Τελευταία Νέα
Speculator

Οικονομικές καταστάσεις virtual reality στην Αγροτικός Οίκος Σπύρου

tags :
Οικονομικές καταστάσεις virtual reality στην Αγροτικός Οίκος Σπύρου
Οι διαπιστώσεις της ορκωτής ελέγκτριας και τα ερωτήματα
Αμφιβολία για τη δυνατότητα της Αγροτικός Οίκος Σπύρου να συνεχίσει τη δραστηριότητά της εκφράζει η ορκωτή ελέγκτρια της εταιρίας καθώς το σύνολο της αξίας των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων του Ομίλου και της Εταιρίας υπερβαίνει τη συνολική αξία των κυκλοφορούντων περιουσιακών τους στοιχείων κατά το ποσό €12.493 χιλ. και €9.999 χιλ., αντίστοιχα.
Αυτό όμως ίσως είναι το έλασσον καθώς οι σημειώσεις επί των οικονομικών καταστάσεων δείχνουν τουλάχιστον μια διαχειριστική κατάσταση η οποία στην καλύτερη των περιπτώσεων δημιουργεί ερωτήματα εικονικής πραγματικότητας.
Η διοίκηση της Εταιρίας ισχυρίζεται ότι «προχώρησε σε αξιολόγηση της ανακτησιμότητας της επένδυσης στην θυγατρική Εταιρία «GOLDEN WEST TOHUMCULUC VE TICARET LIMITED SIRKETI».
Για την εν’ λόγω επένδυση το ανακτήσιμο ποσό είχε προσδιοριστεί στην προηγούμενη χρήση σωρευμένη ζημιά απομείωσης €759χιλ..
Στην χρήση του 2020 η μητρική εταιρεία έχει αποφασίσει να προβεί σε στήριξη της «GOLDEN WEST TOHUMCULUC VE TICARET LIMITED SIRKETI», λόγω αρνητικής καθαρής θέσης μέσω αντίστοιχης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου».
Αυτό όμως που δεν εξηγεί είναι πως θα γίνει η αύξηση κεφαλαίου.
Στη συνέχεια αναφέρει ότι «προχώρησε και σε διενέργεια πρόβλεψης απομείωσης απαιτήσεων στην θυγατρική Εταιρία «GOLDEN WEST TOHUMCULUC VE TICARET LIMITED SIRKETI». συνολικού €1.000.000 εκ’ των οποίων ποσό €350.000 έγινε σε βάρος των αποτελεσμάτων στην τρέχουσα περίοδο και ποσό €650.000 στην προηγούμενη επί συνολικής απαίτησης €3.650χιλ» Δηλαδή σε  μια εταιρία με αρνητικά κεφάλαια υπάρχει μη απομειωμένη απαίτηση ύψους 2,65 εκ ευρώ.
Άραγε πως η ορκωτός έκρινε ότι μια τέτοια απαίτηση αλλά και αξίας συμμετοχής στην επένδυση είναι ανακτήσιμη; Από που τεκμαίρεται αυτό;
Την ίδια στιγμή βέβαια που υποτίθεται ότι θα στηρίξει τη θυγατρική της στην Τουρκία προσπαθεί να ρυθμίσει μακροπρόθεσμα δάνεια 12,613 εκ ευρώ που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα.
Ο λογαριασμός όμως αρχίζει να χάνεται με την σημείωση που αναφέρει ότι «Απαίτηση ύψους € 1.486.042 αφορά το μακροπρόθεσμο μέρος παλαιάς οφειλής βάσει σχετικής σύμβασης διακανονισμού αποπληρωμής της. Η σχετική απαίτηση έχει προεξοφληθεί σε παρούσα αξία και το ποσό της διαφοράς €492χιλ. των εσόδων επομένων χρήσεων παρουσιάζεται στις μακροπρόθεσμές υποχρεώσεις.
Η εταιρεία Novaseed ltd κατέβαλε σε μεταγενέστερο στάδιο τη συμβατική της οφειλή, βάση του συμφωνητικού σύμβασης δανείου που είχε συναφθεί στις 20/12/2017 μεταξύ των δυο μερών». 
Εδώ όποιος κατάλαβε τι έχει γίνει ακριβώς κερδίζει βραβείο και σίγουρα κερδισμένη είναι η ορκωτός κα Χρυσανθοπούλου που προφανώς κατάλαβε και τα θεώρησε όλα λογικά.
Αλήθεια η Novaseed ltd τι εταιρία είναι και σε ποιον ανήκει και πως προέκυψε η συγκεκριμένη απαίτηση;
Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι πως «Στην τρέχουσα χρήση αναγνωρίστηκαν κέρδη από sale and lease back ύψους €3.152χιλ». Και αυτό πως έγινε; «Την 04/07/2019 συνάφθηκε η υπ’ αριθ. 36426 συμβολαιογραφική πράξη με την οποία η εταιρία «ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΣΠΥΡΟΥ ΑΕΒΕ» έλαβε το δικαίωμα για την εξαγορά του ακινήτου προ λήξεως της μισθώσεως και τη λύση της σύμβασης χρηματοδοτικής μίσθωσης.
Την 18/10/2019 η εταιρία άσκησε το προαναφερόμενο δικαίωμα της εξαγοράς. Για την ολοκλήρωση της παραπάνω συναλλαγής η εταιρεία σύναψε προσύμφωνο πώλησης του εν' λόγω ακινήτου.
Μέχρι την ημερομηνία ολοκλήρωσης των οικονομικών καταστάσεων δεν είχε ολοκληρωθεί η πώληση του. Η διοίκηση της ΑΟΣ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις ώστε να ολοκληρωθεί η συναλλαγή πώλησης ή / και να διευθετηθεί ο χρόνος και ο τρόπος αποπληρωμής των υποχρεώσεων της εταιρίας που πηγάζουν από την παραπάνω συναλλαγή συνολικού ποσού €2,840,000»
Αν καταλαβαίνουμε καλά εδώ έχουμε μια εγγραφή ποσού κερδών 3,152 εκ ευρώ χωρίς να έχει γίνει η συναλλαγή .
Ή μήπως κάνουμε λάθος; Αυτό άραγε απασχόλησε την ορκωτή ελέγκτρια της εταιρίας;
Σε όλο αυτό το σκηνικό φαντάζει απολύτως λογική η αναστροφή πρόβλεψης για φόρους 300.000 ευρώ.
Και ίσως να φαντάζει λογικό ότι δεν υπάρχει κανένας προβληματισμός από το γεγονός ότι στο τέλος του 2020 πρέπει να πληρωθούν περί τα 3 εκ ευρώ δάνειο στην Prohuman το οποίο χρονολογείται από το 2009.
Η Prohuman είναι εταιρία της οικογένειας Σπύρου που έχει εγγράψει λόγω αυτού δανείου Β΄ Προσημείωση Υποθήκης ύψους 6,3 εκ ευρώ  σε ακίνητο της εταιρίας με Α προσημείωση από την Πανελλήνια Τράπεζα της τάξεως των 4 εκ ευρώ.
Σημειώνεται ότι η Prohuman έχει τουλάχιστον τα τελευταία δώδεκα έτη μηδενικό κύκλο εργασιών και μοναδικό έσοδα τους τόκους του δανείου που έχει χορηγήσει.
Το δάνειο που έχει χορηγήσει δόθηκε από δάνειο που σύναψε το 2009 με τράπεζα και εγγυητή τον κ. Σπύρου!!!

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης