Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Ανοδικά με μεταβλητότητα – Ποια μικρομεσαία τράβηξαν ενδιαφέρον

tags :
Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Ανοδικά με μεταβλητότητα – Ποια μικρομεσαία τράβηξαν ενδιαφέρον
ΑΓΟΡΑ: Μεταβλητότητα και στις αγορές του εξωτερικού, με τεχνικά προβλήματα ο Γερμανός και άλλοι και εμείς τελικά καταφέραμε και κλείσαμε με άνοδο 0,4% και χαμηλό τζίρο. Οι τράπεζες βοήθησαν όπως και η Motor Oil. Υστέρησε από τις τράπεζες η Πειραιώς.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Μήπως εκεί στο νομοσχέδιο για την εταιρική διακυβέρνηση να δώσουν στις εισηγμένες και ένα πρότυπο για το πως να φτιάχνουν η δομή των λογιστικών καταστάσεων; Γιατί, να ψάχνουμε τα EBITDA και να μην υπάρχουν κάπου, δε το θεωρούμε μικρό.

Για ένα μεγάλο αριθμό εισηγμένων δυστυχώς, δεν υπάρχουν «σημαντικά γεγονότα» εκτός από τη γενική συνέλευση. Για μια ολόκληρη δηλαδή χρήση οι διοικήσεις δεν είχαν κάτι να πουν στους επενδυτές και στους μετόχους.

Ένα στοιχείο που επίσης αξίζει, είναι η ανάλυση των αποσβέσεων των περιουσιακών στοιχείων. Από επενδύσεις ούτε καρέκλα πρόσθεσαν στα πάγιά τους εδώ και χρόνια. Να βλέπεις έπιπλα με αξία κτήσης 3 εκατ. ευρώ και σήμερα να κάνουν 50 χιλ. ευρώ. Τέτοια χάλια!

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: Επειδή «τρελάθηκαν» πολλοί σήμερα για το που πήγε το ένα και το άλλο κονδύλι στον ισολογισμό… Για να γίνει αντιληπτό τι ακριβώς έχει συμβεί, θα πρέπει οι επενδυτές να διαβάσουν τα παρακάτω όπως αναφέρονται στη λογιστική κατάσταση. Με απλά λόγια είναι σα να λέμε πως έχει γίνει αποτύπωση σα να έχει «φύγει» το συγκρότημα από τον όμιλο αλλά δεν έχουν μπει τα λεφτά και να έχει ολοκληρωθεί ο τελικός έλεγχος που θα μάθουμε στο εξάμηνο προφανώς.

Πιο συγκεκριμένα: Η Διοίκηση του Ομίλου με γνώμονα την αρτιότερη αποτύπωση της χρηματοοικονομικής θέσης του Ομίλου και της Εταιρείας στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις της χρήσης 2019 προσδιόρισε τα περιουσιακά στοιχεία (συγκρότημα Πόρτο Καρράς και συμμετοχές μητρικής) σε εύλογες αξίες έτσι όπως αυτές προσδιορίζονται πλέον από το τίμημα που είχε την πρόθεση ο υποψήφιος αγοραστής να πληρώσει και όπως αυτό προσδιορίστηκε στη δεσμευτική προσφορά που ήταν σε ισχύ την 31η Δεκεμβρίου 2019 και όχι μέσω μοντέλων αποτιμήσεων που κατά πάγια πολιτική ακολουθούσε.

Η αξία του συγκροτήματος για τα μεν πάγια προσδιορίστηκε με βάση την αξία που οδήγησε στην κατάρτιση του ΜοU (προσαυξημένη κατά τις επιχορηγήσεις και τις αναβαλλόμενες φορολογικές υποχρεώσεις που σχετίζονται με τα πάγια) ενώ για τις συμμετοχές προσάρμοσε την αξία αυτή με τα αποθέματα και ταμειακά διαθέσιμα & ισοδύναμα (+) και υποχρεώσεις (-) της 31η Δεκεμβρίου 2019.

ΟΛΥΜΠ: Η αξία που προέκυψε από το ΜοU και στην οποία αποτιμήθηκε το συγκρότημα την 31/12/2019 και απεικονίζεται στο κονδύλι των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων «μη κυκλοφορόντα περιουσιακά στοιχεία κατεχόμενα προς πώληση» ανέρχεται σε € 229 εκ (μικτή αξία : €276 εκ).

Το Αρχικό Προσαρμοσμένο Τίμημα Συναλλαγής (€ 189 εκ ή €135 εκ αφαιρώντας την υποχρέωση προς την Fortress) έτσι όπως συμφωνήθηκε και περιλαμβάνεται στο σχέδιο Σύμβασης Αγοράς και Πώλησης Μετοχών δεν αποτυπώθηκε στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις της χρήσης 2019 καθώς η μείωση αυτή είναι επίπτωση της πανδημίας Covid-19, η εξάπλωση της οποίας συνέβη στις αρχές του 2020 και δεν φαίνεται να παρέχει ενδείξεις για μια κατάσταση που υπήρχε στο τέλος της περιόδου αναφοράς, δηλαδή την 31η Δεκεμβρίου 2019.

Συνεπώς, είναι ένα μη διορθωτικό γεγονός και θα επηρεάσει τα μεγέθη των χρηματοοικονομικών καταστάσεων του 2020. Το τελικά τίμημα θα προσαρμόσει το Αρχικό Προσαρμοσμένο Τίμημα Συναλλαγής με τα προσδιορισμένα από ανεξάρτητο σύμβουλο αποθέματα, ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα (+) και υποχρεώσεις (-) της κάθε θυγατρικής εταιρείας κατά την 15/04/2020.

ΟΛΥΜΠ (Ι): Η διοίκηση έχει μία δεύτερη ευκαιρία και πρέπει να αποφασίσει: Ή να μοιράσει τα λεφτά και να μείνει με λίγα περιουσιακά στοιχεία ή να αρχίσει εξαγορές και να φτιάξει μία σωστή επιχειρηματική δραστηριότητα. Αλλά σωστές εξαγορές, με καλό τίμημα, τζίρο και κέρδη. Θα μπορούσε με τα κεφάλαια που θα έχει να αυξήσει και λίγο δανεισμό και να κάνει ένα ωραίο όμιλο. Αν αρχίσει βέβαια πάλι τα ίδια τότε…

Τώρα το τι έγινε με τη μετοχή για κάποιους λόγους πήγε αρκετά πάνω στο άνοιγμα. Όμως η στήλη έχει γράψει εδώ και μέρες για τον πωλητή με το μηχανάκι. Και γράψαμε πως περιμένουμε να δούμε, γιατί ακούμε ότι έχει και άλλα. Κάποιοι όπως φαίνεται τον βοήθησαν να πουλήσει ψηλά σήμερα. Εδώ κάπου όμως θα πρέπει να τελειώνει…

Η μετοχή αφού έκλεισε το gap στα 1,50 ευρώ προσπαθεί να απομακρυνθεί. Με όγκο σήμερα 163 χιλ. τεμάχια, πήγε στα 1,7040 ευρώ και στα 1,60 ευρώ. Τελικά έκλεισε στα 1,6320 ευρώ με άνοδο 4,62% και αποτίμηση 66 εκατ. ευρώ, που φυσικά και είναι χαμηλή.

ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ: Όπως παρατηρούμε στη λογιστική κατάσταση ο «αμερικανός» που είχε πάρει το πακέτο από την κα Κυριακούλη, έχει πουλήσει μετοχές το 2019 μειώνοντας το ποσοστό του από 7,6449% σε 6,26%. Βγαίνουν κομμάτια στους πωλητές. Στα 1,1150 ευρώ και στο -1,76% με αποτίμηση 8,4 εκατ. ευρώ.

ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ: Ξανά πάνω λόγω αποτελεσμάτων. Συμπλήρωσε τρεις ανοδικές. Θα λέγαμε πως το περιθώριο ανόδου μειώνεται πλέον μετά το σημερινό limit up. Με βάση τα τωρινά στοιχεία του ισολογισμού. Στο +20% και στα 0,1920 ευρώ με όγκο 28 χιλ. τεμάχια και τους αγοραστές να ζητάνε άλλα 41 χιλ. τεμάχια.

PERFORMANCE: Δυνατά και εδώ τα αποτελέσματα και φαίνεται πως η ΕΝ.Α έχει καλές εταιρείες πληροφορικής. Κάποιες προβιβάστηκαν ήδη στη μεγάλη κατηγορία. Στο +18,88% και στα 3,40 ευρώ με αποτίμηση 13,3 εκατ. ευρώ

ΒΙΟΤΕΡ- DIONIC: Άλλες δύο εταιρείες έχασε σήμερα το ΧΑ. Αν προσθέσουμε τις ΑΕΓΕΚ και Δούρο γίνονται 4. Ελπίζουμε να ξαναμπούν, αν και για να πούμε την αλήθεια, το μέλλον τους δεν είναι και τόσο καλό. Αν όχι για όλες για τις περισσότερες από αυτές.

ΤΖΙΡΑΚΙΑΝ: Το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε πως βγαίνουν μεγάλες πωλήσεις για τα δεδομένα της. Η μετοχή βρίσκεται χαμηλά αλλά θα θυμίσουμε πως είχε κάνει ένα τεράστιο ράλι. Την είχαμε εντοπίσει τότε με τη μετατροπή υποχρεώσεων σε μετοχές με υψηλή τιμή και χαμηλό dilution. Πήγε από μερικά σεντς στα 4 ευρώ και βάλε.

Πάνω από τα 2 ευρώ τη θεωρούσαμε δίκαια αποτιμημένη. Πήγε σήμερα στα 1,50 ευρώ και έκλεισε με μικρή άνοδο 1,88% και στα 1,8950 ευρώ. Με αποτίμηση 2,8 εκατ. ευρώ και κάτω από τα 2 ευρώ θα ρίξουμε μια ματιά. Η καθαρή θέση υποχώρησε σημαντικά στα 3,6 εκατ. ευρώ από 6,1 εκατ. ευρώ. Μιλάμε για μεγάλη μείωση. Αυτή και μόνο η εξέλιξη μας αρκεί για να δικαιολογήσουμε την πτώση στο ταμπλό.

Δεν υπάρχει πλέον το discount. Οι τραπεζικές υποχρεώσεις είναι κάπου 12 εκατ. ευρώ και στο ταμείο υπήρχαν στο τέλος του 2019 λιγότερα από 180 χιλ. ευρώ.

ΑΝΕΚ: Ομολογίες μετατρέπονται σε μετοχές αλλά σε τιμή πολλαπλάσια της τρέχουσας. Διπλή χασούρα για τις τράπεζες. Σταγόνα στον ωκεανό τα χρήματα μπροστά στο συνολικό δανεισμό. Για να δούμε τα τελικά ποσοστά πως θα διαμορφωθούν. Στο -9% και στα 0,04 ευρώ με όγκο 52 χιλ. τεμάχια και ανεκτέλεστο στους πωλητές.

ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ: Αυτή έκοβε μέρισμα σήμερα 0,02 ευρώ και όχι η Πλαίσιο όπως γράψαμε στο σχόλιο για το άνοιγμα του ΧΑ. Αύριο κόβει η Πλαίσιο επίσης 0,02 ευρώ.

ΕΛΤΟΝ: Με όγκο 21 χιλ. τεμάχια έκλεισε στα 1,31 ευρώ και στο -1,87%. Η αποτίμηση στα 35 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
George.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr  


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης