Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Κράτη και κεντρικές τράπεζες ακολουθούν το παράδειγμα της Zimbabwe – Οι έξυπνοι άνθρωποι πιστεύουν αυτή την ανοησία

Κράτη και κεντρικές τράπεζες ακολουθούν το παράδειγμα της Zimbabwe – Οι έξυπνοι άνθρωποι πιστεύουν αυτή την ανοησία
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Ευρώπης, αγωνίζονται να γίνουν Zimbabwe όσο πιο γρήγορα μπορούν
Κράτη και κεντρικές τράπεζες ακολουθούν το παράδειγμα της Zimbabwe.
Θα σκεφθείτε ποιο είναι το παράδειγμα της Zimbabwe;
Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990, η οικονομία της Zimbabwe αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα.
Η εθνική κυβέρνηση υπό τον δικτάτορα Robert Mugabe προχώρησε σε αντιδημοκρατικά μέτρα κατάσχοντας ιδιωτική περιουσία - ακίνητα, επιχειρήσεις, εργοστάσια, τραπεζικές καταθέσεις -.
Προφανώς αυτό είχε καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία.
Οι παραγωγικοί πολίτες και οι ταλαντούχοι επιχειρηματίες έφυγαν από τη Zimbabwe - τελικά, ποιος θα ήθελε να συνεχίσει να λειτουργεί κάτω από τέτοιες απαίσιες συνθήκες;
Έτσι μέσα σε λίγα χρόνια, τα πάντα, από την παραγωγή τροφίμων έως την εξόρυξη και την μεταποίηση σημείωσαν κατακόρυφη πτώση.
Ο τραπεζικός τομέας κατέρρευσε.
Η ανεργία αυξήθηκε.
Τα φορολογικά έσοδα μειώθηκαν.
Έτσι ο Mugabe έκανε ό, τι θα έκαναν οι περισσότεροι πολιτικοί στον κόσμο ή καλύτερα ότι κάνουν όλες οι κεντρικές τράπεζες σήμερα: άρχισε να εκτυπώνει χρήματα.
Αυτό είναι ένα παλιό τέχνασμα στο οποίο βασίζονται οι κυβερνήσεις εδώ και χιλιάδες χρόνια.
Το νόμισμα «denarius» της αρχαίας Ρώμης, για παράδειγμα, περιείχε 93,5% ασήμι στις αρχές της δεκαετίας του 100 μ.Χ. υπό τον αυτοκράτορα Τραϊανό.
Μέχρι τη στιγμή που ο Αυριλιανός έγινε αυτοκράτορας τον επόμενο αιώνα, το νόμισμα περιείχε μόνο 5% ασήμι.
Και καθώς το denarius έχανε την αξία του, οι τιμές σε ολόκληρη την αυτοκρατορία αυξήθηκαν.
Οι έμποροι έπρεπε να συνεχίσουν να αυξάνουν τις τιμές στα προϊόντα για να λάβουν την ίδια ποσότητα ασημιού σε σχέση με το παρελθόν έτσι ο πληθωρισμός ήταν ανεξέλεγκτος.
Αυτό ακριβώς συνέβη στην Zimbabwe.
Η κυβέρνηση εκτύπωσε πληθώρα χρημάτων για να ικανοποιήσει τις ανάγκες αλλά τα νέα χρήματα δεν είχαν καμία αξία.
Η κεντρική τράπεζα της Zimbabwe δεν δημιούργησε νέα παραγωγή από την εξόρυξη ή γεωργική παραγωγή.
Απλά εκτύπωσε ένα σωρό παλιόχαρτων, δηλαδή άχρηστων χαρτονομισμάτων.  
Και με τρισεκατομμύρια δολάρια Zimbabwe να πλημμυρίζουν την οικονομία που έπασχε από ακραία ύφεση, οι τιμές άρχισαν να ανεβαίνουν.
Μέχρι το 2000, το ετήσιο ποσοστό πληθωρισμού της Zimbabwe ήταν στο 55%.
Το 2001 εκτοξεύθηκε στο 110%.
Μέχρι το 2003 ο πληθωρισμός ήταν σχεδόν 600% ... και σχεδόν 1300% έως το 2006.
Αλλά η κυβέρνηση συνέχισε να εκτυπώνει χρήματα.
Μέχρι το 2008, το ποσοστό πληθωρισμού στη Zimbabwe ήταν τόσο ακραίο που κανείς δεν μπορούσε καν να το υπολογίσει πια. Οι οικονομολόγοι υπολόγισαν ότι ήταν έως και 800.000.000.000.000%.
Τον Απρίλιο του 2009, η κυβέρνηση πέταξε τελικά την πετσέτα… και ο υπουργός οικονομικού σχεδιασμού της χώρας ανακοίνωσε ότι το δολάριο Ζιμπάμπουε θα τεθεί εκτός κυκλοφορίας «επειδή δεν υπάρχει τίποτα που να υποστηρίζει και να διατηρεί την αξία του».
Ειλικρινά, αυτό συμβαίνει κάθε φορά που μια χώρα απλώς δημιουργεί νέα χρήματα από τον αέρα: δεν υπάρχει τίποτα που να υποστηρίζει ή να κρατάει την αξία του.
Έτσι, για τα επόμενα δέκα χρόνια, η Zimbabwe δεν είχε το δικό της νόμισμα.
Οι άνθρωποι χρησιμοποίησαν δολάρια, ευρώ, ρενμίνμπι, νοτιοαφρικανική ραντ ... οποιοδήποτε άλλο νόμισμα εκτός από το εθνικό νόμισμα.
Πρόσφατα η κυβέρνηση της Zimbabwe αποφάσισε να το δοκιμάσει ξανά… και δημιούργησαν ένα νέο δολάριο Zimbabwe (ονομάζεται δολάριο RTGS).
Ο υπερπληθωρισμός είναι γεγονός, με τα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία να εκτιμούν ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού 785% και να αυξάνονται.
Αυτή τη φορά, εκτός από την εκτύπωση περισσότερων χρημάτων, η κυβέρνηση επέβαλε αυστηρούς ελέγχους κεφαλαίου. Αναστέλλουν το χρηματιστήριο και έχουν απαγορεύσει στους επενδυτές να βγάλουν τα χρήματά τους από την χώρα.
Επίσης, έκλεισαν μεγάλα τμήματα του τοπικού χρηματοπιστωτικού συστήματος πριν από λίγες ημέρες (το οποίο κυριαρχείται από πλατφόρμες πληρωμών μέσω κινητού τηλεφώνου) προκειμένου να αποφευχθεί η φυγή κεφαλαίων.
Αυτό που είναι πραγματικά αξιοσημείωτο είναι ότι σχεδόν κάθε χώρα σε όλο τον κόσμο ακολουθεί το παράδειγμα της Zimbabwe.
Οι κεντρικές τράπεζες παντού, σε ολόκληρη την Ασία, τη Λατινική Αμερική, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, δημιούργησαν τρισεκατομμύρια από τη στιγμή που ξεκίνησε η πανδημία του κορωνοιού.
Μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα η FED έχει επεκτείνει τον ισολογισμό της κατά 3 τρισεκατομμύρια δολάρια από τον Μάρτιο 2020 και συνεχίζει έχοντας φθάσει στα 7,4 τρισεκ. δολάρια.
Εν τω μεταξύ, το χρέος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης έχει αυξηθεί κατά το ίδιο ποσό - περίπου 3 τρισεκατομμύρια δολάρια από τον Μάρτιο 2020 - στην προσπάθειά του να διασώσει κάθε πολίτη σε ολόκληρη την Αμερική.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια θεωρούνταν ακόμη πολλά χρήματα.
Εάν η κυβέρνηση σπαταλούσε μερικά δισεκατομμύρια δολάρια, η υπόθεση αυτή ήταν πρωτοσέλιδο παντού.
Στη συνέχεια, την επόμενη δεκαετία ήρθε η 11η Σεπτεμβρίου, ατελείωτοι πόλεμοι και η παγκόσμια οικονομική κρίση.
Ξαφνικά οι τράπεζες διασώθηκαν με ποσό 800 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Σήμερα αυτοί οι πολιτικοί και οι κεντρικοί τραπεζίτες ρίχνουν τρισεκατομμύρια δολάρια, σαν να μην τρέχει τίποτε.
Οι ΗΠΑ έχουν ελλείμματα τρισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο.
Το ομοσπονδιακό χρέος αυξήθηκε κατά μισό τρισεκατομμύριο δολάρια μόνο τον τελευταίο μήνα, ξεπερνώντας τα 26 τρισεκατομμύρια δολάρια και θα συνεχίσει να αυξάνεται.
Σε διάστημα 20 ετών, 1 δισεκατομμύριο δολάρια είχε μεγάλη αξία και τώρα 1 τρισεκατομμύριο δολάρια δεν αποτελεί καν νέο….
Ειλικρινά αυτή η πανδημία είναι το όνειρο των πολιτικών που έγινε πραγματικότητα - έχουν βρει άλλοθι να δημιουργήσουν απεριόριστες ποσότητες χρημάτων τα οποία δεν έχουν καμία αξία, δεν αντικατοπτρίζουν αξία.
Καθολικό βασικό εισόδημα;
Εκτυπώστε χρήματα.
 Δωρεάν υγειονομική περίθαλψη;
Εκτυπώστε χρήματα.
Νέοι δρόμοι και υποδομές;
Εκτυπώστε χρήματα.
Στηρίξτε την οικονομία με προγράμματα ανάπτυξης;
Εκτυπώστε χρήματα.
Οι οικονομολόγοι το αποκαλούν «Σύγχρονη Νομισματική Θεωρία» και η ιδέα είναι ότι η ευημερία δημιουργείται με την εκτύπωση χρημάτων, όχι με τη σκληρή δουλειά και τη δημιουργία αξίας.
Είναι εξαιρετικό ότι πολύ έξυπνοι άνθρωποι πιστεύουν σε αυτήν την ανοησία.
Αλλά αν η Σύγχρονη Νομισματική Θεωρία ήταν αλήθεια, τότε η Zimbabwe θα πρέπει να είναι το πιο ευημερούσα χώρα στη γη.
Είναι η δεύτερη φορά τα τελευταία 20 χρόνια που η Zimbabwe ακολούθησε αυτό τον δρόμο δηλαδή της εκτύπωσης χρημάτων και στη συνέχεια ήρθε ο υπερπληθωρισμός.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Ευρώπης, αγωνίζονται να γίνουν Zimbabwe όσο πιο γρήγορα μπορούν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης