Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Συναγερμός για τα διάσπαρτα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα – Μόλις 5 θετικά στα 2.000 τεστ στους τουρίστες - Στους 192 οι νεκροί

tags :
Συναγερμός για τα διάσπαρτα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα – Μόλις 5 θετικά στα 2.000 τεστ στους τουρίστες - Στους 192 οι νεκροί
Κρίσιμο το επόμενο 10ήμερο - Στο 0,2 μειώθηκε ο δείκτης R0
(upd3) Την ανησυχία τους για τα διάσπαρτα ανά την επικράτεια κρούσματα της επιδημίας του κορωνοϊού εκφράζουν οι ειδικοί επιστήμονες, οι οποίοι ωστόσο έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στην άφιξη των χιλιάδων τουριστών και στον κίνδυνο που αυτοί μπορεί να συνιστούν για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.
Πάντως, τα πρώτα μηνύματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.
Βάσει των αποτελεσμάτων από τα πρώτα 2.000 τεστ επί συνόλου 5.889 τεστ που έγιναν την 1η Ιουλίου, πρώτη ημέρα άφιξης των τουριστών, εντοπίστηκαν μόλις 5 θετικά, ενώ εντός της ημέρας αναμένεται να γίνουν γνωστά και τα υπόλοιπα αποτελέσματα.
Και ενώ σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα, η εικόνα εμφανίζεται να είναι διαχειρίσιμη, οι επιστήμονες εκφράζουν την ανησυχία τους για τα διάσπαρτα κρούσματα αλλά και για την εστία της Ξάνθης, η οποία δεν λέει να «σβήσει» παρά τα περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί στην περιοχή.
Πέρα όμως από την Ξάνθη, η οποία ανέφερε άλλα 10 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, στο μικροσκόπιο των ειδικών είναι η Ροδόπη, η Καστοριά, η Θεσπρωτία αλλά και δύο νησιά η Σύρος και η Κάρπαθος, όπου και εκεί αναφέρθηκαν κρούσματα τα τελευταία 24ωρα.
Οι ειδικοί επιστήμονες από την πρώτη στιγμή έχουν επισημάνει πως το άνοιγμα του τουρισμού εν μέσω πανδημίας είναι ένα μεγάλο πείραμα και ένα τεράστιο πλην επιβεβλημένο για οικονομικούς λόγους, ρίσκο.
Και το στοίχημα που καλούνται να κερδίσουν οι ειδικοί είναι να μην επιτρέψουν στην επιδημία να διασπαρεί ανεξέλεγκτα στην κοινότητα.

Γώγος (καθηγητής Λοιμωξιολογίας): Να μην υποτιμηθούν οι σπινθήρες κορωνοϊού στη βόρεια Ελλάδα

Τη θέση ότι δεν θα πρέπει να υποτιμηθούν οι «σπινθήρες» κορωνοϊού στη βόρεια Ελλάδα διατύπωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας στο πανεπιστήμιο Πατρών, Χ.Γώγος.
Σε δηλώσεις του στο Mega ο κ.Γώγος είπε και με αφορμή τα κρούσματα κυρίως στην Ξάνθη, ότι η προσπάθεια που γίνεται από την Πολιτεία με την καραντίνα, θα αποδώσει.
«Καμπανάκι κινδύνου ως προς τα κρούσματα στη χώρα θα χτυπήσει γύρω στα 50-100 κρούσματα ημερησίως, ιδιαίτερα αν αυτό επαναληφθεί για 3-4 μέρες συνεχόμενα.
Αυτό, ανεξάρτητα από τα φαινόμενα συρροής κρουσμάτων σε μια περιοχή – όπως στον Εχίνο – όπου δεν είναι απίθανο ξαφνικά να δούμε τα κρούσματα να πολλαπλασιάζονται» υποστήριξε ο κ.Γώγος, ο οποίος χαρακτήρισε ικανοποιητικά τα πρώτα αποτελέσματα των τεστ στους τουρίστες από το εξωτερικό.
Ο καθηγητής εκτίμησε ότι αναμένεται να υπάρχουν μεμονωμένα κρούσματα σε τουρίστες και τόνισε ότι το τεστ – σε ποσοστό πάνω από 90% – μπορεί να ανιχνεύσει και τα χαμηλά ιϊκά φορτία, επομένως δεν θα υπάρχει πρόβλημα ανίχνευσης ακόμη και των ασυμπτωματικών.

Θεοχάρης (υπ.Τουρισμού): Κρίσιμος ο Ιούλιος για την φετινή πορεία του ελληνικού τουρισμού

Τη θέση ότι ο Ιούλιος είναι ο κρίσιμος μήνας για την πορεία του τουρισμού τη φετινή σεζόν διατύπωσε ο υπουργός Τουρισμού Χ. Θεοχάρης κατά τη σύσκεψη τουριστικών φορέων στο Επιμελητήριο των Χανίων από τους οποίους άκουσε τους προβληματισμούς και τις σκέψεις τους για την φετινή πορεία του τουρισμού.
«Αν κερδίσουμε το στοίχημα του ανοίγματος του τουρισμού, αν το κάνουμε με ασφάλεια και αν αποδείξουμε σε κάθε δυνητικό τουρίστα ότι υπάρχει ασφάλεια στη χώρα μας, όπως το έχουμε αποδείξει όλους αυτούς τους μήνες, τότε θα μπορούμε να σκεφθούμε την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, την προσπάθεια μας να κερδίσουμε κάποιον από τον χαμένο χρόνο.
Αυτή θα είναι η προσπάθεια και αυτό είναι αυτό που θέλουμε να κάνουμε.
Όμως τώρα, δεν είναι η ώρα για αυτά, αυτά είναι το επόμενο βήμα.
Τώρα είναι η ώρα να συνεργαστούμε όλοι, για να διαχειριστούμε αυτό το άνοιγμα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» είπε ο κ.Θεοχάρης, ο οποίος χαρακτήρισε ιδιαίτερα κρίσιμο για τον τουρισμό στη χώρα μας τον μήνα Ιούλιο.
«Είναι ένας κρίσιμος μήνας γιατί θα αποδείξει η χώρα μας ότι μπορεί να κάνει πάρα πολλά πράγματα, να τα κάνει σωστά και να ανοίξει με ασφάλεια τα σύνορα της.
Αυτό λοιπόν θα επιτρέψει σε όλους να δουν ότι μπορούν να κάνουν διακοπές στη χώρα μας και αυτό θα αποτελέσει την βάση της επιστροφής των τουριστών στα παλαιότερα επίπεδα η οποία θα είναι σταδιακή» υπογράμμισε ο κ.Θεοχάρης.

Κορωνοϊός: Στο 0,2 έπεσε ο δείκτης R0 στην Ελλάδα

Για ελαφρά βελτίωση της κατάστασης αναφορικά με την πανδημία κάνει λόγο η έβδομη έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου Covid-19.
Με βάση τα στοιχεία 25-30 Ιουνίου, ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων πλέον διαμορφώνεται στα 16 κρούσματα ανά ημέρα, από 22 στην προηγούμενη έκθεση.
Σε ημερήσια βάση, αρκετά κρούσματα είναι εισαγόμενα, π.χ. 9 εισαγόμενα στις 30.06 και 3 στις 29.06, και άλλα βρίσκονται διάσπαρτα ανά την Ελλάδα.
Ειδικότερα, κρούσματα εντοπίζονται στην ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης, η οποία εντός του Ιουνίου κατέγραψε άνω των 160 κρουσμάτων, στην Καστοριά, όπου καταγράφηκαν 2,5 κρούσματα κατά μέσο όρο τις τελευταίες 48 ώρες, στη Σύρο και στην Αττική.
Αξίζει να σημειωθεί πως και την τελευταία εβδομάδα, μεταξύ 6ης και 7ης έκθεσης, η Αττική παρέμεινε σταθερή, σε χαμηλό μονοψήφιο αριθμό κρουσμάτων.
Το πλήθος των ασθενών στις ΜΕΘ παρέμεινε σταθερό στους 9, και ο μέσος όρος του αριθμού των θανάτων μειώθηκε στο 0,2, με τον μέσο όρο ημερών μεταξύ θανάτων να ανέρχεται στους 6.
Εν γένει, πανελλαδικά δε διαφαίνεται αύξηση των νοσηλειών σε MΕΘ ή απλές κλίνες ούτε των θανάτων.
Συγχρόνως το Rt μειώθηκε περαιτέρω σε 0,2 από 0,5, ενισχύοντας περαιτέρω την εικόνα ελαφράς βελτίωσης των επιδημιολογικών δεδομένων σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση.
Το πλήθος των τεστ ανά χίλιους κατοίκους αυξήθηκε περαιτέρω σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, από 27,44 σε 29,59. Μεσοσταθμικά διενεργήθηκαν κατά μέσο όρο 3.900 τεστ ανά ημέρα, αριθμός ελαφρά μειωμένος σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση.
Από το πλήθος των ελέγχων, το 0,5% επιστρέφει θετικό κατά μέσο όρο, όταν τα σχετικά ποσοστά σε Τσεχία, Βέλγιο, και Αυστρία είναι 3,4%, 0,8% και 0,8% αντίστοιχα.
Πιο συγκεκριμένα, και για το μεσοδιάστημα μεταξύ έκτης και έβδομης έκθεσης προόδου στην Ελλάδα διενεργήθηκαν 203 τεστ ανά θετικό κρούσμα, όταν π.χ. στην Αυστρία, την Τσεχία και το Βέλγιο τα αντίστοιχα νούμερα πλησίασαν το 119, 30 και 133 αντίστοιχα.
Η διασπορά στην Ελλάδα είναι 1,51 κρούσματα ανά εκατομμύριο κατοίκους, στην Αυστρία 5,39, στην Τσεχία 14,74 και στο Βέλγιο 6,94.
Η κινητικότητα του πληθυσμού παρέμεινε σταθερή σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα σε όλο το φάσμα της κοινωνικής δραστηριότητας.
Ως μέτρο σύγκρισης λογίζεται η μέση κινητικότητα σε σχέση με τον Απρίλιο, οπόταν βρίσκονταν σε ισχύ τα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας.
Υπό αυτό το πρίσμα, η παραμονή στην κατοικία βρίσκεται στο -16% -μειωμένη κατά 2% σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση. Αυξημένη κατά 5% εμφανίστηκε η κίνηση του πληθυσμού για τρόφιμα και φάρμακα στο +25% σε σχέση με τον Απρίλιο.
Η μετακίνηση στα καταστήματα σημείωσε ελαφρά μείωση 5% και πλέον διαμορφώνεται στο +46%, συνεπώς συντηρείται θετική επίδραση του σταδιακού ανοίγματος των καταστημάτων.
Ελαφρά αύξηση σημείωσε η προσέλευση στην εργασία με +2% και διαμορφώθηκε στο +35%. Η χρήση των ΜΜΜ παρέμεινε σταθερή.
Αύξηση σημείωσε η κινητικότητα σε πάρκα και υπαίθριους χώρους με +4%.
Συνολικά η πληθυσμιακή κινητικότητα σε σχέση με τον Απρίλιο ενισχύθηκε κατά 38%, με την τελευταία εβδομάδα να σημειώνεται αύξηση κατά 4%.

Έως τις 10/7 περιοριστικά μέτρα στην Ξάνθη

Έως τις 10 Ιουλίου θα είναι σε ισχύ περιοριστικά μέτρα στους δήμους Ξάνθης, Μύκης, Τοπείρου και Αβδήρων λόγω των αυξημένων κρουσμάτων κορωνοϊού.
Σύμφωνα με τις αποφάσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, προβλέπεται ότι:
- Η προσέλευση πολιτών σε Δημόσιες Υπηρεσίες, Δημοτικά Καταστήματα και ΔΕΚΟ θα γίνεται κατόπιν ραντεβού.
- Η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και καταστήματα.
- Επιπλέον, απαγορεύονται οι ιδιωτικές και δημόσιες συναθροίσεις άνω των 8 ατόμων.
Αρμόδια για τη διασφάλιση της εφαρμογής των μέτρων είναι η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.ΠΑ.Δ.) Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Τα εν λόγω περιοριστικά μέτρα θα ισχύσουν για επτά ημέρες, από την 03-07-2020 και ώρα 06:00 έως και την 06:00 ώρα της 10-07-2020, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η άρση ή η παράτασή τους.
Ειδικότερα, στις Κοινότητες Εχίνου και Μύκης, επιπρόσθετα ισχύουν τα εξής:
-Υποχρεωτική χρήση μάσκας και εν γένει προστατευτικών μέτρων από όλους τους πολίτες που κυκλοφορούν εντός και εκτός της Κοινότητας.
-Συνέχιση της απαγόρευσης και αναστολής λειτουργίας λαϊκών αγορών και εν γένει υπαίθριου εμπορίου.
-Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 έως τις 6:00 καθημερινά.
-Απαγόρευση κάθε ιδιωτικής και δημόσιας συνάθροισης, με εξαίρεση ενδοοικογενειακών συγκεντρώσεων συγγενών α' βαθμού και έως 8 άτομα, με υποχρεωτική χρήση μάσκας και τήρηση όρων ατομικής προστασίας.
 
Στο μικροσκόπιο Καστοριά, Ροδόπη, Λάρισα και Κάρπαθος

Στο μικροσκόπιο των ειδικών πάντως βρίσκεται η Καστοριά, όπου χθες καταγράφηκαν 2 ακόμα κρούσματα, αλλά και η Λάρισα καθώς τρεις ασθενείς - Ρομά - εισήχθηχαν στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας.
Το ενδιαφέρον των επιστημόνων είναι στραμμένο και στην Κάρπαθο, όπου μετά τον Ελληνοαμερικάνο που βρέθηκε θετικός στον ιό και νοσηλεύεται πλέον στο νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης, θετική βρέθηκε και η σύζυγος του.
Κατόπιν αυτών των εξελίξεων, συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς η ιχνηλάτηση των επαφών τους προκειμένου να εντοπιστούν πιθανά νέα κρούσματα.

Για ποιους άνοιξε τις πύλες της η Ελλάδα

Από την 1η Ιουλίου η Ελλάδα άνοιξε τις πύλες της υποδεχόμενη πολίτες όχι μόνο από την ΕΕ αλλά και από 14 τρίτες χώρες.
Συγκεκριμένα:
-Συνεχίζεται κανονικά η δυνατότητα εισόδου στην Ελλάδα για όλους τους μονίμους κατοίκους των χωρών "Σένγκεν" (συμπεριλαμβανομένων της Βουλγαρίας, Κροατίας, Κύπρου και Ρουμανίας) των συνδεδεμένων στη Σένγκεν χωρών (Ισλανδία, Νορβηγία, Ελβετία, Λιχτενστάιν) καθώς και της Ιρλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.
-Εξακολουθεί να ισχύει η δυνατότητα εισόδου για όσους πολίτες τρίτων χωρών έχουν άδεια διαμονής στην Ελλάδα, καθώς και οι λοιπές εξαιρέσεις για πολίτες τρίτων χωρών (μέλη οικογενειών Ευρωπαίων πολιτών, εργαζόμενοι και ερευνητές στον χώρο της υγείας, πρόσωπα που φροντίζουν ηλικιωμένους, εργαζόμενοι στα σύνορα, εποχικά εργαζόμενοι στον τομέα της γεωργίας, προσωπικό απασχολούμενο στον τομέα των μεταφορών – συμπεριλαμβανομένων των ναυτικών, διπλωματικό προσωπικό, προσωπικό διεθνών οργανισμών, στρατιωτικό προσωπικό, εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική βοήθεια κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
Επιβάτες σε διαμετακόμιση, επιβάτες που ταξιδεύουν για επιτακτικούς οικογενειακούς λόγους, σπουδαστές, εργαζόμενοι υψηλής εξειδίκευσης αν η απασχόλησή τους είναι επωφελής για την εθνική οικονομία και η εργασία τους δεν μπορεί να αναβληθεί ή να εκτελεστεί εξ αποστάσεως).
-Η Ελλάδα, ακολουθώντας την ευρωπαϊκή σύσταση, επεκτείνει τη δυνατότητα εισόδου στη χώρα  και για τους μονίμους κατοίκους των εξής τρίτων χωρών ( η λίστα θα ανανεώνεται ανά δεκαπενθήμερο): Αλγερία, Αυστραλία, Γεωργία, Ιαπωνία, Καναδάς, Μαρόκο, Μαυροβούνιο, Νέα Ζηλανδία, Νότιος Κορέα, Ρουάντα, Σερβία, Ουρουγουάη, Ταϋλάνδη, Τυνησία, Κίνα.

Τι ισχύει για πτήσεις

Σημειώνεται ότι από 1η Ιουλίου είναι δυνατή η πραγματοποίηση διεθνών πτήσεων προς όλα τα αεροδρόμια της Ελλάδας.
Δεν επιτρέπονται (μέχρι τις 15/7) απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σουηδία.
Όλες οι άλλες απευθείας πτήσεις επιτρέπονται.

Χερσαία σημεία εισόδου

-Στα σύνορα με τη Βουλγαρία, η είσοδος στους επισκέπτες επιτρέπεται μόνο από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα.
Από τα υπόλοιπα σημεία εισόδου επιτρέπονται μόνο οι διελεύσεις για ουσιώδεις λόγους.
-Στα σύνορα με την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Τουρκία επιτρέπονται μόνο οι διελεύσεις για ουσιώδεις λόγους.

Θαλάσσιες πύλες εισόδου

-Είναι ανοικτές οι θαλάσσιες πύλες εισόδου στην Πάτρα και στην Ηγουμενίτσα.

Μέτρα πρόληψης – έλεγχοι στα σημεία εισόδου

Όλοι οι ταξιδιώτες με προορισμό την Ελλάδα είναι υποχρεωμένοι 48 ώρες πριν το ταξίδι τους να συμπληρώσουν και να υποβάλουν τη φόρμα Passenger Locator Form, η οποία είναι διαθέσιμη στο app Visit Greece και στην ιστοσελίδα travel.gov.gr.
Για την προάσπιση της υγείας όλων, Έλληνες ιατροί και μηχανικοί ανέπτυξαν ένα πρόγραμμα ανάλυσης και εκτίμησης επιδημιολογικών δεδομένων, βάσει του οποίου oi επισκέπτες θα υπόκεινται σε δειγματοληπτικό έλεγχο (τεστ Covid-19) κατά την είσοδό τους.
Οι επισκέπτες αυτοί θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Η Ελλάδα, σε συνεργασία με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διατηρεί το δικαίωμα να αναθεωρεί την πολιτική της στα ζητήματα αυτά επί τη βάσει της εξέλιξης των επιδημιολογικών δεδομένων.
 
Yποχρεωτική συμπλήρωση της φόρμας PLF από τους επιβάτες διεθνών πτήσεων προς την Ελλάδα έως 31/8

Η υποχρεωτική συμπλήρωση της φόρμας Passenger Locator Form (PLF) από όλους τους επιβάτες διεθνών πτήσεων προς την Ελλάδα, τουλάχιστον 48 ώρες πριν το check in, προβλέπεται με αεροπορική οδηγία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.
Συγκεκριμένα, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), εν όψει της απελευθέρωσης των πτήσεων εξωτερικού προς τα αεροδρόμια της χώρας μας, ενημερώνει το επιβατικό κοινό για την αεροπορική οδηγία (Notam), που εκδόθηκε και ισχύει από το Σάββατο 27 Ιουνίου 2020 έως την Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020, η οποία προβλέπει την υποχρεωτική συμπλήρωση της φόρμας Passenger Locator Form (PLF).
Αναλυτικές οδηγίες υπάρχουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr/#/.
Πλέον, όλοι οι ταξιδιώτες υποχρεούνται να συμπληρώσουν το PLF τουλάχιστον 48 ώρες πριν το check in για να εισέλθουν στη χώρα μας, παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με το αεροδρόμιο αναχώρησης, τη διεύθυνση διαμονής τους, το χρόνο παραμονής τους στην Ελλάδα, καθώς και τα λοιπά στοιχεία, όπως αυτά καθορίζονται με το παραπάνω έντυπο.  
Η φόρμα εντοπισμού επιβατών (PLF) αποτελεί βασικό στοιχείο στον σχεδιασμό της χώρας μας και έχει σαν στόχο την προστασία πολιτών και την πρόληψη εξάπλωσης της πανδημίας COVID-19.

Στους 192 οι νεκροί στην Ελλάδα - 28 νέα κρούσματα

Στα 28 είναι τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα, σύμφωνα με την χθεσινή 2/7 ενημέρωση του ΕΟΔΥ.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.458, εκ των οποίων το 55% αφορά άνδρες.
Όπως δείχνουν τα στοιχεία, 785 (22,7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.914 (55.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Image
Σύμφωνα με την ανακοίνωση 8 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 60 ετών.
Τέσσερς (50%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 87,5% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Παράλληλα 118 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Image
Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 192 θανάτους συνολικά στη χώρα.
Οι 61 (31,8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95,8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης