Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Κατηγορίες κατά του Κρεμλίνου για νοθεία στο δημοψήφισμα συνταγματικής αναθεώρησης

Ρωσία: Κατηγορίες κατά του Κρεμλίνου για νοθεία στο δημοψήφισμα συνταγματικής αναθεώρησης
Το κίνημα Golos, οι ακτιβιστές του οποίου παρακολούθησαν σε 42 περιφέρειες της Ρωσίας την διεξαγωγή της ψηφοφορίας, κάνει λόγο για νοθεία και απόπειρα επιβουλής κατά της λαϊκής κυριαρχίας
Το κίνημα Golos, οι ακτιβιστές του οποίου παρακολούθησαν σε 42 περιφέρεις της Ρωσίας την διεξαγωγή της ψηφοφορίας για την συνταγματική αναθεώρηση η οποία δίνει το δικαίωμα στον πρόεδρο Putin να παραμείνει στην εξουσία έως το 2036, χαρακτηρίζει με ανακοίνωση του την ψηφοφορία ως «παράδειγμα απόπειρας επιβουλής κατά της λαϊκής κυριαρχίας».
Το κίνημα Golos επισημαίνει ότι υπήρξαν "πολλαπλοί ψήφοι και κάλπες παραγεμισμένες" όπως και "παραβιάσεις του μυστικού χαρακτήρα της ψηφοφορίας".
"Η έκφραση της ελεύθερης βούλησης του λαού ήταν αδύνατη ευθύς εξ αρχής εξαιτίας εκείνων των κανόνων, τους οποίους δημιούργησαν συνειδητά οι πρωτεργάτες των συνταγματικών τροπολογιών και οι διοργανωτές της ψηφοφορίας.
Παράλληλα αλλοιώθηκαν και τα αποτελέσματα της ψήφου των πολιτών, τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα σε αυτά που ανακοίνωσε η Εκλογική Επιτροπή της Ρωσίας, ούτε με βάση την συμμετοχή , ούτε με βάση αυτούς που ψήφισαν ‘ναι", ούτε με βάση αυτούς που ψήφισαν ‘όχι’", αναφέρεται στην ανακοίνωση του κινήματος Golos.
"Με αυτή την έννοια η ψηφοφορία που διεξήχθη υπήρξε πραγματικά άνευ προηγουμένου και θα περάσει στην ιστορία της χώρας σαν παράδειγμα απόπειρας επιβουλής της λαϊκής κυριαρχίας", αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Η συνταγματική αναθεώρηση και το ποσοστό του περίπου 78% με το οποίο εγκρίθηκε, δίνει το δικαίωμα στον Ρώσο πρόεδρο να παραμείνει στο προεδρικό αξίωμα έως το 2036, να θέσει δηλαδή υποψηφιότητα για δύο εξαετείς προεδρικές θητείες , μόλις λήξει η τρέχουσα θητεία του το 2024.
Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να παραμείνει στην προεδρία έως την ηλικία των 84 ετών.
Ο ηγέτης της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης Alexey Navalny δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για τις επόμενες προεδρικές εκλογές, επειδή οι υποψήφιοι για την προεδρία δεν πρέπει να έχουν εγκαταλείψει την χώρα τα τελευταία 25 χρόνια, καθώς πριν από μια δεκαετία είχε φοιτήσει στο πανεπιστήμιο του Yale.
Το ίδιο ισχύει και για τον έτερο αντίπαλο του προέδρου Putin, τον Mikhail Hondorkovsky, ο οποίος μετά την αποφυλάκισή του ζει στο εξωτερικό.
Ο Alexey Navalny με αφορμή τα επίσημα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για την συνταγματική αναθεώρηση δήλωσε ότι κατά την ψηφοφορία υπήρξε ρεκόρ νοθείας.
"Ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων ήταν σε απόγνωση.
'Ολοι ψήφισαν ‘όχι’, αλλά το αποτέλεσμα ήταν ένα ισχυρό ‘ναι’", έγραψε ο Navalny σε ανάρτηση του στο Twitter.
Ενώ σε βίντεο με το οποίο απευθυνόταν στους υποστηρικτές του λέει: "Ποτέ δεν θα μάθουμε το αληθινό αποτέλεσμα".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης