Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Για λόγους σύγκρουσης συμφερόντων απομακρύνεται ο εκπρόσωπος του ΧΑ από το Δ.Σ της Ε.Κ.

tags :
Για λόγους σύγκρουσης συμφερόντων απομακρύνεται ο εκπρόσωπος του ΧΑ από το Δ.Σ της Ε.Κ.
Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς ο λόγος αυτής της αλλαγής είναι ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών είναι εποπτευόμενος φορέας
Με τον Νομοσχέδιο, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή περί εταιρικής διακυβέρνησης και συγκεκριμένα στο άρθρο 78 της εισηγητικής έκθεσης , απομακρύνεται ο εκπρόσωπος του Χρηματιστηρίου Αθηνών από το ΔΣ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και αντικαθίσταται με τον εκπρόσωπο της ΕΛΤΕ, επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα του BN.
Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς ο λόγος αυτής της αλλαγής είναι ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών είναι εποπτευόμενος φορέας.
Στην αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών που είναι πλέον τόπος αγοράς (market place) διαπραγματεύονται μετοχές και ομόλογα εντός της οργανωμένης αυτής αγοράς .
Όμως η εξέλιξη των χρηματοοικονομικών προϊόντων είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχουν και να διαπραγματεύονται πλήθος προϊόντων εκτός οργανωμένης αγοράς του Χρηματιστηρίου όπως είναι τα forex , τα CFDs, τα δομημένα ομόλογα και προϊόντα (structures) , τα διεθνή ομόλογα (κρατικά ή ιδιωτικά), σημειώνουν στελέχη της αγοράς, τα οποία βλέπουν με θετική ματιά την εξέλιξη της εισόδου της ΕΛΤΕ στο Δ.Σ. της κεφαλαιαγοράς.
Ο τζίρος των εκτός χρηματιστηρίου προϊόντα είναι πολλαπλάσιος, σημειώνουν τα ίδια στελέχη.
Όταν ερχόντουσαν τέτοιες υποθέσεις προϊόντων εκτός ΧΑ στο Δ.Σ. της Ε.Κ. , ο εκπρόσωπος του Χ.Α. ήταν αρνητικός και αυστηρός διότι αυτά τα προϊόντα εκτός οργανωμένης αγοράς είναι ανταγωνιστικά των προϊόντων του Χ.Α. που είναι μετοχές και ομόλογα .
Τα χρηματοοικονομικά προϊόντα καθορίζονται από την οδηγία MIFID II που ενσωματώθηκε στην Ελλάδα με τον Νομό 4514/2018 . Σε αυτόν τον Νόμο 4514/2018 , παρατηρείται ότι τα προϊόντα που διαπραγματεύονται στο Χ.Α. είναι ελάχιστα σε σχέση με τα υπόλοιπα .
Οι λόγοι σύγκρουσης συμφερόντων έχουν μεγάλη προτεραιότητα, σπουδαιότητα στην Ε.Ε. σχολιάζουν παράγοντες του ΧΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης