Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Συσσώρευση διαρκείας σε τράπεζες και ΧΑ +0,40% στις 641 μον. – Η ανοδικότητα της αγοράς έχει αισθητά μειωθεί – Στο επίκεντρο ο τουρισμός

Συσσώρευση διαρκείας σε τράπεζες και ΧΑ +0,40% στις 641 μον. – Η ανοδικότητα της αγοράς έχει αισθητά μειωθεί – Στο επίκεντρο ο τουρισμός
Ο Γενικός Δείκτης με σωρευτικές απώλειες -30,30% και ο Τραπεζικός Δείκτης -58,87% το α’ 6μηνο του 2020, έχοντας τις χειρότερες επιδόσεις στην Ευρώπη μαζί με την Ισπανία και την Ρωσία
(upd16)Συνεχίστηκε η συσσώρευση στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 641 μονάδες με τις τράπεζες να καταγράφουν κέρδη έως +3% με εξαίρεση την Πειραιώς όπου έκλεισε με απώλειες -3,76% ενώ στηρίξεις πρόσφεραν επιλεγμένοι μη τραπεζικοί τίτλοι του FTSE 25, όπως Motor Oil +3,81%, Aegean +1,88%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +1,49%..
Κύριο χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης ήταν η έντονη μεταβλητότητα στις τράπεζες ενώ η όποια προσπάθεια της αγοράς να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα δεν πείθει ...γιατί δεν συνοδεύεται από την απαιτούμενη αύξηση των συναλλαγών.
Εν τω μεταξύ, παραμένει η επιφυλακτικότητα των επενδυτών
για ανάληψη νέου ρίσκου με αφορμή την αύξηση των κρουσμάτων του Covid -19 με τον φόβο για ένα νέο lockdown ενώ δεν είναι υποστηρικτικό και το κλίμα στις διεθνείς αγορές.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στη σημερινή ημερομηνία 1/7 καθώς αποτελεί ορόσημο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας με το άνοιγμα των συνόρων σηματοδοτώντας επί της ουσίας το πλήρες άνοιγμα του τουρισμού.
Από την άλλη, και ενώ η πορεία του τουρισμού θα κρίνει το που θα κλείσει για το 2020 η ύφεση και το πόσο βαρύ θα είναι το αποτύπωμα της κρίσης στην ελληνική οικονομία, αγωνία εκφράζουν και οι επιδημιολόγοι για το τι θα σημάνει αυτό το άνοιγμα των πυλών της χώρας και στη δημόσια υγεία.
Μπορεί η κυβέρνηση και η χώρα συνολικά να χειρίστηκε με τον καλύτερο τρόπο την πανδημία και να έγινε η Ελλάδα παράδειγμα για άλλες χώρες, το ελληνικό χρηματιστήριο όμως δε μπόρεσε να σηκώσει κεφάλι και δεν ακολούθησε την αντίδραση άλλων χωρών .
Μάλιστα ενώ τα κρούσματα στην Ελλάδα μειώνονταν και στο εξωτερικό παρέμεναν σε υψηλά επίπεδα ή και αυξάνονταν το ΧΑ δεν μπορούσε να ξεπεράσει με αποφασιστικότητα τις 650 μονάδες και να κοιτάξει υψηλότερα.
Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το α΄εξαμήνο του 2020 σωρευτικές απώλειες -30,30% ενώ ο Τραπεζικός Δείκτης -58,87% έχοντας στην Ευρώπη τις χειρότερες επιδόσεις μαζί με την Ισπανία και την Ρωσία
Στο ίδιο διάστημα μεγάλες αγορές της Ευρώπης καταγράφουν σημαντικά μικρότερες απώλειες με το γερμανικό δείκτη για παράδειγμα να υποχωρεί 8,5% περίπου και το γαλλικό κατά 17%.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 641 μονάδες κρατώντας προς το παρόν την πρώτη στήριξη των 630 μονάδων ενώ δεν έχει διαφύγει ο κίνδυνος των 600 μονάδων και με τις 650-660 μονάδες να αποτελούν ισχυρή αντίσταση.
Στις τράπεζες, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Alpha Bank +3,17% και ακολούθησαν Εθνική +2,48% και Eurobank +2,18% ενώ με απώλειες -3,76% έκλεισε η Πειραιώς με χαμηλό ημέρας -5,03%
Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισαν Motor Oil +3,81% και Αegean +1,88% ενώ οι  μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν σε Φουρλής -5,65% και ΟΛΠ -3% ....
Οι προσφορές για το ομολογιακό δάνειο έως 500 εκατ ευρώ της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ολοκληρώνονται σήμερα Τετάρτη  1 Ιουλίου 2020 με εκτιμώμενο επιτόκιο 2,7% με 2,8% με έντονο το ενδιαφέρον από διεθνείς επενδυτές, εγχώριους επενδυτές και  θεσμικά χαρτοφυλάκια ενώ η υπερκάλυψη αναμένεται να φθάσει στα 750 με 880 εκατ ευρώ το οποίο  θεωρείται μεγάλη επιτυχία άπαξ και η συγκυρία δεν είναι και η καλύτερη.
Επίσης, ανοδικά κινείται η Lamda με τους επενδυτές να εμφανίζονται αισιόδοξοι για την εκκίνηση των έργων στο Ελληνικό αλλά και για την ομολογιακή έκδοση που ετοιμάζει η εισηγμένη ύψους 320 εκατ. ευρώ.
Στα τραπεζικά νέα, πριν λίγο καιρό ο ελληνικής καταγωγής Aristotelis Mistakidis με ιδιαίτερα υψηλή οικονομική επιφάνεια απέκτησε το 5,1472% της τράπεζας Πειραιώς επενδύοντας  27 εκατ και ήδη η αξία των μετοχών που κατέχει προσεγγίζει τα 35 εκατ ευρώ.
Τα ερωτηματικά αυξήθηκαν και τα σενάρια θα πυκνώνουν καθώς με βάση πληροφορίες του bankingnews εσχάτως αγοράζει μετοχές και της Εθνικής τράπεζας υπολογίζεται το ποσοστό του κοντά στο 1,7% ή 15 εκατ μετοχές.
Το πιθανότερο σενάριο είναι ο Mistakidis αγοράζει μετοχές της Πειραιώς και εσχάτως της Εθνικής τράπεζας με καθαρά επενδυτικό χαρακτήρα.
Από την άλλη οι φήμες για ένα deal μεταξύ της Εθνικής και της Πειραιώς προσκρούει σε τεράστιας κλίμακας εμπόδια, ένα τέτοιο deal θα κατέληγε σε ναυάγιο για πολλούς εσωτερικούς, θεσμικούς, εποπτικούς, επενδυτικούς και άλλους λόγους.
Εν τω μεταξύ, με ένα πολύ εύστοχο τρόπο ο υφυπουργός οικονομικών Γιώργος Ζαββός ενταφίασε τα σχέδια για την bad bank… σε εθνικό επίπεδο – λύση που προωθεί η ΤτΕ – η οποία θα επιφέρει δημοσιονομικό κόστος 10 δισεκ. ευρώ.
Παράλληλα έστειλε ένα μήνυμα στους μετόχους των τραπεζών ότι θα πληρώσουν την εξυγίανση και θα στηρίξουν την ανάκαμψη των τραπεζών και όχι οι φορολογούμενοι.
Ο Ηρακλής είναι η μοναδική λύση για την μείωση των NPEs καθώς οι τράπεζες τιτλοποιούν προβληματικά δάνεια και το ελληνικό δημόσιο εγγυάται τα κύρια ομόλογα που εκδίδουν οι τράπεζες.
Όμως όπως έχει αναλυθεί οι αυξήσεις κεφαλαίου θα υλοποιηθούν πρωτίστως από τις τράπεζες που έχουν καθαρίσει τους ισολογισμούς τους.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το 2021 θα είναι μια χρονιά σταθμός για τις ελληνικές τράπεζες καθώς οι τράπεζες θα εξυγιανθούν από τα προβληματικά δάνεια και θα σχεδιάσουν τις νέα αυξήσεις κεφαλαίου οι οποίες είναι
Βελτίωση καταγράφεται στην ελληνική αγορά ομολόγων με το νέο 10ετές ελληνικό ομόλογο να βρίσκεται στο 1,17% - τιμή έκδοσης 1,57% στις 9 Ιουνίου 2020 - ενώ το ιταλικό 10ετές κινείται σταθεροποίητικα στο 1,334  και με το μεταξύ τους spread στις -17 μονάδες βάσης...
Σταθεροποίηση  καταγράφεται και στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 146 μονάδες  - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6692 μονάδες βάσης

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με ήπιες ανοδικές τάσεις ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,27% και ο Τραπεζικός Δείκτης στο +0,19%.
Λίγο μετά τις 12:30 με Αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες με την Εθνική στο +3,12%...αλλά και στην πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, όπως Lamda, ΓΕΚΤΕΡΝΑ..ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +2,47% και ο Γενικός Δείκτης στο +1,15%..
Περί τις 15:00 με πιέσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Πειραιώς -5,03% αλλά και στην πλειονότητα των μη τραπεζικών τίτλων του FTSE 25 ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,67% και ο Γενικός Δείκτης στο -0,65%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,40% στις 641 μονάδες έχοντας υψηλό στις 646,26 μονάδες και χαμηλό 634,77 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips..   
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 46 εκατ. ευρώ, ο όγκος 36 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 29 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένη συναλλαγή αξίας 396 χιλ. ευρώ και όγκου 580 χιλ. τεμαχίων διακίνησε η Alpha Bank

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 641 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 650 -660 μονάδες και ακολουθούν οι 680-690 μονάδες
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 630 μονάδες και ακολουθούν οι 600 μονάδες
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 370 μονάδες, διασπώντας την πρώτη αντίσταση των 360-365 μονάδων και ακολουθούν οι 380 και οι 400 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 350 μονάδες και ακολουθούν οι 330 μονάδες .

Τραπεζικά νέα

Η διοίκηση Παύλου Μυλωνά στην Εθνική τράπεζα έχει κριθεί ιδιαίτερα αποτελεσματική θέτοντας ένα διττό στόχο.
1) Η Εθνική δεν θα ακολουθήσει το μοντέλο της απόσχισης δραστηριοτήτων τύπου Eurobank αλλά θα προβεί σε τιτλοποίηση την οποία θα μεταβιβάσει για διαχείριση σε κάποια από τα υφιστάμενα σχήματα διαχείρισης προβληματικών δανείων όπως η DoValue Ελλάδος κ.α.
Σε κάθε περίπτωση ο δείκτης NPEs θα μειωθεί στο 15% με προοπτική να υποχωρήσει στο 5% στο τέλος του 2021 δηλαδή περαιτέρω μείωση 3 δισεκ. προβληματικών δανείων.
Η Εθνική στο τέλος του 2021 θα βρίσκεται στο 5% κοντά στον μέσο όρο των NPEs στο 3,5% της Ευρώπης αρκεί να μην υπάρξει έξαρση των προβληματικών δανείων λόγω ύφεσης και κορωνοιού.  
2) Η Εθνική τράπεζα θα ήθελε να πάρει παράταση στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής για το 2021 αλλά αυτό δεν φαίνεται πιθανό με τις τωρινές παραδοχές.
Άρα θα πρέπει η διοίκηση της Εθνικής να δρομολογήσει την πώληση στο CVC που ωστόσο είχε προσφέρει 480 εκατ στην αρχική φάση της διαδικασίας.
Η Εθνική θα επιχειρήσει νέα παράταση – θα επιχειρήσει εκ νέου την προσπάθεια – αλλά εάν αυτό δεν καταστεί εφικτό, τότε το Φθινόπωρο του 2020 θα πουλήσει την Εθνική Ασφαλιστική στο CVC που έχει εξαγοράσει ιδιωτικά θεραπευτήρια έναντι 430 εκατ ευρώ.
Να τονιστεί ότι η Εθνική τράπεζα έχει διενεργήσει πρόβλεψη 500 εκατ για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής οπότε εάν την πουλήσει 430 εκατ θα εγγράψει μια οριακή ζημία.
Θα μειώσει το μέσο σταθμισμένο ενεργητικό και ταυτόχρονα θα απαλλαγεί από τις εποπτικές υποχρεώσεις.

H επικαιρότητα

Δυσοίωνα είναι τα μηνύματα από την παγκόσμια «μάχη» κατά του κορωνοϊού, καθώς αν και έχουν περάσει 6 μήνες από το ξέσπασμα της επιδημίας, τα κρούσματα και οι θάνατοι εξακολουθούν να αυξάνονται ραγδαία.
Είναι χαρακτηριστικό πως κατά μέσο όρο τον Ιούνιο, αναφέρονταν περισσότεροι από 4.700 θάνατοι το 24ωρο, κάτι που σημαίνει ότι 196 άνθρωποι έχαναν τη ζωή τους την ώρα ή ένας άνθρωπος κάθε 18 δευτερόλεπτα..
Εν τω μεταξύ, το τελευταίο 24ωρο οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως κατέγραψαν τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων (περισσότερα από 47.000) που έχει καταγραφεί σε μια ημέρα από την έναρξη της πανδημίας και ότι ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε και πάλι τους 1.000 (κάτι που είχε να συμβεί από τις 10/6) τη στιγμή που ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ Αnthony Fauci υποστηρίζει πως αν δεν ληφθούν μέτρα σε ομοσπονδιακό επίπεδο, ο αριθμός των κρουσμάτων θα φτάσει τα 100.000 την ημέρα.
Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση στη Λατινική Αμερική, η οποία έχει ήδη ξεπεράσει σε αριθμό κρουσμάτων την Ευρώπη, ο Ιούνιος ήταν ο χειρότερος μήνας για την Ινδία όσον αφορά την εξέλιξη της πανδημίας ,στην Κίνα, αν και μειώθηκαν δραστικά οι νέες μολύνσεις, παραμένει το lockdown στην επαρχία της Anxin (σε απόσταση λιγότερη των 100 χιλιομέτρων από το Πεκίνο) όπου και θα σφραγιστούν κατοικίες και χωριά μέχρι νεωτέρας ενώ στην Αυστραλία σε lockdown μπαίνουν από σήμερα 1/7 περίπου 300.000 κάτοικοι της Μελβούρνης ενώ σε lockdown έχει τεθεί και το Λέστερ στην κεντρική Αγγλία.
Την ίδια στιγμή η Ευρώπη ανοίγει από σήμερα τα σύνορα της και σε πολίτες 14 τρίτων – χωρών (ανάμεσα τους Καναδάς, Ιαπωνία, Νότια Κορέα) σε μια προσπάθεια να σώσει ότι σώζεται από την φετινή τουριστική σεζόν σε μια προσπάθεια να περιορίσει τον αντίκτυπο της κρίσης στην οικονομία.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί προσεγγίζουν τους 512.000 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 10,5 εκατομμύρια, ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και έχουν θεραπευτεί, είναι περίπου 5,4 εκατομμύρια.
Το απόλυτο crash test για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και της δημόσιας υγείας τους επόμενους μήνες αποτελεί το σημερινό άνοιγμα των συνόρων που επί της ουσίας σηματοδοτεί και το πλήρες άνοιγμα του τουρισμού.
Για σήμερα Τετάρτη 1 Ιουλίου είναι προγραμματισμένες 104 πτήσεις, αριθμός που θεωρείται ο χαμηλότερος των τελευταίων δεκαετιών ενώ είναι ενδεικτικό ότι τον περσινό Ιούλιο οι αφίξεις έφταναν κατά μέσο όρο τις 670.
Την ίδια στιγμή, σχεδόν τα μισά ξενοδοχεία δεν έχουν ανοίξει με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για πληρότητες της τάξης του 20% τον Ιούλιο.
Σε κάθε περίπτωση όμως τα αρνητικά αυτά στοιχεία και δεδομένα έχουν συνεκτιμηθεί και το κύριο βάρος δίνεται αφενός στο να γίνει ένα ακόμα κρίσιμο βήμα προς την επιστροφή σε κανονικούς ρυθμούς και αφετέρου να σωθεί ότι σώζεται από τη φετινή τουριστική χρονιά.
Και ενώ η πορεία του τουρισμού θα κρίνει το που θα κλείσει για το 2020 η ύφεση και το πόσο βαρύ θα είναι το αποτύπωμα της κρίσης στην ελληνική οικονομία, αγωνία εκφράζουν και οι επιδημιολόγοι για το τι θα σημάνει αυτό το άνοιγμα των πυλών της χώρας και στη δημόσια υγεία.
Μέχρι στιγμής και παρά τα διάσπαρτα ανά την Ελλάδα κρούσματα, η επιδημιολογική εικόνα της χώρας είναι εξαιρετική και πλήρως ελεγχόμενη.
Ωστόσο, όλοι οι επιστήμονες προειδοποιούν πως με την έλευση χιλιάδων τουριστών, θα αυξηθούν σημαντικά και τα κρούσματα.
Αν μη τι άλλο πρόκειται για μια τεράστια πρόκληση και οι πρώτες εκτιμήσεις για το πώς τα πήγε η Ελλάδα απέναντι σε αυτήν, θα πρέπει να αναμένονται σε δύο εβδομάδες.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα ανέρχεται σε 3.409 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 192.

Μεικτές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα Τετάρτη 1/7 οι ασιατικές αγορές, μετά τα κέρδη που σημειώθηκαν στη Wall Street, καθώς η προσοχή των επενδυτών παρέμεινε εστιασμένη γύρω από τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία που αφορούν την Κίνα και την Ιαπωνία.
Ειδικότερα, η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου στην Κίνα σκαρφάλωσε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι μηνών τον Ιούνιο του 2020, δεχόμενη ώθηση από την αυξημένη εγχώρια ζήτηση με τον δείκτης PMI στις 51,2 μονάδες, έναντι 50,7 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα σημειωθεί οριακή επιβράδυνση στις 50,5 μονάδες.
Στην Ιαπωνία, παρά το γεγονός ότι η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου για τον Ιούνιο του 2020 απομακρύνθηκε από τα χαμηλά έντεκα ετών στα οποία είχε υποχωρήσει τον προηγούμενο μήνα, η παραγωγή και η ζήτηση στον κλάδο παραμένουν υποτονικές.
Ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 40,1 μονάδες, έναντι 37,8 μονάδων τον Μάιο του 2020, παραμένοντας ωστόσο κάτω από τη ζώνη των 50 μονάδων, η οποία διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,75%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο +1,38%, ο δείκτης S&P/ ASX 200 στην Αυστραλία στο+0,62% ενώ ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα έκλεισε με οριακή πτώση -0,08%.
Το χρηματιστήριο στο Χονγκ Κονγκ ήταν κλειστό λόγω αργίας.

Νευρικότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Νευρικότητα καταγράφεται σήμερα Τετάρτη 30/6 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στις ΗΠΑ να περιορίζει την αισιοδοξία εν όψει της δημοσιοποίησης μιας σειράς οικονομικών στοιχείων.
Νωρίτερα είχε προκύψει τεχνικό πρόβλημα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα διαπραγμάτευσης Xetra.
Τα τεχνικά προβλήματα επηρέασαν τις συναλλαγές στα χρηματιστήρια της Bιέννης, της Λουμπλιάνα, της Πράγας, της Βουδαπέστης, του Ζάγκρεμπ, της Μάλτας και της Σόφιας, τα οποία χρησιμοποιούν το σύστημα Xetra T7, δήλωσε εκπρόσωπος της Deutsche Boerse.
Περαιτέρω βελτίωση κατέγραψε η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (1/7) στοιχεία της Markit, καθώς οι χώρες της ενιαίας νομισματικής ένωσης προχώρησαν σε περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.
Ειδικότερα, ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 47,4 μονάδες, έναντι 39,4 μονάδων τον Μάιο του 2020, γεγονός που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών.
Στη Γερμανία τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν έδειξαν σημαντική αύξηση των λιανικών πωλήσεων τον Μάιο, αντανακλώντας την ανάκαμψη στην ιδιωτική κατανάλωση μετά την άρση των περιορισμών που επιβλήθηκαν λόγω του κορονοϊού.
Αργότερα σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν στοιχεία για την ανεργία στη Γερμανία καθώς και για τη μεταποιητική δραστηριότητα και την απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα στις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +0,04%, ο CAC στο Παρίσι στο +0,20%, ο MIB στο Μιλάνο στο +0,08%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,40% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο +0,30%..
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,40%, ο S&P στο +0,50% και ο Nasdaq στο +0,40% ενώ το ETF GREC κινείται στο -0,20% (19,72 δολ.).

Μεικτά πρόσημα στις τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα - Πιέσεις στην Πειραιώς -3,76%

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι τράπεζες με έντονη μεταβλητότητα σε όλη την διάρκεια της συνεδρίασης, με την Πειραιώς να κλείνει με απώλειες -3,76% και με τις συναλλαγές να παραμένουν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα .
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,2790 ευρώ, με άνοδο +2,48% με όγκο 7,16 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,17 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,6830 ευρώ, με άνοδο +3,17%, με όγκο 9,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,05 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 14/5/2020 στα 0,4860 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,5110 ευρώ, με πτώση -3,76% με όγκο 1,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 660 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,4169 ευρώ, με άνοδο +2,18% με όγκο 9,9 εκατ. τεμάχια  και κεφαλαιοποίηση 1,55 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,6390 ευρώ, με πτώση -0,16% και με κεφαλαιοποίηση 285 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,2085 ευρώ, με πτώση -0,71% και όγκο 297 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 96 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 12,68 ευρώ, με άνοδο +0,32% και κεφαλαιοποίηση 252 εκατ. ευρώ.

Aνοδικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Με ανοδικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Motor Oil, Aegean, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Mυτιληναίος.....
Στον αντίποδα με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν Φουρλής και ΟΛΠ.
H Coca Cola έκλεισε  στα 22,30 ευρώ με πτώση -0,45% και κεφαλαιοποίηση στα 8,26 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε  στα 12,03 ευρώ, με άνοδο +0,17% και αποτίμηση 5,66 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 3,4640 ευρώ, με άνοδο +0,41% και αποτίμηση 804 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,2950 ευρώ, με άνοδο +0,88% και κεφαλαιοποίηση 532 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,3950 ευρώ με πτώση -0,59% και αποτίμηση 2,81 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 10,64 ευρώ, αμετάβλητος και κεφαλαιοποίηση 877 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,93 ευρώ, με πτώση -0,34% και κεφαλαιοποίηση 1,81 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 12,80 ευρώ, με άνοδο +3,81% και κεφαλαιοποίηση 1,42 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 7,38 ευρώ με άνοδο +1,37% και κεφαλαιοποίηση 1,05 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 15,95 ευρώ με πτώση -0,31% και κεφαλαιοποίηση 2,17 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,85 ευρώ, με πτώση -1,72% και κεφαλαιοποίηση 730 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,01 ευρώ, με πτώση -5,65% και κεφαλαιοποίηση 209 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0603 ευρώ, με άνοδο +0,17% και κεφαλαιοποίηση 57 εκατ. ευρώ.

Βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 1,17% και το Ιταλικό 1,34% και το μεταξύ τους spread -17 μονάδες βάσης  

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 1 Ιουλίου 2020 στα ελληνικά ομόλογα
καθώς θετικά επέδρασαν τα αποτελέσματα της σημερινής δημοπρασίας εξάμηνων εντόκων του ΟΔΔΗΧ όπου το επιτόκιο σημείωσε βουτιά στο 0,13% από 0,25% που ήταν στην αντίστοιχη δημοπρασία του Ιουνίου.
Από την άλλη, η ΕΚΤ έχει αγοράσει ελληνικά ομόλογα 6 δισεκ. δυνητικά μπορεί να φθάσει στα 20-21 δισεκ. αλλά δύσκολα προσφέρονται οι ελληνικοί τίτλοι για πώληση.
Το νέο 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,17% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,33%4
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,21% με το αμερικανικό 10ετές 0,68% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -17 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 68 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 108,46 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,30% με απόδοση αγοράς 0,29% και απόδοση πώλησης 0,31%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 108,13 μονάδες βάσης και απόδοση 0,33%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 110,96 μονάδες βάσης και απόδοση 0,49% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,28%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 112,39 μονάδες βάσης και απόδοση 0,65% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 106,42 μονάδες βάσης και απόδοση 0,78%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 107,10 μονάδες βάσης και απόδοση 0,92%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.  
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 119,83 μονάδες βάσης και απόδοση 1,02% με απόδοση αγοράς 1,03% και απόδοση πώλησης 1,01%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 122,45 μονάδες βάσης και απόδοση 1,15% με απόδοση αγοράς 1,16% και απόδοση πώλησης 1,14%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 έχει μέση τιμή 102,54 και μέση απόδοση 1,16% με απόδοση αγοράς 1,17% και απόδοση πώλησης 1,18%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 130,27 μονάδες βάσης και απόδοση 1,28%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 107,65 μονάδες βάσης και 1,30% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 137,93 μονάδες βάσης και απόδοση 1,42%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 147,85 μονάδες βάσης και απόδοση 1,57%
Το ιστορικό χαμηλό 1,70% σημειώθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 158 μονάδες βάσης από 165 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 146 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6.692 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,46% ή 146 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση στα ομόλογα της ευρωζώνης

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νότιας Ευρώπης
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 1 Ιουλίου 2020 στο 1,34%.  
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 30/6/2020 στο -0,41% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,05% με το ιστορικό χαμηλό -0,24% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,49% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,50% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,34% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,91%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης