι ελληνικές τράπεζες έως τα μέσα του 2021 εξυγιαίνονται, μειώνουν τα προβληματικά δάνεια και προετοιμάζονται για το τέλος του 2021 σε νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
-Οι αυξήσεις κεφαλαίου για ανάπτυξη, για αύξηση των ισολογισμών είναι μονόδρομος, οι επενδυτές να προετοιμάζονται σταδιακά για τις τραπεζικές εξελίξεις γιατί θα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης