Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Αγωνία για τουρισμό, φόβοι για νέα κρούσματα - Κρίσιμο 10ήμερο - Στο 0,2 μειώθηκε ο δείκτης R - Στους 192 οι νεκροί από κορωνοϊό

Αγωνία για τουρισμό, φόβοι για νέα κρούσματα - Κρίσιμο 10ήμερο - Στο 0,2 μειώθηκε ο δείκτης R - Στους 192 οι νεκροί από κορωνοϊό
τους 192 οι νεκροί από κορωνοϊό στην Ελλάδα
(Upd) Στο κόκκινο είναι η αγωνία της κυβέρνησης και των αρμόδιων επιστημόνων για την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα ιδιαίτερα μετά το άνοιγμα των συνόρων και την άφιξη των πρώτων τουριστών.
Τα πρώτα νέα πάντως είναι ενθαρρυντικά καθώς ,όλις δύο είναι τα θετικά κρούσματα κορωνοϊού στα 1.972 δείγματα που ελήφθησαν στις 1/7 από ταξιδιώτες στα ελληνικά αεροδρόμια.
Ειδικότερα, 1.032 δείγματα που ελέγχθηκαν στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας ήταν όλα αρνητικά.
Το ίδιο συμβαίνει και με 550 δείγματα που είχαν συλλεχθεί από τουρίστες που έφθασαν στην Κρήτη.
Από τον Προμαχώνα έγιναν 388 έλεγχοι σε ταξιδιώτες και βρέθηκαν δύο θετικά κρούσματα.
Όλοι οι αρμόδιοι ειδικοί και επιστήμονες επισημαίνουν πως θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως θα υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων με την έλευση χιλιάδων τουριστών, αλλά κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει πόσο θα είναι αυτά και κατά πόσο θα επιβαρύνουν το δημόσιο σύστημα υγείας.
Για αυτόν άλλωστε το λόγο τονίζουν ότι το επόμενο 10ήμερο θα είναι εξαιρετικά κρίσιμο προκειμένου να διαπιστωθεί ποια είναι η πορεία της επιδημίας, γεγονός που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και το πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες εβδομάδες η τουριστική περίοδος.
Από το πώς θα κυλήσει αυτή η τουριστική περίοδος εξαρτώνται και οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης στο μέτωπο της οικονομίας και κυρίως της στήριξης επιχειρήσεων και εργαζόμενων.
Και όλοι αναγνωρίζουν ότι η επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού κάθε άλλο παρά μια εύκολη υπόθεση θα είναι, αν κρίνει κανείς όχι μόνο από τον αριθμό των περιορισμένων πτήσεων αλλά και από το ότι σχεδόν τα μισά ξενοδοχεία δεν πρόκειται να ανοίξουν για την φετινή σεζόν.

Κορωνοϊός: Στο 0,2 έπεσε ο δείκτης R στην Ελλάδα

Για ελαφρά βελτίωση της κατάστασης αναφορικά με την πανδημία κάνει λόγο η έβδομη έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου Covid-19.
Με βάση τα στοιχεία 25-30 Ιουνίου, ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων πλέον διαμορφώνεται στα 16 κρούσματα ανά ημέρα, από 22 στην προηγούμενη έκθεση.
Σε ημερήσια βάση, αρκετά κρούσματα είναι εισαγόμενα, π.χ. 9 εισαγόμενα στις 30.06 και 3 στις 29.06, και άλλα βρίσκονται διάσπαρτα ανά την Ελλάδα.
Ειδικότερα, κρούσματα εντοπίζονται στην ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης, η οποία εντός του Ιουνίου κατέγραψε άνω των 160 κρουσμάτων, στην Καστοριά, όπου καταγράφηκαν 2,5 κρούσματα κατά μέσο όρο τις τελευταίες 48 ώρες, στη Σύρο και στην Αττική.
Αξίζει να σημειωθεί πως και την τελευταία εβδομάδα, μεταξύ 6ης και 7ης έκθεσης, η Αττική παρέμεινε σταθερή, σε χαμηλό μονοψήφιο αριθμό κρουσμάτων.
Το πλήθος των ασθενών στις ΜΕΘ παρέμεινε σταθερό στους 9, και ο μέσος όρος του αριθμού των θανάτων μειώθηκε στο 0,2, με τον μέσο όρο ημερών μεταξύ θανάτων να ανέρχεται στους 6.
Εν γένει, πανελλαδικά δε διαφαίνεται αύξηση των νοσηλειών σε MΕΘ ή απλές κλίνες ούτε των θανάτων.
Συγχρόνως το Rt μειώθηκε περαιτέρω σε 0,2 από 0,5, ενισχύοντας περαιτέρω την εικόνα ελαφράς βελτίωσης των επιδημιολογικών δεδομένων σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση.
Το πλήθος των τεστ ανά χίλιους κατοίκους αυξήθηκε περαιτέρω σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, από 27,44 σε 29,59. Μεσοσταθμικά διενεργήθηκαν κατά μέσο όρο 3.900 τεστ ανά ημέρα, αριθμός ελαφρά μειωμένος σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση.
Από το πλήθος των ελέγχων, το 0,5% επιστρέφει θετικό κατά μέσο όρο, όταν τα σχετικά ποσοστά σε Τσεχία, Βέλγιο, και Αυστρία είναι 3,4%, 0,8% και 0,8% αντίστοιχα.
Πιο συγκεκριμένα, και για το μεσοδιάστημα μεταξύ έκτης και έβδομης έκθεσης προόδου στην Ελλάδα διενεργήθηκαν 203 τεστ ανά θετικό κρούσμα, όταν π.χ. στην Αυστρία, την Τσεχία και το Βέλγιο τα αντίστοιχα νούμερα πλησίασαν το 119, 30 και 133 αντίστοιχα.
Η διασπορά στην Ελλάδα είναι 1,51 κρούσματα ανά εκατομμύριο κατοίκους, στην Αυστρία 5,39, στην Τσεχία 14,74 και στο Βέλγιο 6,94.
Η κινητικότητα του πληθυσμού παρέμεινε σταθερή σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα σε όλο το φάσμα της κοινωνικής δραστηριότητας.
Ως μέτρο σύγκρισης λογίζεται η μέση κινητικότητα σε σχέση με τον Απρίλιο, οπόταν βρίσκονταν σε ισχύ τα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας.
Υπό αυτό το πρίσμα, η παραμονή στην κατοικία βρίσκεται στο -16% -μειωμένη κατά 2% σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση. Αυξημένη κατά 5% εμφανίστηκε η κίνηση του πληθυσμού για τρόφιμα και φάρμακα στο +25% σε σχέση με τον Απρίλιο.
Η μετακίνηση στα καταστήματα σημείωσε ελαφρά μείωση 5% και πλέον διαμορφώνεται στο +46%, συνεπώς συντηρείται θετική επίδραση του σταδιακού ανοίγματος των καταστημάτων.
Ελαφρά αύξηση σημείωσε η προσέλευση στην εργασία με +2% και διαμορφώθηκε στο +35%. Η χρήση των ΜΜΜ παρέμεινε σταθερή.
Αύξηση σημείωσε η κινητικότητα σε πάρκα και υπαίθριους χώρους με +4%.
Συνολικά η πληθυσμιακή κινητικότητα σε σχέση με τον Απρίλιο ενισχύθηκε κατά 38%, με την τελευταία εβδομάδα να σημειώνεται αύξηση κατά 4%.

Παγώνη (πρόεδρος νοσοκομειακών γιατρών): Επιτυχημένο το πρώτο τεστ από τις αφίξεις τουριστών

Τη θέση ότι επιτυχημένο ήταν το «πρώτο τεστ» όσον αφορά τις αφίξεις τουριστών μέσω διεθνών πτήσεων στη χώρα μας διατύπωσε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Ματίνα Παγώνη.
Σε δηλώσεις της στο ΣΚΑΪ η κα.Παγώνη ανέφερε ότι τα αποτελέσματα των 4.000 τεστ που έγιναν χθες Τετάρτη 1 Ιουλίου στους τουρίστες που εισήλθαν στη χώρα θα είναι γνωστά σήμερα το απόγευμα.
«Σήμερα θα ξέρουμε.
Θα έχουμε την πρώτη εικόνα» είπε η κα.Παγώνη, τονίζοντας πάντως πως μια ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία της πανδημίας στην χώρα μετά την άφιξη των πρώτων τουριστών θα έχουμε σε 15 μέρες από σήμερα.
Ωστόσο, υποστήριξε πως τους ειδικούς δεν τους ανησυχούν τόσο τα νησιά.
«Ναι μεν οι άνθρωποι στα νησιά θέλουν τον τουρισμό ωστόσο φοβούνται αν υπάρξει κάποιο κρούσμα πώς αυτό θα αντιμετωπιστεί.
Σε κάθε περίπτωση ενδεχόμενα κρούσματα σε νησί θα αντιμετωπιστούν.
Έχουν ενημερωθεί οι γιατροί.
Υπάρχουν συγκεκριμένα πρωτόκολλα.
Πρέπει να υπάρξει εμπιστοσύνη στον ελληνικό επιστημονικό κόσμο» τόνισε η κα.Παγώνη, η οποία παραδέχτηκε πως ανησυχία υπάρχει για τις μεγάλες πόλεις, για τα φαινόμενα διεξαγωγής πάρτι και συνωστισμού.
Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού στην χώρα από εδώ και πέρα, η κα.Παγώνη εξέφρασε την εκτίμηση πως αυτά πρόκειται να αυξηθούν, απ’ ότι φαίνεται με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία, χαρακτήρισε εντούτοις αυτό το σενάριο αναμενόμενο. «Με βάση τα δεδομένα αλλά και τα μέτρα που έχουμε πάρει, πιστεύουμε πως δεν θα φτάσουμε να δούμε να γίνονται εδώ αυτά που βλέπουμε στην Αμερική.
Δεν είναι κάτι τραγικό.
Πιστεύω θα είναι αντιμετωπίσιμα» είπε η κα.Παγώνη.
Οι επισήμονες υποστηρίζουν πως το άνοιγμα του τουρισμού εν μέσω πανδημίας αποτελεί ένα δύσκολο πείραμα και συνιστά ένα μεγάλο ρίσκο, το οποίο όμως η χώρα πρέπει να πάρει.
Όπως αναφέρουν ο σχεδιασμός που έχει γίνει έως σήμερα με το σύστημα QR που επί της ουσίας συνιστά τον στοχευμένο έλεγχο των τουριστών είναι εξαιρετικός, ενώ υπογραμμίζουν πως συναγερμός θα σημάνει αν δούμε περισσότερα από 50 κρούσματα σε ημερήσια βάση.

 
Για ποιους άνοιξε τις πύλες της η Ελλάδα

Από την 1η Ιουλίου η Ελλάδα άνοιξε τις πύλες της υποδεχόμενη πολίτες όχι μόνο από την ΕΕ αλλά και από 14 τρίτες χώρες.
Συγκεκριμένα:
-Συνεχίζεται κανονικά η δυνατότητα εισόδου στην Ελλάδα για όλους τους μονίμους κατοίκους των χωρών "Σένγκεν" (συμπεριλαμβανομένων της Βουλγαρίας, Κροατίας, Κύπρου και Ρουμανίας) των συνδεδεμένων στη Σένγκεν χωρών (Ισλανδία, Νορβηγία, Ελβετία, Λιχτενστάιν) καθώς και της Ιρλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.
-Εξακολουθεί να ισχύει η δυνατότητα εισόδου για όσους πολίτες τρίτων χωρών έχουν άδεια διαμονής στην Ελλάδα, καθώς και οι λοιπές εξαιρέσεις για πολίτες τρίτων χωρών (μέλη οικογενειών Ευρωπαίων πολιτών, εργαζόμενοι και ερευνητές στον χώρο της υγείας, πρόσωπα που φροντίζουν ηλικιωμένους, εργαζόμενοι στα σύνορα, εποχικά εργαζόμενοι στον τομέα της γεωργίας, προσωπικό απασχολούμενο στον τομέα των μεταφορών – συμπεριλαμβανομένων των ναυτικών, διπλωματικό προσωπικό, προσωπικό διεθνών οργανισμών, στρατιωτικό προσωπικό, εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική βοήθεια κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
Επιβάτες σε διαμετακόμιση, επιβάτες που ταξιδεύουν για επιτακτικούς οικογενειακούς λόγους, σπουδαστές, εργαζόμενοι υψηλής εξειδίκευσης αν η απασχόλησή τους είναι επωφελής για την εθνική οικονομία και η εργασία τους δεν μπορεί να αναβληθεί ή να εκτελεστεί εξ αποστάσεως).
-Η Ελλάδα, ακολουθώντας την ευρωπαϊκή σύσταση, επεκτείνει τη δυνατότητα εισόδου στη χώρα  και για τους μονίμους κατοίκους των εξής τρίτων χωρών ( η λίστα θα ανανεώνεται ανά δεκαπενθήμερο): Αλγερία, Αυστραλία, Γεωργία, Ιαπωνία, Καναδάς, Μαρόκο, Μαυροβούνιο, Νέα Ζηλανδία, Νότιος Κορέα, Ρουάντα, Σερβία, Ουρουγουάη, Ταϋλάνδη, Τυνησία, Κίνα.

Τι ισχύει για πτήσεις

Σημειώνεται ότι από 1η Ιουλίου είναι δυνατή η πραγματοποίηση διεθνών πτήσεων προς όλα τα αεροδρόμια της Ελλάδας.
Δεν επιτρέπονται (μέχρι τις 15/7) απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σουηδία.
Όλες οι άλλες απευθείας πτήσεις επιτρέπονται.

Χερσαία σημεία εισόδου

-Στα σύνορα με τη Βουλγαρία, η είσοδος στους επισκέπτες επιτρέπεται μόνο από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα.
Από τα υπόλοιπα σημεία εισόδου επιτρέπονται μόνο οι διελεύσεις για ουσιώδεις λόγους.
-Στα σύνορα με την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Τουρκία επιτρέπονται μόνο οι διελεύσεις για ουσιώδεις λόγους.

Θαλάσσιες πύλες εισόδου

-Είναι ανοικτές οι θαλάσσιες πύλες εισόδου στην Πάτρα και στην Ηγουμενίτσα.

Μέτρα πρόληψης – έλεγχοι στα σημεία εισόδου

Όλοι οι ταξιδιώτες με προορισμό την Ελλάδα είναι υποχρεωμένοι 48 ώρες πριν το ταξίδι τους να συμπληρώσουν και να υποβάλουν τη φόρμα Passenger Locator Form, η οποία είναι διαθέσιμη στο app Visit Greece και στην ιστοσελίδα travel.gov.gr.
Για την προάσπιση της υγείας όλων, Έλληνες ιατροί και μηχανικοί ανέπτυξαν ένα πρόγραμμα ανάλυσης και εκτίμησης επιδημιολογικών δεδομένων, βάσει του οποίου oi επισκέπτες θα υπόκεινται σε δειγματοληπτικό έλεγχο (τεστ Covid-19) κατά την είσοδό τους.
Οι επισκέπτες αυτοί θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Η Ελλάδα, σε συνεργασία με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διατηρεί το δικαίωμα να αναθεωρεί την πολιτική της στα ζητήματα αυτά επί τη βάσει της εξέλιξης των επιδημιολογικών δεδομένων.
 
Yποχρεωτική συμπλήρωση της φόρμας PLF από τους επιβάτες διεθνών πτήσεων προς την Ελλάδα έως 31/8

Η υποχρεωτική συμπλήρωση της φόρμας Passenger Locator Form (PLF) από όλους τους επιβάτες διεθνών πτήσεων προς την Ελλάδα, τουλάχιστον 48 ώρες πριν το check in, προβλέπεται με αεροπορική οδηγία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.
Συγκεκριμένα, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), εν όψει της απελευθέρωσης των πτήσεων εξωτερικού προς τα αεροδρόμια της χώρας μας, ενημερώνει το επιβατικό κοινό για την αεροπορική οδηγία (Notam), που εκδόθηκε και ισχύει από το Σάββατο 27 Ιουνίου 2020 έως την Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020, η οποία προβλέπει την υποχρεωτική συμπλήρωση της φόρμας Passenger Locator Form (PLF).
Αναλυτικές οδηγίες υπάρχουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr/#/.
Πλέον, όλοι οι ταξιδιώτες υποχρεούνται να συμπληρώσουν το PLF τουλάχιστον 48 ώρες πριν το check in για να εισέλθουν στη χώρα μας, παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με το αεροδρόμιο αναχώρησης, τη διεύθυνση διαμονής τους, το χρόνο παραμονής τους στην Ελλάδα, καθώς και τα λοιπά στοιχεία, όπως αυτά καθορίζονται με το παραπάνω έντυπο.  
Η φόρμα εντοπισμού επιβατών (PLF) αποτελεί βασικό στοιχείο στον σχεδιασμό της χώρας μας και έχει σαν στόχο την προστασία πολιτών και την πρόληψη εξάπλωσης της πανδημίας COVID-19.

Πήραν παράταση τα περιοριστικά μέτρα στην Ξάνθη

Θα ισχύσουν έως και τις 10-07-2020, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η άρση ή η παράτασή τους. Ποιες είναι οι υποχρεώσεις των πολιτών της περιοχής. Επιπρόσθετοι περιορισμοί σε Εχίνο και Μύκη.
Λόγω των επιδημιολογικών δεδομένων στην περιοχή της ΠΕ Ξάνθης, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά και με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλειου Παπαγεωργίου, αποφασίστηκε η παράταση ισχύος των οριζόντιων περιοριστικών μέτρων στους Δήμους Ξάνθης, Μύκης, Τοπείρου, Αβδήρων της ΠΕ Ξάνθης, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς και των επιπτώσεων της νόσου Covid-19.
Συγκεκριμένα, ισχύουν τα κάτωθι περιοριστικά μέτρα:
-Η προσέλευση πολιτών σε Δημόσιες Υπηρεσίες, Δημοτικά Καταστήματα και ΔΕΚΟ θα γίνεται κατόπιν ραντεβού.
-Η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και καταστήματα.
-Επιπλέον, απαγορεύονται οι ιδιωτικές και δημόσιες συναθροίσεις άνω των 8 ατόμων.
Αρμόδια για τη διασφάλιση της εφαρμογής των μέτρων είναι η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.ΠΑ.Δ.) Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Τα εν λόγω περιοριστικά μέτρα θα ισχύσουν για επτά ημέρες, από την 03-07-2020 και ώρα 06:00 έως και την 06:00 ώρα της 10-07-2020, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η άρση ή η παράτασή τους.
Ειδικότερα, στις Κοινότητες Εχίνου και Μύκης, επιπρόσθετα ισχύουν τα εξής:
-Υποχρεωτική χρήση μάσκας και εν γένει προστατευτικών μέτρων από όλους τους πολίτες που κυκλοφορούν εντός και εκτός της Κοινότητας.
-Συνέχιση της απαγόρευσης και αναστολής λειτουργίας λαϊκών αγορών και εν γένει υπαίθριου εμπορίου.
-Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 έως τις 6:00 καθημερινά.
-Απαγόρευση κάθε ιδιωτικής και δημόσιας συνάθροισης, με εξαίρεση ενδοοικογενειακών συγκεντρώσεων συγγενών α' βαθμού και έως 8 άτομα, με υποχρεωτική χρήση μάσκας και τήρηση όρων ατομικής προστασίας.

Στους 192 οι νεκροί στην Ελλάδα - 28 νέα κρούσματα

Στα 28 είναι τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα, σύμφωνα με την χθεσινή 2/7 ενημέρωση του ΕΟΔΥ.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.458, εκ των οποίων το 55% αφορά άνδρες.
Όπως δείχνουν τα στοιχεία, 785 (22,7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.914 (55.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Image
Σύμφωνα με την ανακοίνωση 8 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 60 ετών.
Τέσσερς (50%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 87,5% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Παράλληλα 118 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Image
Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 192 θανάτους συνολικά στη χώρα.
Οι 61 (31,8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95,8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης